Omuletii Verzi » 2011 » July

Ce se ascunde in apele europene

2

Category : Eco World Wide, Ecologie, Green Care, Natura

Mai multe organizatii de cercetare din cateva state europene care fac parte din proiectul Virobath au studiat calitatea apelor europene, verificand peste 1.400 de mostre din ape dulci si sarate.

Concluzia lor indica faptul ca aproape 40% dintre acestea contineau virusi. Practic, proiectul care aduce laolalta eforturile de cercetare ale unor echipe din Germania, Spania, Franta, Italia, Cipru, Polonia, Portugalia, Olanda si Marea Britanie, a testat daca in cele 1.410 mostre de apa culese se gasesc adenovirusi (virusi cu ADN) sau norovirusi (virusi cu ARN care provoaca gastroenterita).

Rezultatele au scos la iveala ca 553 de mostre contineau virusuri. Astfel adenovirusii se regaseau in proportie de 36,4%, iar norovirusii in proportie de 9,4%. De asemenea, potrivit studiului, cei mai multi virusi au fost identificati in mostrele luate din ape dulci.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca aproape un sfert dintre microorganismele depistate in mostrele culese au capacitate infectioasa.

SOS pentru oceanele lumii!

Category : Eco World Wide, Green Care

Mai multe specii marine sunt in pericol de disparitie din oceanele lumii, arata un raport realizat de catre oamenii de stiinta care fac parte din programul international privind starea oceanelor.
Sub numele „Starea oceanelor”, documentul arata ca oceanele au avut de suferit puternic atat de pe urma schimbarilor climatice, cat si din cauza pescuitului excesiv si a poluarii cu balegar.
In istoria Pamantului au existat cinci mari perioade de extinctie, iar unul dintre factorii responsabili de ele a fost nivelul scazut de oxigen din oceane, care a rezultat in temperatura ridicata dar si in intensificarea acidificarii. In mod ingrijorator, raportul actual arata ca acesti factori incep din nou sa actioneze in apele oceanelor si au efecte nocive mai ales asupra anumitor specii marine. La asta se adauga din nou si pescuitul fara limite, dar si poluarea.

„Rezultatele cercetarii sunt socante”, a declarat Alex Rogers, cel care conduce programul dedicat conservarii oceanelor, citat de Earth Times. „Situatia este foarte grava si cere actiune imediata”, a atras acesta atentia, subliniind ca lipsa unor reactii rapide va avea efecte pe termen lung, pentru cateva generatii de acum inainte.

Schimbarile negative de care se tem oamenii de stiinta includ, printre altele, topirea calotelorglasicare, cresterea nivelului marilor si eliberarea in atmosfera a metanului prins pe fundul apelor. Iar primele masuri care ar trebui luate, spun oamenii de stiinta, sunt oprirea pescuitului excesiv, → Continue

Unda verde la investitii verzi

Category : Ecologie, EcoTendinte

Autoritatile romane au primit recent avizul Comisiei Europene pentru punerea in practica a planului de sprijinire a productiei de energie din surse regenerabile, dupa doi ani de tergiversari, cauzate de intarzaierea cu care a fost livrat planul executivului european.

Practic, acum potrivit legii 220/2008, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia la care recurg. Dar, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final.

Comisia Europeana a dat unda verde planului propus de Romania, concluzionand ca acesta este in conformitate cu normele Orientarilor privind ajutorul de mediu 2008 referitoare la ajutorul de functionare acordat pentru sursele regenerabile de energie.

Ce sunt certificatele verzi

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus. Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice).

Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achizitiona in fiecare an un anumit numar de certificate verzi. Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016.

Meatless Monday

Category : Eco World Wide

Cum ar fi daca toata lumea ar renunta la carne o zi pe saptamana? Desigur nu ar avea un impact prea mare asupra viata fiecarui individ, dar ar contribui enorm la combaterea schimbarilor climatice. Industria carnii, mai ales a celei procesate, este unul din cele mai mari incarcari ale amprentei de carbon a omului. Sa ne gandim doar la procesare, la transport si refrigerare. Unde mai punem suprafetele agricole interminabile necesare pentru a hrani animalele si a completa mezelurile in productie.

In America s-a facut un test care arata ca, daca fiecare american ar renunta o zi pe saptamana la carne, efectul benefic ar fi echivalent cu scoaterea a 7.6 milioane de masini din circulatie. Nu vi se pare un efort minim cu un rezultat pozitiv admirabil?

Tot in America s-a lansat asadar si “Meatless Monday” un proiect care propune schimbarea obiceiurilor de alimentatie atat in favoarea ecologiei cat si a sanatatii.

Modelul este aici, impreuna cu retete si metode de promovare a reducerii consumui de carne.

Asadar, la salate inainte!

Problema deseurilor radioactive – pericol pe sute de ani

Category : Ecologie

In timp ce mai multe state europene negociaza intens pe tema depozitarii deseurilor radioactive intr-un singur loc, Romania face planuri pentru construirea a inca doua depozite pentru astfel de deseuri, pe langa cele doua pe care le are deja in folosinta.

Romania face si ea parte din grupul celor opt state (alaturi de Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria) care vor un depozit comun pentru toate deseurile radioactive. Deocamdata tara noastra are doua astfel de depozite, unul gazduieste deseurile slab radioactive din medicina si cercetare si se afla la Baita-Bihor, iar cel de-al doilea este cel al Centralei de Cernavoda.

Autoritatile planuiesc insa construirea a doua noi depozite. Unul de suprafata, pentru resturile slab si mediu active la Saligny, iar celalalt de mare adancime, pentru deseurile puternic radioactive. Primul va fi gata in patru ani, iar cel de-al doilea in 2055, potrivit planurilor Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Asta in contextul in care pe intreg teritoriul Uniunii Europene sunt143 de reactoare nucleare ce produc anual peste 7.000 de metri cubi de deseuri nucleare. Iar marele pericol este ca acestea pot ramane radioactive sute de ani, in depozitele de suprafata sau subterane in care sunt stocate.

Recolamp lanseaza campania de constientizare privind colectarea deseurilor de surse de lumina

Category : Colectare selectiva, DEEE, Eco World Wide, Evenimente, Reciclare

Sub sloganul „Doua tari, un scop, succes comun!”, prietenii nostri de la Asociatiile Recolamp Romania şi Electro-Coord Ungaria, specializate în managementul deseurilor de surse de lumina, au lansat in Timisoara, proiectul de cooperare transfrontaliera Ungaria-Romania – Program 2007-2013: „Reducerea poluarii cu substante toxice prin imbunatatirea managementului deşeurilor de surse de lumina in judetele de la granita dintre Ungaria si Romania”.

Sustinem si noi acest proiect si impreuna cu Recolamp si Electro-Coord vom
conştientizara şi educa cetăţenii în spiritul unui comportament responsabil fata de mediu.

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc marti, 19 iulie, in Piaţa Unirii din Timisoara, la showroom-ul mobil produs in cadrul proiectului. La deschiderea oficiala au participat alaturi de Asociatia Recolamp si Electro-Coord Ungaria reprezentanti ai Primariei Municipiului Timisoara, Agentiei Regionale de Protectia Mediului – Regiunea
Vest, Garzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Vest si Asociatia ECOTIC.

Showroom-ul face parte dintr-o caravana ce va poposi in 20 de oraşe din judeţele-tinta ale proiectului – 10 orase din Romania (Timisoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Arad, Ineu, Salonta, Oradea, Marghita, Carei, Satu Mare) si 10 din Ungaria (Békéscsaba,Hajdúböszörmény, Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Szeged, Szentes, Nyíregyháza, Orosháza, Hódmezővásáhely ) si are ca scop oferirea de informatii despre sursele de lumina, aspecte specifice cu privire la deseurile electrice si electronice (inclusiv echipamente de iluminat), despre sistemul de colectare a deseurilor si despre procesul de reciclare.

Spatiul expozitional va fi deschis si pus la dispozitia publicului in Piata Unirii din Timisoara in saptamana 18-24 iulie 2011, între orele 10.00 – 20.00, iar noi vom fi acolo.
Vizitatorii pot interactiona direct cu reprezentantii autoritatilor locale si a celorlalte organizatii participante, iar noi ii vom surprinde prin gesturi, miscari si emotie sa colectam selectiv deseurile, sa le ducem la containerele speciale, sa protejam natura, mediul,viata. Resursele si informatiile sunt oferite prin prezentări si jocuri interactive, filme de specialitate, materiale tiparite si discutii directe.

Pe parcursul intregii saptamani petrecute in Timişoara, Asociatia ECOTIC se alatura proiectului si va colecta de la populatie deseuri de echipamente electrice la cortul amenajat langă showroom-ul Recolamp. Prin intermediul unei trageri la sorti organizate sambata, 23 iulie, incepând cu ora 20:00, in cadrul concertului sustinut de trupa Sistem, in Piata Unirii se vor acorda premii importante celor care au adus deseuri pentru a fi reciclate.

Te asteptam la Timisoara si nu uita: Recicleaza! Acum ai cum!

The Story of Electronics

Category : DEEE, Reciclare

Nu ne saturam sa va povestim de electronice si ciclul de viata al acestora. Cel mai frumos ni se pare cand si altii insista pe subiect. Din ciclul de povesti “The Story of Stuff” va prezentam in acest video 8 minute dedicate produselor electronice si drumului acestora de la fabricare pana la debarasare: “The Story of Electronics”

Un element destul de nou in acest clip este teoria uzurii aparatelor, conform careia marii producatori de echipamente electronice le programeaza pe acestea intentionat cu greseli incorporate, pentru a asigura necesitatea inlocuirii lor intr-un anumit numar de ani (un interval relativ scurt, desigur). Practic ca si cum o imprimanta se strica programat dupa un anumit numar de pagini efectuate, pentru a asigura o sporire a ritmului de comercializare a acestora. Asta ar insemna, deci si mai multe electronice de reciclat,nu?

Indiferent ca credem sau nu in aceasta teorie, suntem convinsi de importanta reciclarii DEEE-urilor. Stiti voi, cel mai simplu, cautand un Colt Verde ;)

Reciclare si vizionare placuta!!

Europenii respira aer poluat

Category : Eco World Wide, Natura

Comisia Europeana a decis lansarea unei consultari publice privind politica sa actuala in domeniul calitatii aerului, dupa ce mai multe studii au aratat ca cetatenii europeni nu respira cel mai curat aer posibil.

Practic 45% din populatia UE locuieste in zone in care, cel putin acum trei ani, erau depasite valorile limita privind praful fin sau particulele in suspensie (PM10). Printre acestia se numara si bucurestenii care au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie de peste trei ori mai mari decat limita admisa. In plus, intre 20 si 30% din locuitorii zonelor urbane sunt expusi unei serii de depasiri ale limitelor de substante toxice.

Astfel, in urmatoarele trei luni, CE asteapta opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia.
Consultarea este impartita in doua parti – un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru expertii din domeniu.

Totusi, desi poluarea aerului ramane la un nivel ingrijorator, au avut loc si → Continue

Trenul Ideilor

1

Category : Eco World Wide

Ne bucuram foarte mult cand avem feedback de la cititorii nostri. Si cand orice bucurie se dubleaza cand e impartasita cu altii, v-o transmitem si voua! Este vorba de o cititoare calatoare care a ajuns la o expozitie laudata de noi cu cateva zile in urma, cand vorbeam de European Green Capital. Ii multumim cititoarei noastre si asteptam sa publicam mai multe peripetii de-ale omuletilor nostri de pretutindeni!

Ea ne spune:

Dragi Omuleti,

V-am urmarit (si) saptamanile trecute si vreau sa va multumesc pentru ca m-ati trimis la o expozitie foarte buna! Intamplarea face ca am fost in Viena in acelasi timp cu Trenul Ideilor, pus pe sine si plimbat prin Europa de Hamburg, in calitate de European Green Capital, cum deja ne-ati povestit.

E pacat ca Romania nu e una din garile acestui tren inspirational si optimist! Inauntru se pot vedea viziuni si solutii reale pentru un viitor cu CO2 scazut, cu aer mai curat, cu mai multe spatii verzi si energie regenerabila!

Toata expozitia este interactiva! M-a impresionat un compartiment ca de tren, unde te asezi si pe geam, care de fapt e un ecran mare, vezi cum se desfasoara un peisaj dintr-un Hamburg al viitorului. Mi-a placut si sa gasesc un perete pe care erau atasate sticle continand mostre de apa din marile rauri europene. Cu un scanner, ca ala din
supermarket, se puteau scana sticlele pe rand si citi ulterior pe un ecran valorile acestora. Apa Dunarii parea chiar clara. Din pacate nu am reusit sa deslusesc cat de amonte a fost preluata mostra.

Am facut pe DJ-ul orasului intr-un spatiu urmator. Si anume, exista acolo un mixer cu sunete ale animalelor din oras (cred ca asa se cheama masa aia pe care muti butoane in sus si jos si se intensifica sunetul). Puteam astfel sa hotarasc cate ciripeli si cate “oac”-uri doresc sa aiba orasul meu de vis. Chitaia subtil si o veverita si o
caprioara “tropaia” in mixul acela de sunet de fauna urbana.

Nu au fost uitate nici bicicletele, nici reciclarea sau becurile economice!

Trenul a pornit imediat dupa spre Barcelona. Si traseul sau continua prin 18 orase europene de gasit pe site-ul lor oficial www.trainofideas.net
Asa ca, merita cu siguranta inclus pe lista “de vizitat” mai ales daca interesatii au destinatii apropiate cu cel al trenului ideilor.
Inca o data, destul de tare ca promovati chestii asa actuale si de efect! Go Omuleti!

O saptamana frumoasa si voua si cititorilor vostri!

Cu drag,

O Omuleata. “

Ce contin cremele de protectie solara

Category : Green Care, Uncategorized

Environmental Working Group (EWG), cea mai puternica voce din Statele Unite, care se axeaza pe cercetare si advocacy, privind chimicalele avertizeaza ca unul dintre cele mai des intalnite ingrediente – oxibenzonul – folosit sa mareasca protectia UVA (ultravioletele de tip A sau moi, care formeaza cam 9/10 din total UV primite de la soare) este nociv. In plus, substanta are efect estrogen si poate fi absorbit in sange. Alte opinii insa sustin ca ingredientul nu este asa de nociv. De asemenea, EWG ii sfatuieste pe cei care stau la soare sa evite produsele care protejeaza impotriva insectelor, cele care au un factor de protectie mai mare de 50 si cele sub forma de spray sau de pudra.

Consumatorii ar trebui sa aleaga creme sau solutii care contin zinc, dioxid de titaniu, mexoril avobenzon, rezistente la plaja si in apa, cu SPF 30+ si care au spectru larg de protectie solara. Cremele trebuie aplicate cu 20 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicate apoi o data la doua ore.

Cateva sfaturi:

Pielea rosie e semn de arsura si de expunere indelungata la soare. Arsurile constituie risc de cancer de piele.
Cea mai buna protectie ramane statul la umbra si purtarea hainelor lejere, de culori deschise
Copiii nu trebuie expusi la soare pentru ca le lipsesc pigmentii naturali de bronzare care sa le protejeze pielea (melanina)
Statul la plaja trebuie evitat de la 11:00 la 16:00, cand razele sunt foarte puternice
Ochelarii de soare sunt un accesoriu obligatoriu. Ei protejeaza ochii contra razelor UV, principala cauza a cataractei

Premium Wordpress Plugin