Omuletii Verzi » 2012 » August

Cat de sustenabil este biocombustibilul?

Category : Biodiversitate, Colectare selectiva, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Doi experti contesta procentul de 35% pana la care ar fi reduse emisiile de gaze cu efect de sera in cazul folosirii biocombustibililor. Tinta Uniunii Europene prevede ca obligatorie o reducere de 35% a emisiilor de acest tip. Doi specialisti ai Universitatii Friedrich Schiller din Jena sustin ca rezultatele a opt din cele 10 teste efectuate pe esantioane de biocombustibil din rapita au aratat ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este de sub 30%, scrie The Guardian.

Descoperirea lor pune sub semnul intrebarii intreaga productie de biocombustibil in contextul in care tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera impusa de UE va creste, peste cinci ani, la 50%. Gernot Pehnelt si Christoph Vietze, expertii institutiei de invatamant germane, sustin ca rezultatele cercetarii lor indica faptul ca “sustenabilitatea” culturilor de rapita folosita pentru biocombustibil, in interpretarea Directivei Europene privind energia regenerabila, este in cel mai bun caz indoielnica. Germania, Franta si Italia sunt cei mai mari producatori de ulei de rapita, detinand de asemenea o industrie auto extrem de bine dezvoltata care sustine activ folosirea de biocombustibili pentru reducerea emisiilor de carbon. Natiunile Unite, dar si alte institutii internationale, considera ca biocombustibilii stau la baza cresterii preturilor la alimente la nivel mondial si exacerbeaza efectele secetei actuale, cea mai severa din ultima jumatate de secol.

Arta in sprijinul mediului: expozitie de statui de gheata

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Natura

Capitala chiliana a gazduit o inedita expozitie de arta, cuprinsa din statui de gheata de diferite dimensiuni.

Pe treptele Facultatii de Drept din Santiago au fost amplasate, pe 23 august, 1.000 de sculpturi din gheata care atrag atentia asupra pericolelor incalzirii globale.

Artista este o brazilianca ce spune ca fiecare privitor are libertatea de a intelege ce vrea dintr-o opera de arta.

Ea subliniaza, insa, ca a vrut sa transmita un mesaj clar cu privire la viitorul planetei.

Desi in emisfera australa este iarna, la Santiago temperatura nu scade in luna august sub 15 grade Celsius, ceea ce provoaca topirea treptata a stauetelor.

Mai mult, conducerea Facultatii de Drept considera ca exponatele trimit cu gandul la topirea ghetarilor, un efect direct al schimbarilor climatice cauzate de incalzirea globala.

Incalzirea globala este cresterea temperaturii Pamantului, un fenomen evident mai ales in ultimii 50 de ani, cauzat de activitatea umana.

„Iameco”, primul computer eco din lum

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco World Wide, Ecologie, EcoOffice, EcoTendinte, Green Care, Green VIP

O companie din Germania  a realizat primul calculator ecologic din lume, care produce cu pana la 70% mai putin dioxid de carbon decat computerele obisnuite, potrivit site-ului Fraunhofer.de.

Compania MicroPro Company, în colaborare cu Institutul IZM din Berlin, a creat primul calculator „verde” care are o carcasa de lemn si se cheama „iameco”.

PC-ul eco este un touchscreen, cu consum energetic scazut si ale carui piese – la finalul vietii produsului – pot fi refolosite.

Astfel, 98% dintre componentele sale pot fi reciclate, dintre care 20% – cum ar fi carcasa de lemn – pot fi refolosite pe loc pentru repararea altor computere similare.

Unul dintre avantajele lui „iameco” este faptul ca procesorul nu se supraincalzeste, acest lucru fiind posibil prin inlocuirea ventilatoarelor de racire tipice cu disipatoare termice, care preiau caldura produsa prin intermediul unor fire de cupru.

Din acest motiv, PC-ul nu face zgomot in timpul folosirii.

Mai mult, si display-ul sau este eficient din punct de vedere energetic, fiind iluminat cu LED-uri, ceea ce reduce consumul energetic cu 40%.

De asemenea, „iameco” are o durata de viata mai mare, iar producatorii lui cred ca are potentialul de a deveni un produs foarte bine vandut in curand.

 

Jocurile Olimpice, cel mai eco eveniment sportiv din istorie – regenerare urbana

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Green VIP

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Londra au implementat programul de „Turism activ”, care vizeaza promovarea deplasarii in interiorul Parcului Olimpic cu bicicleta sau la pas.

In urma amenajarii, Parcul Olimpic, care masoara peste 250 de hectare, a devenit cea mai mare amenajare urbana de acest fel, realizata in mai mult de un secol.

Astfel, noul parc dispune acum de fauna si peste 4.000 de arbori, 74.000 de plante de decor si 350.000 plante de apa.

Desi analistii britanici sunt sceptici cu privire la beneficiile financiare rezultate in urma organizarii JO 2012, autoritatile de la Londra au declarat recent ca se astepta la venituri de 13 miliarde de lire sterline in urmatorii patru ani, in timp ce costurile s-au ridicat la 9 miliarde de lire sterline.

Bazele sportive din Parcul Olimpic au consumat cu 40% mai putina apa decat in mod normal prin initiative precum folosirea apei de ploaie stranse pe acoperis pentru curatarea toaletelor.

Stadionul unde s-a jucat basket va fi demontat anul viitor si refolosit la urmatoarea olimpiada din Brazilia.

De asemenea, sunt mai multe locatii temporare, precum stadionul de hockey, care pot fi demontate la finalul Jocurilor.

 

Jocurile Olimpice, cel mai eco eveniment sportiv din istorie

Category : Eco Concurs, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Eco World Wide, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Reciclare

Jocurile Olimpice Londra 2012, care au avut loc in perioada 27 iulie – 12 august, sunt considerate a fi cel mai ecologic eveniment sportiv de asemena amploare din istoria recenta.

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a comunicat principalii indicatori cu privire la eforturile autoritatilor din Regatul Unit de a organiza un eveniment colosal cu impact minim asupra mediului.

Astfel, 97% din materialul rezultat in urma demolarilor din aceasta fosta zona industriala a fost recuperat si refolosit la constructia Parcului Olimpic.

Peste 50% din materialele de constructie ramase si deseurile stranse sunt transportate cu trenuri si salupe, pentru a reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul cu masina.

4.000 de containere de colectare selectiva

In zona in care a fost construit complexul, aproximativ doua milioane de tone de sol au fost curatate de poluanti si mai mult de 80% din sol a fost refolosit.

Totodata, organizatorii au asigurat peste 4.000 de containere de reciclare si pubele de compostare, cu scopul de a se ajunge la reutilizarea, reciclarea sau compostarea a 70% din cantitatea de deseuri rezultate in urma evenimentului sportiv.

Potrivit organizatorilor, design-ul unic al Stadionului Olimpic a permis sa fie creat cu doar 10.000 de tone de otel, cantitate infima, raportat la dimensiunea constructiei.

 

Romania, in urma la gestionarea deseurilor

Category : Colectare selectiva, DEEE, Eco World Wide, Ecologie, Green Care, Natura, Reciclare

In interiorul Uniunii Europene, Romania se numara printre statele cu cele mai mari lacune in privinta gestionarii deseurilor, releva ultimul raport publicat de Comisia Europeana.

Problemele sunt legate de punerea in practica a legislatiei europene privind deseurile.

In aceeasi situatie delicata, alaturi de Romania se afla Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Slovacia.

Un raport al Comisiei Europene, publicat la data de 7 august, clasifica cele 27 de state membre in functie de 18 criterii. Printre acestea se numara deseurile totale reciclate, costul eliminarii deseurilor si incalcari ale legislatiei europene.

Premiantele Europei, Austria si Olanda

Tarile cele mai apreciate din punctul de vedere al gestionarii deseurilor sunt Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda si Suedia. In fruntea clasamentului se afla Austria si Olanda, cu cate 39 de puncte.

Spre finalul clasamentului, Romania are 11 puncte, la egalitate cu Cipru. Tarile UE cu cele mai mari probleme sunt Malta (9 puncte), Bulgaria (8 puncte) si Grecia (3 puncte).

Raportul CE subliniaza ca, in tarile criticate, „deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor. Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate”.

Casa eco, pitita in munte, se roteste dupa soare

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care

Un inginer din Cehia si-a construit o casa originala intr-un versant din lantul muntos care strabate nordul Boemiei. Locuinta se roteste dupa soare si intra in pamant la lasarea serii.

Locuinta este ascunsa intr-un versant muntos, iar de afara se intrezareste doar un fel de intrare intr-o vizuina.  Astfel ca nimeni n-ar banui ca aceasta reprezinta accesul spre un apartament confortabil, dotat cu toate cele necesare.

Când intri in locuinta, prin apasarea unui singur buton, casa acoperita de iarba se ridica deasupra povârnisului sub care a fost construita.

Apartamentul se poat roti pentru a oferi mai multa lumina sau mai multa umbra, dupa cum doreste cel care se afla inauntru.

Proprietarul si-a proiectat casa asa pentru ca terenul pe care il mostenise nu era prea intins. Cu timpul, si-a dat seama ca o astfel de locuinta are o multime de avantaje.

„Pe timp nefavorabil, mai ales iarna, o cobor sub pamânt. Casa nu afecteaza in niciun fel mediul inconjurator, este, in mare parte, ascunsa si inconjurata si acoperita de verdeata”, a declarat Bohumil Lhota, proprietarul casei.

Datorita altitudinii, temperatura solului este constanta de-a lungul intregului an, de aproximativ 5 grade Celsius.

Lhota a inceput sa construiasca locuinta prin anii ’80. A terminat-o acum câtiva ani.

Cehul a proiectat-o singur si a muncit alaturi de câtiva colegi si prieteni pâna la ultimele retusuri, pentru ca nu a avut bani sa angajeze o firma specializata.

De altfel, el nici nu stie cât l-a costat proiectul in total. Este, insa, mândru ca locuinta lui se roteste dupa soare si intra in pamânt la lasarea serii.

 

Vara fenomenelor meteo extreme

Category : Eco World Wide, EcoTendinte, Green Care, Natura

Schimbarile climatice inseamna si intensificarea fenomenelor meteo extreme, care, vara aceasta, fac victime pe intreaga planeta.

In Austria vantul, care a depasit frecvent 120 de kilometri pe ora, a devastat tot ce i-a iesit in cale. In estul Asiei, inundatiile fac ravagii.

Situatia este atat de dramatica in Coreea de Nord, incat pana si guvernul de la Phenian, recunoscut pentru secretomanie, a dat publicitatii pagubele.

O furtuna puternica a lovit estul Austriei in timpul unui festival.

Zona a fost devastata de vantul care a depasit 120 de kilometri pe ora. O persoana a murit si alte cateva zeci sunt ranite.

“O creanga mi-a cazut in cap. Un prieten fusese lovit de crengi si isi pierduse constiinta. Am recuperat o persoana care zacea sub un copac”,  a povestit Gerold Welas, participant la festival.

In Asia, sezonul ploios a debutat tragic. Taifunul Khanun a provocat distrugeri insemnate in vestul Coreei de Nord lasand 63.000 de oameni fara locuinte. Potrivit televiziunii de stat, 88 de persoane au murit si cel putin 13 sunt ranite.

In China, ploile din ultimele zile au ridicat cotele Fluviului Galben. Acesta a iesit din matca in doua provincii din nord-vestul Chinei fara a provoca victime sau distrugeri majore.

In Romania vara a fost secetoasa, culturile fiind compromise mai ales in sudul tarii.

Premium Wordpress Plugin