Omuletii Verzi » 2012 » September

Declinul fluturilor loveste in ecosisteme

Category : Biodiversitate, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Natura

Fluturii reactioneaza foarte rapid pana si la cele mai mici schimbari ale mediului, fiind un indicator pretios al biodiversitatii si sanatatii unui ecosistem.  In acelasi timp, fluturii au si rolul de instrument de avertizare asupra problemelor care pot afecta ecosistemele, potrivit The Ecologist.

Insa, fluturii sunt o specie expusa riscurilor de tot felul si aflata in declin.

Potrivit unui raport al organizatiei „Butterfly Conservation”, 72% dintre speciile de fluturi si molii se afla in declin de peste 10 ani.

Spre exemplu, in Marea Britanie 54% dintre fluturii cuprinsi in procentul de mai sus au probleme de reproducere, majoritatea fiind fluturi de gradina.

Acesta este motivul pentru care fluturii sunt, in prezent, cel mai bine monitorizat grup de insecte din intreaga lume.

Asta pentru ca declinul fluturilor are impact si asupra diferitelor specii de pasari, care isi planifica sezonul de reproducere in functie de perioada in care omizile se gasesc din abundenta.

Plantele, de asemenea, sunt afectate de absenta fluturilor, acestia fiind polenizatori atat pentru plantele salbatice, cat si pentru cele cultivate. Fara ei, ca si fara alte insecte cu acest rol, productia de seminte de la plante va inregistra un declin.

Problema este intens analizata de catre cercetatorii din Marea Britanie, acesta fiind locul unde multe specii de fluturi din Europa migreaza in timpul verii.

Nu si in acest an cand vremea extrem de umeda si racoroasa a tinut fluturii la distanta.  In acest context, specialistii in conservare incurajeaza localnicii sa creasca fluturi in gradinile lor, oferindu-le spatii care sa „reproduca” mediul de care au nevoie pentru procesul lor evolutiv.

Copacii mari, cu coroana bogata sau tufisurile pot actiona ca un acoperis; vegetatia bogata, intretinuta fara pesticide, este de dorit si ar mai trebui puse la dispozitia fluturilor surse de nectar, precum si plante care sa constituie hrana pentru omizi (cum ar fi iedera sau crusinul).

Un astfel de mediu pregatit intr-o gradina obisnuita ar putea ajuta la refacerea populatiei de fluturi, sustin oamenii de stiinta britanici, potrivit The Ecologist.

 

Uleiul de soia prelungeste viata anvelopelor

1

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Natura, Reciclare

Cercetatorii vin cu solutii ecologice pentru prelungirea vietii anvelopelor, o idee fiind sa foloseasca ulei de soia in compozitia lor, ceea ce ar prelungi durata de viata cu 10%.

Compania Goodyear deja testeaza ideea si a remarcat ca folosind ulei de soia reduce semnificativ cantitatea necesara de uleiuri pe baza de petrol, cu 220.000 de tone pe an.

Cateva pototipuri de anvelope au fost deja fabricate si sunt testate in urmatoarele luni la sediul Goodyear din San Angelo, Texas. Daca rezultatele vor fi pozitive, noile anvelope vor fi scoase pe piata incepand cu 2015.

Totodata, Goodyear a anuntat ca, impreuna cu DuPont, va continua cercetarile pentru dezvoltarea Bioizoprenului, o alternativa bio la izoprenul din derivate petroliere.

Bioizoprenul poate fi folosit in productia cauciucului sintetic, iar pe viitor va reduce dependenta industriei cauciucului de produsele derivate din petrol.

Prima masina electrica pliabila

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, Evenimente, Green Care, Green VIP

Anul viitor se va lansa prima masina electrica pliabila, un vehicul cu doua locuri care are capacitatea de a se plia si poate fi parcata intr-un spatiu de numai 1,5 metri.

Masina ca vosta 12.000 de euro si este facuta de Institutul american MIT’s Changing Placesin si de grupul de firme Denokinn.

Este vorba de o masina de doua locuri care dispune de motor electric in fiecare roata si care, ca element special, se poate plia ca sa ocupe cat mai putin spatiu in orasele aglomerate.

Prototipul a fost deja testat in mai multe orase europene, iar municipalitati din Suedia, Germania Statele Unite, China si Spania si-au manifestat interesul pentru achizitionarea vehiculului.

Autonomia bateriei cu care este echipata poate ajunge la 120 kilometri, iar viteza maxima este 50 kilometri pe ora.

Ideea masinii electrice pliabile a fost lansata de MIT’s Changing Placesin din Boston, insa a fost dezvoltata si produsa de un grup de sapte mici firme basce, reunite intr-un consortiu.

Solutia a fost apreciata si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

 

Atractie turistica in Nairobi: ferma de reciclat sticla

Category : Biodiversitate, Colectare selectiva, DEEE, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Natura, Reciclare

De la cioburi, la vitralii pentru biserici si apoi, obiecte de arta decorativa – la o ferma de reciclat sticla din Nairobi, Kenya, cioburile devin arta.

Ferma a capatat notorietate internationala, fiind anual vizitata de mii de turisti.

Filosofia de reciclare e simpla aici. Materia prima consta din sticlele pe care oamenii le arunca. Iar arta se naste din topirea si reconvertirea cioburilor.

Zeci de persoane lucreaza zilnic in acest atelier pornit de Anslem Croze, un expat care a venit in Kenya la finalul anilor 1970.

Anslem Croze s-a nascut din tata american si mama olandeza, ambii parinti fiind artisti. Mama sa este cea care a pornit atelierul unde, la inceput, facea vitralii pentru biserici.

A fost insa ideea lui Anslem ca materia prima sa vina din sticla reciclata.

“La sfarsitul procesului de productie, ramanem practic cu zero deseuri, pana si resturile de sticla de pe tuburile de suflat le strangem si le transformam in viitoare lucrari”, declara Anslem Croze, patronul sticlariei numite Kitengela.

Micul atelier din Kenya este din ce in ce mai cunoscut peste granita iar in tara, lucrarile Kitengela se gasesc in magazinele pentru cei instariti.

http://www.youtube.com/watch?v=YdOkrr_tUjY

Creste interesul romanilor pentru colectat selectiv becuri

Category : Colectare selectiva, Colt Verde, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Green VIP, Reciclare

Recolamp a colectat in primele opt luni ale acestui an peste 245 de tone de corpuri de iluminat, ceea ce reprezinta o crestere de 170% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De-a lungul anului trecut, Recolamp a colectat si trimis la reciclare 150 de tone de deseuri provenite din echipamente de iluminat. Datele provin din ultimul raport al asociatiei.

Pe 13 septembrie, Recolamp a publicat raportul de activitate pe 2011, an in care asociatia colectiva a reprezentat 125 de participanti care au pus pe piata 6.673.101 echipamente de iluminat.

Fata de 2010, insa, piata de echipamente de iluminat a scazut cu 10%, potrivit raportului Recolamp.

Tot anul trecut, asociatia a devenit prima organizatie colectiva din Romania care a beneficiat de fonduri europene. Astfel ca, in cooperare cu organizatia Electro-Coord din Ungaria, Recolamp a lansat un proiect in judetele amplasate la granita dintre cele doua tari, cu scopul de a imbunatati managementul deseurilor care provin din surse de lumina.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary ZRT, SC Osram Romania SRL si SC Philips Romania SRL.

Misiunea asociatiei este preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de echipamente de iluminat, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

ONU nu gaseste solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Category : Biodiversitate, Eco Eveniment, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Reciclare

Reuniunea Conventiei Cadru a ONU asupra schimbarilor climatice de la Bangkok s-a incheiat fara sa existe semnale ca s-ar putea inregistra progrese care sa permita semnarea in viitorul apropiat a unui tratat menit sa reduca la nivel mondial emisiile de gaze cu efect de sera.

Obiectivul conferintei era sa apropie pozitiile statelor in problema extinderii Protocolului de la Kyoto, ce expira la sfarsitul acestui an si care ar trebui inlocuit incepand din anul 2015 cu un nou acord global asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, ce ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul 2020.

Divergentele intre statele in curs de dezvoltare si cele industrializate asupra noilor cote de reducere a emisiilor, care au condus in luna mai la esecul precedentei runde de negocieri de la Bonn (Germania), continua sa se manifeste si la conferinta de la Bangkok.

De asemenea, unele dintre tarile industrializate nu au clarificat daca accepta extinderea protocolului de la Kyoto.

State, precum Canada, Rusia si Japonia, au anuntat anul trecut ca nu sunt de acord cu angajamentele continute in asa-numitul protocol Kyoto 2, in timp ce Uniunea Europeana s-a declarat favorabila reducerii mai substantiale a emisiilor.

In schimb, principalii emitatori de gaze cu efect de sera, si anume Rusia si China, care nu au semnat nici primul protocol de la Kyoto, au declarat ca nu vor accepta pana in anul 2020 sa li se impuna nici o limita legala pentru nivelul de emisii.

In plus, statele industrializate nu se arata dispuse sa dea curs solicitarii tarilor mai putin dezvoltate de a primi asistenta financiara in vederea combaterii riscurilor legate de incalzirea globala.

Acestea din urma, majoritatea din Africa si mici state insulare din zona Pacificului, se plang ca tarile dezvoltate nu si-au onorat angajamentul de a le furniza asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari in baza acordului de la Kyoto si solicita garantii suplimentare.

Ele se tem ca nu se va ajunge la nici un acord cu privire la asistenta financiara pe care doresc sa o primeasca pana in anul 2020. Reuniunea de la Bangkok este ultima intalnire pregatitoare dinaintea conferintei mondiale asupra schimbarilor climatice care va avea loc la Doha (Qatar) intre 26 noiembrie si 7 decembrie.

 

 

Biciclistii si fermierii au pornit in Marsul pentru Hrana Sanatoasa

Category : Dezastru ecologic, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Eco World Wide, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Natura

Biciclisti din mai multe tari europene au ajuns la Strasbourg, in ultima etapa a Marsului pentru Hrana Sanatoasa, prin care se cere o schimbare clara a politicilor europene privind agricultura si hrana.

Biciclistii vor merge catre ceea ce se spera a fi cea mai mare adunare a cetatenilor europeni care cer o reforma majora a Politicii Agricole Comune.

Campania, care va avea punctul final pe 19 septembrie, se desfasoara in contextul in care Banca Mondiala, printre altii, face publice avertismente privind criza alimentelor care ii va lovi pe cei mai saraci locuitori ai planetei.

Viitorul politicilor agricole ale Europei pe urmatorii sapte ani este dezbatut, in prezent, la Bruxelles, dezbateri care includ, pentru prima data, Parlamentul European.

Marsul pentru Hrana Sanatoasa cere o agricultura mai corecta si mai ecologica, un sfarsit al speculei cu alimente, sprijin pentru culturi locale si nu importarea de soia pentru hranirea animalelor.

Marsul a luat startul in Austria, in august, si a fost completat pe drum de biciclisti din Germania. Alte grupuri pornesc spre Bruxelles din Franta, Belgia si Olanda. In acest fel, mii de fermieri si tineri isi exprima parerea referitoare la politica agricola europeana.

Peste 100 de organizatii din 19 tari sunt implicate in aceasta campanie.

La Bruxelles va avea loc demonstratia finala, care va consta intr-un protest in fata Parlamentului European.

Campania a cuprins, de asemenea, si un demers de alcatuire a unui album foto a oamenilor din toata lumea care cer schimbarea politicilor agricole. Fotografiile vor fi prezentate decidentilor de la Bruxelles.

 

Nevertebratele in pericol de disparitie

Category : Biodiversitate, Dezastru ecologic, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco World Wide, Ecologie

O cincime dintre animalele fara coloana vertebrala sunt in pericol de disparitie, spun oamenii de stiinta.

Iar avertismentul este de luat in seama in conditiile in care 80% din speciile lumii sunt nevertebrate.

Cercetând peste 12.000 de specii aflate in pericol, biologii au ajuns la concluzia ca cele care traiesc in ape de rauri se confrunta cu cel mai ridicat risc de disparitie.

Un raport recent realizat de cercetatorii Societatii Zoologice din Londra si publicat de BBC News arata ca principalii factori care afecteaza speciile nevertebrate sunt presiunile umane si cresterea temperaturilor pe planeta.

Concluziile studiului realizat de ei sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat insasi viata oamenilor depinde de existenta nevertebratelor.

Majoritatea speciilor care traiesc in rauri sunt nevertebrate care cuprind molustele si insectele.

Pe lista de specii aflate in pericol intocmita de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii se afla 131 de specii considerate disparute si alte 35% amenintate.

Potrivit studiului, speciile din apele curgatoare sunt afectate de poluare, de sistemele de canalizare industriale si mai ales de deseurile industriale.

Speciile nevertebrate de apa au de suferit si de pe urma cresterii nivelului PH-ului din oceane, ca efect al cresterii cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera.

Premium Wordpress Plugin