Omuletii Verzi » 2010 » October

Premiem comentatorii guralivi

Category : Evenimente

Ne-am gândit să aducem obiectele ECOnomice cât mai aproape de voi şi chiar în casele voastre sau la birou. Ca atare, vom acorda periodic premii constând în seturi de becuri economice pe care ne dorim sa le folosiţi cât mai curând.  Ce trebuie să faceţi pt a le câştiga? Nimic mai simplu deveniţi şi mai curajoşi şi exprimaţi-vă punctele de vedere oricare ar fi ele la noi pe blog. O dată la două săptamani vom desemna câştigătorul.

În caz de egalitate, vom folosi ca element de departajare oridinea înscrierii primelor mesaje cine a scris primul mesaj va fi câştigător.

Startul îl dăm pe 1 noiembrie, iar pe 15 noiembrie vom acorda primul premiu.

Aşa că dragi omuleţi, comentaţi şi câştigaţi!

Energia Solara

Category : Eco World Wide, EcoTendinte

Soarele este o sursă imensă de energie. Aceasta ajunge pe Pământ sub forma de radiaţii solare, radiaâii care pot fi captate şi transformate în alte forme de energie: electrică, mecanică sau termică. Astfel, energia solara îşi poate găsi utlizarea în domenii diverse, de la agricultură până la cercetare.
Primele încercari de folosire a energiei solare dateaza înca din secolul trecut. În prezent, aceasta este întâlnită în foarte multe domenii:
• producerea de energie termică: încălzirea apei, încalzirea locuinţelor sau a serelor, etc
• producerea de energie electrica prin intermediul celulei fotovoltaice. Aceasta este rolul unei lungi evoluţii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar până la centralele solare, ce pot alimenta cartiere întregi de locuinţe.
Acestea nu se opresc însă aici, mărturie fiind zecile de dispozitive solare aflate pe piaţă, de la ceasuri de mâna până la sateliţi.
De ce energie solara?
Pentru că este disponibilă în cantităţi imense, este inepuizabilă (cel puţin pentru câteva miliarde de ani) şi este ecologică. Captarea energiei solare nu este poluantă şi nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar în condiţiile în care degradarea Pamântului atinge un nivel din ce în ce mai ridicat, această problemă începe sa fie luată în seama de tot mai mulţi oameni şi acest lucru se vede.
În cazul producerii de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% şi se estimează că va depăşi 0,4% pâna la finalul acestui an. În continuare este un procent extrem de mic, dar este de apreciat faptul că oamenii au inceput sa fie din ce în ce mai deschişi către sursele de energie altervanitvă, iar pe masură ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizată din ce în ce mai mult.
Este energia solara o alternativa sau nu?

Cu singuranţă este,  la fel ca energia eoliană sau marină. Pentru ca în condiţiile actuale, necesarul energetic al planetei are nevoie de existenţa centralelor pe baza de carbune sau nucleare. Dar în viitor, acest fapt se va schimba cu singuranţă.În general sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului şi chiar şi noaptea, cu un randament mai scăzut însă. Durata de utilizare estimată este de până la 25 de ani, caz în care randamentul lor nu ar trebui sa scadă sub 70% din cel iniţial. Aşadar ar fi o invesţie  foarte buna, nu?

Cât despre amortizarea investiţiei iniţiale, aceasta este la fel greu de calculat,  putând dura între 5 şi 15 ani. E drept, investiţia iniţială nu este una deloc neglijabilă, însă în condiţiile în care pretul gazului metan şi preţul electricitatii cresc exponential (şi tendinţa se va păstra şi în următorii ani), o soluţie alternativă capabilă să producă curent electric şi/sau căldură ar trebui să le facă cu ochiul tot mai multora dintre noi.Nu degeaba americanii amenajează doua ferme solare în deşertul Mojave, una în apropierea localităâii Victorville, iar cealaltă în valea imperiala, lângă Calexico.

Nici spaniolii nu s-au lăsat mai prejos, consturind şi ei o micuţă fermă de acest gen în Aragon.

La rândul lor, nemţii au început construirea unei noi centrale solare având o putere de 40 MW. Situată în Bradis, pe un teren al unei foste baze militare, centrala acoperă o suprafaţă egală cu 200 de terenuri de fotbal şi 550.000 de panouri solare din film subţire. Producătorii spun că în primul an de funcţionare se vor recupera integral cheltuielile de construcţie care se estimează a costa cu 20%-40% mai puţin decât preţul comercial.

Având în vedere toate acestea, noi credem că panourile solare şi centralele eoliene pot deveni cele mai ECOnomice surse de energie.

Voi aţi aplela la aceste surse?

RECICLARE la o scara mai mare

1

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Is it a plane? Is it a bird? No, it’ s the Cosmic Muffin!

Credem că este cel mai impresionant şi surprinzător exemplu de reciclare pe care l-am întâlnit până acum, în ceea ce priveşte dimensiunile şi scopul reutilizării.
Cosmic Muffin este o barcă atipică ce stă acostată pe apele Floridei, în Fort Lauderdale.  Ce e aşa special la această barcă? Ea este reconstruită dintr-un avion Boeing 307 Stratoliner, primul avion cu cabină presurizată. Rămas aproape o „ epavă” fosta navă de zbor a fost cumpărată în 1969 de pilotul Ken London şi transformată într-o barcă de pasageri. Este singura construcţie de acest gen şi totodată un celebru exemplu de reciclare!

Pozele descriu mult mai bine frumoasa transformare!

Muzeul deşeurilor

Category : Colectare selectiva, EcoTendinte, Evenimente, Reciclare

Se tot vorbeşte despre gestiunea deşeurilor, de la drumul deşeului până la reciclare şi despre toate tipurile diferite de deşeuri care se colectează selectiv. Dar de acum se va şi arăta concret acest lucru!

La 1 noiembrie se deschide în Bucureşti un muzeu dedicat gestiunii şi colectării selective a deşeurilor.  România care este codaşă la acest capitol la nivelul  Uniunii Europene, va fi şi prima ţară de pe continent care va găzdui un muzeu de acest gen.
Iniţiativa aparţine Asociaţiei Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu ajutorul AFI Palace Cotroceni. Pe lângă unele zone dedicate fluxurilor de deşeuri, muzeul va prelua şi partea educativă pe care noi o susţinem în mod special: cursuri pe subiect pentru elevii claselor I-VIII.

„ Una dintre atracţii va fi “Traseul Deşeurilor” – o zonă delimitată de un gard de panouri printate, în lungime de 60 m, traseu ce va prezenta istoria tuturor fluxurilor de deşeuri, din momentul în care decidem că ne debarasăm de ele şi până la tratare, reciclare, valorificare sau eliminare final ă, potrivit unui comunicat CEDD.” (sursa: www.evz.ro)

Aşadar combinaţi shopping-ul sau plimbările din zona Cotroceni cu o vizită a acestui nou muzeu, deasupra magazinului Real.  Să ne spuneţi şi nouă dacă v-a plăcut.

Biserica Evanghelică din Cisnădie colectează selectiv

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Un prieten foarte drag s-a plimbat în vacanţă în judeţul Sibiu, pt a face poze minunatelor biserici medievale fortificate din zona. Într-o zi ne-a sunat absolut uimit de ceea ce găsise: containere pentru colectare selectivă în curtea unei biserici.
Biserica Evanghelică din Cisnădie colectează selectiv.
Localitatea a fost fondată de cãtre coloniști de etnie germanã in jurul anilor 1100-1150, iar prima atestare documentara pentru dateaza din 1323. Cu toate acestea, încă de prin 1300 a fost construită o biserică de piatră în stil romanic (Kreuzkirche), care a fost dedicată sfintei Walpurga. In 1797 a fost montat pe turnul bisericii primul paratrăsnet din Transilvania.

Atât noi cât si prietenul nostru am fost impresionaţi de acest fapt. Sunt localităţi mult mai mari, cu locuitori cu pretenţii pe masură, dar iată că manifestările responsabilităţii şi ale spiritului civic au fost regasite într-un loc care pt unii dintre noi mai are doar o sonoritate care îl leagă de epoca comunistă.

Iată însă că în acest loc pe care unii dintre noi poate l-am uitat, influenţa occidentala se face simtită prin lucruri atât de frumoase şi mai ales benefice pt comunitate şi mediul înconjurător.
Felicitări întregii comunităţi din Cisnădie pt tot ce face ca oraşul să arate impecabil, pt spiritul civic de care oamenii au dat dovadă, dar mai ales pt responsabilitatea faţă de mediul înconjurător!

Ne place apa pură

1

Category : Dezastru ecologic

Ne-am întristat destul de tare zilele trecute când am aflat de dezastrul ecologic din Ungaria, mai ales că mai răsună încă ecoul dezastrului din Golful Mexicului, această aşa zisa ciumă a petrolului aşa cum a fost ea intitulată la unele posturi de televiziune internaţională.

Dezastrul din Ungaria, mult mai aproape de noi, se referă la spargerea unui bazin care capta reziduuri chimice, spargere în urmă căreia s-au vărsat în ape 600 .000 de metri cub de deseuri, poluând râul din imediata apropiere. Apa conţine acum un nivel ridicat de substanţe toxice care o face nepotabila pentru cetăţenii din jur, care au fost parţial evacuaţi.
Încă nu a fost afectată Dunărea şi se speră că acest lucru va fi evitat.
Din păcate, prin activitatea omului şi nu numai, se vor întâmplă mereu accidente care poluează mediul înconjurător. Aceste lucruri sunt uneori imprevizibile şi de neoprit, de aceea este atât de important să
intervenim atunci când poluarea se poate evita foarte uşor. Trebuie ca fiecare dintre noi să se asigure că apele rămân curate. Asta înseamnă inclusiv să fim atenţi cu deşeurile menajere pe care le băgam în circuitul râurilor direct de la noi de acasă, adică deşeuri periculoase care în unele case iau calea chiuvetei sau a closetului : ulei de gătit, mucuri de ţigară, detergenţi chimici etc. Dacă nu evităm ca aceste substanţe să ajungă în ape, suntem responsabili de micul nostru dezastru ecologic în fiecare zi.

Să oprim din timp, aşadar, poluarea apelor ca nu cumva vreodată celebrul cântec românesc să sune
pete ani « Apa trece, pet-urile rămân »

Congreenient

Category : EcoTendinte

Am auzit zilele trecute un termen care ne-a făcut să ciulim urechile şi să începem să îl analizăm şi asociem: congreenient, adică o combinaţie între „green” şi „convinient”. Aproape foarte evident, termenul e folosit pentru a defini persoane care sunt eco doar atunci când este complet la îndemână, când nu se cere efort pentru a recicla, a reduce consumul de orice sau pentru a se deplasa fără poluare.

V-aţi gândit vreodată dacă sunteţi green sau congreenient? Dacă nu ar exista puncte de colectare de deşeuri la voi în cartier, v-aţi deplasa cu hârtiile, cartoanele şi pet-urile pe distanţe mai mari? Cumpăraţi becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe? Opriţi apa cât timp vă spălaţi pe dinţi?

Termenul de congreenient i-ar putea face pe mulţi să-şi revizuiască poziţia faţă de protecţia mediului.  Ar fi păcat ca stilul de viaţă eco să depindă de o modă sau de un nivel de efort care este sau nu depus în favoarea salvării planetei.

Sursa: Urban Dictionary

Congreenient: The practice of recycling, or being green, only when convenient. A person who only recycles when it is convenient to do so.
Used in a sentence: I really dislike recycling my glass bottles because recycling is a futile act. Luckily, it is congreenient that my neighbour recycles bottles and pays me 10 cents for every bottle I don’t throw out in the garbage.
Voi cum vă consideraţi?

Olimpiada DEEE

1

Category : Eco Eveniment, Reciclare

Olimpiada DEEE s-a încheiat în weekend cu un eveniment eco-sportiv localizat în Parcul Sebastian.

Olimpiada DEEE a sustinut promovarea predării echipamentelor electrice şi electronice prin activităţi sportive amuzante, cu premii constând în obiecte electronice – electrocasnice. Totodată s-au premiat la tombolă persoanele care au adus  DEEE la containerele situate în sectoarele 4, 5, 6 în perioada miercuri –sâmbătă, precum şi la containerul din Parcul Sebastian (sector 5) vineri şi sâmbătă. Iata si cateva dintre “probele olimpice”:
• Întrecere / ştafetă cu cărucioare de hypermarket ce conţin echipamente electrice şi
electronice
• Aruncarea mouse-ului (transformata in cursa cu “soareci”)
• Trasul funiei (formată din cabluri de tastaturi)
• Dezmembrare de tastaturi contra-cronometru (cu ajutorul unei şurubelniţe)

Pentru că noi susţinem promovarea colectării DEEE-urilor, ne-am prezentat la eveniment şi am încurajat participanţii la probele olimpice.

Foarte haioasă a fost introducerea spontană a unei noi probe in micuţa olimpiadă, probă ce ne-a pus pe toti la treaba: strângerea ambalajelor din parc. Astfel, cei care au fost cei mai eficienţi la capitolul curăţenie în parc au fost şi ei premiaţi de către organizatori.

Omuleţii notează astfel încă un eveniment draguţ şi reuşit, prin care organizatorii au încercat să atragă atenţia opiniei publice în a  avea o conduită responsabilă faţă de mediul înconjurător.

Felicitarile merg către toţi participanţii dar mai ales către organizatorii Gremlin Computers, sustinuţi de Asociaţia Recolamp care a şi acordat mare parte din premiile evenimentului.

Premium Wordpress Plugin