Omuletii Verzi » 2010 » September

You did it!

6

Category : Eco Eveniment

Au trecut deja câteva zile de la evenimentul Let’s do it, Romania! care a scos din casele românilor aproximativ 150.000 de voluntari care împreună au strâns vreo 6500 de mormane de gunoi, adică vreo 187.000 de saci.
Ideea estoniană s-a transpus cu succes în România, unde judeţele fruntaşe au fost Braşov, Cluj şi Maramureş.
Dacă de obicei nu ne plac oamenii care se laudă pe sine, credem că în cazul
curăţeniei naţionale este bine să afle cât mai multă lume că v-aţi implicat! Să ştie lumea că s-a depus efort şi că trebuie să se depună ulterior un minim de interes pentru menţinerea ariilor curate.
Unii s-au deplasat pe jos, alţii cu biciclete, alţii au mers cu maşinile personale. Unii au curăţat margini de drum, alţii de păduri, iar unii au coborât spre albii de râu.  Cu saci, mănuşi şi echipamente adecvate, voluntarii au lucrat în echipă şi s-au întors după câteva ore cu un rezultat minunat: o ţară mult mai curată decât cu o zi înainte!
Voi unde aţi făcut curat? Cu ce v-aţi deplasat? V-a marcat pozitiv evenimentul sau aveţi şi relatări neplăcute? Şi, cel mai important, la anu’ mai mergeţi?

Felicitări tuturor echipelor încă o dată şi  nu uitaţi: tell a friend!

Let’s Do It România!

Category : Eco Eveniment, Eco World Wide, Evenimente, Galerie foto

A fost un weekend cu mulţi omuleţi verzi în toata ţara. Noi am dat o fugă pâna la Corbeanca şi am surprins câîtiva voluntari la treabă.

Am fost foarte plăcut surprinşi să vedem că multe familii au participat cu efectivul complet. Jjuniorii văzându-ţi părinţii la treabă şi-au adus şi ei micuţa contribuţie, însă pe lângă asta  am considerat foarte important faptul că această participare a avut un rol important în educaţia micuâilor omuleţi verzi.

Felicitări tuturor celor care au participat, felicitări România!

Ziua fără maşini

2

Category : Eco Eveniment, Eco World Wide, EcoTendinte, Evenimente

ziua fara masiniE 22 septembrie. Şi dacă citiţi acest articol e posibil că deja aţi trecut de prima deplasare a zilei. Noi vrem să ştim cum aţi ajuns la serviciu, sau acolo, unde vă aflaţi tocmai. Vrem să ştim neapărat astăzi, pentru că astăzi e ziua fără maşini. Astăzi vrem să aflăm că aţi mers pe jos, cu bicicleta, cu trotineta, pe role, pe skateboard, cu autobusul sau cu metroul!

Înafară de voi au mai făcut asta locuitori ai aproximativ 1600 de localităţi la nivel european şi nu numai.

Scopul campaniei „Ziua fără maşini” este, desigur, acela de a reduce poluarea, dar şi acela de a se încerca crearea unor comunităţi în care casa este aproape de locul de muncă şi de zona de cumpărături şi folosirea maşinii devine astfel inutilă.

Poate că renunţând ocazional la maşină, cetăţeanul va prinde apetitul mişcării şi va dori deplasarea independentă în cât mai multe zile! Aşa că spuneţi-ne cum aţi onorat această „Zi fără maşini”!

Trişorii care au profitat poate de ideea unui trafic mai redus şi au mers cu maşina sunt rugati să ne spună dacă s-a simţit de vreo culoare această iniţiativă, dacă s-a circulat mai lejer ca în alte zile şi dacă şi-au zâmbit cu mai mulţi biciclişti decât în alte zile.

Săptămâna Europeana a Mobilităţii

5

Category : Eco Eveniment, Eco World Wide, EcoTendinte, Evenimente

Ne aflăm deja de câteva zile în Săptămâna Europeana a Mobilităţii, săptămână în care locuitorii dragului nostru continent atrag atenţia asupra poluării cauzate de traficul zilnic de maşini. În această săptămână se pune accent pe mersul pe bicicletă, mersul pe jos, folosirea mijloacelor de transport în comun, în special a autobuselor ecologice.

Campania culminează cu ziua  de 22 septembrie Ziua fără maşini! În data de 22 septembrie sunteţi invitaţi toţi să lăsaţi maşina acasă şi să căutaţi alternative verzi pentru a vă deplasa spre serviciu sau şcoli. Deşi campania are iz european, pe 22 septembrie se alătură şi câteva ţări dinafara continentului, cum ar fi China, Thailanda, Canada sau Brazilia.

Sperăm ca 22 septembrie să devină un nou Earth Hour. Adică dacă în martie deja aproape din reflex stingem lumina timp de o oră, în septembrie să fie de la sine înţeles că maşina rămâne în garaj.

Campania European Mobility Week a fost lansată în anul 2002, susţinută de Comisia Europeană. În primul an s-au alăturat campaniei aproximativ 500 de localităţi la nivel european. În 2010 însă cifrele se apropie de 2000 de localităţi din 41 de ţări care aderă campaniei.

Voi cu ce vă transportaţi în 22 septembrie?

Fructe de sezon

Category : Uncategorized

Toamna se culeg merele! Şi atunci, are tot sensul din lume să cumpărăm doar produse locale, de sezon.

Dar ce credeţi că ar face o persoană ecologistă care în luna iulie ar trebui să aleagă între un măr din Noua Zeelandă şi unul nemţesc, de pe raionul aceluiaşi supermarket? Cu siguranţă ar alege mărul nemţesc, nu? Că doar e adus de mai aproape, deci s-a consumat mai puţină energie în transportarea lui, deci e mai eco, sau?

Am revăzut de curând o emisiune care socotea amprenta de carbon pe care o poartă un măr nemţesc faţă de unul adus de la celălalt capăt al lumii. Concluziile studiului au fost surprinzătoare.

Mărul adus peste 7 mări şi ţări, pe vapoare încărcate, ar fi fost în viziunea noastră un poluator maxim şi practic fără de sens pe raftul unui supermarket european. Dar iată avantajele lui:

- el este adus în Europa în momentul în care în Noua Zeelandă este sezon de mere

- pe acelaşi vapor mai sunt încărcate atât de multe mărfuri, încât amprenta de CO2 a merelor scade în raport cu cantitatea transportată

- Noua Zeelandă îşi bazează o bună parte din economie pe eco-turism şi agricultură ecologică, de aceea merele lor nu sunt tratate chimic!

Şi acum, la celălalt capăt al discuţiei, să vedem dezavantajele mărului european de iulie:

- se pare că procesul de refrigerare e unui măr care a fost cules proaspăt cu o toamnă înainte este mai poluant decât procesul logistic de transport

- prin mijloacele de transport alese în interiorul Germaniei (râu, tren sau camion) creşte amprenta de CO2, invers proporţional cu cantitatea mică suportată de mijlocul de transport.

- mărul nemţesc este, în luna iulie, un produs de extrasezon.

Concluzia este că, atunci când cumpăraţi fructe şi legume, nu contează atât de mult ţara de provenienţă, fie aceasta şi cea mai îndepărtată posibil, ci contează cu adevărat momentul din an la care se fac aceste cumpărături.

Pentru că la noi, merele se culeg toamna :)

Prima zi de şcoală

1

Category : Uncategorized

Ne aflăm din nou la mijlocul lunii septembrie, iar în timp ce noi stăm la calculatoare, curţile şcolilor din România sunt asaltate de copii şi adolescenţi frumos aliniaţi, frumos îmbrăcaţi şi pieptănaţi, aşteptând sau deja ascultând discursurile ce îi încurajează să exceleze în noul an şcolar.

Din nou două semestre în care vor învăţa despre logaritmi sau ecuaţii, despre proză şi poezii, dar din păcate prea puţin despre ecologie. Se discută tot mai mult în jurul urechilor noastre despre importanţa introducerii unei noi materii în şcoli: educaţia ecologică. Elevii ar putea să înveţe de mici cât de uşor e să menţii natura curată. Noi am introduce materii care să vorbească despre ecosisteme, despre pădurile tropicale, animale pe cale de dispariţie, importanţa reciclării, valorificarea resurselor, puritatea apelor şi câte şi mai câte. Am lăsat ceva important pe dinafară?

Ne gândeam ulterior că poate e greu să fie adaptată o astfel de materie actualelor programe şcolare din România. Dar poate se poate propune câte un astfel de modul la ora de dirigenţie, educaţie civică sau altele asemănătoare.

Până ajungem acolo, le dorim tuturor elevilor un start perfect în noul an şcolar cu gânduri verzi şi încurajări :)

Go Planet!

1

Category : Uncategorized

Se împlinesc 20 de ani luna aceasta de când Gaia a trimis prima oară pe Pământ inelele cu puteri supranaturale, care unite îl formează pe eroul nostru preferat: Captain Planet!

Acum 20 de ani, s-a născut acest serial de desene animate la ideea lui Ted Turner şi a fost difuzat până în 1992. Au creat un supererou compus din elemente proprii planetei, sensibil la poluare, precum Superman e sensibil la kryptonit. Fiecare episod avea un puternic mesaj ecologic transmis de însuşi Captain Planet.

Dar să ne amintim şi de Planeteers. Planetarii, aleşi prudent să reprezinte câte un colţ de glob, aveau prin intermediul inelului propriile lor puteri: Kwame din Africa cu puterea Pământului, Wheeler din America de Nord cu puterea focului, Linka din Rusia cu puterea Vântului, Gi din Asia cu Apa şi Ma-Ti din America de Sud cu forţa Inimii.Şi suntem siguri că mulţi dintre voi puteţi recunoaşte următoarea propoziţie ca fiind printre primele învăţate în limba engleză: “By your powers combined, I am Captain Planet!”

Episoadele curgeau frumos. Gaia, cu forţa ei vizionară putea identifica orice neregulă se întâmplă pe Pământ şi care afectează mediul înconjurător. Ea îi trimitea atunci pe Planetari spre locul faptei, care se deplasau cu Geo-Cruiserul, o maşinărie bazată pe energie solară care nu poluează. Planetarii încercau să învingă factorul destructiv, dar dacă erau depăşiţi de situaţie, îşi uneau forţele pentru a-l compune pe Captain Planet. Şi suntem siguri că mulţi dintre voi puteţi recunoaşte următoarea propoziţie ca fiind printre primele învăţate în limba engleză: “By your powers combined, I am Captain Planet!”

Credem că planeta are în permanenţă nevoie de prezenţa unui Captain Planet care să transmită fiecăruia dintre noi: „The power is yours!”

Totul este luminat!

4

Category : Uncategorized

bec economicAţi aflat deja, probabil că de la 1 septembrie se interzice în întreaga Uniunea Europeană comercializarea becului cu incandescenţă de 75W. Cu alte cuvinte, o dată ce stocurile actuale vor fi epuizate, vom găsi pe rafturile magazinelor de specialitate doar becuri economice, ca alternativă la cele clasice cumpărate până acum.

Există de mai mulţi ani dezbateri despre avantajele şi dezavantajele acestori noi „lumini”. De la tipul de lumină pe care o emană becurile economice, până la preţ, consum de energie şi reciclarea lor, toate aceste teme sunt intens discutate de utilizatori. Noi suntem 100 % pro becuri economice! Voi?

Am dori să subliniem din nou importanţa reciclării lor, în special pentru ca becurile economice conţin mercur, iar acesta nu ar trebui sa ajungă în natură, pentru că acolo contaminează apa şi solul. Vă reamintim lista completă cu punctele unde puteţi preda responsabil becurile arse spre reciclare.

Şi încă ceva! În caz că aveaţi de gând să vă faceţi stocuri de becuri cu incandescenţă, atâta timp cât ele se mai găsesc, vă amintim avantajul principal al noilor becuri: ele sunt eco-nomice pentru ca amortizează preţul de cumpărare la factura de curent şi la durata de viaţă. Parol!

Design economic

16

Category : EcoTendinte

Am auzit ocazional de la câte un ecologist mai sceptic spunând că becurile economice nu ar fi la fel de „arătoase” ca cele cu incandescenţă, ori că nu ar da bine pe o anumită lustră sau candelabru de cristal. Din fericire se lucrează şi practic s-au tot descoperit diverse modele pentru becurile economice care să bucure orice utilizator.
Din când în când, provocarea este preluată de un artist care oferă propuneri ca cele de mai jos, iar unele dintre ele sunt atât de „cool” încât ne-ar veni să renunţăm de tot la candelabru în favoarea design-ului reieşit în urma creaţiei.

Am menţionat că sunt economice, nu? Vouă cum vi se par?

Sursa: http://core77.com/greenergadgets/entry.php?projectid=19

Premium Wordpress Plugin