Omuletii Verzi » 2012 » May

Ariile protejate, acopera 7% din Romania

Category : Biodiversitate, Eco Lifestyle, Ecologie, Green Care, Natura

Tara noastra se afla pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste valoarea ecosistemelor naturale, fiind singurul stat european care acopera 5 regiuni biogeografice, din cele 11 identificate pe continent.

Mai mult, ariile naturale protejate acopera peste 7% din teritoriul tarii. Ele, insa, sunt puternic subfinantate. Pe 22 mai, la nivel international, a fost marcata ziua diversitatii biologice.

La nivel national exista cinci categorii de arii protejate de interes national, si anume rezervatii stiintifice, parcuri nationale, monumente ale naturii, rezervatii naturale si parcuri naturale.

Dintre acestea, sunt de mentionat parcurile nationale, in numar de 13, si parcurile naturale, in numar de 14, care ocupa suprafete mai importante.

Celelalte arii, mai mici ca suprafata, sunt mai numeroase, fiind in jur de 1.000.

Astfel, ariile protejate cu desemnare internationala sunt rezervatiile biosferei,  Delta Dunarii fiind principala arie de acest fel, alaturi de Retezat si Muntii Rodnei.

Siturile patrimoniului mondial – doar Delta Dunarii si zonele umede de importanta internationala sau siturile Ramsar, in numar de 8 in prezent – Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului, Dumbravita, Techirghiol, Portile de Fier, Comana si Tinovul Mare de la Poiana Stampei.

O alta categorie importanta o reprezinta ariile protejate de interes european, sau Siturile Natura 2000, care sunt arii protejate constituite pentru protectia habitatelor sau speciilor de plante si animale din Directiva Habitate sau a celor de pasari cuprinse in Directiva Pasari a UE.

Ele au fost constituite odata cu aderarea Romaniei la UE, si ocupa in prezent circa 19% din teritoriul national, incluzand si cea mai mare parte a ariilor de interes national.

Fete, pe biciclete

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, EcoTendinte, Evenimente

In ultimul weekend din luna mai va avea loc cea de-a treia editie a turului ciclist Skirtbike – “Bicicleta cu fusta”, eveniment dedicat fetelor care folosesc bicicleta ca mijloc de transport .

Anul acesta, promenada Skirtbike, organizata de VelloBello, se desfasoara in Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Arad si Iasi, tocmai pentru a stimula participarea numeroasa a doamnelor si domnisoarelor.

In Capitala, pe 26 mai, fetele care doresc o plimbare pe doua roti sunt asteptate in Parcul Circului (intrarea dinspre Stefan cel Mare), incepand cu ora 16.30. Singura regula a promenadei este ca participantele sa fie imbracate elegant.

Este permisa si participarea biciclistilor, cu conditia sa fie si ei imbracati elegant.

Bucurestiul este codas in privinta utilizarii bicicletei ca alternativa la transportul cu automobilul personal, potrivit studiului “Bucuresti, capitala europeana? Organizare administrativa si indicatori ai calitatii vietii in capitalele europenea”, realizat de Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Ecopolis.

Astfel, rata cu care bucurestenii merg la munca cu bicicleta este de doar 0,7%, comparativ cu 59,5% in Copenhaga sau 45,6% in Amsterdam, cu toate ca numarul de kilometri de piste pentru biciclete, 160 in 2011, ar putea sugera conditii mai prielnice.

Cremele de protectie solara? Cititi de doua ori eticheta

Category : Eco Lifestyle, EcoTendinte

Stim, deocamdata nu e vreme de plaja, desi la final de aprilie multi dintre cei care au stat la soare probabil s-au ars un pic, neestimand cat de puternic e soarele.

Dar va veni vremea de plaja si noi ne dorim sa va bronzati frumos, si sa va pastrati pielea sanatoasa.

In Statele Unite, spre exemplu, expertii si chimistii de la Environmental Working Group (EWG) au verificat 1.400 de produse solare care se vand in intreaga lume si au constatat ca numai 39 dintre ele sunt bune pentru piele.

Concluzia lor a fost ca producatorii exagereaza cu clasificarile SPF. De asemenea, ei s-au aratat ingrijorati si din cauza ingredientelor din aceste creme.

Mai bine protectie clasica

Studiile recente au evidentiat faptul ca cei care folosesc lotiuni de protectie solara au tendinta de a sta la soare mai mult decat este cazul, mai ales daca aleg o crema cu SPF mare.

EWG considera ca astfel de consumatori au un „sentiment fals de protectie.” Organizatia sustine ca este necesara limitarea SPF-ului la 50+ pentru ca nu exista dovezi clare ca un factor de protectie mai mare ofera intr-adevar o protectie mai mare.

Simbolul SPF masoara, in primul rand, razele de protectie UVB (razele scurte ultraviolete) care cauzeaza arsuri. Un produs etichetat cu SPF 15 blocheaza in jur de 93% din razele UVB, in timp ce un factor SPF 50 protejeaza pana la 98%, sustin dermatologii.

Acestia arata ca este imposibil ca lotiunile sa asigure o protectie de 100%, asa ca etichetele cu SPF70 nu isi au rostul.

 

Oceanul Pacific, lovit de o poluare cu resturi de plastic

Category : Dezastru ecologic, Eco Lifestyle, Ecologie, Green Care, Natura

Nord-estul Oceanului Pacific riscă o poluare fără precedent, din cauza cantitătii tot mai mari de resturi de plastic ce pluteste, avertizează reprezentantii Institutului de Oceanografie Scripps, din Statele Unite.

In ultimii 40 de ani, cantitatea de resturi de plastic din apele oceanului a crescut de 100 de ori, sustin oamenii de stiintă ai institutului, care au refăcut un traseu de acum patru decenii pentru a calcula nivelul poluării la suprafata apei.

Expansiunea bancurilor de plastic reprezintă un motiv de ingrijorare, mai ales că proliferarea lor vine la pachet cu un risc crescut de poluare si cu dezechilibre in habitatul marin.

Toate aceste ingrijorări cresc pe fondul unui raport recent care arată că 9% din pestele colectat din nord-estul oceanului avea resturi de plastic in stomac.

Mai mult, cercetători preocupati de fauna marină sustin că pestii din Oceanul Pacific ingerează intre 12.000 si 24.000 de tone de resturi de plastic anual.

In plus, abundenta de deseuri din plastic pe apele oceanului afectează si comunitătile de pesti ce trăiesc in jurul obiectelor plutitoare.

Cel mai ingrijiorător, insă, este faptul că, odată cu proliferarea deseurilor respective, s-a modificat si structura straturilor tari de pe fundul oceanelor.

Ceea ce plasticul a făcut a fost să adauge sute de milioane suprafete solide pe fundul Oceanului Pacific. Iar asta e o schimbare dramatică”, a explicat Miriam Goldstein, una dintre cercetoarele implicate in proiect.

Jocul de-a padurea virtuala

Category : Eco Eveniment, EcoTendinte, Green Care, Reciclare

A  aparut prima aplicatie de telefon mobil care incurajeaza utilizatorii sa gaseasca si sa inregistreze copaci, sa isi creeze un spatiu verde virtual intr-un joc si sa foloseasca, drept moneda de schimb, frunzele.

Jocul se numeste„Forest” si a fost creat de catre Jason Linder si Wendy Ju, de la Colegiul de Arte din San Francisco (California, SUA).

Aplicatia va fi prezentata in cadrul conferintei Computer-Human Interaction (CHI) care are loc in luna mai a acestui an in Austin (Texas).

Cei doi creatori sustin ca obiectivul lor este, dincolo de a oferi o aplicatie noua si interesanta, de a vedea daca un joc virtual poate avea un efect util, vizibil, asupra lumii fizice inconjuratoare.

Cei doi spera ca utilizarea aplicatiei sa ajute la transformarea oraselor lumii in zone mai verzi, in spatii sustenabile.

 

Aplicatia permite, practic, crearea unei paduri virtuale, prin inregistrarea, cu telefonul mobil, a copacilor gasiti pe strada, in oras, in cartier sau prin parcuri.

Padurea creste cu fiecare copac inregistrat, nu doar ca numar, ci si ca diversitate a speciilor.

Copacul, odata inregistrat, poate fi urmarit prin ciclul sau de viata, iar schimbarea „statusului” acestuia, spre exemplu, poate aduce utilizatorului un credit in frunze, care permite „cumpararea” de seminte pentru plantarea altor copaci.

Protest inedit: goi pe bicicleta impotriva poluari

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Evenimente, Green Care

Activisti de mediu din Marea Britanie, membri ai organizatiei World Naked Bike Ride (WNBR) protesteaza anual printr-un mars pe doua roti, dar fara haine, scrie The Ecologist.

Anul acesta, protestul care a avut loc pe 27 aprilie, s-a concentrat pe criticarea dependentei de petrol si pe poluare, dar si pe cultura expansionista a masinii si pe vulnerabilitatea ciclistilor.

Desi protestul in sine este un gest catalogat de multi ca „indraznet”, alte voci sustin ca nu este foarte eficient.  Spre exemplu, o organizatie mai mare – Friends of the Earth – sustine ca protestul nud pe bicicleta este mai degraba amuzant, decat util.

Insa, asta nu ii impiedica pe cei care participa an de an la manifestare sa creada in demersul  lor. Jesse Schust, in varsta de 40 de ani, a luat prima data parte la marsul nud pe doua roti in 2004 si de atunci nu lipseste in niciun an.  Un activist experimentat, el sustine ca forma de protest pe care o practica cei din WNBR este mai greu de ignorat ca alte forme de protest. Totusi, el admite, ca datorita felului in care trecatorii ii privesc pe protestatari, acestia ajung sa se simta aproape ca membrii familiei regale.

Primul protest nud pe doua roti a avut loc in 2004 si de atunci o astfel de manifestare are loc anual in cateva mari orase britanice, printre care Londra, York si Manchester.  Majoritatea participantilor sunt activisti de mediu si pentru multi dintre ei acest protest este singurul context in care isi dau jos hainele in public.

Emily James, regizoarea unui documentar de mediu numit „Just Do It” participa si ea des la astfel de proteste si sustine ca scopul plimbarii fara haine este sa atraga atentia asupra unor lucruri importante. Astfel, spune ea, oricat de superficial ar parea gestul in sine, semnificatia lui e mult mai profunda.

Premium Wordpress Plugin