Omuletii Verzi » 2013 » February

Schimbarile climatice, un pericol iminent pentru economie

Category : Uncategorized

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a pledat pentru masuri urgente de combatere a efectelor schimbarilor climatice, in cadrul reuniunii ministrilor de finante din cadrul G20, care a avut loc la Moscova.
Oficialul a cerut guvernelor tarilor membre G20 sa se aplece asupra efectelor pe care schimbarile climatice le au deja in viata reala si sa ia masuri la timp. In acelasi timp, el si-a exprimat ingrijorarea pentru consecintele la nivel economic care deriva din negestionarea acestor aspecte.

Jim Yong Kim a declarat ca in ultimii 30 de ani, pierderile cauzate de dezastre naturale s-au triplat si asta nu face decat sa arate ce pericol real si iminent reprezinta schimbarile climatice.
El a recunoscut ca acest subiect nu este, de regula, discutat de ministrii de finante si guvernatorii de banci centrale, ceea ce acesta a catalogat ca fiind o greseala.
„Sa ne uitam doar la ce se intampla acum in Rusia, tara gazda a intalnirii noastre: caderi de zapada record in Moscova. Oamenii de stiinta ne spun ca, pe masura ce Pamantul se incalzeste, vom avea tot mai multe precipitatii si perioade de vreme ostila”, a explicat presedintele Bancii Mondiale.
„Nu mai vorbim de un risc aflat la distanta de 50 de ani de noi, vorbim de riscuri prezente acum, astazi. Nicio tara, saraca sau bogata, nu este imuna in fata impactului dezastrelor aduse de schimbarile climatice”, a mai spus el.
In Thailanda, spre exemplu, inundatiile din 2011 au dus la pierderea a aproximativ 45 de miliarde de dolari, adica 13% din PIB-ul tarii.
Mai mult, in luna noiembrie a anului trecut, rapoartele despre clima spuneau ca ne indreptam catre a crestere a temperaturii globale cu 4 grade Celsius pana in 2100, fapt care va aduce valuri extreme de caldura si cresterea nivelului marii si oceanelor in mod amenintator la adresa vietii.

Primul standard de reducere a consumului de apa

Category : Uncategorized

Carbon Trust, un think tank din Marea Britanie care militeaza pentru reducerea amprentei de carbon, a lansat un standard de reducere a consumului de apa, ca parte a unui efort de incurajare a companiilor sa reduca risipa de apa.
Motivul pentru care acest standard a fost creat este ca nenumarati manageri din Marea Britanie nu vad o prioritate in reducerea consumului de apa.
Potrivit respectivului standard, companiile trebuie sa evalueze felul in care este consumata apa, in contextul in care statistici recente arata ca mai mult de 60% din orasele europene au un nivel ridicat de consum, care depaseste viteza la care sunt refacute resursele.
Mai mult, studii comandate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) arata ca 70% din resursele de apa ale planetei sunt folosite pentru irigari, 22% in industrie, iar 8% pentru consum domestic.
Insa, previziunile privind consumul de apa indica un viitor sumbru: potrivit acelorasi studii, pana in 2025 consumul de apa va creste cu 50% in statele in curs de dezvoltare si cu 18% in cele dezvoltate.
In acest context si mai ales pentru ca nu exista un standard global privind reducerea consumului de apa, Carbon Trust introduce un certificat pe care companiile il pot obtine daca fac dovada ca an de an au redus consumul de apa.
Organizatia le pune la dispozitie companiilor si diverse metode prin care sa scada cantitatea de apa folosita, printre care refolosire, curatare, colectarea apei de ploaie.
Carbon Trust a decis sa se extinda dincolo de sfera sa de activitate care presupune doar masurarea amprentei de carbon tocmai pentru ca a sesizat lipsa unui obiectiv global de economisire a apei.a

NASA avertizeaza ca Orientul Mijloc risca sa ramana fara apa

Category : Uncategorized

Agentia spatiala americana (NASA) trage un semnal de alarma in Orientul Mijlociu, in urma efectuarii unui studiu care a examinat datele primite de la sateliti, din anul 2003 si pana in 2010, privind resursele de apa.
Acestea s-au diminuat ingrijorator, putand duce la o adevarata criza a apei.
O cantitate de apa de dimensiunea Marii Moarte s-a pierdut in unele regiuni din Orientul Mijlociu din cauza unui management defectuos al resurselor, dar si din cauza secetei din anul 2007.
Cercetatorii au descoperit ca rezervele de apa din unele zone din Turcia, Siria, Irak si Iran de-a lungul bazinelor fluviilor Tigru si Eufrat s-au pierdut.
Aceasta pierdere este estimata la o cantitate de 144 de kilometri cubi, ceea ce plaseaza regiunea pe locul doi in clasamentul pierderilor apelor subterane din lume, dupa India.
Aproximativ 60% din pierderea rezultata din rezervoarele subterane care pompeaza apa la suprafata este inclusa in cele 1.000 de puturi din Irak, iar 5% vine din cauza secetei.
Aceasta rata de pierdere a apei este printre cele mai mari de pe toate continentele, se arata in studiu.
In plus, regiunea Orientului Mijlociu are cele mai mici resurse de apa dulce din lume. Iar pe fondul efectelor schimbarilor climatice, seceta din zona va fi si mai accentuata, iar resursele de apa vor scadea cu inca 10% pana in anul 2050. In plus, cererea de apa va creste cu 60% pana in 2045.

Telefonul mobil poate detecta apa contaminata cu mercur

Category : Uncategorized

O echipa de cercetatori din Spania a dezvoltat un test pentru detectarea mercurului din ape, ce este insotit de o aplicatie pentru telefoanele mobile.
Mercurul este toxic, letal pentru mediu si, implicit, orice fiinta si se raspandeste rapid prin apa si aer, de la surse precum uzinele pe carbuni.
Multe ape de pe planeta sunt contaminte cu mercur, acesta ajunge in pestii din aceste ape si, astfel, in organismul uman. A detecta apa contaminata cu mercur este necesar pentru a opri de la consum pestii care provin din ea.
Insa metodele prezente de testare nu sunt nici foarte simple, nici tocmai ieftine: mostrele trebuie sa ajunga la un laborator pentru a fi analizate, lucru care ia timp.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Burgos din Spania s-a gandit sa gaseasca o metoda mai simpla si mai rapida de testare, care sa fie si la indemana oamenilor, nu doar a specialistilor din laboratoare.
Astfel, ei au creat o hartie de testare care isi schimba culoarea odata ce este expusa la mercur.
Rezultatele pot fi vazute cu ochiul liber (exact cum se intampla la testele de la orele de chimie), dar, pentru acuratete, hartia de test poate fi fotografiata cu telefonul mobil si comparata cu culoarea de referinta (corespunzatoare apei necontaminate), cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil (mai exact, un simplu program de editare de imagine).
„Oricine, fara cunostinte de specialitate, poate descoperi, in acest mod, daca o sursa de apa este contaminata cu mercur peste limitele acceptabile”, explica José Miguel García, unul dintre autorii cercetarii.

Vant bun in turbine: productia de energie eoliana a crescut cu 50% in 2012

Category : Uncategorized

Productia din centralele eoliene a fost de 2.640.000 MWH, in 2012, cu aproape 50% mai mare fata de 2011, an in care s-au inregistrat 1.397.000 MWh, indica datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Mai mult, investitiile in eoliene au dat roade, caci la 1 ianuarie 2013, centralele eoliene reprezentau 9% din capacitatea totala instalata in Romania (22.428 MW), adica 1.941 MW.
Pe 8 ianuarie s-a inregistrat si un prim varf de productie de energie eoliana. Datele furnizate de Transelectrica arata ca centralele eoliene au depasit, in data de 8 ianuarie, la ora 11.18, atat energia produsa de reactoarele de la Cernavoda, cat si energia produsa de hidrocentrale, iar la ora 18.40, diferenta era 38 de MW, in favoarea eolienelor.
Anul acesta sunt planificate investitii ce se ridica la 5 miliarde de euro in sectorul eolian.
Mai mult, potrivit raportului Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana, in 2013 capacitatea totala instalata in parcuri eoliene va depasi estimarile facute in Planul National de Actiune in Domeniul Energiilor Regenerabile (PNADER).
Astfel, in 2013, alti 1.325 MW eolieni ar putea deveni operationali, majorand numarul acestora la 3.473 MW (3,4 GW), cu 1 GW mai mult decat estimarile PNADER. Comparativ, in 2010 capacitatea instalata in sectorul eolian era cu 28% sub tintele propuse de PNADER.
De asemenea, potrivit PNADR, consumul de electricitate din surse eoliene este asteptat sa ajunga la 15,3% din total, pana in 2015, respectiv 17,6% pana in 2020.

Limita poluarii cu ozon, depasita in Romania anul trecut

Category : Uncategorized

Ozonul de la nivelul solului, o componenta a smogului, opus ozonului din atmosfera care protejeaza pamantul de razele ultraviolete, poate cauza probleme respiratorii si inrautati bolile de inima. Cele mai expuse acestui risc sunt persoanele in varsta si copiii.
Vara trecuta au fost inregistrate depasiri ale pragului de poluare cu ozon in 17 state ale Uniunii Europene, printre care se numara si Romania, se arata in raportul anual al Agentiei Europene de Mediu (EEA), realizat in perioada aprilie-septembrie 2012.
Raportul se bazeaza pe datele inregistrate in 2.107 statii de monitorizare a ozonului din Europa.
Din cauza depasirii limitei de poluare cu ozon, pot fi afectate si culturile agricole si ecosistemele.
Numarul depasirilor pragului de alerta a fost insa cel mai scazut din 1997, an in care a inceput monitorizarea particulelor de ozon. Cu toate acestea, in majoritatea statelor UE limitele au fost devansate, iar acest lucru se rasfrange negativ asupra sanatatii oamenilor”, potrivit EEA.
Depasirea nivelului de poluare cu ozon este strans legata de intensitatea razelor solare si reprezinta rezultatul unor reactii chimice care se petrec intre diverse substante poluante din atmosfera ce provin din trafic, agricultura sau industrie.
Poluarea cu ozon poate traversa distante mari reprezentand, in acelasi timp, atat o ameninatare locala, cat si globala.
Cele 17 state europene, printre care se numara si tara noastra, in care au fost depasite, in 2012, limitele poluarii cu ozon, considerate nepericuloase pentru sanatate, sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

De la 1 iulie, Franta stinge lumina noaptea

Category : Uncategorized

Magazinele si birourile din Franta nu vor mai fi luminate de-a lungul noptii, incepand cu data de 1 iulie a acestui an, potrivit unui anunt al ministrului Mediului francez, Delphine Batho.
Toate cladirile non-rezidentiale sunt obligate sa implementeze masura si sa stinga toata luminile din interior la ora inchiderii.
De asemenea, toate luminile de exterior, inclusiv cele din vitrine, vor trebui stinse inainte de cel tarziu ora 1 noaptea.
Exceptii vor putea fi facute cu acordul autoritatilor locale de Craciun sau pentru diverse alte evenimente specifice, pe durata determinata.
Prin aceasta noua masura legislativa, guvernul francez spera sa economiseasca aproximativ 2 terrawati/ora de energie electrica intr-un an, adica echivalentul consumului anual al 750.000 de gospodarii, a precizat ministrul francez al mediului.
Ea a mai spus ca masura va transforma Franta intr-un pionier european in prevenirea poluarii luminoase, care afecteaza ecosisteme si altereaza calitatea odihnii oamenilor.

Vegetarienii au mai putine probleme de inima

Category : Uncategorized

Numarul bolnavilor de inima scade cu 32% in randul vegetarienilor, potrivit unui studiu publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition, la care au participat 44.500 de persoane din Anglia si din Scotia.
Printre cei chestionati in cadrul cercetarii se numarau deopotriva carnivori si vegetarieni.
Cercetatorii au constatat ca, in randul vegetarienilor, incidenta bolilor de inima era mult mai redusa ca in randul pesoanelor care consuma carne.
Explicatia tine de efectele colesterolului scazut, ale presiunii sanguine mai scazute si ale masei corporale mai mici.
In tarile occidentale, bolile cardiace sunt printre cele mai raspandite, provocand anual un numar ridicat de decese.
Acest studiu a fost realizat luandu-se in considerare istoricul bolilor pentru 15.100 vegetarieni si 29.400 carnivori.
De-a lungul a 11 ani, 169 de persoane participante la studiu au murit in urma unor boli de inima, iar 1.066 au avut nevoie de tratament si/sau internari. Majoritatea acestora aveau o dieta bogata in carne si peste.
Medicii nu sustin neaparat ca toata lumea ar trebuie sa treaca la o dieta vegetariana, ci ca ar mai trebui redus consumul de carne, iar alimentatia ar trebui sa fie variata si bogata in fructe si legume.

Premium Wordpress Plugin