Omuletii Verzi » 2010 » August

Colecţia de CD-uri

1

Category : Colectare selectiva, EcoTendinte, Reciclare

În era Ipodului, MP3 Playerelor şi a stickurilor cu multă memorie, utilizarea vechilor CD-uri din colecţie a scăzut enorm. Pentru mulţi, CD-urile preferate de acum câţiva ani stau pe un raft sau într-o cutie şi nu mai sunt ascultate deloc. Atunci, e cazul să scăpăm de ele…responsabil desigur!

Există diverse variante în care CD-urile şi DVD-urile vechi pot fi refolosite. Una şi cea mai eficientă este donarea lor. Către prieteni, cunoştinţe sau chiar unei şcoli sau biblioteci. Unele grădiniţe folosesc CD-uri vechi în scop de joc.

Se găsesc şi nenumărate variante pentru a folosi discurile cu scop decorativ. De la perdele din CD-uri şi până la suport de pahar, toate se întâlnesc în casele creativilor. Se pare că lucioasele discuri, folosite în grădină, la baza stratului de plante ar alunga păsări prădătoare, întrucât ele se sperie de lumina reflectoare. Dacă rămân carcase surplus după deco–utilizarea discurilor, acestea se predau spre reciclare ca deşeu de plastic.

Şi, în final, dacă chiar nu reuşiţi să le reutilizaţi în vreun fel, puteţi să le predaţi la un centru de colectare de electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE). De acolo sigur nu ajung la groapa de gunoi!

Vă sare muştarul?

4

Category : Eco Eveniment, Evenimente, Reciclare

Se îngroaşă în tot mai multe calendare ale românilor cercul din jurul datei de 25 septembrie, data la care noi toţi locuitori ai ţării suntem aşteptaţi să curăţăm ţara într-o zi: Let’s do it, Romania! vă aşteaptă să vă înscrieţi voluntari.

Voi ce faceţi pe 25 septembrie?

Curaţenie în trafic

Category : EcoTendinte, Reciclare

Credem ca Poliţia Română şi-ar mari semnificativ încasarile daca agenţii ar aplica pe langă amenzile deja cunocute şi unele noi, dedicate celor care aruncă diverse gunoaie din maşină direct pe stradă.
Oare care ar fi soluţia cu adevărat eficientă pentru această problemă? Amenzi mari? Campanii de responsabilizare? Sau educaţia directă de la om la om?
Există diverse persoane care atrag atenţia colegilor de trafic care murdăresc străzile. Fie îi claxonează în momentul „crimei”, fie le fac semne cu farurile sau chiar se apropie de geam şi le aruncă replici precum „V-a căzut un şerveţel”, „Aţi pierdut ceva” sau „Nu aveţi scrumieră pentru chiştocul de ţigară?”. Şi poate că această abordare directă este şi cea mai eficientă. Ea mizează pe „obraz” iar noi vrem să credem că majoritatea oamenilor doresc să îşi menţină o imagine impecabilă.
Să nu uităm de campaniile cu stickerele pe maşini „Eu nu arunc gunoi pe stradă” (Umbrela Verde). Din nou, mesajul: dacă eu nu deranjez, poate mă respectă alţii şi nu deranjează nici ei.

Pe aceeaşi cale dorim să salutăm şi un articol din Gandul are ne-a inspirat pentru rândurile de mai sus.

Să ne spuneţi şi voi cum gestionaţi resturile menajere sau ambalajele din propia maşină….sau mergeţi doar cu bicicleta?

BECilarea

Category : Colectare selectiva, Colt Verde, Reciclare

Ştiţi cu toţii şi cel puţin de la noi aţi tot auzit că becurile trebuie reciclate. Dar poate nu am menţionat destul de des cine anume e responsabil în România de această ecologizare.

Un articol din Gândul n-i prezintă săptămâna aceasta pe cei 5 „magnifici” care împreună formează Recolamp şi care au ajuns împreună la performanţa de a amplasa deja 4.800 de puncte de colectare de becuri arse în România. Ei contactează de zor şi până-n seară instituţii publice, şcoli, penitenciare, primării etc şi apoi amplasează acolo puncte de colectare, pe care le urmăresc, monitorizează şi se asigură că deşeurile ajung să fie reciclate. Becurile şi neoanele arse sunt trimise spre Tg Mureş la o primă sortare, iar apoi, spre reciclare în Germania.

Chiar dacă cei de la Recolamp ar dori să colecteze cel puţin dublul cantităţii de acum, noi ne bucrăm şi de succesul actual şi le dorim ca cifrele să crească şi totodată să scadă poluarea survenită din plasarea becurilor economice arse la gropile de gunoi.

Pe langă toate astea, noi mai ştim şi că cei 5 recolampi „o ard” foarte eco la birou şi acasă. Aşa că, vă invităm să îi ajutăm să colecteze cât mai multe becuri şi să dubleze cifrele într-un timp record. Aţi putea să-i ajutaţi propunând un Colt Verde pt colectare DEEE chiar la locul unde lucraţi sau activaţi.

Colectare cu alai

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Ne-a impresionat de curând o poveste care îmbină extrem de armonios reciclarea cu … romantismul.
Un cuplu american, Andrea si Pete, şi-au organizat toată nunta din bani obţinuţi din reciclarea dozelor de aluminiu. Cuplul a avut nevoie de 197 de zile, adică 6 luni şi jumătate pentru a ajunge la suma necesară de aproape 4000 $.
Vă daţi seama cât de tare s-au dedicat? Au înţeles, desigur, şi faţa economică a reciclării,dar au şi reuşit să uşureze planeta de 400.000 de doze de aluminiu care ar fi poluat teribil.
Ultimele doze le-au refolosit legându-le la maşină cu tradiţionalul „Just married” american. Ei vor să continue acum reciclarea de doze şi îndrumă şi pe alţii să facă la fel.
Dacă nu vreţi să vă căsătoriţi, dar v-ar prinde bine nişte bani pentru o mega petrecere, iată ce mod original de a-i obţine!
Poze, instrucţiuni şi relatări haioase direct de la tinerii căsătoriţi găsiţi şi pe http://www.weddingcans.com/

Colectare plăcuta!

reciclare pt bani de nunta

Drumurile deseurilor

1

Category : Colectare selectiva, Reciclare

Dragi prieteni reciclanţi,
vă vedem şi urmărim cu drag de multe ori cum sortaţi deşeurile şi faceţi primul pas în drumul lor spre o nouă viaţă, pe un nou raft, într-o nouă formă sau cu o nouă utilitate.
Şi în caz că v-aţi întrebat pe unde se mai plimbă produsele reciclate până ajung în noua formă din nou în circuit, lăsaţi-ne să vă dăm câteva indicii.
Hârtia trece Carpaţii obligatoriu şi poposeşte fie în Ardeal la Zărneşti sau Alba, fie alege calea moldovenească la Adjud, Suceava sau Piatra Neamţ. Aici sunt fabricile care transformă hârtia în….hârtie.
PET-urile caută şi ele Ardealul, dar numai în zona Tg-Mureşului. Le place şi la Dunăre, în Severin, dar le mai găsim şi în Câmpina, Buzău sau Caracal.
Sticla vrea la mare, aşa că ajunge la Constanţa, dacă nu e prelucrată direct în Bucureşti.
Şi cele mai numeroase puncte de reciclare, cele pentru DEEE – aparatură veche- le găsim prin toată ţara, adică prin Mureş, Miercurea Ciuc, Buzău, Bacău Braşov, Satu Mare sau Hunedoara.
Sursa acestor informaţii este Business Magazin. Tot ei ne livrează harta cu marii reciclatori ai României, pe care v-o prezentăm mai jos!

Urăm drum bun deşeurilor prin ţară!

harta deseurilor

Reciclare la birou

Category : Uncategorized

EcoOffice
Ne gândeam zilele trecute cum mulţi dintre cititorii noştri petrec o buna parte din zi la birou. La birou e cel mai uşor sa fii eco! În primul rând pentru că aproape toate deşeurile generate în spaţiul de lucru sunt reciclabile (excepţie făcând, desigur, resturile de mâncare). În al doilea rând pentru că am descoperit un ONG care aduce colectarea foarte aproape de voi!

În cadrul Recicloniadei ne-am împrietenit cu ONG-ul numit Ecoteca, al cărui focus principal este reciclarea la birou. Proiectul dezvoltat de ei se numeşte ECOffice şi prezintă o soluţie completă şi deloc costisitoare pentru companiile care caută suport pentru reciclarea tuturor deşeurilor generate în cadrul clădirii. Ba mai mult, Ecoteca încurajează inclusiv aducerea deşeurilor de acasă, spre reciclare. Adică, ce simplu ar fi, dacă aveţi becuri arse sau baterii descărcate, să la luaţi dimineaţa în buzunar şi să le predaţi responsabil chiar la locul de muncă!

Noi îmbrăţişăm astfel de proiecte ambiţioase si bine puse la punct! Ne-ar plăcea să auzim de cât mai multe companii care implemetează baza completă de colectare în clădiri.

Aici veti găsiţi mai multe detalii despre modul de desfăşurare a unui atfel de proiect.

Reciclare plăcută….la birou!

Sugestie de concediu

1

Category : EcoTendinte

Dacă nu v-aţi hotărât ce să vizitaţi vara aceasta, vă propunem noi! O vizită în pădurea tropicală…din Anglia! Vă gândiţi, sigur…în Anglia plouă mult…dar până să fie acolo o pădure tropicală mai trebuie să se petreacă multe fenomene, nu?

Nu neapărat! La Eden Project, în Cornwall, găsim cele mai mari sere din lume, unde una din ele adăposteşte o adevărată pădure tropicală. Domul respectiv simulează întocmai clima tropicală şi astfel facilitează o adaptare perfectă a arborilor şi plantelor zonei specifice.

Proiectul Eden este în primul şi primul rând un mod de a aminti oamenilor de dependenţa şi strânsa legătură cu natura. Mesajul lor este unul de speranţă şi optimism. Scopul lor este unul educaţional, de a învăţa vizitatorii despre importanţa mediului înconjurător.

Fiecare “Biome”, sau dom cum le zicem noi, redă un ecosistem. Găsiţi acolo biomul tropical, pe cel mediteranean, dar şi cel dedicat horticulturii. De la arhitectura surprinzătoare la plantele gigante din interior, toate se găsesc la Eden Project. Ei lucrează cu voluntari, se susţin parţial din reciclare de telefoane mobile şi investesc profitul în cercetare şi programe educaţionale.

Şi, de parcă nu ar fi de ajuns, oricine ajunge la ei cu un mijloc de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta, primeşte o reducere la biletul de intrare!

Aşa că, adăugaţi Eden Project pe lista de priorităţi. Am auzit că merită!

eden project

Compactarea peturilor

Category : Colectare selectiva, EcoTendinte, Reciclare


Un subiect la modă în lumea noastră eco pare să fie legat de PET- uri, de reutilizaea, reciclarea sau …. strivirea lor!
12.500 de peturi alcătuiesc astăzi Plastiki, nava care face înconjurul lumii să aducă aminte de importanţă reciclării. Chiar şi această reutilizare este criticată de unii ecologisti, care susţin că peturile ar trebui scoase de tot din producţie, în favoarea sticlei sau altor ambalaje de multiplă folosinţă.
Până când acest lucru se va întâmpla, noi pledăm pentru minimizarea volumului ocupat de aceste peturi la groapa de gunoi, sau, ideal, în mijloace de transport spre staţiile de sortare.
Am înţeles de le cineva că peste o sticla de plastic cu dopul pus poate trece un tractor şi ea tot nu se aplatizează. Nu am încercat asta acasă, dar dacă voi aveţi un tractor, să ne spuneţi dacă e adevărat.
Ar fi super dacă ar deveni un reflex pentru toată lumea să strivească petul înainte să-l arunce. Chiar dacă nu este aruncat spre reciclare, gestul presării salvează spaţiu enorm de depozitare. Mai sunt şi alţii care insistă asupra acestui aspect, spre bucuria noastră.
Aşa că dacă nu vă este la îndemână să achiziţionaţi un aparat de presat peturi, măcar presaţi-le manual, că e la fel de util!
Compactare plăcută!

Premium Wordpress Plugin