Omuletii Verzi » 2011 » June

B’estfest 2011

2

Category : Eco Eveniment

Unul din semnele ca anul asta e mai bun decat cel care a trecut este acela ca B’estfestul revine pe calendarul festivalurilor europene si pe al nostru!

In Bucuresti se da drumul la muzica si chef pe 1 iulie, de data asta mai departe de betoane si mai aproape de natura. Cum cere, de fapt, un festival adevarat, si B’estfestul se aliniaza la standardele cele mai moderne cu o zona de campare pusa la
punct pentru vizitatori.

Iar o noua zona care ne intereseaza pe noi in mod special este Green Village, spatiu dedicat actiunilor eco si ONG-urilor care le initiaza. Acolo vom fi si noi in perioada 1-3 iulie, ca sa ne cunoastem mai bine si sa mai contribuim cu informatii legate de reciclare si tot ce e bine pentru mediu! Mai avem jocuri si concursuri, deci nu ne ocoliti, completati cu noi line up-ul ONG-istic de neratat!

Mai e putin de tot, asadar! In weekend ne vedem la B’estfest!

Gala Premiilor Green Business Index 2011

Category : Eco Eveniment

28 iunie 2011, Parcul Herastrau. Ne-am bucurat sa participam la a doua editie a proiectului Green Business Index 2011, unde am felicitat organizatorii si companiile care au inteles de ce este important sa fim “verzi”.

Fata de anul trecut cand s-au inscris 180 de companii, in aceasta editie s-au inscris 260, ceea ce demonstreaza interesul din ce in ce mai mare fata de mediul inconjurator. Green Revolution in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, pe baza chestionarului completat de participanti, aucomunicat premiantii.

Conform editiei 2011 Green Business Index (GBI), ,,Top 10” al celor mai responsabile firme romanesti din2011 a fost impartit in doua sectoare de activitate: industrie/productie si servicii/comert, iar primele 3 companii castigatoare ale acestor sectoare au fost:

- Grup Servicii Petroliere SA, Acvatot SRL si Ecosistem SRL pe sectorul Servicii si Comert
si
- Osram Romania, Holcim SA si Kronospan Sebes SA pe sectorul Industrie si Productie.

Asociatia Recolamp a acordat 2 premii in categoria eficienta energetica: la sectorul Servicii si Comert.
– EcoX S.R.L. si la sectorul Industrie si Productie premiul a mers catre prietenii nostri de la Osram
Romania .

Asadar, fimele care s-au incadrat in categoria celor mai „verzi” companii, au fost Osram Romania si Grup Servicii Petroliere. Bravo si tineti-o tot asa!

Felicitari organizatorilor, sustinatorilor, tutror celor implicati in proiect si speram ca cifra de 260 companii inscrise anul acesta, sa cresca in anii urmatori.

Asteptam cu nerabdare sa ne revedem si la anu’, unde vom analiza din nou companiile romanesti si le vom premia pe cei cu cea mai mare grija fata de mediu.
Succes toturor!

Primul terminal verde din lume

1

Category : Eco World Wide, EcoTendinte

Luna trecuta, aeroportul Schiphol din Amsterdam a deschis primul terminal verde din lume, redefinind conceptul de spatiu de asteptare. La picnicul organizat cu ocazia punerii in functiune a terminalului, invitatii au decoperit un adevarat parc in mijlocul unui templu al tehnologiei, cum numea scriitorul Alain de Botton  – autorul unei carti scrise in Terminalul 5 de pe Heathrow – aeroporturile.

Sub numele de Airport Park, terminalul verde le ofera turistilor posibilitatea de a astepta avionul in ciripitul pasarilor si sub coroana unor specii rare de arbori.

Insa nimic nu mai pare surprinzator, mai ales cand vine vorba de Olanda, singura tara din lume aflata sub nivelul apei si care se detaseaza in plutonul celor care regandesc paradigma lumii moderne in termeni ecologici.

Odata ce patrund in spatiul Airport Park, dupa verificarea pasapoartelor, pasagerii sunt intampinati de un copac de 130 de ani – care a fost relocat aici pentru ca era in pericol in mediul sau natural. In loc de scaunele obisnuite de aeroport, turistii se pot aseza pe trunchiuri de copaci sau busteni, iar vegetatia naturala se combina perfect cu cea artificiala in ceea ce peisagistica moderna numeste „mixed reality”, un fel de efect de baroc modern.

Daca ajungeti prin noul terminal, dati-ne de veste!


→ Continue

Arborele anului in Romania

Category : Eco Concurs, Eco World Wide

Dupa ce finalistul competitiei de anul trecut – si anume Teiul din Leliceni, judetul Harghita – a reprezentat cu succes Romania in finala europeana, obtinand titlul de Arborele European al Anului, se cauta un nou copac al anului in tara.

In Anul International al Padurii si dupa succesul primei editii, Fundatia pentru Parteneriat a lansat editia a II-a a competitiei Arborele Anului In Romania, cu ocazia Zilei Internationale a Mediului.

Dupa ce anul trecut printre cei 12 finalisti ai concursului s-au numarat stejari, tei, un fag, un platan, un brad, un fag si un par din 10 judete ale tarii, editia din 2011 a programului se va desfasura conform urmatorului grafic:

• 5 iunie 2011 – lansarea programului – cu ocazia Zilei Internationale a Mediului
• 5 iunie – 31 iulie – perioada de trimitere a aplicatiilor
• 31 iulie – data limita de trimitere (depunere) a aplicatiilor
• 15 august – 30 august – selectarea celor 12 finalisti de catre un juriu national
•10 septembrie – 31 octombrie – perioada de votare on-line pentru desemnarea castigatorului editiei 2011 a competitiei Arborele Anului in Romania
• Prima jumatate a lunii noiembrie – Ceremonia de premiere a arborelui castigator

Inscrierea unui arbore

Inscrierea unui arbore in competitie poate fi facuta de catre persoane fizice, comunitati, ONG-uri, autoritati, companii, scoli, etc. Aplicatiile pot fi trimise/depuse prin urmatoarele modalitati: → Continue

Vanatoarea de Monstri – imagini

Category : Colectare selectiva, DEEE, Galerie foto, Reciclare

Vanatoarea de monstri, un eveniment de succes in randul tinerilor si pentru ca vrem sa vedeti si voi cum a fost, va aducem cateva imagini.

Vanatoarea de Monstri

1

Category : Colectare selectiva, DEEE, Eco Concurs, Eco Eveniment, Reciclare

3500 elevi au colectat 23.8 tone DEEE-uri in Vanatoarea de Monstri.

Ieri 22 iunie, am avut placerea sa particpam la premierea castigatorilor din proiectul Vanatoarea de Monstri, campanie de educatie ecologica si colectare selectiva desfasurata in 72 de scoli din Romania. Aflat la cea de-a doua editie, concursul a fost derulat în perioada aprilie – iunie 2011 de organizația ECOTIC, in parteneriat Recolamp, Romtelecom si Junior Achievement sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi a Garzii Nationale de Mediu.

In cadrul concursului au fost capturati 4.323 monstri electronici care cantaresc 23.8 tone, prin implicarea activa a 3500 de elevi si a profesorilor coordonatori din cele 72 de scoli participante din intreaga tara.

Marele Castigator al acestei editii este Colegiului Tehnic Traian din Bucuresti. Elevii si profesorii din aceasta institutie de invatamant au colectat 2.353 kg de DEEE-uri, aproape 10 % din cantitatea total colectata in proiect, institutia de invatamant fiind recompensata cu 100 kg de echipamente electronice noi.

Pe langa actiunea de colectare selectiva, elevii au putut participa in paralel la → Continue

Oaza verde in Galeriile Real

Category : Colectare selectiva, Colt Verde, Reciclare

O noua zi, o noua ocazie excelenta sa va povestim de colaborari care ne inverzesc zilele.
De data asta si-au unit fortele prietenii de la Mai Mult Verde cu cei de la Recolamp, sustinuti puternic de Galeriile Real.
Galeriile Real din toata tara gazduiesc de luna aceasta doua proiecte frumoase: “Doneaza un copacel”, proiect Mai Mult Verde si Coltul Verde, proiect Recolamp.

Sa le laudam pe rand!
Coltul Verde nu e strain cu Galeriile Real. El a mai fost prezent acolo si acum reia in forta rolul de colector de deseuri, fie ele becuri sau neoane arse, fie aparatura veche de uz casnic. Asociatia Recolamp se asigura ca dupa momentul colectarii deseurile vor ajunge la reciclatori. Deci de acum, cand iesiti la cumparaturi in Galeriile Real, luati cu voi un bec ars sau un aparat electrocasnic stricat si predati-l spre reciclare la un Colt Verde!
Proiectul « Doneaza un copacel » va ajuta sa daruiti oxigen. Reprezentanti de la Asociatia Mai Mult Verde vor fi prezenti in Galeriile Real pentru a oferi informatii despre proiecte de impadurire a zonelor afectate de dezastre naturale, cum ar fi inundatii sau alunecari de teren. Ei ofera informatii, voi puteti oferi donatii, pentru a asigura puietii de plantat din toamna. Tot pentru toamna e nevoie si de voluntari, pentru actiunile lor. Despre inscrieri si posibilitati de participare aflati tot pe marele hol al hipermarketului. → Continue

Ecopaparazzi

Category : Eco Concurs, Reciclare

Nici nu putem incepe ziua mai frumos, decat anuntandu-va despre un concurs de fotografie, care ne atinge atat latura artistica cat si pe cea ecologica: Concursul se numeste EcoPaparazzi. Dar stati linistiti, nu va trimitem sa vedeti daca vedetele din Dorobanti sunt eco J.

Agentia Media Image Factory initiaza un concurs foto sustinut principal de prietenii nostri de la Asociatia Recolamp, organizatie specializata in gestionarea deseurilor provenite din surse de lumina. V-am mai tot spus de ei. Ei colecteaza becuri arse si se asigura sa nu ne afecteze componentele lor daunatoare, ci sa fie tratate corespunzator la o fabrica de reciclare.

Ce trebuie sa faceti? Trebuie sa aveti un aparat foto, propriu sau imprumutat si sa va fixati obiectivele pe becuri, de preferinta iesite din uz. Ideal ar fi sa vedem niste poze care imortalizeaza drumul becului ars spre reciclare. Puteti surprinde momente din debarasarea lor, colectarea sau reciclarea lor. Astea sunt doar niste optiuni, dar ochiul artistului probabil ca vede orizonturi mai largi, pe care abia asteptam sa le descoperim si noi in imagini!

Aveti timp sa fiti acesti paparazzi verzi pana in 7 iulie. Daca livrati ceva foarte bun, din 8 iulie puteti fi fericiti posesori de aparate de fotografiat oferite de Asociatia Recolamp, certificate ECDL, pachete Rangali si alte surprize.

Nu conteaza daca faceti fotografii digitale, analog, lomografice, polaroide… ce va place! Ideea e sa ajunga la Ecopaparzzi pana in 7 iulie! Noi va urmarim cu zoom-ul pe plus si vom mai updata si aici informatii despre desfasurarea concursului!

Regulamentul complet este disponibil pe site-ul oficial al concursului, www.ecopaparazzi.ro . Mai multe detalii despre desfasurarea concursului, precum si mesaje din partea particiantilor la editiile anterioare sunt disponibile pe blogul EcoPaparazzi, http://ecopaparazzi.blogspot.com → Continue

European Green Capital

Category : Eco World Wide, Ecologie

Va pricepeti la capitale? Atunci sa vedem daca stiti care e Capitala Verde a Europei in acest an!

Va spunem noi: e Hamburg. Orasul nemtesc a primit premiul de European Green Capital din partea Uniunii Europene, pentru modul eficient in care locuitorii reduc emisiile de gaze cu efect de sera. Ei vor ca pana in anul 2020 emisiile de gaze cu efect de sera sa fie reduse cu 40 % fata de anul 1990. Aici participa si marile comanii din oras, care au convenit sa investeasca in sisteme care sa ii ajute sa economiseasca energie. Guvernul ajuta si instrieste companiile care doresc sa adere la o politica verde!

Alte cartiere in Hamburg se dezvolta in zone perfect accesibile cu mijloace de transport in comun, cartiere care reprezinta si exemple de arhitectura verde si sustenabila.

Titlul de European Green Capital se acorda din anul 2010, oraselor care depun eforturi concrete pentru combaterea schimbarilor climatice. Primul oras premiat in acest sens a fost Stockholm.

Pentru a obtine prestigiosul titlu, orasele trebuie sa demonstreze ca reduc poluarea aerului, ca au sisteme eficiente de epurare a apelor si de tratare a reziduurilor si ca gestioneaza deseurile corespunzator. Ele mai trebuie sa acorde atentie speciala transportului in comun si sa adopte programe si tehnologii de energie regenerabila. Nu e usor, dar, dn fericire, multe orase doresc sa bifeze aceste capitole si sa intre in competitie pentru eco-orasul Europei.

Salutam ambitioasele capitale ale ecologiei si invitam spre luat exemplu! Pentru ca tot scopul Uniunii Europene din spatele acestui onorific titlu este de a evidentia orase verzi si a le facilita servirea drept model altor orase. Invitatie la imitatie!

Cum s-a nascut „Let’s Do It!”. Povestea estonianului care a inspirat lumea

Category : Eco World Wide

Satul de pedalat printre sticle de plastic, in padurile tarii natale, estonianul Rainer Nolvak s-a gandit primul la un proiect de curatenie amplu. Iar dintr-o simpla dorinta, impachetata sub numele de „Let’s Do It, Estonia!”, ideea lui Rainer a devenit un curent global, mai multe tari, inclusiv Romania, adoptand-o.

„Eram satul de gramezile de gunoaie adunate pe langa satele din Estonia, mai ales ca mergeam des pe bicicleta la tara”, povesteste acesta. Practic, padurile estoniene, pe cat erau de pure si frumoase, pe atat erau de sufocate de deseuri. „Vedeam atata frumusete in jurul meu, copaci tacuti, uneori cate o caprioara si deodata sticle de plastic”, arata Rainer.

„Simteam ca viata mea intima e violata, ma simteam neputincios”, mai spune el, precizand ca gunoiul aruncat pe marginea soselei este un semn de bataie de joc din partea asa-zisei civilizatii. Si desi el curata anumite locuri, gunoiul parea fara sfarsit.

Alti doi prieteni din copilarie simteau la fel si intr-o discutie, spre finalul anului 2007, au vorbit despre visul lor de a avea o tara curata in cativa ani. „Ne-am dat seama ca singurul mod de a avea o tara curata este daca toti luam parte la curatenie”, spune estonianul.
Autoritatile, greu de convins

Odata ce ideea a devenit un proiect si multi oameni s-au alaturat demersului celor trei, a venit partea mai grea. „Cel mai greu a fost sa lucram cu autoritatile locale fara sa le invinovatim”, spune Rainer, precizand ca a fost complicat si sa le coopteze in proiect. La polul opus au fost oamenii simpli, care, crede el, se simteau un pic vinovati de mizeria pe care au creat-o.

In cifre proiectul de curatare s-a concretizat in opt luni si a insemnat participarea a peste 50.000 de oameni. Rezultatul: 10.000 de tone de gunoi au fost adunate pe 3 martie 2008. De atunci, autoritatile locale au misiunea de a mentine curatenia. In locurile unde erau gramezi cu gunoaie sunt acum afise care ii informeaza pe oameni de ce ar trebui
sa fie curat. De asemenea, localnicii sunt in alerta si autoritatile trimit dese inspectii de mediu. „Toate astea au creat un obicei pentru oameni, acela de a pastra curatenia”.

Modest, Rainer spune ca nu este un ecologist, desi merge pe jos sau pe bicicleta, nu cu masina si isi colecteaza selectiv gunoiul si foloseste numai plase de cumparaturi din panza. Aceste mici gesturi conteaza, mai spune el, completand ca prin proiectul de curatenie, a atins inimile oamenilor si le-a dat speranta in gesturile marunte.

Cine a adoptat proiectul estonian:
•Letonia
•Lituania
•Romania
•Slovenia
•Portugalia
•Italia
•India
•Serbia

Premium Wordpress Plugin