Omuletii Verzi » 2012 » December

Olandezii au interzis fermele de nurci

Category : Uncategorized

Organizatiile pentru protectia animalelor din Olanda sarbatoresc o mult asteptata victorie. Pe 17 decembrie, Senatul olandez a votat interzicerea fermelor de nurca de pe teritoriul sau.
Interdictia totala va intra in vigoare in 2024, ceea ce inseamna ca la acea data nu vor mai exista ferme de blana pe teritoriul Olandei.
Cu cele 6 milioane de nurci crescute anual pentru blana, Olanda este al doilea mare producator din Uniunea Europeana, dupa Danemarca.
Discutiile politice despre interzicerea fermelor de nurci au inceput inca din 1999.
Camera Deputatilor votase favorabil un proiect de lege privind interzicerea fermelor de nurci pana in 2018, insa acesta nu a trecut si de Senat.
Principalul argument impotriva interdictiei a fost legat de problemele financiare cu care se vor confrunta fermierii.
De aceea, proiectul initial a fost modificat astfel incat sa intre in vigoare in 2024, urmad ca fermierii sa beneficieze de compensatii totale in valoare de 28 de milioane de euro.
In 1995 si 1998, Olanda a anuntat interdictia asupra fermelor de vulpi si sinisile, intrata in vigoare din 2008. Cu noua interdictie, Olanda va pune capat intregii industrii a blanurilor.
Marea Britanie, Austria si Croatia au interzis deja fermele de nurci. Olanda este prima dintre tarile mari producatoare de blanuri, precum Danemarca, Finlanda, Polanda, China, SUA sau Canada, care decide sa interzica total fermele de blanuri.
In Romania exista 10 ferme de blana, in care sunt crescute peste 16.000 de vulpi, sinsile si nurci. Organizatia Vier Pfoten cere Legislativului roman sa se gandeasca la adoptarea unei interdictii totale asupra fermelor de blanuri.

Copacii artificiali, noua arma in lupta cu incalzirea globala

Category : Uncategorized

De cativa ani, oamenii de stiinta cauta o metoda eficienta prin care sa reduca temperatura globala – care a crescut cu un grad in utimul secol – prin controlarea gazelor cu efect de sera care ajung in atmosfera.
O posibila solutie ingenioasa i-a pus pe multi pe ganduri: copaci artificiali, super absorbanti, cu frunze false.
Cercetatorii britanici (aceia seriosi, fireste!) au dezvoltat un material poros care absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera.
Chiar daca este fara culoare si fara miros, dioxidul de carbon – desi un gaz complet natural – pare sa cauzeze din ce in ce mai multe probleme in atmosfera.
Desi reprezinta doar o fractiune din atmosfera, afecteaza temperatura globala, fiind principalul vinovat de cresterea temperaturii globale.
Asta pentru ca, moleculele de dioxid de carbon absorb caldura soarelui, chiar daca lasa razele de lumina sa treaca, intocmai ca intr-o sera. De aici si numele de gaze cu efect de sera.
Daca ideea oamenilor de stiinta de a folosi copaci artificiali care sa absoarba parte din dioxidul de carbon din atmosfera se dovedeste una eficienta, va fi revolutionara in lupta cu incalzirea globala.
De cate ori respiram, emitem dioxid de carbon, exact ca toate formele de viata metabolice. E rolul plantelor sa ia acest dioxid de carbon si sa il transforme in oxigen. Iar asta a asigurat echilibrul planetei de-a lungul timpului.
Dar cum, in ultimele decenii, emisiile de dioxid de carbon s-au intetit (mai ales ca urmare a dezvoltarii industriale), este din ce in ce mai greu pentru plante sa faca fata. Iar asta pune in pericol echilibrul planetei.

Urmatorii 100 de ani: ploi grele, aridizari, cresterea nivelului oceanelor

Category : Uncategorized

Prognoza expertilor in schimbari climatice ai Organizatiei Natiunilor Unite arata ca in urmatorii 100 de ani temperatura globala va creste cu 2 grade Celsius, tendinta de aridizare se va intensifica, ploile vor deveni mai consistente, iar nivelul marii ar putea creste cu pana la un metru.
Totusi, desi mai furioase, uraganele vor fi mai putine.
In ultima zi a conferintei anuale pe tema efectelor schimbarilor climatice, care are loc la Doha in Qatar, specialistii meteo membri ai IPCC (Comisia privind Schimbarile Climatice a ONU) au anuntat ca nu vor mai face publice estimari privind evolutia temperaturilor globale decat la finalul anului viitor.
Ultima estimare a membrilor IPCC (Comisia privind Schimbarile Climatice a ONU) indica o crestere intre 18 si 59 de centimentri a nivelului oceanlor.
Majoritatea oceanografilor si expertilor in ghetari considera, insa, ca estimarea IPCC nu este corecta, vehiculand o crestere chiar mai mare.
Simularile pe calculator la care recurg expertii IPCC pentru a face estimarile privind evolutia vremii arata o tendinta de intetire a precipitatiilor in zonele in care acestea sunt abundente si reducerea lor in zonele cu potential desertic.
Potrivit raportului, regiunile subtropicale vor deveni si mai uscate si noi zone aride se vor forma in Statele Unite, Africa de Sud si tarile de pe tarmul Mediteranei, cum ar fi Italia, Spania si Grecia.
In aceste regiuni exista perioade uscate de-a lungul anului, dar pana acum nu s-au remarcat schimbari majore in precipitatii.
In plus, numarul de uragane se va reduce, chiar daca vijeliile vor fi mai intense.

Saptamanile conferintei schimbarilor climatice

Category : Uncategorized

Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care are loc intre 26 noiembrie-7 decembrie la Doha, in Qatar, trebuie sa transpuna in realitate acordul adoptat anul trecut pentru a intensifica actiunile de combatere a schimbarilor climatice la nivel international.
La Doha, Uniunea Europeana reconfirma finantarea pentru combaterea schimbarilor climatice, in valoare de 7,2 miliarde de euro, la care s-a angajat pentru perioada 2010-2012.
UE isi mentine angajamentul fata de obiectivul stabilit la nivel mondial de a creste finantarea pentru politicile climatice la 100 de miliarde dolari anual pana in 2020, in cadrul unor actiuni eficace de diminuare a emisiilor de catre tarile in curs de dezvoltare.
Conferinta de la Doha va reprezenta o prima ocazie pentru ca ministrii sa poata discuta si planifica actiunile care urmeaza sa fie derulate in cadrul celor doua directii stabilite de Platforma de la Durban, anul trecut.
Una dintre acestea presupune inceperea lucrarilor pe marginea unui nou acord privind combaterea schimbarilor climatice, care se va aplica tuturor tarilor.
El va fi propus spre adoptare in 2015 si va intra in vigoare in 2020.
Cealalta directie de lucru a platformei este identificarea masurilor care mai pot fi adoptate pentru reducerea emisiilor pana in 2020 la nivel mondial, astfel incat obiectivul mentinerii incalzirii globale la mai putin de 2°C comparativ cu temperaturile din perioada preindustriala sa ramana in continuare tangibil.
UE vrea ca tarile care nu s-au angajat inca sa reduca sau sa limiteze emisiile pana in 2020 sa remedieze aceasta situatie.

Premium Wordpress Plugin