Omuletii Verzi » 2012 » October

Idee olandeza: piste de biciclete incalzite iarna

Category : Uncategorized

In timp ce la Bucuresti cu greu se fac piste la standard, olandezii, cunoscuti ca infocati ciclisti, cauta solutii de pedalat usor in sezonul rece.
Una dintre ele este sa incalzeasca pistele ca sa faca mai usoara si rapida deplasarea pe doua roti pe timp de iarna.
Costurile estimative ale proiectului se ridica la cel mult 40.000 de euro pe kilometru de pista, relateaza BBC News.
Initiatorul acestui proiect, olandezul Marcel Boerefijn, sustine ca aceste costuri se vor amortiza rapid prin lipsa (sau macar scaderea) accidentarilor biciclistilor si prin reducerea cantitatii de sare care se imprastie pe pistele inghetate.
De asemenea, spune autorul propunerii, este foarte posibil ca, in final, costurile totale ale implementarii proiectului sa fie chiar mai mici decat costurile actuale de intretinere a pistelor pe timp de iarna.
Biciclistii sustin ideea aceasta, afirmand ca e singura modalitate de a reduce numarul accidentelor din sezonul rece.
Astfel, statisticile arata ca daca pistele sunt inghetate timp de o luna se produc 7.000 de accidente cu biciclisti.
Olanda are 18 milioane de biciclete la o populatie mai mica de 17 milioane de persoane si peste 35.000 de kilometri de piste pentru biciclete pe tot teritoriul tarii.

Apa calda de la soare, in Zalau

Category : Uncategorized

Inca o stire despre energia solara si Romania, ca sa va demonstram ca se fac progrese in domeniul energiei din surse alternative.
La caminul Liceului Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau a fost inaugurata o instalatie de incalzire a apei menajere cu ajutorul energiei solare, transmite asociata ViitorPlus.
Acest lucru a fost posibil datorita unui premiu de 3.000 euro, castigat in cadrul competitiei „ecOprovocarea” si oferit de TenarisSilcotub, dar si datorita unei donatii sub forma a 5 colectoare solare oferita de ViitorPlus, cat si unei finantari oferite de Primaria Municipiului Zalau.
„EcOprovocarea” este un proiect educational in domeniul protectiei mediului, dedicat liceelor din Calarasi si din Zalau, organizat de ViitorPlus in parteneriat cu TenarisSilcotub. In cadrul competitiei, echipe de ecoambasadori au misiunea de a organiza evenimente si proiecte cu un impact pozitiv asupra mediului.
In anul scolar 2010-2011, Liceul „Gheorghe Sincai” din Zalau a acumulat cele mai multe puncte in cadrul competitiei „ecOprovocarea”, fiind declarat castigator.
Cele 5 colectoare instalate au fost construite de ViitorPlus in cadrul unor ateliere educationale de catre angajati ai unor firme alaturi de voluntari, prin proiectul Regenesys. Durata medie de functionare a colectoarelor este de 10 ani.
Pe langa componenta practica de constructie a colectoarelor solare, proiectul a inclus si sesiuni educationale despre schimbarile climatice care ne afecteaza pe toti si nevoia de trecere la surse de energie curata, regenerabila.
In fiecare ora, cantitatea de energie solara care ajunge pe suprafata Pamantului este mai mare decat energia consumata intr-un an pe glob. Colectoarele solare folosesc acesta energie si astfel protejeaza mediul inconjurator.

Casa solara Prispa, pe locul doi in lume ca eficienta energetica

Category : Uncategorized

Poate ati mai auzit pana acum de proiectul numit Prispa, o casa solara creata de cativa studenti romani, care cauta o solutie punct de vedere energetic pentru a oferi o alternativa la clasica locuinta.
Daca nu ati auzit pana acum, va dam noi un context bun in care sa aprofundati subiectul. Pe 17 octombrie, casa solara Prispa a castigat locul al doilea pe plan global la proba de eficienta energetica la concursul Solar Decathlon Europe, care a avut loc in Spania.
Este prima participare a Romaniei la aceasta competitie internationala si primul mare succes din acest punct de vedere.
Concursul Solar Decathlon Europe 2012 a avut in total zece probe, iar in clasamentul general, casa romaneasca s-a situat pe locul 9 din 18.

Studiu:Romanii cred ca principala problema de mediu e poluarea

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Green VIP, Natura

Aproximativ 90% dintre romani nu cunosc programele de protectie a mediului dezvoltate la nivel national si nu participa activ in astfel de proiecte, asa cum arata un studiu realizat pentru Tuborg Romania, initiatorul proiectului Umbrela Verde.

Potrivit acestuia, dintre cei care cunosc astfel de programe, 40% pot numi cateva proiecte, restul cunoscand doar ONG-uri sau descriind actiuni punctuale.

In plus, un sfert dintre romani considera ca principala problema cu care se confrunta mediul inconjurator este poluarea, 15% – administrarea defectuoasa a deseurilor, iar 9% atrag atentia asupra taierii padurilor si invadarii spatiului verde.

Initiativa “Capitala Verde a Romaniei” a luat nastere in 2010, avand drept scop constientizarea importantei implicarii comunitatii in proiectele de mediu alaturi de autoritatile locale.

Competitia face parte din programul de responsabilitate sociala Umbrela Verde, lansat de Tuborg in anul 2007 in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.

Brasov a fost Capitala Verde a Romaniei in anul 2010, iar Sinaia, Botosani si Oradea s-au dovedit a fi “cele mai verzi” orase in 2011.

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007.

Se pregateste harta zgomotului din Bucuresti

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care

Primaria Capitalei a anuntat ca va realiza harta zgomotului din Capitala, alaturi de un plan de actiune pentru reducerea acestuia.

Proiectul are o valoare estimata de 330.000 de euro, fara TVA, iar licitiatia pentru atribuirea contractului va avea loc la finalul acestei luni.

Acest plan a fost prima data aprobat de consilierii municipali la finalului lunii februarie din 2009 si ar fi trebuit aplicat in urmatorii cinci ani.

In 2008, printr-un plan lansat de municipalitate au fost identificate ca principale surse de poluare acustica strazile aglomerate, coridoarele feroviare si cele aeriene. Documentul cuprindea si masurile care trebuie luate pentru atenuarea si eliminarea efectelor si cauzelor poluarii de acest tip.

Potrivit studiului, pentru eliminarea poluarii acustice trebuie asigurate suprafete de rulare de calitate pentru strazile Bucurestiului, impuse interdictii aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei, planificate si proiectate mai bine locuintele.

Alte masuri pe care le cuprinde planul includ incurajarea utilizarii masinilor silentioase, dar si reducerea zgomotului zilnic din trafic, precum si imbunatatirea traficului pentru tramvaie si trenuri, in limitele impuse de legislatie.

De asemenea, planul prevede si zonarea sonora a cartierelor rezidentiale si a centrului orasului pentru a stabili care sunt cele mai zgomotoase si de ce.

Premium Wordpress Plugin