Omuletii Verzi » 2012 » April

Seceta, inundatiile si poluarea, principalele probleme ale Europei in domeniul apei

Category : Green Care, Natura

Comisia Europeana a publicat rezultatele unui recent sondaj potrivit caruia trei sferturi dintre europeni considera ca UE ar trebui sa propuna masuri suplimentare privind rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confrunta acest continent. Cetatenii cer amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai corecta, stimulente financiare sau aplicarea de tarife pe baza volumului de apa consumat.

68% dintre europenii chestionati considera ca problemele legate de apa sunt grave, a informat joi, intr-o conferinta de presa, Comisarul european pentru Mediu Janez Potočnik. Seceta, inundatiile si poluarea chimica a apelor sunt considerate a fi provocari majore ale acestei perioade. 62% dintre cetateni nu se considera suficient de bine informati in aceasta privinta, in timp ce 67% cred ca modul cel mai eficient de a reduce problemele legate de apa ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea.

Seceta este un motiv puternic de ingrijorare in tarile mediteraneene, unde cetatenii spun ca ea reprezinta o problema serioasa. Mai mult,  79% dintre europeni considera inundatiile ca fiind o problema majora.

Doar 23% dintre cetateni cred ca, in ultimul deceniu, calitatea apei s-a imbunatatit, 25% cred ca a ramas aceeasi. 44% sunt de parere ca ea s-a deteriorat.

Pentru 84% dintre europeni, pe primul loc intre factorii care reprezinta o amenintare pentru resursele de apa este poluarea chimica, urmata de schimbarile climatice – 55%, si de schimbarile la nivelul ecosistemelor acvatice: 49%.

61% dintre persoanele intervievate considera ca nu fac suficient pentru a proteja resursele de apa, dar cred de asemenea ca sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial – 65%, a sectorului agricol – 51%, si a producatorilor de energie – 47%.

De asemenea, 73% dintre europeni cer ca Uniunea Europeana sa ia mai multe masuri pentru reducerea problemelor legate de apa.

Europenii considera ca aceste masuri ar trebui sa se concentreze in principal pe poluarea apei cauzata de industrie – 69%, agricultura – 39%, utilizarea excesiva a apei – 30%, inundatii si seceta – 24%.

Locuitorii unei provincii indiene se retrag in favoarea tigrilor

Category : Eco Lifestyle, Green Care, Natura

Tigrii din provincia indiana Rajastan primesc un cadou neobisnuit din partea localnicilor: acestia se retrag din zona pentru a reda felinelor o bucatica din mediul lor natural.

In provincia Rajastan din nordul Indiei insa, mai exact in rezervatia naturala pentru tigri Sariska, lucrurile merg mai departe de ce inseamna protectia mediului in general: mai putine noxe, mai putine emisii de carbon, mai multa reciclare, refolosire, reconditionare. Satul Umri, cu 350 de locuitori din 82 de familii, a fost relocat saptamana trecuta in afara rezervatiei pentru refacerea ei si pentru protectia tigrilor, relateaza BBC.

Umri este cel de-al doilea sat mutat in acest scop, insa alte 11, cu un numar de 2500 de locuitori, ar trebui sa fie la randul lor relocate pentru ca habitatul tigrilor sa fie repopulat. In prezent, in rezervatie nu mai exista nici o felina pentru ca, in ultimii ani, au avut loc numeroase incidente intre populatia locala si animale. Printre altele, satenii au otravit unul din tigri dupa ce acesta le-a atacat un bivol.

Oficialii recunosc ca procesul de mutare a celor 11 sate va fi lung si anevoios. Oamenii trebuie sa accepte sa plece: ei nu pot fi fortati, ci doar convinsi, spune un responsabil. Compensatiile nu sunt de refuzat: pamanturi, bani si actiuni in valoare de pana la 1 milion de rupii (20.000 de dolari). In plus, satele sunt relocate in afara rezervatiei, in imediata apropiere a terenurilor cultivabile.

In interiorul Sariska, rezervatie naturala de 886 km2, traiau – in 2002 – 16 tigri. Astazi nu mai este nici unul, iar rezervatia trebuie din nou populata. Pentru inceput, sunt necesare cel putin 20 de femele, la o populatie totala de tigri de 80-100, indica autoritatile. Un obiectiv destul de dificil de atins daca ne gandim ca, la ultima numaratoare din 2011, traiau pe teritoriul Indiei doar 1706 tigri, in conditiile in care acum un secol numarul lor era estimat la 100.000.

Lucrurile au stat si mai rau: in 2007, existau doar 1411 tigri in India. Eforturile guvernului si ale organizatiilor internationale de protectie a animalelor par sa dea roade. Totusi, conflictele dintre oameni si feline raman o amenintare constanta indeosebi pentru cele din urma.

Google a cuprins Padurea Amazoniana in aplicatia Street View

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Green Care, Natura

Google Street View a inclus Amazonul printre locurile de pe harta globului care pot fi vizitate click cu click.

Utilizatorii Google View vor avea ocazia sa admire padurea amazoniana, vegetatia luxurianta si speciile de animale din regiune din intimitatea propriului camin multumita serviciului Google Street View. Google a facut disponibil “Street View-ul” Amazonului ieri, de ziua Mondiala a Padurilor, si a pus la dispozitia curiosilor imagini unice din locuri in care accesul publicului este strict interzis.

Caravana Google Street View s-a deplasat in luna august a anului trecut in bazinul Amazonului si a surprins peisaje unice si chiar exemplare din fauna specifica, fara a mentiona exact speciile acestora. Acest proiect a fost realizat in parteneriat cu Fundatia Amazonas Sustainable, o organizatie nonprofit.

 

Marea Britanie vrea sa capteze dioxidul de carbon

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Green Care

Executivul londonez este asteptat sa prezinte un nou plan de a face centralele energetice mai prietenoase cu mediul, printr-un proiect in valoare de un miliard de lire sterline, dedicat captarii carbonului, scrie BBC.

Pentru a doua oara in ultimii cinci ani, Guvernul londonez va aloca un miliard de lire sterline intr-un proiect dedicat captarii carbonului, cu scopul de a „inverzi” centralele energetice.

O incercare anterioara e esuat pentru ca noua dintre competitorii care au venit cu proiecte s-au retras din cursa, majoritatea invocand costuri prea mari.

Cunoscuta ca tehnica de captare si depozitare a carbonului, metoda are ca obiectiv impiedicarea eliberarii dioxidului de carbon (CO2) in atmosfera. CO2 este unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de sera.

Miza strategiei este sa creeze cadrul in care sa poata fi implementata o metoda de a arde combustibili fosili, ca gazul si carbunele, fara a elimina, insa, in atmosfera particule de dioxid de carbon. In loc sa fie impins in aer, dioxidul de carbon ar urma sa fie captat si stocat in spatii de depozitare special create pe fundul Marii Nordului, unde functionau, in urma cu cateva decenii, sonde petroliere.

 

Fluturii din Europa, pe cale de disparitie

Category : Biodiversitate, Eco World Wide, Ecologie, Natura

In ultimii 15 ani, cele 17 specii esentiale de fluturi europeni au inregistrat un declin de 70%, arata raportul grupului Butterfly Conservation Europe (BCE) , format din mai multi cercetatori.

Cel putin 10% dintre speciile de fluturi sunt, in prezent, in pragul extinctiei. Nici in America de Nord lucrurile nu stau mai bine pentru fluturi – cei mai afectati fiind fluturii monarh, al caror numar este in continua scadere. In Europa, cel mai mare dusman al fluturilor a fost si ramane distrugerea habitatului lor natural. In acest context, grupul BCE a prezentat cateva solutii (ce sa facem si ce sa nu facem) pentru conservarea zonelor verzi de care fluturii au nevoie pentru hrana si reproducere. Acestea au fost publicate de revista Nature Conservation.

Potrivit cercetatorilor, se pare ca declinul agriculturii in Europa nu este un semn bun pentru fluturi. Mentinerea activitatii de tip fermier ar ajuta tocmai la conservarea pajistilor unde fluturii traiesc de obicei (pentru ca ar impiedica invazia lastarisului pe aceste spatii). Totodata, mai spun autorii raportului, animalele care pasc pe pasuni si lunci ajuta, prin activitatea lor, la mentinerea habitatului fluturilor. Totusi, nici prea multa agricultura nu este indicata, pentru ca ucide insectele, astfel ca solutia ar fi o cale de mijloc, cat mai apropiata de exploatarea naturala a resurselor oferite de pajisti si lunci unde fluturii se simt cel mai bine si au toate cele necesare supravietuirii.

Prima biserica veche fara amprenta de carbo

Category : EcoTendinte, Green Care

Biserica anglicana St. Michael and All Angels din Withington, Marea Britanie, desi are 900 de ani, este primul lacas de cult vechi independent energetic, cu o amprenta de carbon egala cu zero.

Acoperisul bisericii este acoperit cu o retea de panouri solare, iar pentru incalzirea apei este folosit un boiler cu biomasa. Astfel, necesarul de energie pentru curent, incalzire si alte utilitati este suplinit doar din sursa verde.

Reprezentantii companiei Kyocera, cea care a montat intreg sistemul, sustin ca aceasta investitie verde garanteaza nu numai energie curata, ci si durabilitate. Mai mult, toate echipamentele sunt instalate discret, astfel incat sa nu afecteze structura de monument istoric a bisericii si sa nu strice aspectul ei.

Initiativa trecerii bisericii in intregime pe energie solara face parte dintr-o serie de astfel de actiuni demarate de Biserica Angliei, care doreste sa devina cat mai verde, printr-o politica de reinnoire a cladirilor sale in sensul protejarii mediului si consumului de energii regenerabile.

Premium Wordpress Plugin