Omuletii Verzi » 2011 » January

Greseli in reciclare

2

Category : Colectare selectiva, DEEE, Reciclare

Tot mai multa lume colecteaza deseurile in Romania. Infrastructura de colectare s-a dezvoltat si tot mai multi oameni verzi se indreapta cu deseurile din casa spre tomberoanele din strazi, cele cu vestitele culori: albastru, galben, verde. Ne bucura nespus vestea asta, dar bucuria poate fi umbrita ocazional cand observam sau auzim de niste clasice greseli care incurca in procesul reciclarii.
Din fericire, greselile care se pot face in procesul colectarii sunt putine, si dorim sa le enumeram aici, ca sa fie evitate cu usurinta pe viitor:

Tomberonul gresit: Probabil vi se va parea comic, dar noi stim din surse sigure, ca foarte des deseurile de tip PET ajung in tomberonul verde, adica acel dedicat pentru sticla, si asta pentru ca in vorbirea uzuala, pet-ul este “sticla de plastic”. Ochiul vede termenul sticla pe tomberon si omul actioneaza instinctiv. Indiferent de forma deseului, trebuie intotdeauna sa verificam din ce tip de material este facut si sa selectam corect!

Prea mult volum: Chiar daca acele tomberoane stradale par mari, este incredibil (de bine) cat de repede sunt umplute. De aceea e important ca fiecare tip de deseu sa fie aplatizat sau strivit, astfel reducandu-i-se cat se poate de mult voluml.. Mai putin loc ocupat in masina de gunoi inseamna mai putine drumuri, eficienta in transport, deci: ecofriendly.

Dezordine in deseuri: Este culmea sa facem ordine in pubela de gunoi, nu? Absolut! Insa, daca folositi pentru colectare in jurul casei sau la birou, acele “europubele” cu capac, este foarte util sa se vada ca acel continut este dedicat reciclarii si nu trebuie confundat cu gunoiul menajer. Chiar daca voi stiti asta, vecinul sau colegul de birou va gasi la indemana sa arunce acolo resturi menajere. Dar daca reciclabilele sunt depozitate in pungi corespunzatoare sau in ordine”, acel tomberon nu va fi confundat cu unul pentru deseuri generale.

Deseul murdar: La fel de absurd cum suna partea cu ordonatul gunoiului, suna si curatarea deseurilor. Din pacate insa, acest proces poate sa contribuie cu foarte mult bine in procesul reciclarii. Ambalajele, in special cele de mancare, pot afecta calitatea intregului tomberon, atunci cand sunt infestate de resturi menajere. Ideal ar fi sa folositi un jet de apa ca sa indepartati aceste resturi.

Modestia: Lauda de sine nu miroase a bine! Desigur ca nu mergeti cu deseurile la reciclat si va bateti apoi cu pumnii in piept fata de vecini, cat de eco sunteti voi. Dar, reciclati in timpul zilei, sa va vada lumea, povestiti prietenilor si vecinilor, folosind puterea exemplului personal. Deschideti cat mai des subiectul, dati sfaturi, fiti cunoscatori! Raspandind vestea reciclarii reusiti pas cu pas sa va apropiati de idealista salvare a planetei. Asa ca, tell a friend!

Nu uita: Recicleaza! Acum ai cum!

DOWNCYCLING

2

Category : Colectare selectiva, Reciclare

Va vorbeam luni despre procesul de UPCYCLING, adica metoda de convertire a materialelor reciclabile in obiecte artistice si astfel, de a da deseului o valoare mai mare in reutilizarea lui.

Si pentru ca ne plac lucrurile care se petrec ciclic, ramanem in zona, dar de la UPCYCLING coboram la DOWNCYCLING, tot un proces de convertire a deseurilor, dar de data aceasta transformarea are ca rezultat materiale cu o calitate sau o functionalitate mai scazuta. Cel mai la indemana exemplu pentru procesul de downcycling este regasit in reciclarea plasticului, unde materialul este transformat in plastic de calitate inferioara.

Repetarea procesului de downcycling, mai ales in cazul plasticului, nu se poate face la nesfarsit pentru ca, la un moment dat, produsul provenit din proces nu mai poate face fata reutilizarii.

Exemple de downcycling, dupa cum urmeaza:

* Dezmembrarea unui calculator pentru a folosi individual piese ale acestuia.
* Reciclarea hartiei de birou si reutilizarea ei initial tot ca hartie pentru printare, apoi ajungand sa revina sub forma de rulouri de hartie igienica
* Transformarea bateriilor de unica folosinta in dispozitiv slab alimentat.
* Refolosirea hainelor vechi pe post de carpe

Nu uita deci: Recicleaza! Acum ai cum! si daca ai si tu exemple de DownCycling, povesteste-le aici!

Upcycling – cand recilarea devine arta

2

Category : Eco World Wide, Reciclare

Ne-am dat seama ca nu am mai discutat de ceva vreme despre unul dintre subiectele noastre preferate: arta reciclata.
Incercand sa gasim artisti noi in domeniu, am avut norocul sa dam si peste un termen pe care l-am auzit de prea putine ori pana in momentul de fata: UPCYCLING.

Wikipedia ne spune ca “upcycling” se refera la “the process of converting waste materials or useless products into new materials or products of better quality or a higher environmental value”
Adica, nu numai ca reutilizam deseurile sau materialele care nu ne mai servesc cu scopul lor primar, dar si transformam totul in ceva frumos.

Stim, stim, s-a mai facut, dar e interesant ca exista un intreg concept legat de acest proces.
Termenul de “upcycling” apare prima oara in 2002, in cartea Cradle-to-Cradle, o carte scrisa de chimistul Michael Braungart si arhitectul William McDonough. Cei doi atrag atentia asupra faptului ca procesul “reuse, reduce, recycle” nu este suficient si ca trebuiesc aduse si mai multe schimbari in procesul reciclarii. Ei descurajeaza conceptul de “downcycling”, adica reutilizarea materialelor cu un scop nou, dar de o valoare calitativa mai mica.

Si pentru ca vrem sa demonstram ce vorbim, priviti cateva dovezi de “upcycling” tare reusit!

Si mai multe imagini veti putea gasi pe http://www.gabarage.at

Shachar Shaine – un nou nume in Green List

1

Category : Eco VIP, Evenimente, Reciclare

Lucreaza de 11 ani in Romania, in cadrul URBB, iar de sase ani este presedintele firmei – o perioada in care compania si-a diversificat activitatea, intrand si pe piata bauturilor racoritoare si a apelor minerale.

Absolvent al Universitatii Technion din Haifa, Israel (1994), Shachar Shaine a lucrat vreme de doi ani in domeniul planificarii proiectelor industriale, iar apoi a intrat in domeniul pe care il declara “cea mai mare pasiune a mea”. Vreme de patru ani a lucrat la Coca-Cola Israel, iar din 1999 a fost numit vicepresedinte de marketing al URBB, avand avantajul ca inainte de a ajunge aici cunostea tara, familia sa fiind de origine romana. In mai 2004 devine Presedintele URBB.

Legat de segmentul dedicat Responsabilitatii Sociale, Shachar Shaine declara:
“Consider ca suntem datori sa sprijinim comunitatea in permanenta, cu atat mai mult atunci cand membrii ei au nevoie de noi. Compania noastra este un actor important pe piata locala, iar valorile pe care le sustine sunt in primul rand adaptate comunitatii unde isi desfasoara activitatea. Principiul de baza care ne ghideaza in orice actiune este respectul pentru calitate. In acest fel, reusim sa ne apropiem de consumatori si de comunitate, construind o relatie bazata pe respect reciproc.”

Alaturi de partenerii nostri, Recolamp, il felicitam pe Shachar Shaine pentru promovarea valorilor ecologice in cadrul companiei si il desemnam Om Verde.

Colectarea uleiului alimentar

7

Category : Colectare selectiva, Reciclare

colectare ulei Ne-am amintit azi de o tema, nu neaparat noua, dar din pacate prea putin discutata sau prea greu de solutionat: uleiul, deseu alimentar.

Uleiul cu care gatiti acasa, sau grasimea care ramane in tava dupa o friptura reprezinta poluatori seriosi, care pot afecta solul, lasandu-l arid, sau pot infesta cantitati importante de apa, o data ce ajung in sistemul de canalizare.

Un litru de ulei ajuns intr-un lac poate polua un milion de litri de apa. Si nu ne dorim asta.

In multe case din tari europene, colectarea uleiului este la fel de importanta ca cea a plasticului, a hartiei sau a sticlei. Un recipient destinat acestei colectari poate fi un PET, un bidon sau o canistra. Indiferent unde este colectat uleiul, important este ca el sa nu ajunga in natura, ci sa fie predat la un centru de specializat in colectarea lui.

Cercetand subiectul, am aflat ca, in Romania exista deja astfel de centre de colectare, inclusiv pentru persoane fizice. Din pacate capacitatea lor de colectare inca nu poate intampina confortul de a prelua uleiul direct de la populatie, cel putin nu de la toata lumea. Asa ca este util sa participam si noi, activ, deplasandu-ne la un centru de colectare atunci cand “se umple paharul”.

Nu uitati, la urmatoarea prajeala, sa pastrati uleiul intr-un recipient special si sa scapati apoi de el, responsabil !

Iata si cateva detalii cu privitarea colectarea uleiului si grasimilor alimentare pe raza capitalei.
Pentru persoanele fizice care detin o cantitate minima de 30 litri deseuri de ulei alimentar uzat cei autorizati sa colecteze aceste deseuri se vor deplasa gratuit la domiciliul vostru.
Daca nu ati reusit sa colectati aceasta cantitate, va puteti deplasa voi la sediul lor din Str.Icoanei Nr.98 , sector 2 , Bucuresti de Luni pana Sambata intre orele 9.00 – 18.00 sau in zilele de Duminica intre orele 9.00 – 14.00

- Ulei alimentar uzat, folosit de floarea soarelui
- Ulei alimentar uzat, folosit de palmier
- Ulei vegetal uzat, folosit de rapita
- Ulei vegetal uzat, folosit de soya
- Ulei vegetal uzat, folosit de masline
- Ulei alimentar de floarea sorelui – expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei alimentar de palmier expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de rapita – expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de soya –  expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de masline – expirat / stricat / ranced/ nonconform
- Grasimi vegetale uzate
- Grasimi vegetale – expirate / sticate / nonconforme
- Untura de animale
- Margarina/Unt – expirat / stricat / ranced / nonconform

Reciclare – ghid conversational

Category : Colectare selectiva, Colt Verde, DEEE, Reciclare

reciclare Ecologia. O tema actuala. Cu siguranta va ramane actuala si in 2011.
Deja se vorbeste despre mediu si inafara conferintelor de specialitate, iar zona CSR castiga teren in randul prioritatilor marilor companii . Daca ciuliti urechile veti auzi cum cuvintele ca reciclare, protectia mediului sau schimbari climatice apar tot mai des pe buzele nespecialistilor.
V-am pregatit mai jos cateva trucuri cu care sa puteti lua parte (si impresiona) la orice discutie despre ecologie. Luati aminte la cateva teme, puncte de vedere si expresii care va lasa sa pareti experti si iubitori ai mediului in orice cerc!

Termenul „ecologie” provine din limba greaca: oikos=casa & logos=stiinta, ceea ce s-ar traduce prin stiinta studierii habitatului. Cu alte cuvinte, este stiinta care studiaza interacțiunea dintre organisme, plante si mediul in care acestea traiesc. Nu uitati ca si noi suntem colocatari.
Cand se vorbeste despre reciclare, insistati pe termeni din familia de cuvinte a “colectarii” sau “sortarii”. Intrati in discutie cu argumentul ca sunt mai importante reducerea sau reutilizarea materialelor si abai apoi sortarea lor in vederea reciclarii.
Retineti culorile reciclarii: albastru = hartie, galben = plastic si metal, verde = sticla. Si argumentati celor care va asigura ca deseurile sunt preluate de o singura masina, ca exista o selectare riguroasa la statia de sortare mai ales pentru ca deseurile au valoare economica.
Daca vine vorba de DEEE, sa stiti ca ele se refera la deseuri electrice, electronice si electrocasnice, inclusiv deseuri provenite din surse de lumina. Cam tot ce functioneaza pe curent electric. Impuneti-va in discutie cu vestea despre existenta Colturilor Verzi, acele puncte de colectare prezente pe teritoriul Romaniei pentru a facilita colectarea de astfel de deseuri de la populatie.

Nu uitati de becul economic. Daca apare acea dezbatere clasica despre avantajele si dezavantajele becului economic fata de cel cu incandescenta, tineti neaparat partea prietenului economic. Puteti contracara argumentele negative, cum este de exemplu prezenta mercurului in componenta becurilor economice, fapt care se reflecta in costul mai ridicat al becurilor economice fata de cele clasice, prin alte calitati ale acestor produse, cum ar fi de exemplu durata de viata mult mai mare a becurilor economice, consumul energetic mult mai scazut si evident nu au un efect negativ asupra mediului, asa cum au becurile clasice. Becurile economice trebuiesc obigatoriu reciclate odata ce nu mai sunt functionale. Le puteti preda in orice Colt Verde!

Daca se discuta la masa despre dezvoltare durabila sau sustenabilitate nu va sustrageti cu pretextul nevoii unei guri de aer proaspat. Practic este vorba doar de utilizarea resurselor planetei si proiecte durabile.  Oare cum am putea sustine viata fara sa afectam insasi planeta?

Un subiect controversat este si tema centrata in jurul centralelor nucleare. Subiectul insa depaseste aria competentelor noastre, asa ca nu va mai putem da sfaturi pentru a va argumenta opiniile.
Nu uitati sa ne anuntati si pe noi ce polemici ati mai castigat si ce cercuri ecologiste ati mai cucerit… sustenabil!

EcoFrecventa

Category : Eco World Wide, Reciclare

ecofrecventaV-am spus de noua noastra emisiune de radio preferata?
Se cheama Ecofrecventa si se aude de cinci ori pe saptamana la National FM. De fapt este vorba de ecologie concentrata, un minut verde in fiecare zi. Prezentatorul este Zoli Toth, prietenul nostru, membru al trupei Sistem si Ambasador Earth Hour in Romania.

Deja avand imaginea drept simbol pentru tot ceea ce e prietenos cu mediul în România, Zoli îşi dedica si vocea si ideile pentru a convinge lumea sa recicleze si sa economiseasca resursele planetei.
Ecofrecventa intra in emisie de cateva ori pe zi, la National FM, imediat dupa principalele ştiri ale zilei. Si cum lucrurile bune se intampla destul de rar, propunem sa le sustinem si promovam pe cele care ne vin in cale.

Puteti sa „placeti” Ecofrecventa pe Facebook, sau sa le vizitati site-ul www.ecofrecventa.ro, unde aveti acces catre inregistrarile fiecarei emisiuni
Tot pe site aflati sfaturi eco, noutati si concursuri!

Sa rasune Ecofrecventa. Treceti pe verde!

Cum scapam de bradul de Craciun

3

Category : Eco World Wide, Reciclare

Este saptamana in care trebuie sa recunoastem cu totii, ne place sau nu, ca sarbatorile s-au incheiat, ca anul nou incepe in forta si ca in casele noastre nu mai au ce cauta brazii, beculetele colorate, coronitele de pe usi sau servetelele tematice de pe mese.
Voi ce faceti cu bradul de Craciun dupa ce frumoasa perioada a sarbatorilor s-a terminat?
O reclama celebra la Ikea ne arata ca suedezii ar face asta cu brazii:

Desigur ca, fiind biodegradabili, brazii pot fi aruncati la gunoi menajer. Dar inainte de asta, exista cateva metode de a-i recicla:

  • Faceti aschii pe care sa le folositi de cate ori porniti un foc pentru gratare sau semineu. Lemnul de brad arde cel mai bine!
  • Folositi-l in gradina, pe post de ingrasamant natural sau protector al straturilor de plante
  • Puneti crengi de brad intr-un rau, sau parau. Se pare ca pestii adora sa se cuibareasca printre ele
  • Plasati crengi de brad in padure. Ele servesc furnicilor si altor insecte in cautare de mini habitat.
  • Crengile de brad sunt pana la urma crengi…asa ca folositi-va imaginatia si reutilizati-le!

Speram sa aveti Ioni si Ioane de sarbatorit in weekend. De fapt, petrecerea nu se termina niciodata!

2011, un an bun!

Planuri pentru 2011

2

Category : Uncategorized

An nou fericit tuturor!

Speram ca v-ati revenit cat de cat din frenezia sarbatorilor si ca nu ati ramas inzapeziti
pe undeva, decat daca ati vrut!
Si pentru ca deja e 2011 de vreo 2 zile bune, unii dintre voi sigur isi pun in aplicare rezolutiile. Deci, v-ati lasat de fumat? Ati trecut pe salate? Ati fost la jogging sau la sala?

Daca nu aveti inca rezolutii pentru noul an, va dam noi o lista care sa va inspire:

1)  Sa separ deseurile acasa
2)  Sa economisesc mai multa hartie la birou
3)  Sa trec pe becuri economice
4)  Sa las mai des masina acasa
5)  Sa reciclez cam tot ce se poate recicla
6)  Sa folosesc doar sacose reutilizabile
7)  Sa plantez un copac
8)  Sa opresc aparatura electronica de care ori ies din casa
9)  Sa fiu mai atent(a) cu consumul de apa
10) Sa citesc macar un articol pe saptamana despre ecologie (de preferinta pe acest
blog)

V-ati mai propus si alte lucruri pozitive pentru noul an? Ca tare suntem curiosi!

Noi va dorim oricum sa va iasa tot ce va doriti si sa inverziti toate zilele din noul an.

La multi ani omuletilor!

Premium Wordpress Plugin