Omuletii Verzi » 2012 » November

Pedelec-ul sau ce motor se poate pune la o bicicleta

Category : Uncategorized

Termenul de pedelec – sau e-bike – defineste bicicleta cu motor sau bicicleta electrica. Dar cat de mare poate fi un motor de bicicleta si cum transforma asta cel mai eco mijloc de locomotie?
O lege recent votata la nivelul Uniunii Europene spune ca un motor de bicicleta nu poate fi mai mare de 250 de wati si nici nu poate sa o ofere o viteza mai mare de 25 km/h.
Folosirea bicicletei electrice este deja un trend in Europa Occidentala. In Romania, insa, piata este prea putin dezvoltata.
Pedelec-urile sunt la moda in Germania, Austria, Elvetia, unde sunt folosite mai ales de persoane varstnice.
In Romania o astfel de bicicleta nu a prins inca teren, mai ales din cauza pretului ridicat, de 1.500-2.000 de euro.
Dar batalia nu se da numai pe cucerirea tarilor in care pedelec-ul inca nu e la moda, ci mai ales intre producatorii de biciclete si cei auto.
Producatori auto se inghesuie sa vina cu propuneri si tehnologii sofisticate pentru a prinde si piata de biciclete, ceea ce nu le convine producatorilor traditionali de biciclete.
Mai mult, exista voci printre biciclisti care contesta e-bike-ul, tocmai pentru ca are un motor si automat un impact asupra mediului, spre deosebire de bicicleta clasica, considerata cel mai verde mijloc de deplasare.

Un nou record negativ al emisiilor de gaze cu efect de sera

Category : Uncategorized

Concentratia de gaze cu efect de sera a atins un nou nivel record in 2011, potrivit cifrelor date publicitatii pe 20 noiembrie de catre WMO – United Nations World Meteorological Organization.
Nivelul de dioxid de carbon a atins cifra de 390.9 parti per milion anul trecut, cu 2 parti per milion mai mare decat cel din 2010, arata raportul WMO.
Estimarea organizatiei internationale este ca aproximativ 413 miliarde de tone de carbon au ajuns in atmosfera din anul 1750 incoace, in special ca urmare a arderii combustibililor fosili.
Cam jumatate din acest dioxid de carbon ramane in atmosfera timp de mai multe secole, accelerand procesul de incalzire globala, avertizeaza secretarul general al WMO, Michel Jarraud.
Mai mult, exista temeri ca padurile si oceanele, care absorb gazele de sera, s-ar putea sa nu mai faca fata cantitatilor din ce in ce mai mari de astfel de gaze.
Oceanele devin tot mai acide, ca urmare a nivelului tot mai ridicat de carbon, iar asta are efecte asupra vietii subacvatice.
In afara de dioxid de carbon, in atmosfera mai ajung si alte emisii de gaze de sera, precum metanul si oxidul de azot.
In 2011, nivelul de metan din atmosfera a atins si el un record negativ, tot din cauza intensificarii activitatilor umane generatoare (cresterea animalelor, utilizarea combustibililor fosili etc.).
Concentratia de oxid de azot a ajuns la 324.2 parti per milion anul trecut, un nivel mai ridicat decat cel al anului 2010.

Gradinile verticale: un adevarat hit in Singapore

Category : Uncategorized

Rezidentii din Singapore sunt incantati de gradinile verticale, care sunt sursa a jumatate de tona de legume proaspete zilnic, acest sistem modern de gradinarit devenind rapid foarte popular, mai ales in sezonul musonic.
Compania Sky Greens, care a introdus gradinile verticale deschise in Singapore are planuri de extindere serioase, tintind sa produca doua tone de legume pe zi anul viitor.
Gradinile verticale sunt practic niste sere deschise care produc de 5-10 ori mai multe legume decat serele conventionale, unde sunt folosite metode traditionale.
Pe strazile din Singapore, se pot intalni gradini verticale hidraulice, cu amprenta de carbon redusa, construite pe solutii urbane ecologice. E folosit minimul de pamant, apa si resurse energetice.

Ce urmeaza vietii pe Terra

1

Category : Uncategorized

Un grup de oameni de stiinta au stabilit ca viata pe Pamant va mai continua doar 2,8 miliarde de ani, dupa care soarele se va stinge intr-un corp gigant si singura forma de viata posibila va fi cea a microbilor.
Concluziile de mai sus sunt rezultatul unor predictii matematice, facute de oameni de stiinta din Marea Britanie folosind toate datele despre soare, planeta si univers.
Predictia lor a pornit de la anticiparea evolutiei soarelui, care, ca alte stele, se va transforma la un moment dat intr-un urias corp rosu. Si letal.
Pe urma, cercetatorii au analizat ce specii din cele cunoscute ar avea sanse sa supravietuiasca pe Pamant in acest scenariu.
Cercetatorul Jack O’Malley-James de la Universitatea St. Andrews si colegii au descoperit astfel ca formele complexe de viata (mamifere, pesti, plante), dar si nevertebratele vor disparea pe masura ce temperaturile vor creste pe planeta.
Disparitia asta este strans legata de imbatranirea soarelui, care va aduce mai multa caldura pe Pamant. Ca efecte: oceanele se vor evapora si relieful va deveni un tinut arid, plin de gropi si pesteri, care numai la mare adancime ar mai putea contine urme de apa.
Doar microbii care vor locui in astfel de „adaposturi” umede vor putea supravietui climei Pamantului din acel viitor, pentru inca aproximativ un miliard de ani, dupa care si ei vor disparea.
Pe acest tipar, oamenii de stiinta au ajuns si la concluzia ca o forma de viata – daca ar aparea – ar fi organismele unicelulare pentru primele trei miliarde de ani.
De-abia ulterior aceste organisme ar putea evolua in forme de viata mai complexe.

Premium Wordpress Plugin