Omuletii Verzi » 2011 » December

Parisul…mereu surprinzator

Category : Eco Lifestyle, Reciclare

De cativa ani, din perioada 27 decembrie – 23 ianuarie, Parisul isi invita locuitorii sa recicleze brazii de Craciun, ducandu-i la unul din punctele de colectare amenajate in toate zonele orasului, in parcurile si gradinile unde vor fi foarte utili. Brazii vor fi taiati marunt si transformati in straturi asternute pe pamant, drept compost in jurul arbustilor si tufisurilor.

Si noi putem daca vrem, nu-i asa ?

Cu cetina tot verde

2

Category : Eco Lifestyle

copac ecoAm stat ce am stat, sa tragem de timp si sa se apropie tot mai tare Craciunul, dar acum nu ne mai putem abtine. Dorim sa deschidem din nou unul din cele mai dezbatute subiecte eco ale sarbatorilor de iarna: Ce e mai eco-prietenos: bradul natural sau cel artificial?

Desigur ca la prima vedere, ce e natural e bun. Ce e din natura nu poate fi gresit. Dar si preluarea asta de elemente din natura pentru decorarea casei nu poate fi eficienta la nesfarsit, sau?

Daca lasam la o parte tot ce e “de unica folosinta” , ne indreptam atentia spre brazii de plastic, pe care putem sa-i impodobim an de an, fara sa mai trecem pe la pepiniera.

Dar si bradul ala artificial e produs departe (cel mai des in China), din petrol sau elemente chimice daunatoare, presupune un mediu de lucru mai putin sanatos pentru angajati si transportul peste mari si tari ii creste amprenta de carbon vertiginos.

Atunci, ramanem fara raspuns la intrebarea noastra.

O cale de mijloc ar fi sa cumparam brazi din pepiniere sustenabile (o raritate la noi) sau sa cumparam brazi artificiali produsi in Europa din component natural (din nou un sfat greu de urmat). Dar daca aceste 2 variante dau gres, din lipsa de furnizori sau disponibilitate, avem planul C) care ne spune sa mergem la pepiniera si sa cumparam brazi in ghiveci, cu promisiunea ca ii vom planta dupa ce isi vor fi indeplinit datoria decorativa. Si inainte sa sariti cu argumentul, pe care l-am mai auzit, ca nu prind radacini si ca nu se pot transfera asa usor, va rugam sa luati cu voi sfaturi de la gradinari sau alti cunoscatori, care v-ar putea divulga cateva secrete in acest sens.

Indiferent ce brad veti acea, sa aiba cetina…si amprenta verde! Vin sarbatorile!

Anvelopele – produse care pot fi refolosite

1

Category : Eco Lifestyle, Reciclare

anvelopeAnvelopele uzate nu ar trebuie aruncate la intamplare. Ele pot reintra in ciclul de productie si pot sa devina parte a unor anvelope noi ori de cele mai multe ori pot fi folosite pentru fabricarea peretilor protectori de pe marginea drumurilor.
Ciclul de viata al anvelopelor este caracterizat de etapele parcurse de o anvelopa din momentul productiei pana la scoaterea din folosinta. Altfel spus, de la materie prima la deseu.
Arborele de cauciuc, intalnit in emisfera sudica in Indonesia sau Thailanda, este cel care da viata anvelopelor. Acestea prind contur dupa ce materia prima este procesata, iar productia continua cu depozitarea si transportul produsului finit.
Ciclul de viata al unei anvelope trece prin patru etape:
- Procesul de prelucrare a materiei prime, achizitionarea si fabricarea compusilor de baza.
- Fabricarea anvelopelor
- Utilizarea anvelopelor
- Refolosirea anvelopelor utilizate in scopuri multiple
Cel mai adesea efectele unei anvelope asupra mediului inconjurator se produc atunci cand aceasta este uzata si folosita fara a lua in considerare parametrii optimi recomandati de producator. Efectul se produce asupra consumului de carburant al vehiculului.
Consumul de combustibil poate fi redus printr-un coeficient redus de rezistenta la rulare si reducerea greutatii anvelopelor. Astfel emisiile de carbon sunt diminuate constant iar emisiile de carbon si formarea gazelor cu efect de sera ating un nivel minim.
Nu doar materia prima si noile tehnologii conteaza. Stilul de condus al soferului conteaza si trebuie sa fie unul ponderat.
Anvelopele potrivite impreuna cu un sofat economic pot sa aduca o scadere a consumului de combustibil de pana la 20 %

Astfel, va sfatuim sa predati anvelopele voastre uzate catre service-urile de specialitate care sunt obligate sa colecteze acest tip de deseu.
Reduce, Reuse, Recycle!

Reciopat

Category : Reciclare

Cum se numeste o persoana care e foarte serioasa in ceea ce priveste reciclatul, si chiar face o obsesie din asta?
Confirm Urban Dictionary avem de a face aici cu un Reciclopat!

reciopat

“A person who militantly engages in recycling and is so hostile to simply throwing away garbage, it borders on mental illness”.
Noua nici macar nu ni se pare ciudat daca va regasiti in descrierea de mai sus.
Aveti timp tot weekendul sa va ganditi daca sunteti sau nu un….reciclopat!

Premium Wordpress Plugin