Omuletii Verzi » 2012 » July

Sa luam exemplu de la canadieni

Category : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Natura

Au redus consumul de pungi de plastic cu 50% cu doi ani mai devreme decat li se cerea prin lege.

In 2008, Guvernul dn Quebec a dat o lege prin care cerea reducerea consumului de pungi de plastic cu 50% in provincie, in urmatorii patru ani.

Un obiectiv ce la vremea respectiva parea foarte indraznet.

Insa, un studiu al Ministerului Dezvoltarii Durabile arata ca in 2010 tinta fusese deja atinsa, mai ales datorita ajutorului dat de retaileri care au introdus o taxa pe punga de plastic, incurajandu-i astfel pe cumparatori sa refoloseasca pungile.

Motivul pentru care s-a pus accent pe reducerea consumului de pungi de plastic este reducerea poluarii. Multe pungi ajung pe fundul oaceanului unde produc dezechilibre in fauna.

De la 1 ianuarie 2009 si romanii platesc pungile de plastic in supermarket, dupa ce Guvernul a introdus ecotaxa de 20 de bani.

Mai avem de aflat, insa, daca si consumul real de pungi de plastic s-a redus.

Jocurile Olimpice de la Londra merg pe energie alternativa

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Eco World Wide, Ecologie, EcoTendinte, Green Care

Utilizarea energiilor alternative, conservarea apei si reciclare. Acestia sunt cei trei piloni pe care se vor desfasura Jocurile Olimpice de la Londra, care stau sub semnul sustenabilitatii.

Energia electrica si termica pentru stadionul olimpic sunt produse in centrale speciale ale Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic, care au emisii de carbon cu 20% mai mici decat centralele clasice.

Tehnologiile de productie combinata a energiei electrice si termice sunt mai eficiente decat folosirea unor sisteme separate, contribuind astfel la reducerea emisiilor generate de productia de energie.

Folosirea acestei tehnologii reduce cantitatea de CO2 trimisa in atmosfera cu 13.000 de tone. Aceasta cantitate de gaze cu efect de sera economisita reprezinta echivalentul emisiilor anuale de CO2 produse de aproximativ 6.500 de automobile din UE.

Centrele energetice sunt prevazute cu unitati de cogenerare Jenbacher, puse la dispozitie de firma General Electric.

Centrele energetice ale Olimpiadei vor alimenta Londra timp de 40 de ani

Primul centru energetic, prevazut cu doua module de cogenerare J620 pe baza de gaze naturale de la GE, functioneaza in zona de dezvoltare Stratford City si va sustine diverse activitati din Parcul Olimpic, precum si re-dezvoltarea comerciala din estul Londrei.

Cel de-al doilea centru energetic este situat in Kings Yard, la limita vestica a Parcului Olimpic. Sistemul de cogenerare J620 va produce energie termica pentru bazinele de inot ale Centrului Acvatic si alte locatii, prin reteaua de termoficare a Parcului Olimpic.

De asemenea, unitatea din Kings Yard va furniza energie electrica si termica pentru locuintele si cladirile din zona.

Ambele centre energetice vor fi dotate cu cazane care folosesc gazele naturale ca materie prima pentru productia de energie termica suplimentara, in vederea acoperirii necesarului din perioadele de varf.

In total, General Electric a livrat peste 800 de motoare Jenbacher pentru proiecte energetice in Marea Britanie, reprezentand aproximativ 8% din flota Jenbacher instalata de GE la nivel global.

 

Romanii, din ce in ce mai interesati de alimentele naturale

Category : Eco Lifestyle, EcoTendinte

Romanii cunosc regulile alimentatiei sanatoase si ar dori sa consume produse naturale, releva ultimul studiu intocmit de Unilever Food Solutions (UFS).

Studiul arata ca persoanele care iau masa in oras stiu ce trebuie sa contina o hrana sanatoasa si ar dori mai multa varietate in meniurile restaurantelor.

In opinia respondentilor, o masa sanatoasa cuprinde ingrediente pregatite pe gratar sau la abur (94%), contine multe legume (82%) si are un continut scazut de grasimi (85%).

Multi romani insa cred ca oferta actuala de mancare sanatoasa a restaurantelor este perceputa ca neapetisanta, scumpa si nesatioasa.

Din acest motiv, peste jumatate dintre romani recunosc faptul ca au un comportament alimentar nesanatos atunci cand iau masa in oras.

87% dintre respondenti afirma insa ca si-ar dori sa aiba la dispozitie mai multe optiuni sanatoase in meniuri si ca nu le aleg pe cele deja existente pentru ca acestea sunt scumpe (78%) sau nu par gustoase (63%).

In Bucuresti se consuma zilnic 200.000 de saorma si produse de tip fast-food.

Comisia Europeana vrea reducerea emisiilor de CO2 de la masini

Category : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care

Comisia Europeana a redactat niste propuneri pentru o reducere substantiala a emisiilor de dioxid de carbon, ca parte dintr-un plan de „inverzire” a comunitatii.

Astfel, Executivul european a prezentat o serie de propuneri pentru implementarea unor obiective referitoare la o reducere substantiala a emisiilor de dioxid de carbon pana in anul 2020.

Acestea vizeaza reducerea emisiilor medii provenind de la automobilele noi (de la 135,7 grame de CO2 pe km in 2011, la 130 grame in 2015 si in final, 95 grame in 2020) si de la camionetele noi (de la 181,4 grame CO2 pe km in 2010 la 175 grame in 2017 si in final, 147 grame in 2020).

Obiectivele sunt obligatorii pentru termenii din 2015 si 2017 pentru automobile, respectiv camionete, iar cele pentru anul 2020 sunt deja prevazute in legislatia actuala.

Comisia Europeana recomanda astfel impulsionarea inovarii si a competitivitatii si pastrarea si crearea locurilor de munca.

Astfel, prima propunere se bazeaza pe renumele industriei europene a autovehiculelor si se recomanda consolidarea acestei pozitii.

„Introducerea unor standarde similare in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon si eficienta consumului de carburanti in tarile terte ar determina cresterea cererii de tehnologii care sa reduca emisiile de dioxid si de automobile mai eficient produse in Europa”, arata comunicatul din partea Comisiei.

O a doua propunere se bazeaza pe faptul ca eficientizarea consumului de carburanti va avea un efect benefic si asupra ocuparii fortei de munca pe principiul ca consumul eficient sporeste valoarea automobilelor fabricate si aduce si o crestere proportionala a cererii de forta de munca.

Aceste propuneri urmeaza sa fie prezentate Parlamentului si Consiliului European unde vor fi discutate. Daca vor fi adoptate, propunerile ar modifica doua regulamente aflate in vigoare.

„Propunerile noastre contribuie nu numai la protejarea climei si la realizarea de economiii de catre consumatori, ci si la stimularea inovarii si a competitivitatii industriei europene a autovehiculelor si, ca urmare, vor permite crearea unui numar important de locuri de munca. Este clar ca toata lumea are numai de castigat. Aceste propuneri reprezinta inca un pas important in vederea trecerii la o economie competitiva, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Este necesar sa ne pregatim pentru reduceri si mai substantiale ale emisiilor de dioxid, iar acest lucru se va face prin consultarea partilor interesate”, a declarat Connie Hedegaard, comisar UE pentru politici climatice.

 

Temperaturile la extreme ar putea fi efectul activitatii umane

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Green Care

Meteorologii au facut un pas important in dezvoltarea cercetarilor privind vremea extrema aratand ca inundatiile, canicula si seceta din diferite zone ale lumii sunt efectul activitatii umane, asa cum arata un articol publicat in The Guardian.

Astfel, decalajele temperaturilor sunt, cel mai probabil, cauzate de schimbarile climatice si nu de variatiile naturale, sustin oamenii de stiinta.

Mai mult decat descoperirea factorilor umani care schimba conditiile climatice normale, oamenii de stiinta incearca sa faca o delimitare intre cauzele naturale ale schimbarilor de vreme , cum ar fi miscarea oceanelor sau circulatia aerului, si cele provocate de oameni.

O alta cauza a conditiilor critice ale vremii a fost observata de cercetatori in cazul inundatiilor din Thailanda de anul trecut: schimbarile in administratia sistemului local de rauri.

Noile cercetari realizate de specialisti vor ajuta la o mai eficienta analiza a conditiilor meteo. Acestea vor avea efecte importante asupra politicilor climatice si problemelor legate de incalzirea globala.

Cercetarile in domeniul climatic au fost incepute in contextul diferentelor foarte mari de temperaturi, cu veri tot mai secetoase si toride si ierni tot mai geroase.

In aceasta vara in Statele Unite s-au inregistrat numeroase incendii, in Rusia zeci de oameni au murit in urma unei viituri puternice, iar in Chile temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius.

Insa, abia peste cativa ani cercetatorii vor putea dovedi ca incalzirea globala este indusa de oameni.

Din iulie, produsele eco trebuie sa poarta logo-ul UE

Category : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care

De la inceputul aceste luni, toate produsele alimentare si ecologice trebuie sa fie vandute in ambalaje care contin acelasi logo european ce atesta originea naturala a produselor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Practic, acest logo confirma ca respectivele produse provin de la producatori care au respectat normele europene privind bauturile si mancarurile ecologice.

De asemena, aceste norme, dar si logo-ul vizeaza promovarea agricultorilor ecologici, care isi ingrijesc terenurile, contribuie la pastrarea biodiversitatii si respecta standarde ridicate in materie de protectie a animalelor.

La ora actuala, aproape 2% din alimentele cumparate de consumatorii din UE sunt certificate ca fiind ecologice si aproape 200.000 de ferme au statutul de producatori ecologici.

Agricultura ecologica inseamna, pe scurt, protectia mediului si grija pentru bunastarea animalelor.

Fermierii bio trebuie sa evite sa foloseasca sau sa reduca drastic utilizarea substantelor chimice sintetice cum ar fi ingrasamintele, pesticidele, aditivii si medicamentele.

Astfel, produsele alimentare pot fi considerate ecologice numai daca cel putin 95% din ingredientele pe care le contin sunt ecologice.

Mai mult, este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic si a produselor derivate din acestea.

Revenind la logo, folosirea acestuia este optionala in cazul produselor neambalate si al celor de import. Pentru ca produsele ecologice provenind din alte tari sa poata fi importate pe teritoriul UE, trebuie ca normele aplicate de tarile respective in materie de agricultura ecologica si autoritati de certificare sa fi fost recunoscute ca fiind echivalente standardelor europene .

Experiment inediat: viata fara plastic

Category : Eco Lifestyle, EcoTendinte, Green Care, Natura

Coplesita de expansiunea produselor din plastic cu potential poluant ridicat, o familie din Austria a decis sa renunte la ele, macar pentru luna, dar a reusit sa isi schimbe total viata.

Intr-un volum intitulat „Plastic-Free Zone”, terapeuta Sandra Krautwaschl, in varsta de 43 de ani, descrie transformarea prin care a trecut familia sa, odata cu renuntarea la produsele care contin plastic.

In 2009, intr-un concediu in Croatia, Sandra Krautwaschl, de profesie terapeut, a fost neplacut impresionata de gunoiul aruncat pe plaja, mai ales ca cei trei copii ai ei o intrebau foarte des de unde provin respectivele deseuri.

In cartea pe care a publicat-o recent, ea relateaza ca acea vacanta a fost declicul in urma caruia a constientizat cu adevarat importanta reciclarii.

Primul lucru pe care l-a facut familia a fost sa scape de toate produsele de plastic din casa si sa le inlocuiasca cu alternative ecologice, acolo unde acestea existau.

Familia Krautwaschl locuieste in sudul Austriei, langa orasul Graz, intr-un sat numit Eisbach.

Totusi, membrii familiei n-au impins la extrem obiectivul ecologic de a trai fara plastic, pastrand cateva echipamente electronice si alte cateva produse indispensabile, cum sunt castile de bicicleta.

Sandra Krautwaschl relateaza ca au renuntat la masina si ca, de cate ori au nevoie de transport in afara satului, apeleaza la masina unei alte familii.

Lunile de cand au renuntat la plastic le-au remodelat si comportamentul la cumparaturi membrilor familiei, care acum prefera magazinele second-hand si nu mai achizitioneaza nimic sub imperiul impulsurilor.

Renuntand sa mai cumpere mancare semipreparata, ei au ajuns sa gateasca mai des si sa aprecieze hrana organica. Desi bugetul alocat mancarii s-a marit, per total cheltuielile lunare s-au redus, relateaza terapeuta in cartea sa.

 

Premium Wordpress Plugin