Omuletii Verzi » 2011 » March

Reciclarea in Romania ep. 4 Atentie la caserolele din plastic!

3

Category : Colectare selectiva, Reciclare

Atunci cand cumparati caserole de plastic trebuie sa fiti atenti la tipul de plastic folosit la fabricarea lor. Sfatul specialistilor este sa verificati codul de reciclare de pe ambalaj – codul cuprinde cifre de la 1 la 7. Si daca observati cifra 3 sau 7 atunci acea caserola ar trebui sa ajunga in garaj sau in debara, in niciun caz in frigider. Daca nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi sa contactati furnizorul sau producatorul.

Numarul 3 reprezinta policlorura de vinil, mai mult cunoscuta sub numele de PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic pentru ca are in compozitie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv.

Expunerea indelungata la DEHA poate cauza scaderi in greutate si poate afecta ficatul si chiar cauza cancer. Mai mult, atat producerea, cat si incinerarea PVC-ului elibereaza dioxine carcinogenice in mediu si in lantul alimentar. Chiar daca PVC-ul nu este cel mai des folosit tip de plastic pentru caserole, exista suficiente astfel de produse pe piata pentru a pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Cat priveste numarul 7, acesta include mai multe tipuri de plastic, dar mai ales policarbonati, care contin Bisfenol A. Studiile au aratat ca Bisfenolul A are efecte nocive asupra sanatatii reproductive. Dar, din cauza marilor firme care activeaza in industria producerii de plastic, acest subiect a starnit controverse. Chiar daca exista peste 100 de cercetari care arata cat de nociv este Bisfenolul A, marile companii din industrie sustin ca rezultatele acestora nu sunt adevarate.

Sa pescuim plastic

1

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Da, da, e primavara si iesim pe afara! Sigur ca deja aveti in cap multe activitati care se refera la natura, la iesiri, drumetii, gratare si plimbari!

Dar daca va gasiti la un moment dat in pana de idei, va sugeram subtil sa organizati un concurs de pescuit! Nu stim prea bine cum e cu sezonul la stiuca sau caras, dar va spunem sigur ca sezon de pescuit plastic din rauri si lacuri e tot anul!

Am dat zilele trecute peste site-ul http://fishingforplastic.org/ si ni s-a parut ca oamenii aia au o idee foarte buna: Ziua internationala a pescuitului de plastic din ape. Ei o planuiesc oficial pentru luna noiembrie, dar noi suntem convinsi ca e loc de asa un eveniment in orice zi. Sigur nu va va acuza nimeni de braconaj, nu va cere nimeni autorizatie de pescuit si sigur, dar sigur, nu veti parasi balta fara prada.

Tot plasticul salvat din ape poate fi apoi depus in tomberonul galben spre reciclare, sau, daca va ambitionati si strangeti mult mult, vorbiti direct cu salubrizatorul responsabil de zona in care actionati, ca daca are momeala buna se deplaseaza pentru a ridica cantitatile.

Pescuit placut, asadar!

Reciclarea in Romania ep. 3 – Circuitul reciclarii plasticului

Category : Colectare selectiva, Reciclare

Dupa ce v-am prezentat cateva argumente solide pro colectare selectiva si reciclare, vrem sa fim siguri ca ati inteles de ce este atat de important sa facem acesti pasi marunti.
Astazi va vom prezenta circuitul reciclarii plasticului, pentru a va arata cat de mult inseamna gestul vostru marunt de a separa PET-urile de hartie si de sticla si metal.
Va reamintim ca plasticul si metalul trebuie sa ajunga in pubela galbena, odata ce au fost colectate selectiv.

Colectarea selectiva si reciclarea PET-urilor.

Din casa noastra, PET-ul ajunge, dupa ce este separat de celelalte deseuri, in containerul galben, de unde este preluat de salubrist. Urmatorul pas este reciclarea. Iata procesul in sase pasi scurti:

1. PET-urile ajung in casa noastra in urma achizitionarii de produse ambalate in plastic
2. Nu uitati ca plasticul este foarte nociv pentru, nu este biodegradabil si e nevoie de cateva decenii sa fie asimilat in sol, daca nu este colectat selectiv si reciclat
3. Colectate selectiv corect, deseurile din ambalaje de plastic ajung in containerele galbene, apoi la salubristi si la rampa de sortare
4. Inainte de a fi date spre reciclare sau transformare, PET-urile trect printr-un amplu proces de curatare
5. Apoi sunt trimise catre firmele de reciclare
6. Odata reciclate, PET-urile pot ajung fulgi si granule din care se pot face tricouri, pulovere, jucarii, mase plastice

In urmatorul articol va vom dezvalui cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont cand depozitati mancare in caserole din plastic! Mai ales ca unele ambalaje de plastic sunt foarte nocive pentru sanatatea oamenilor, din cauza tipului de substante pe care il contin.

Recicleaza! Acum ai cum!

Earth Hour 2011

2

Category : Eco Eveniment, Eco VIP, Eco World Wide, Evenimente, Galerie foto, Ora Pamantului

Sambata am fost prezenti la evenimentul Earth Hour ce a avut loc in Bucuresti si in intreaga lume! Oameni de pe toate continentele si-au exprimat sustinerea protectiei mediului si au atras atentia asupra problemelor climatice prin care trece planeta noastra, stingand lumina timp de o ora, intre 20:30 si 21:30. Evenimentul a avut loc pe rand in fiecare zona orara, iar stingerea luminii pe canalul Bosfor a facut intrarea Orei Pamantului in Europa. Aici au participat aproape toate tarile la eveniment, inclusiv Romania, unde in 51 de orase s-au oprit intrerupatoare publice, punand in bezna primarii si alte cladiri oficiale.

In Bucuresti s-a dat stingerea oficiala din fata Ateneului, dar evenimentul Earth Hour nu s-a rezumat pur si simplu la ora cu pricina, ci anul acesta, sub patronatul aceluiasi ambasador, prietenul nostru, Zoli Toth, evenimentul a luat avengura si a reprezentat mai mult decat o ora, Ora Pamantului. → Continue

Flash mob: Reciclare

4

Category : Eco World Wide, Reciclare

Hah! Navigand pe Facebook zilele astea am dat peste unul dintre cele mai tari flash mob-uri pe care le-am vazut pana acum. Nu numai ca adoram faptul ca flash-mob-ul ca este despre Weekend placuuut!

Preciclarea

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Ne place sa explicam din cand in cand cate un termen  care are legatura cu ecologia, dar care nu este foarte uzual, fie pentru ca inca nu s-a creat o moda in jurul lui, fie pentru ca nu a patruns in limba romana din alte limbi.

Asa am relatat nu tare de mult despre Upcycling si Downcycling si astazi vrem sa va povestim ce presupune Preciclarea.

Preciclarea se refera la reducerea deseurilor prin evitarea producerii lor, din start!
De exemplu, atunci cand cumparati ceva in cantitate mai mare, pentru a evita ambalajele in exces (sa zicem, apa la bidon de 5 l in loc de cea ambalata in pet de 2l), preciclati!

Preciclare e si atunci cand evitati sa imprimati un mail, cand cititi ziarele si revistele preferate online, cand va asigurati ca nu supraambalati produse sau cand refuzati zecile de reclame, de cele mai multe ori nedorite, venite zilnic prin posta (ati incarcati sa puneti pe cutia postala un sticker care sa spuna ca nu doriti reclame?)

Daca v-am tot batut la cap cu cei 3R – reduceti, reutlizati, reciclati – ei bine, preciclarea se poate traduce ca o combinatie dintre primele 2 elemente din enumeratie.

Preciclati si atunci cand mergeti la cumparaturi cu sacose de plastic, cand folositi doar caserole tip Tupperware in loc de ambalaje de unica folosinta, cand folositi tacamuri de metal si nu de plastic, chiar daca ele presupun banalul factor incomod al curatarii ulterioare.

Reciclarea ramane in continuare unul din aliatii nostri preferati inspre sustenabilitate. Dar si ea presupune energie si efort. Ori, astea pot fi evitate atat de usor uneori. De exemplu, precicland.

Earth Hour 2011

Category : Eco Eveniment, Eco World Wide, Evenimente, Ora Pamantului

Sambata, 26 martie, la 20:30, 51 de orase din Romania vor stinge luminile pentru o ora, alaturandu-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Ca in fiecare an, WWF invita bucureștenii sa sarbatorească Earth Hour, in cadrul unui eveniment care nu va implica surse de curent, organizat impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti. Evenimentul Mai mult decat o ora pentru planeta se va desfasura sambata, incepand cu 17:30, in Piata George Enescu.

Bucurestiul se va numara, ca si in anii trecuti, printre capitalele lumii care vor stinge luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Pe 26 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Teatrul National București si Biblioteca Centrala Universitara, alaturi de zeci de sedii de companii si institutii, se vor cufunda in intuneric timp de o ora.

Sarbatoarea Earth Hour 2011 va incepe prin startul pentru Marsul Earth Hour 2011. Biciclistii bucuresteni sunt asteptati in Piata George Enescu, de unde se va pleca pe urmatorul traseu: Str. C.A. Rosetti- Bd-ul. G-ral. Gheorghe Magheru- Piata Romana- Bd-ul. Lascar Catargiu- Piata Victoriei- B-dul. Aviatorilor- Piata Charles de Gaulle- Bd-ul. Maresal Constantin Prezan- Arcul de Triumf- Sos. Kiseleff- Piata Victoriei- Calea Victoriei – intoarcere in Piata George Enescu. Harta traseului poate fi vizualizata pe Bikemap: http://www.bikemap.net/route/863396 → Continue

Reciclarea in Romania – ep. 2

6

Category : Colectare selectiva, Reciclare

Va prezentam mai jos o serie de argumente obiective pentru care colectarea selectiva si reciclarea trebuie sa devina obisnuinte in fiecare casa, mai ales ca acum nici nu mai este asa de complicat. Din ce in ce mai multe orase din Romania sunt cuplate la infrastructura de colectare selectiva si reciclare si din ce in ce mai multi oameni par sa devina constienti de important acestui pas. reintroducerea materialelor reciclabile in ciclul de productie este are cu beneficii incontestabile, atat din punct de vedere financiar, dar si ecologic.

Reciclarea Plasticului

* Colectarea selectiva si reciclarea plasticului reduce consumul de apa si reduce generarea de CO2 de 2,5 ori
* Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 de tone de petrol brut
* Din deseurile de ambalaje din plastic se obtin: fibre pentru covoare, material de umplutura pentru jucariile din plus, materiale izolatoare pentru saci de dormit, carcase pentru CD-uri
* Se pot recicla recipientele pentru bauturi, cele pentru produse lactate, ale produselor cosmetice si detergentilor, caserolele din plastic si polistiren si pungile de plastic
* Nu se colecteaza selectiv capacele recipientelor care nu sunt din plastic, ghivecele de plastic, produsele mixte (combinatii de  plastic si metal)

Reciclarea Hartiei

* O tona de deseuri de hartie salveaza cinci arbori cu o vechime de 80-100 de ani,
sau aproximativ cinci metri cubi de masa lemnoasa necesara fabricarii unei cantitati
echivalenta de celuloza
* Economie de energie: prelucrarea maculaturii se realizeaza cu un consum energetice
de 2-3 ori mai redus decat în cazul folosirii fibrelor celulozice
* Un copac absoarbe pana la 27 de kilograme de substante poluante într-un an
* Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie
* Se pot colecta selectiv si recicla ambalajele de hartie si carton, cutiile de carton pentru bauturi
* Nu se colecteaza selectiv hartia cerata si produsele mixte (hartie combinata cu metal)
→ Continue

Apa + Ingeniozitate = Becuri eco

Category : Eco World Wide, Reciclare

Exista foarte multe metode de reciclare. Ce ne-a interesat de curand a fost o metoda de reciclare a apei, respectiv de evitare a pierderii atator litri de apa in casa.

Metode sunt berechet, de la a instala un cap de dus modern care permitea reglarea presiunii, pana la toaleta cu functie “stop flush”, toate sunt eficiente. In multe case din Romania trebuie lasata apa sa curga pana cand ea vine la temperature preferata pentru dus sau baie. O metoda destul de buna pentru a salva aceasta apa este de o aduna in galeti sau ligheane si a o folosi ulterior pentru a face curatenie, pentru a trage apa la toaleta sau alte intrebuintari de menaj.

Un brazilian ne-a surprins de curand la acest capitol, cu o metoda 2 in1, inventie propie. Si anume: el foloseste (recicleaza) apa transformand-o totodata intr-o sursa de lumina echivalenta puterii unui bec de 50W.

Intr-un Pet de 2 litri el pune apa si o substanta tip inalbitor, fixeaza sticla in acoperisul casei sau, in cazul lui, atelierului in care lucreaza iar mecanismul obtinut ia lumina soarelui si o reda la o putere impresionanta.

O descriere mai exacta ne da chiar inventatorul brazilian in videoclipul de mai jos.

Apa + Ingeniozitate = Bec Economic

Reciclarea sapunului

Category : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu toate sapunelele acelea din hoteluri, care de cele mai multe ori se arunca dupa prima utilizare, pentru ca oaspetele si-a incheiat sejurul? Noi da! Si navigand pe internet pentru a afla posibile solutii pentru aceste produse irosite, am dat de Clean the World , o organizatie care semneaza protocoale cu hoteluri din America de Nord, in baza carora resturile de sapun vor fi donate spre prelucrare si reutilizare.

Astfel, sapunurile abia folosite ajung, prin intermediul asociatiei Clean the World, la o fabrica de prelucrare unde sunt fierte, topite si unde li se reda forma unui sapun nou. Acesta din urma ajunge in tari defavorizate, in special pe continentul african, unde anual se imbolnavesc mii de copii din cauza unor probleme de igiena, care pot fi rezolvate prin metoda spalarii pe maini cu sapun. Ceea ce noua ni se pare atat de simplu si accesibil, in alte parti ale planetei este considerat un lux!

Asadar, Clean the World salveaza vieti recicland sapun.

In Europa inca nu am gasit omologul lor, dar daca deja exista ideea, speram ca cineva o va copia foarte curand si astfel vom recicla si sapunurile din hotelurile europene.

Premium Wordpress Plugin