Omuletii Verzi » 2010 » February

Ecology Around the World: Danemarca

Category : Eco World Wide, Reciclare

Proiectul nostru “Ecology around the world” da roade! In doar o luna si ceva am descoperit cea mai verde tara din Europa: Danemarca!

Mirela Buculeu traieste de aproape 3 ani in aceasta tara unde, se pare ca, nimic nu e putred :)

Mirela ne-a ajutat sa stabilim, in urma a 10 interbari simple, ca Danemarca e tara de laudat cand vine vorba de mediu.

Iata eco-interviul:

  OV: Consideri ca reciclarea este usoara, sau o bataie de cap?
  MB: Cred ca este foarte usor! Se invata repede si cu timpul iti intra in reflex. Toata lumea o face si de multe ori si daca vrei sa inoti impotriva curentului nu ai de ales…. containerele sunt amenajate special pentru diferite tipuri de gunoi atat in cadrul asociatiilor de locatari cat si independent, pe strada.
  OV: Separi gunoiul acasa?
  MB: Da! Cred ca este simplu de separat; nu necesita eforturi suplimentare.
  Atat pentru sticle si borcane, cat si pentru hartie si carton exista containere speciale, amplasate de obicei langa cele pentru gunoiul menajer.
  Dozele de aluminiu sau PET-urile de bere sau bauturi racoritoare intra intr-un program de recilare aparte. Astfel, platesti o coroana in plus la cumpararea produsului (i.e. PET de Coca Cola de 1L) si iti este inapoiata la returnarea dozei/PET-ului goal.
  Bateriile se arunca in cutii speciale amplasate de regula la supermarket in vecinatatea caselor de marcat sau impreuna cu containerele destinate deseurilor din sticla, gartie sau menajer.
  Articolele vestimentare si incaltamintea se depoziteaza in containere speciale amplasate in cartiere (de obicei de la Crucea Rosie). Cel mai des ele pot fi intalnite in vecinatatea supermarketurilor sau benzinariilor din cartiere.
  Mobila veche sau electronicele se depoziteaza de cele mai multe ori langa containerele de gunoi sau locuri special amenajate in cartiere sau complexe de locuinte. Articolele voluminoase pot fi transportate catre centre specializate de colectare a articolelor mobiliare sau electronice in afara orasului cu ajutorul unor mijloace de transport asigurate de primarie.

  OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

  MB: La supermarket prefer sa merg cu punga mea de acasa, o punga mare si rezistenta de regula din material textil. La supermarket pungile sunt contra cost si pot fi achizitionate la casa, o data cu restul produselor. Nu exclud nici reutilizarea pungilor de plastic cumparate anterior.
  OV: Folosesti becuri clasice sau economice? De ce?
  MB: Utilizez becuri economice pentru ca dureaza mult mai mult decat cele clasice si se amortizeaza repede.

  OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

  MB: Cand se va arde.. il voi duce la locurile special amenajate pentru pentru deseuri electronice.
  OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?
  MB: Da, exista si sunt in plina dezvoltare. In Aarhus, si cu precadere in peninsula Iutlanda, isi au sediul central principalele companii de pe piata de dezvoltare a energiei eoliene (i.e.Vestas, Siemens si Suzlon). Aceste companii sunt strategic localizate intr-o zona cu potential eolian ridicat, propice in dezvoltarea energiei eoliene. Mai mult, numeroase firme investesc continuu in cercetare si dezvolare de noi tehnologii “verzi”.
  OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?
  MB: Vezi intrebarea 2 :)
  OV: Observi ca omenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)
  MB: In primul si primul rand, oamenii au grija sa curete dupa ei intotdeauna, mergand pe principiul gasesti curat, lasi curat in urma ta.
  In al doilea rand, majoritatea aleg sa mearga cu bicicleta pentru ca e sanatos, gratis si nu dauneaza mediului. Bineinteles ca li se ofera si conditiile necesare pentru asa ceva (i.e. piste permanent ingrijite/curatate si soferi instruiti sa ofere prioritate).
  Nu in ultimul rand, exista campanii sociale care incurajeaza transportul in comun sau calatoriile cu mai multi pasageri intr-o masina.
  OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei, in tara ta?
  MB: Da, 5 Iunie in fiecare an (World Environment Day)… a fost adoptata ca zi nationala a mediului

  OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

  MB: Cred ca Danemarca este un bun exemplu pentru noi si pentru toata lumea cand e vorba de mediu….
  Danemarca este cea mai “verde” tara din Europa! Una dintre tarile cu cea mai mare rata de reciclare din lume, deja de cateva decade Danemarca priveste deseul ca si o resursa. O mare parte din deseuri sunt reciclate si returnate ca materii prime in productie pt a micsora consumul de materii prime neexplorate. Anual aproximativ 70% din deseurile din Danemarca sunt reciclate. De-a lungul timpului guvernele au luat masuri privind reciclarea dar deciziile si actiunile concrete se iau la nivel local.

Ecology Around the World: Sweden

Category : Eco World Wide

Ramanem in nordul Europei, cu eco-interviul. In Stockholm am gasit-o pe Tatiana, care ne-a explicat cam cum se descurca suedezii cu probemele de mediu. Mai jos, concluziile eco-interviului nostru:

OV: Do you find recycling easy and well organized, or a difficult job to do?

T: Here in Sweden it’s quite easy and well organized for some kinds of waste (paper, plastic). Other kinds (such as electric waste or paint or hairspray) are more difficult to recycle because they have to be taken in a particular place which is not so close to where I live.

OV: Do you separate waste in you home?

A: Yes, glass, plastic and paper.

OV: When going to a supermarket, to you carry on your own shopping bags, or do you get new ones there?

T: I happens that I carry my own bag (when I plan to go shopping.Mostly though, it’s unplanned and I have to buy a new one. In moststores they will give you a plastic bag for everything. I usually refuse taking bags when I don’t need them.

OV: Do you use classic light bulbs or economic ones? Why?

T: Mostly economic after a huge promo campaign. Bought many of them at once.

OV: When a light bulb burns out, do you recycle it or throw it away? Where would you recycle it?

T: Throw it away. Even though I’m aware that there should be a place where to throw it, I have to contact landlord for more information and I have never time to do it. Also, it seems to be far away.

OV: Where you live, do you use any kind of alternative energy (solar, wind energy)?

T: Some part of energy we’re using is wind energy.

OV: What do you do with electric waste?

T: Just throwing away or keeping (and then trowing away anyway)

OV Do you notice people doing anything in particular for the environment? (sharing cars, using bicycles, planting trees etc.)

T: yes, people in Sweden use bikes a lot and sharing cars is very promoted. A newly built part of Stockholm is all eco-friendly (renewable fuel energy and efficient energy consumption, water saving, car pools). Also people avoid eating certain kinds of food with high impact on the environment (fruit and vegetables that have been transported long way or grown in greenhouses, scampi or red meat).

OV: Is there any nationally recognized day, which celebrates an environmental event?

T: Not that I know

OV Is there anything that I’ve missed out, but that you find obvious in terms of the environment?

T: Not really

Ecology Around the World: Belgia

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Am trecut granita la nord de Germania, cu intrebarile noastre si l-am gasit in Belgia pe Tudor Mircea, care de doi ani locuieste activ in Bruxelles. Tudor pare foarte pasionat de ecologie, sau, cel putin, respecta mediul inconjurator intr-un mod demn de urmat.

Pana una alta, sa citim in eco-interviu ce lectie de “verde” ne dau belgienii:

OV: Consideri ca reciclarea este usoara, sau o bataie de cap?

TM: E relativ usor.

OV: Separi gunoiul acasa?

TM: Da, triez gunoiul menajer in patru : sticla, hartie, plastic, restul. Autoritatile au stabilit cate un sac pentru fiecare tip de gunoi menajer; astfel, pentru hartie folosim sacul galben, pentru plastic pe cel albastru, iar restul gunoiului intra in sacii de culoare alba. Sticla trebuie insa transportata in niste containere speciale sau duse la supermarket, unde primesti 10centi/sticla sub forma unui bon de cumparaturi.

Pe strada mea gunoiul este ridicat marti si joi dimineata. Daca trierea nu se face conform indicatiilor sacul este lasat in fata casei, riscand astfel o amenda din partea politiei.

OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

TM: Incerc sa umplu orice geanta sau plasa, mai car si in brate. Unele supermarketuri ofera cutii de carton gratuite pentru transportul cumparaturilor. In ultima instanta, cumpar plasa (ceea ce nu ar trebui avand in vedere trollerul plin de plase de pe sifonier si din care deseori uit sa ma servesc).

OV: Folosesti becuri clasice sau economice? De ce?

TM: Nu am mai cumparat un bec de un an si jumatate, de cand m-am mutat in noul apartament. La inceput am cautat oricum solutii economice de decorare a apartamentului, deci, foarte probabil, si becurile au fost economice.

OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

TM: Nu s-a ars pana acum nici un bec, norocul meu.

Daca ar fi sa se arda un bec mic-mic, prima pornire ar fi sa il arunc la gunoi. Daca e dimensiuni normale, probabil as cauta o solutie mai “curata”; in momentul asta nu stiu cum as rezolva problema, nu cunosc centre de colectare (dar sunt convins ca exista )

OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?

TM: Da, destule. Trei exemple:

- De pe autostrada se observa usor uriase mori de vant, iar potentialul tarii in domeniul energiei eoliene e bine cunoscut

- Cel mai mare distribuitor de energie (Electrabel) ofera clientilor posibilitatea de a se aproviziona cu electricitate sau gaz obtinute din surse 100% alternative. Pretul e usor mai ridicat, dar contractul este incheiat la un pret fix pe o perioada de doi ani.

- Exista o cladire ce gazduieste cateva asociatii europene din domeniu, care este aprovizionata doar cu energie “verde” (http://www.erec.org/reh/)

OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?

TM: Din fericire aparatura electrocasnica e inca in stare de functionare. Nu stiu unde as putea sa le duc, dar m-as interesa.

OV: Observi ca oamenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)

TM: Cateva exemple:

- Toata lumea triaza gunoiul menajer

- Bicicleta e un mijloc de transport foarte raspandit indiferent de anotimp sau conditii meteorologice

- Zonele verzi raman curate dupa picnicuri

- Exista zone special amenajate pentru nevoile urgente ale patrupedelor, iar in general stapanii nu uita sa iasa cu o punga pentru a curata in urma acestora. Autoritatile au amenajat cosuri de gunoi dedicate depozitarii acestor pungi.

- Se foloseste de asemenea sistemul de impartire a unei masini pentru drumurile spre serviciu (link). Acest sistem poarta numele de covoiturage si este destul de raspandit si in tarile din jur.

OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei, in tara ta?

TM: In fiecare an, una dintre duminici este dedicata pietonilor (link): cu mici exceptii, orasul este inchis in totalitate masinilor. Scopul actiunii e de a promova alternativele mai “curate” de transport.

In plus, datorita proximitatii institutiilor europene si organizatiilor internationale in numar atat de mare, exista un numar foarte ridicat de conferinte, forumuri, evenimente dedicate ecologiei.

OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

TM: Am remarcat implicarea activa a autoritatilor in acest domeniu. Statul subventioneaza achizitionarea de biciclete noi sau bilete de tren/autobuz celor care renunta la masina (prin vanzarea acestora).

In plus, exista reduceri importante la achizitionarea autovehiculelor care polueaza putin, acestea putand ajunge pana la aproape 9000 Eur pentru cele electrice ! (sursa)

Pe de alta parte, sunt constient de amprenta pe care o lasa activitatile mele asupra mediului si incerc sa reduc acest impact pe cat posibil. Sunt atent la consumul de electricitate, ma asigur ca sursele de caldura sunt oprite cand nu sunt acasa, reciclez, folosesc bicicleta.

Ecology Around the World: Germania

Category : Eco World Wide, EcoTendinte


In Germania l-am gasit pe prietenul nostru Dragos Bandean, care locuieste de peste un an in Bremen. Dragos ne-a povestit de multe ori cu incantare, cat de bine organizati sunt nemtii (ce surpriza!) cand vine vorba de mediul inconjurator. Cum in momentul de fata isi face doctoratul cu tema “Energia regenerabila”, e foarte atent la tot ce inseamna ecologie. Sa vedem ce ne spune in eco-interviu:

OV: Consideri ca a recicla este usor, sau o bataie de cap?

DB: Foarte usor.

OV: Separi gunoiul acasa?

DB: Da.

OV: Cand mergi la supermarket, ai pungile tale, sau primesti/cumperi unele noi de la casa?

DB: In general prefer sa le duc pe ale mele. Cumpar pungi noi doar in cazul in care nu am la mine si chiar am nevoie (cumparaturi multe si neprevazute) – foarte rar.

OV: Folosesti becuri clasice sau economice?De ce?

DB: Folosesc si clasice si economice. Pentru ca cele economice nu sunt tocmai ieftine, incerc sa le cumpar treptat, inlocuindu-le pe cele clasice pe masura ce se ard.

OV: Cand se arde un bec, il arunci sau il reciclezi? Unde l-ai recicla?

DB: Sincer, il arunc pentru ca nu am pe langa mine nici un centru de colectare. Dar promit sa ma interesez sa vad daca e unul in zona.

OV: Unde locuiesti, exista surse de energie alternativa?

DB: Da. Exista. Pot spune ca Germania e in topul tarilor UE cu surse alternative de energie. Aici in nord, sursa predominanta, e vantul (centrale eoliene), dar stiu sigur ca se exploateaza bio-gazul la statia de tratare a apei menajere din Bremen.

OV: Ce faci cu deseurile electrice/electrocasnice?

DB: Deobicei se scot pe trotuar in fata casei sau in locuri special amenajate de unde sunt ridicate de autoritati daca nu le doreste nimeni.

OV: Observi ca omenii in jurul tau fac ceva special pentru mediu? (merg cu bicicleta, planteaza copaci etc)


DB: Da! chiar da! Toata lumea e pe biciclete pe-aici. Si iarna la -10 grade, cu gheata pe drum, oamenii isi duc copiii la gradinita pe bicicleta. Seara multi cand ies in pub merg cu bicicleta si exemplele pot continua. A nins si deszapezeau pistele de bicicleta.

OV: Exista o zi nationala dedicata ecologiei?

DB: Probabil exista la cat de eco gandesc oamenii pe-aici, dar nu stiu sigur.

OV: Am omis ceva, dar care tie ti se pare evident cand e vorba de mediu?

DB: Da. O problema mare in Romania, rezolvata elegant aici. Peturile, dozele din aluminiu, sticlele si alte ambalaje sunt taxate suplimentar cand cumperi ceva. Taxa se numeste pfand. In orice market exista un un automat in care introduci ambalajele goale si-ti emite un bon. Cu bonul respectiv mergi la casa si fie iti iei banii inapoi, fie ti se scade valoarea sticlelor din valoarea cumparaturilor. Functoneaza perfect. Nu vezi o doza, un pet pe jos. Lumea se gandeste de doua ori inainte sa arunce. Costa!

P.S. Am auzit ca vor sa implementeze asta si in Romania. Sper sa nu ramana doar un “Am putea…”


Ecology Around the World: U.K.

Category : Eco World Wide, EcoTendinte

Ploua, nu ploua, englezii recicleaza. Din interviul cu prietena noastra Emma Jenkinson, ne dam seama ca sistemul este destul de bine organizat in Anglia si ca autoritatile sunt bine implicate.
Emma a locuit mai multi ani in Londra, dar s-a mutat de curand in York, mai aproape de locul ei natal.

Cititi in eco-interviu, cat de “evergreen” sunt englezii.

OV: Do you find recycling easy and well organized, or a difficult job to do?
EJ: I find recycling mainly easy.

OV: Do you separate waste in you home?
EJ: I separate food waste, but all other recyclable materials (glass, plastic, paper and cardboard) are collected together.

OV: When going to a supermarket, to you carry on your own shopping bags, or do you get new ones there?
EJ: I carry my own shopping bags when I can. There is the odd occasion, when I shop unplanned, that I’ll get bags. But if I know I’m going out to shop for groceries, I’ll take my own bags and load up the baskets on my bicycle… Or, if I’m walking, I’ll take my ‘rucksack with wheels’, so I can get loads of stuff without breaking my back…

OV: Do you use classic light bulbs or economic ones? Why?
EJ: I always use energy saving bulbs. They make sense economically, they’re easy to buy and it’s the very least we can do to curtail on our excessive energy expenditure!

OV: When a light bulb burns out, do you recycle it or throw it away? Where would you recycle it?
EJ: I haven’t had an energy saving bulb blow out on me yet!

OV: Where you live, do you use any kind of alternative energy (solar, wind energy)?
EJ: I don’t have any alternative energies at home, no. I don’t own my own place, but I think that if I did, and I felt able to afford to install solar panels, I would definitely do that.

OV: What do you do with electric waste?
EJ: If I have an electrical item that breaks down, I ask the council to collect it. I think they have a recycling program for electricals.

OV: Do you notice people doing anything in particular for the environment? (sharing cars, using bicycles, planting trees etc.)
EJ: Lots of people where I live cycle – but mainly because the city is small and the land is flat.

OV: Is there any nationally recognized day, which celebrates an environmental event?
EJ: I’m not aware of a national environmental day, but that’s not to say there isn’t one.

OV:Is there anything that I’ve missed out, but that you find obvious in terms of the environment?
EJ: No, you’ve not missed anything out, but it’s worth noting the work I do at Arc (www.arc-online.co.uk). We’re a charitable organisation that promotes good, sustainable design in the built environment. We work on a number of projects engaging the local community on various levels, but we always work towards sustainable living – from working with the local councils and regeneration agencies on new building projects down to the little things that we do in the office – like making the decision to only buy fair-trade tea and coffee, and recycling food waste in an area where the council doesn’t pick up…

Ecology Around the World: Finland

Category : Eco World Wide, EcoTendinte

Zilele trecute ne-am indepartat putin de tara noastra, de la frigul de aici la frigul din Finlanda, mai precis Laponia, si am aflat de la Evelina din Rovaniemi cum se recicleaza la Polul Nord :)

Cititi mai jos, eco-interviul:

OV: Do you find recycling easy and well organized, or a difficult job to do?
EK: Recycling is made quite easy in Finland and when I recycle I can eaze my guilty conscience of being part of global warming ;)

OV: Do you separate waste in you home?
EK: Yes. In my apartment building we have bins for composte, paper and “normal” waste. In Finland we have a very good pawn system for bottle recycling, so recycling bottles is like putting money in the bank! Cardboard, tin cans/foil and batteries have to be taken further from home so they tend to pile below the sink…

OV: When going to a supermarket, to you carry on your own shopping bags, or do you get new ones there?
EK: Usually I have my own, but my heart doesn’t bleed if I have to buy a bag because at home I re-use the bags anyway (for the next round to the grocery store or finally as garbage bags).

OV: Do you use classic light bulbs or economic ones? Why?
EK: I have economic bulbs in the lights which are on a lot. (money saved in electricity bills!) But for places like the bathroom or bedside table, where you need to switch on and off often, I still have normal bulbs.

OV: When a light bulb burns out, do you recycle it or throw it away? Where would you recycle it?
EK: None of my economic bulbs haven’t yet run out so I haven’t bothered yet to check out where I have to take them for recycling. Normal bulbs I’ve just thrown in the normal waste (can you do that??)

OV: Where you live, do you use any kind of alternative energy (solar, wind energy)?
EK: I think in my area most of the electricity is water-powered…

OV: What do you do with electric waste?
EK: You mean batteries? Nowadays you can return them to any grocery store, so recycling them are made really easy.

OV: Do you notice people doing anything in particular for the environment? (sharing cars, using bicycles, planting trees etc.)
EK: When saving energy/electricity means a cut in your bills; people will make an effort! Did you know that by leaving your tv and other equipment on Stand-by, you loose quite a lot of money per year? And since oil prices are outrageously high in Finland: people are forced to think of their driving habits and gas consumption anyway. For houses, geothermal heating, air source heat pumps and passive energy building is becoming more popular. Forestry is one of the main industries in Finland so taking care of forest renewal is really important even without the environmental aspect.

OV: Is there any nationally recognized day, which celebrates an environmental event?
EK: If there is, no one told me!

OV:Is there anything that I’ve missed out, but that you find obvious in terms of the environment?
OK: The undeniable truth is that as long as being environmentally friendly means that you have to pay more or make more of an effort, most people won’t bother. I say we have to put a bigger price tag on anything that is not environmentally friendly: that is the most efficient way of making people turn their habits: Money talks!

Eveliina Korhonen, Rovaniemi, Finland

Premium Wordpress Plugin