Omuletii Verzi » 2010 » November

Mosul EcoZurliu si Omuletii Verzi

Category : Colt Verde, Eco Eveniment, Eco VIP, Evenimente, Galerie foto, Reciclare

Mos EcoZurliu este fratele geaman al lui Mos Craciun. S-a nascut acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde. Este un batranel bland si vesel care iubeşte copiii si natura, insa se intristeaza atunci cand oamenii mari nu au grija de mediul in care traiesc, nu il respectă si nu il conserva.
Dar Mos Eco stie ca oamenii au puterea de a se schimba si atunci porneste, in fiecare an, cu sacul in spate, pentru a-i invata pe cei mici si pe cei mari de ce este important sa protejeze mediul. Iar pe cei mai cuminti si ascultatori, Mos Eco ii tine minte si ii prezinta cu drag Omuletilor Verzi, prietenii sai de suflet.
Anul acesta, Mos Eco, insotit de Omuletii Verzi si spiridusi, energizati de RadioZu si Recolamp, viziteaza Romania si o provoaca, in prag de sarbatori, la o actiune de mediu. Mosul ii asteapta pe toti iubitorii Pamantului sa aducă multe becuri arse in Colturile Verzi, pe care le va pastori timp de două saptamani.
Mosul EcoZurliu a facut prima oprire in Romania la Ministerul Mediului si Padurilor, unde alaturi de spiridusi si de noi, Omuletii Verzi, a intampinat copiii. Mosul le-a oferit micutilor cadouri, le-a vorbit despre mediu si impreuna cu noi si spiridusii sai, Mosul i-a invitat pe copii sa participe la joculete tematice, prin intermediul carora micutii au invatat si mai mutle despre colectare si reciclare. Bucuria copiilor a cuprins intregul loc, iar Ministerul rasuna “e-co-zur-liu, e-co-zur-liu, e-co-zur-liu
Pentru a-si arata recunostita fata de Mos EcoZurliu si intreaga audienta, copiii au prezentat audientei un mic spectacol.

Apoi, Mosul Eco si Omuletii Verzi i-au invitat pe micuti in sala de Conferinte a Ministerului Mediului si Padurilor, unde s-au intalnit cu dl. Minsitru Laszlo Borbely si reprezentarii Recolamp.
Domnul Ministru le-a vorbit copiilor despre cat de importanta este colectarea selectiva si cat de mult conteaza ca fiecare dintre noi sa avem un comportament responsabil si sa recicleze, iar toate aceste lucruri se pot face cu ajutorul Omuletilor Verzi si a Mosului EcoZurliu.

Dupa ce Mosul EcoZurliu i-a inmanat domnului Ministru o diploma, impreuna cu acesta si Omuletii verzi i-a invitat pe copii in afara salii de conferinte, pt a le prezenta Colturile Verzi. Dupa toate aceastea, Ministrul, impreuna cu Mos EcoZurliu, spiridusul, copiii  si noi am pornit sa cautam prin birouri deseuri din surse de lumina si sa le aducem apoi in Colturile Verzi.

Multumim domnului Ministru pentru gazduire, dar mai ales Mosului EcoZurliu si celor care ii dau energie, Recolamp si RadioZu pt ca de sarbatori sunt alaturi de copii si ii invata pe ei si pe parinti cat de importante sunt reciclarea, colectarea selectiva si conduita civica si responsabila

Muzeul Deseurilor – deschis oficial la Afi Palace

2

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, Reciclare

Ieri, pmuzeul deseurilor afi palacee 23 noiembrie, in prezenta Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, a avut loc  inaugurarea primului Muzeu al Deseurilor din Europa.  Localizat in Afi Palace Cotroceni, muzeul expune cele mai uzuale 13 categorii de deseuri urbane si fluxul de gestiune al acestora. In cadrul muzeului sunt prezentate de la deseurile cele mai des intalnite, cum sunt cele provenite din ambalaje de hartie si carton, plastic, metal si sticla, la DEEE si deseuri provenite din surse de lumina arse si baterii. De asemenea, vizitatorii pot vedea si care sunt deseurile biodegradabile dar si cele periculoase, ce presupune co-incinerare sau care sunt serviciile de colectare selectiva si se pot informa cu privire la ciclul de reciclare a fiecarui tip de resursa si mai ales cat de importanta este colectarea selectiva.

Printre atractiile Muzeului Deseurilor se regasesc: zona de colectare selectiva a ambalajelor, zona de colectare selectiva a DEEE-urilor ( inclusiv surse de lumina arse si baterii), zona speciala de curs pentru elevii claselor I –VIII, zona de prezentare a portalului. Au fos prezenti si elevi care au fost incurajati de mai vecehea noastra cunostinta, Dl. Ministru Borbely sa adopte un comportament responsabil si sa acorde o mare importanta reciclarii. Ministrul a petrecut ceva timp alturi de noi si micuti, facand poze si raspunzand la toate intrebarile audientei.

Fireste ca noi sustinem acest evenimente si indrumam mereu catre educarea publicului de toate varstele, dar mai ales a celor mici in a adopta un comportament responsabil fata de mediul care ne inconjoara. Invitam cadrele didactice, dar si parintii si bunici sa aduca copiii la Muzeul Deseurilor, pentru ca o conduita responsabila este usor de format la o varsta frageda, iar micutii vor afla despre importanta reciclarii si a reutilizarii resurselor inca din primii ani.

In plus de asta, Muzeul e la Mall, un loc in care se stie ca romanii isi petrec mare parte din timpul liber. Asa ca dragi parinti, cand mergeti la cumparaturi prin Afi, alocati si cateva momente pentru acest Muzeu al Deseurilor.

Trebuie sa mentionam si partenerii institutionali si sponsorii care au colaborat la crearea acestui spatiu al trezirii la realitate si la indispensabilul angajament civic: Ministerul Mediului şi Padurilor, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucureşti,  Ecotic, Recolamp, Eco Rom Ambalaje, Environ, GreenWeee, Alianţa pentru Colectare Selectivă, Hellenic Coca-Cola.

Juranlistii de la Antena 3 au prezentat si ei pe larg acest eveniment. Prezentarea lor pe larg o veti gasi aici

Idei inovatoare 2010

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Am tot răsfoit zilele astea ultimul număr al TIME Magazine care are ca subiect principal cele mai importante 50 de inovaţii ale anului 2010. Şi pentru că este vorba de un an al sustenabiltăţii şi al trendului green evident ca am intalnit si asemenea inovatii care ne plac!

În topul celor mai bune inovaţii din acest an găsim exemplul pentru cea mai bună modalitate de a recicla o maşină. Incubatorul NeoNurture a fost construit de un grup de studenţi americani din piese vechi de maşină. Incubatorul poate funcţiona şi cu un motor de motocicletă care să asigure mecanismul de încălzire. Şi arată cam aşa:

De impact se pare că a fost anul acesta şi maşina de spălat care scoate rufele curate aproape fără să folosească apă deloc. Secretul e reprezentat de nişte biluţe de nailon, care absorb pete de pe haine. Astfel, maşina de spălat a firmei Xeros foloseşte cu 90% mai puţină apă decât cele clasice pe care le avem noi şi voi prin casă. Revoluţionar, nu?

Încărcătoarele de baterii implementate sub forma unor benzi în asfalt ar fi invenţia unor coreeni din Seoul, care propun ca maşinile să se încarce din mers. Soluţia: transmiterea de energie prin unde magnetice, către maşinile electrice care se deplasează deasupra lor. Asta ar însemna că în curând maşinile electrice care sunt în sine un subiect inovator, vor opera cu baterii mult mai mici, mai exact o cincime din mărimea celor propuse acum.

Şi dacă tot vorbim de maşini electrice, să ne oprim în Ungaria unde designerul Antro a creat o maşină super eficientă şi super ieftină, care dispune şi de pedale (pentru accelerare şi creare de energie) dar şi de panouri solare. Maşina ultra uşoară e prevăzută pentru 3 persoane, iar dacă e nevoie de spaţiu pentru mai mulţi, Antro propune îmbinarea a două astfel de maşini.

Tot felul de maşini electrice i-au dus pe unii creativi cu gândul la staţii de încărcare pentru noile vehicule. Coulumb Technologies propune ca maşinile să fie încărcate din loc în loc în staţii speciale, iar costurile să fie puse pe factura de electricitate. Iar dacă furnizorul de electricitate la care aţi fi abonat nu e în parteneriat cu Coulumb, ei propun un număr de telefon la care se poate suna şi cere încărcarea valorii curentului electric direct pe cartea de credit.

În acelaşi Top 50 al inovaţiilor găsim şi barca Plastiki despre care v-am mai vorbit (anume acea barcă ce se compune din PET-uri care îi asigură plutirea). Scopul acestei născociri este de a atrage atenţia asupra potenţialului deşeurilor de a fi refolosite pe post de materiale de construcţii.

Acestea sunt exemplele noastre favorite. Alte minunăţii ale lui 2010 se referă la maşina fără şofer, iPad-ul, somonul care creşte mai repede sau robotul care detectează sarcasmul.

Da, e o lume minunată!

PET utilitati ingenioase

Category : Reciclare

Dacă avem un PET, avem şi multe posibilităţi să îl reutilizăm. V-am arătat si in alte articole de pe blog cum unii fac din PET-uri mobilă, alţii candelabre, alţii vaze.
Acum am găsit un exemplu de a refolosi partea superioară a unui PET şi a crea din ea un excelent sistem de resigilare a pungilor de plastic care conţin alimente.
Astfel, tăiem partea de sus a PET-ului şi păstrăm şi dopul. Prin gaura fostei sticlei introducem partea de sus a pungii cu alimente, cea care se cere sigilată. După ce am trecut punga prin gura sticlei punem dopul şi gata! Alimentele sunt protejate, rămân proaspete iar moliile sau alţi intruşi de bucătărie rămân simpli spectatori.
Restul PET-ului poate fi fie reutizat ca vază de flori, după ce a fost ornat puţin, fie reciclat responsabil prin aruncarea lui la tomberonul galben.

Reuse, reduce, recycle am spune!

Debarasăm

Category : Colectare selectiva, Evenimente, Reciclare

Dacă aveţi casa plină de deşeuri electrice, electronice, sau de electrocasnice vechi care stau prin debara sau garaj, aveţi ocazia să scăpaţi de ele responsabil în zilele de 3 şi 4 decembrie. Luna viitoare se întâmplă din nou Marea Debarasare, acţiune în cadrul căreia autorităţile preiau DEEE-urile direct din faţa caselor şi a blocurilor. Tot ce trebuie să faceţi este să le scoateţi pe trotuar în ziua respectivă.
Şi dacă tot e decembrie, vă puteţi gândi dacă nu cumva veţi înlocui o parte din aparatura învechită cu ceva mai modern, cu ocazia sărbătorilor. Dacă v-aţi gândit cumva să îl predaţi la comerciant pentru a obţine o reducere la produsul nou din aceeaşi gamă, vă anunţăm că această politică, numită buy back a fost eliminată. Aparatele electronice si electrocasnice stricate (DEEE)vor fi preluate de comerciant în momentul în care cumpăraţi un produs nou cu aceleaşi funcţii, dar nu se mai oferă recompensă materială. Avem însă siguranţa că acele DEEE-uri nu vor polua natura.
V-am spus că treaba asta cu colectarea selectivă va deveni tot mai simplă. Să nu uităm că o să dispunem şi de puncte permanente de colectare selectiva pentru DEEE, unul la 50 000 de locuitori. Rămân şi Colţurile Verzi, mereu la dispoziţia voastră, fie la birou, fie in hypermarketuri.
Aşadar, trimiteţi aparatura veche spre reciclare! Vin sărbătorile şi trebuie să facem loc pentru cadouri şi bunătăţi.

Reciclare plăcută!

Economisim energie

Category : EcoTendinte

Zilele devin mai scurte şi cu siguranţă mai răcoroase (poate nu chiar azi, dar urmează).
Inevitabil vine iarna, anotimp in se consumă mai multă energie, atât pentru încălzirea locuinţei cât şi pentru duşuri mai lungi şi mai fierbinţi şi mai ales pentru lumină mai multă, dacă ne gândim că se întunecă după ora 5.
Un consum mai mare de energie se traduce cu o cheltuială mai mare de bani.
Avem câteva sfaturi pentru voi, să economisiţi energie şi bani, după cum urmează:

Izolarea
O locuinţă bine izolată asigură păstrarea eficientă a căldurii din interior. Rugaţi un specialist să verifice dacă izolarea casei voastre face faţă. Acest sfat se adresează mai puţin locuitorilor de la bloc, cu toate că şi aceştia beneficiază încet, încet de lucrări de izolare cu sprijinul primăriilor.
Până una alta, aveţi grijă să fie geamurile şi uşile bine izolate. O idee bună sunt şi pernele acelea care se se pun in prag, ca să ţină departe aerul rece.

Aerisirea
Încălzim, încălzim, dar printr-o aerisire bună scade din nou temperatura. În loc să aerisiţi câte o jumatate de oră, în care se pierde multă căldură, se pare că e mai eficient dacă deschideţi deodată toate geamurile larg şi aerisiţi prin curent în câteva minute.

Confortul
Cât de cald trebuie să fie în casă? O temperatură ideală ar fi 24 de grade. Mulţi însă încălzesc locuinţa mult mai mult decât e nevoie. Este important să dispuneţi de un termometru şi să aveţi posibilitatea să reglaţi temperatura din casă. Chiar şi la bloc, folosiţi un termometru şi anunţaţi administraţia dacă observaţi că se furnizează mai multă căldură decât cere confortul.

Apa
Multă lume face o baie lungă ca să se încălzească. Sau duşuri lungi. Noi va recomandam un ceai! Căldura din interior e mai eficientă şi mai eco.

Lumina
Dacă tot luminăm casa de la 5 încolo, să o facem economic. Folositi becuri economice versus becuri cu incandescnţă. Foarte important! Şi se cunoaşte eficienţa la factura de energie.

Vă dorim un sezon călduros, luminos şi econimicos!

UE impune cantitatea minima de deseuri colectate

5

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Uniunea Europeană impune ca fiecare ţară membră să se laude cu 4 kg de deşeuri electrice adunate anual pe cap de locuitor. România nu e fruntaşă la capitolul reciclare, generând mai puţin de jumătate din această cantitate impusă. S-au făcut de curând unele reglementări pentru a favoriza colectarea DEEE-urilor şi mai ales pentru a uşura munca cetăţeanului de a-şi preda deşeurile responsabil.
O nouă lege (nr. 1037/2010) ne asigură că se vor suplimenta serios punctele de colectare de deşeuri electrice şi electrocasnice şi astfel vom avea cate unul la fiecare 50.000 de locuitori şi nu mai puţin de unul în fiecare localitate.
De asemenea, distribuitorii şi comercianţii de DEEE inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente vor fi obligaţi să preia aparatura veche de la clienţii care cumpără produse noi. Adică, dacă schimbaţi aspiratorul pe unul mai nou, puteţi să îl predaţi pe cel vechi la comerciant!
Interesul colectării va fi şi la producător, pentru că acesta va avea pe viitor o ţintă reprezentată de cantităţi de deşeuri colectate de la populaţie.
Aşa că scuzele de a nu preda aparatura veche spre reciclare s-au diminuat drastic.
Noi în continuare vă trimitem cu deşeurile şi la Colţul Verde. Căutaţi-l pe cel mai apropiat de voi!

Mobila din carton

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Nu vă mai spunem azi cât de important este să reciclăm hârtie, sau carton. Azi vă spunem cum să reciclați carton într-un mod util, plăcut, dECO şi ECOnomic.

În videoclipul-ul de mai jos puteţi vedea cum se pot tranforma nişte bucăți de carton aparent nefolositoare, în piese de mobilier cu un design deosebit. Am mai văzut și prin țară astfel de rezultate și ne-ar plăcea să primim poze dacă ați realizat astfel de reciclări.

Până una alta, enjoy the video!

Hallogreen

3

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

An de an, această sărbătoare americană devine tot mai populară în Europa şi în România. Chiar dacă nu ne impresionează prea mult vampirii, vârcolacii sau însuşi contele Dracula, vrem nu vrem Halloween-ul va creşte în popularitate şi pe bătrânul continent.  Pe când va fi complet pachetul, cu „Trick or Treat”, dovleci şi felinare, să redeschideţi acest articol. Pentru că am aruncat o privire peste ocean şi am descoperit ce sfaturi dau americanii pentru un eco Halloween. Se face cam aşa:
1) „Trick or treat” cu sacoşe de pânză. În caz că aţi sărit peste scenele acestea atât de întâlnite în filmele americane, vă amintim că de Halloween copii merg pe străzi după apus, fiecare cu câte o pungă în care adună aceste „treats”, bunătăţi, de la locuitorii caselor din apropiere. Dacă gazdele nu se prezintă cu dulciuri, primesc „trick”, adică o farsă, foarte des exprimată prin ouă crude aruncate spre casă.
2) Costume DIY, adică hand-made, improvizate din materiale deja
disponibile. Aici se pot găsi clasice rochii din ziare, că în ziare se găsesc uşor şi lucruri înspăimântătoare. Se poate căuta în dulapul părinţilor, a fraţilor etc.
Numai să fie punctat capitolul reutilizare!
3) Gazdele sunt rugate să ofere bunătăţi eco friendly. Adică fie produse locale, fie din agricultură ecologică sau orice combinaţie între acestea. „Bunătăţile” nu trebuie neapărat să fie mâncare, ci pot fi şi mici surprize reutilizabile, poate creioane colorate, brelocuri etc. Foarte important să fie neambalate sau ambalate cât mai biodegradabil!
4) „Trick or Treat” local şi pe jos! Sunt destule dulciuri în propriul cartier,
unde toate distanţele se pot parcurge pe jos. Chiar nu e nevoie de maşină
pentru această sărbătoare.
5) Dovlecii să fie din zonă. Sfatul aici este să se procure dovleci locali, care
nu necesită transport sau import. Mai ales că Halloween-ul e în plin sezon
dovlecesc. Ah şi, după ce ne-a luminat pervazul, terasa, balconul, veranda,
dovleacul face compost excelent, adică îl punem la flori!

Chiar dacă aceste sfaturi nu sunt prea utile în România, ni se pare foarte haois cum orice sărbătoare poate să reducă amprenta proprie de carbon. Şi până la urmă, fie în cadrul sau înafara sărbătorilor americane, este bine să reducem ambalaje, să alegem produse locale, să mergem pe jos şi să reutilizăm sacoşe.

Premium Wordpress Plugin