Omuletii Verzi » 2012 » February

Cinci sfaturi pentru a “inverzi” bucataria

Category : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Uncategorized

Stim, probabil ne veti spune din start ca nu aveti de gand sa aruncati nimic din bucatarie, caci totul va este de folos. Nici nu v-am cere asa ceva! De fapt, dincolo se ideea minimalista de a fi eco detinand cat mai putine lucruri, e, de fapt, foarte simplu sa va transformati bucataria intr-un spatiu mai prietenos cu mediul.

Iata cinci pasi simpli:

1. Investiti in tigai si oale de calitate. Adica acele tigai in care puteti gati fara ulei – e si mai sanatos, evitati si corvoada de a spala vase uleioase, nu mai stropiti faianta din jurul aragazului si multe alte avantaje! Mai mult, de ceva vreme exista si tigai si oale bio, din materiale mai prietenoase cu mediul, pe care le puteti incerca.
2. Reciclati resturile alimentare. Va puteti cumpara un cos special in care sa puneti resturile alimentare – mai ales de legume, fructe. Din cand in cand adaugati cate un strat de pamant si, in cateva luni, veti obtine cel mai bun pamant de flori – compost.
3. Cand redecorati bucataria, cumparati produse locale. Pe de o parte, puteti sustine micile afaceri locale sau nationale. Pe de alta parte, stiti ca s-au consumat mult mai putine resurse pentru producerea si transportul unor piese de bucatarie facute pe plan local, in comparatie cu unele importate de la mii de kilometri departare.
4. Verificati consumul de energie. Daca vi se pare ca achitati prea mult la factura de energie, poate fi din doua motive. Aveti aparate – cum ar fi cuptorul cu microunde – care consuma curent daca le tineti in priza, in stand by. Asa ca e bine ca atunci cand nu le folositi sa le decuplati. Un al doilea motiv al unei facturi ridicate il poate constitui faptul ca nu aveti electrocasnice eficiente din punct de vedere energtic, adica cele avand cel mai bun rating de eficienta energetica de pe piata.
5. Un cuptor de moda veche. Unul dintre aparatele de bucatarie care consuma cel mai mult curent este cuptorul. Asa ca va sfatuim sa alegeti mai degraba o varianta de cuptor pe gaz sau cuptoare electrice cu o eficienta energetica ridicata.

Cosuri de gunoi ce transmit stiri

Category : Eco Lifestyle, Eco World Wide, EcoTendinte

O companie din Marea Britanie va monta in Londra 100 de cosuri de gunoi cu ecrane LCD ce vor transmite stiri, anunta Reuters.

Ideea apartine unor fosti studenti de la London School of Economics, care au profitat de contextul Jocurilor Olimpice ce vor avea loc anul acesta in oras pentru a-si pune in practica planul. Primele 25 de cosuri au fost deja montate in oras, in districtul financiar.
Printre informatiile care vor fi afisate pe cosurile de gunoi se numara orarul mijloacelor de transport, alerte de stiri, si o selectie de titluri din diferite publicatii financiare. Mai mult, toate informatiile vor fi adaptate momentelor din zi si locurile de amplasare a cosurilor. Iar cosurile sunt dotate cu Wi-Fi si vor functiona in regim de hotspot.

Un astfel de cos costa 25.000 de lire sterline, materialul din care sunt facute fiind foarte scump, dar si de patru ori mai rezistent decat otelul. Compania producatoare – Renew – se asteapta sa recupereze banii din reclamele ce vor rula pe LCD-uri. Iar daca inventia lor are succes, se vor extinde si in alte mari orase, ca New York sau Singapore.

Biocarburantul viitorului

Category : EcoTendinte

Un arbore pitic, ce creste in tarile africane fara a avea nevoie de conditii speciale de clima si sol, poate fi solutia viitorului la problema carburantului.
Numit Jatropha, copacelul face fructe care, odata strivite, produc un ulei ce poate fi utilizat – dupa ce este rafinat – ca biocombustibil pentru alimentarea masinilor, vapoarelor si trenurilor.

Acum doi ani, o companie aeriana din Noua Zeelanda a si testat noul tip de combustibil. Avionul de tip Boeing 747 al companiei Air New Zealand si-a redus la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera, folosind 50% ulei de jatropha si 50% combustibil fosil. In plus, compania Chevron este interesata in dezvoltarea unui business de la acest tip de arbore.

Un astfel de arbore, originar din Caraibe, costa doi dolari. Planta are marele avantaj ca poate fi cultivata pe orice fel de teren, oricat de arid ar fi. Arborele creste si pe soluri degradate, insa nu poate rezista la temperaturi de sub zero grade.

Cu bicicleta in Franta treci pe rosu

Category : Eco Lifestyle

Autoritatile din Franta sunt din ce in ce mai eco-friendly. Recent le-au dat voie biciclistilor sa circule pe culoarea rosie a semaforului. Insa doar in 15 intersectii din Paris.
Daca proiectul pilot merge bine in Paris, peste 1.700 de intersectii vor functiona dupa aceasta noua regula. Masura are ca scop evitarea aglomerarii intersectiilor si  fluidizarea traficului. Biciclistii, insa, trebuie sa acorde prioritate pietonilor si sa se asigure ca cedeaza trecerea masinilor in intersectiile prevazute cu semne speciale pentru asta.
Amatorii de pedale din Bordeaux, Strasbourg si Nantes se bucura de acest privilegiu de mai multe luni deja. Asa ca daca ajungeti prin Franta, incercati. Noi suntem curiosi cum merge!

Caii-gunoieri

1

Category : Eco Lifestyle, Ecologie

Autoritatile locale dintr-o comuna situata la iesirea din Bruxelles au venit cu o idee cel putin inedita: deseurile sunt colectate ecologic de catre doi cai. Aceasta solutia este, in primul rand, un punct de atractie pentru locuitorii din Schaerbeek.

Masinile de gunoi au fost inlocuite de doi cai, care au costat autoritatile locale 50.000 de euro. Desi au costat ceva, intretinerea lor reduce semnificativ factura lunara, mai ales ca nu se mai cheltuieste nimic pe benzina. In plus, cei doi cai sunt o solutie prietenoasa cu mediul

Potrivit autoritatilor locale o pereche de doi cai inlocuieste trei utilaje traditionale. Ideea nu le apartine belgienilor, ci este imprumutata de la francezi.

In Bucuresti, singurii cai pe care ii putem vedea prin oras sunt in parcul Herastrau. Ei fac parte din echipa de paza a parcului si isi fac din cand in cand aparitia impunatoare, spre incantarea celor iesiti la plimbare.

Biocarburantul viitorului

Category : EcoTendinte

Un arbore pitic, ce creste in tarile africane fara a avea nevoie de conditii speciale de clima si sol, poate fi solutia viitorului la problema carburantului.

Numit Jatropha, copacelul face fructe care, odata strivite, produc un ulei ce poate fi utilizat – dupa ce este rafinat – ca biocombustibil pentru alimentarea masinilor, vapoarelor si trenurilor.Acum doi ani, o companie aeriana din Noua Zeelanda a si testat noul tip de combustibil. Avionul de tip Boeing 747 al companiei Air New Zealand si-a redus la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera, folosind 50% ulei de jatropha si 50% combustibil fosil. In plus, compania Chevron este interesata in dezvoltarea unui business de la acest tip de arbore.
Un astfel de arbore, originar din Caraibe, costa doi dolari. Planta are marele avantaj ca poate fi cultivata pe orice fel de teren, oricat de arid ar fi. Arborele creste si pe soluri degradate, insa nu poate rezista la temperaturi de sub zero grade

Sapunul care spala apa poluata

Category : Ecologie

O echipa internationala de cercetatori a produs primul sapun care raspunde la stimuli magnetici. Mai simplu, materialele pe care le dizolva acest sapun pot fi cu usurinta indepartate aplicand un camp magnetic. Si mai simplu, asta inseamna ca apele murdare pot fi acum usor curatate.
In scurt timp, cercetatorii si-au propus sa poata crea o aplicatie prin care apele sa poata fi curatate de petrol, prin intermediul acestui sapun. Similar unui sapun normal, sapunul magnetic contine in plus atomi de fier, care ajuta la formarea de particule mici ce se pot indeparta usor.
Sapunul este format din molecule lunguiete, care au comportament opus: un capat al moleculei este atras de apa, celalalt este respins. Dupa ce cercetatorii au adaugat atomi de fier in molecule, picaturile de sapun format pot fi atrase de un magnet.

Premium Wordpress Plugin