Omuletii Verzi » 2013 » January

Incinerarea deseurilor afecteaza reciclarea

Category : Uncategorized

Industria forteaza expansiunea capacitatii de incinerare in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, potrivit unui nou raport al Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA).
GAIA cuprinde o retea de organizatii nonguvernamentale care contesta expansiunea incineratoarelor.
Studiul GAIA arata ca industria intentioneaza sa dezvolte si mai mult capacitatea de incinerare europeana, desi incinereaza deja 22% din deseurile Europei, subminand obiectivele stabilite in Directiva-Cadru privind deseurile, care impune prioritizarea prevenirii, refolosirii si reciclarii deseurilor.
Drept rezultat, transportul international al deseurilor a crescut, fapt ce contrazice principiul proximitatii si genereaza emisii suplimentare de noxe, iar aceasta cresterea poate pune in pericol realizarea obiectivelor de reciclare, in special in acele tari care sunt momentan departe de a le atinge.
In cazul in care Comisia Europeana si-ar mentine angajamentul de a incinera doar deseuri nereciclabile pana in 2020, strategia aplicata ar trebui sa fie de a inchide incineratorarele existente, nu de a construi unele noi.
„Comisia Europeana ar trebui sa controleze rezerva de capacitate incineratoare de pe piata europeana pentru a se asigura ca nu pune in pericol prevenirea si reciclarea. Ar trebui de asemenea sa inlature toate stimularile economice si legale ce in prezent fac incinerarea preferabila in detrimentul reciclarii”, afirma Joan Marc Simon, coordonator GAIA in Europa.
Potrivit studiului, tari ca Germania, Suedia, Danemarca, Olanda si Statele Unite au deja capacitate incineratoare peste volumul de deseuri neasimilabile generat.

Lumea le da gunoi, ei dau inapoi muzica

Category : Uncategorized

Cativa tineri din localitatea Cateura din Paraguay folosesc gunoiul pentru a crea instrumente muzicale.
Practic, ei mesteresc instrumente muzicale din deseuri reciclate. Astfel, viorile, contrabasul si violoncelul sunt facute din materiale recuperate si reutilizate ce provin din tevi ruginite, tesaturi vechi, bidoane stricate, doze sau PET-uri.
Tinerii le culeg din groapa de gunoi de poalele dealului pe care se afla Cateura.
Instrumentele din deseuri merg de minune, iar tinerii chiar sustin concerte cu ele. Repertoriul lor include partituri din Mozart, Beethoven sau piese ale celebrilor Beatles ori Frank Sinatra.
Orchestra pe care si-au creat-o tinerii din Cateura, in urma cu 5 ani, se numeste Landfill Harmonic si este cunoscuta acum in toata lumea.
Interpretii din Paraguay se declara mandri de instrumentele lor, mai ales ca, in aceste locuri, o vioara costa cat o casa.
Urmariti un video despre proiectul:

Poluare grava cu smog la Beijing

Category : Uncategorized

Poluarea aerului in capitala Chinei a ajuns la un nivel peste cel admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si este catalogata drept „riscanta”, de autoritati, relateaza BBC.
Datele neoficiale, furnizate de Ambasada Statelor Unite indica un nivel de opt ori mai mare decat cel permis de OMS.
La Beijing, aerul are gust de praf de carbune si miroase a gaze de masina, acestea fiind si doua dintre sursele importante de poluare in oras.
Pe 12 ianuarie, deasupra orasului s-a adunat smog, atat de dens incat vizibilitatea era limitata la cateva sute de metri in fata.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca limita de poluare cu particule fine – numite PM 2.5 – nu trebuie sa depaseasca 25 de micrograme pe metru cub.
Aerul devine nesanatos de la 100 de micrograme in sus. La un nivel de 300 de micrograme de particule in suspensie in aer, copiii si batranii nu mai au voie sa iasa din casa.
Oficialii din Beijing au anuntat ca nivelul poluarii in oras a ajuns la 400 de micrograme de particule in suspensie. Insa, cifrele neoficiale furnizate de Ambasada Statelor Unite, indicau un nivel de 800 de micrograme.
Odata inhalate, particulele din aer pot cauza probleme respiratorii. Cei mai expusi sunt oamenii care sufera de cancer la plamani sau boli de inima.

Biblioteca independenta din TEI

Category : Uncategorized

Mai multi ecologisti si pasionati de mediu au pus la punct comunitatea Traduceri Ecologice Independente – pentru inceput prezenta pe Facebook – care isi propune sa traduca si sa ofere gratis, pe Internet, carti de specialitate.
E vorba de carti de ecologie, ghiduri, volume care sa dezvolte o gandire independenta, in afara cutiei si care spun adevarul despre lumea in care traim.
In acest scop, comunitatea Traduceri Ecologice Independente (TEI) cauta voluntari care sa traduca astfel de carti din engleza, germana si franceza in romana.
Asa ca daca exista printre voi doritori sa dea o mana de ajutor la crearea acestei biblioteci, le puteti scrie celor de la TEI pe adresa carti.din.tei@gmail.com.

Primul volum, disponibil pentru lectura si descarcare fara costuri de pe Scribd, este un ghid practic de permacultura.
Cartea a fost tradusa voluntar si ii apartine unui fermier austriac, Sepp Holzer, care si-a dezvoltat propriile tehnici de permacultura inca din anii ’60.
Numit „Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scara mica” volumul este felul lui Holzer de a raspunde celor mai frecvente intrebari si probleme legate de permacultura, ale carei principii, experimentate timp indelungat la propria ferma le explica intr-o maniera accesibila potentialilor fermieri.

Jumatate din mancarea produsa anual e aruncata

Category : Uncategorized

Aproape jumatate dintre alimentele produse an de an pe Pamant sunt aruncate, in timp ce o parte importanta a populatiei mondiale se confrunta inca cu foamete.
Risipa mondiala se vede cel mai bine la nivel local, un exemplu fiind pietele agroalimentare din marile orase.
De exemplu, la Roma, in piata Campo de Fiori, ora dupa ora, gramezile de produse aruncate cresc – morcovi, salata, legume, fructe.
E o rutina stiuta – in fiecare zi gunoierii vin si le iau. E doar o mica parte din pierderea mondiala, dar e graitoare.
Iar cercetarile confirma teoria risipei: anual sunt produse 4 miliarde de tone de mancare la nivel global. Si poate nu va vine sa credeti, dar jumatate sunt aruncate.
Asta e concluzia la care au ajuns specialistii de la Institututul de Inginierie Mecanica din Marea Britanie, care au studiat efectele risipei de alimente.
Numai in India, o tara cu populatie inca foarte saraca, se pierd anual peste 21 de tone de mancare – din cauza conditiilor improprii de pastrare si de distributie. Si in alte tari din sud-estul Asiei procentul risipei este mare.
Si totusi, cea mai mare risipa se intalneste in tarile moderne, unde o treime din alimente nici macar nu ajung in magazine din motive uneori legate doar de aspect.

Ghana opreste importurile de frigidere la mana a doua

Category : Uncategorized

Autoritatile din Ghana si-au propus sa faca din tara lor un pionier in Africa de Vest in ceea ce priveste protectia mediului.
Asa ca una dintre masurile implementate la final de 2012 a fost interzicerea importului de frigidere second hand, care contin chimicale de tip CFC, foarte nocive pentru stratul de ozon.
De fapt, masura luata de autoritati are si un rol important la nivelul eficientei energetice, pentru ca frigiderele vechi consuma prea multa energie.
Legea care interzice importul de frigidere vechi exista din 2008, dar nu a fost pusa imediat in aplicare, din cauza protestelor distribuitorilor de astfel de electrocasnice.
Statisticile arata ca aproape doua milioane de frigidere second-hand au fost importate de Ghana, in ultimii ani, din tarile Uniunii Europene.
Ghana, ca multe alte tari africane, se numara printre destinatiile obisnuite pentru „e-waste”, adica deseuri de tip electronic si electrocasnic, potrivit BBC.
Substantele chimice de tip CFC (clorofluorocarburi) au fost interzise printr-un protocol semnat la Montreal.
Autoritatile din Ghana au pus la punct si o schema prin care sa permita oamenilor sa poata schimba frigiderele vechi cu unele noi.
De la interzicerea CFC-urilor, producatorii de frigidere utilizeaza acum HFC-uri (hidrofluorocarburi). Un raport recent al Organizatiei Natiunilor Unite a relevat, insa, ca si aceste substante sunt periculoase pentru mediu, avand un puternic efect de sera.

Cat ne costa, anual, poluarea si haosul din trafic

Category : Uncategorized

Un studiu recent arata ca fiecare cetatean european plateste, anual, aproape 740 de euro din cauza accidentelor auto, a haosului si poluarii din trafic, potrivit The Guardian.
Universitatea Tehnica din Dresda a calculat ca, in total, costurile cu problemele din trafic ajung la 373 de miliarde de euro pentru cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene.
Impartit la numarul de cetateni europeni, costul anual pe cap de locuitor european este de 738 de euro.
Autorii studiului noteaza ca una dintre concluziile raportului lor arata ca, de fapt, costurile de trafic sunt suportate de toata lumea, nu numai de soferi.
Guvernele tarilor europene trebuie sa se preocupe de aceasta chestiune, crede profesorul Udo Becker, cel care a coordonat studiul care a fost facut la cererea grupului Verzilor din Parlamentul European.
Unele executive au in plan sa introduca taxe suplimentare pentru soferi, pe care ii considera responsabili pentru cantitatea din ce in ce mai mare de gaze cu efect de sera care ajung in atmosfera.
Practic, sustin ecologistii, fiecare poate alege cu ce de mijloc de transport sa se deplaseze, iar cei care aleg masina ar trebui sa plateasca taxe mai mari decat cei care aleg bicicleta.

Premium Wordpress Plugin