Omuletii Verzi » 2013 » April

Din cauciucuri vechi combustibil sintetic

Category : Uncategorized

In Europa, anual, sunt produse cam trei milioane de cauciucuri si 70% dintre ele sunt aruncate dupa ce nu mai pot fi folosite.
Uniunea Europeana vrea sa schimbe situatia, iar pentru asta a creat un program care cauta modalitati prin care vechile cauciucuri sa fie transformate in surse de combustibil sintetic sau materiale pentru componente electronice.
Proiectul se numeste TyGRe si, in prezent, analizeaza cele mai bune modalitati de producere a gazului de sinteza (syngas) si a carburii de siliciu din cauciucurile uzate.
Experimentele sunt realizate in cadrul si sub coordonarea institutiei Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) din Portici, Italia.
Dar cum se face reciclarea cauciucurilor? Bucatile ramase din ele sunt incalzite intr-un reactor sub abur la 1.000 de grade Celsius. Mare parte a energiei necesare pentru incalzirea deseurilor poate fi data de gazul de sinteza capturat, un compus de hidrogen, monoxid de carbon, dioxid de carbon si metan.
Iar produsul rezultat in final poate fi utilizat drept combustibil pentru ca are o capacitate de functionare similara celei gazului natural.
Alte produse create prin gazificarea cauciucurilor sunt carbonul solid, care poate fi transformat in carbura de siliciu, un material necesar pentru productia de ceramica si electronice.
Un prototip de uzina de reciclare in acest mod a cauciucurilor este in constructie, in prezent, tot in Italia, la Trisaia si ar trebui sa fie functionala in curand.
Se asteapta ca aceasta sa proceseze cam 30 de kilograme de cauciucuri uzate pe ora si sa fie un model pentru toate operatiunile de reciclare de cauciucuri pe viitor.

Scad vanzarile de masini, dar cresc cele de biciclete

Category : Uncategorized

Ultimele date ale Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile arata ca pe primele trei luni din 2013 vanzarile de autoturisme au scazut cu 9,8% fata de aceeasi perioada a anului 2012.
La polul opus, Federatia Europeana de Ciclism raporteaza o crestere a vanzarilor de biciclete de la 18,9 milioane in 2000, la 20 de milioane de in 2011.
Asta nu inseamna, desigur, ca toata lumea a incalecat pe-o sa, ci indica o tendinta in crestere si care ne bucura.
Daca interpretam cifrele, la fiecare masina care se vinde in Europa, doua biciclete isi gasesc un nou cumparator.
Anul trecut au fost vandute 12 milioane de masini, ceea ce face din 2012 cel mai prost an pentru vanzarile de acest tip, din 1995 incoace. Iar estimarile pentru anul in curs nu arata nici ele prea bine, ci indica o scadere de 5-8% a vanzarilor.
La polul opus, Germania a inregistrat o crestere cu 50% in materie de ciclism in perioada 2002-2011, iar in Olanda, e-bicicletele (pedelecuri) au contribuit la o crestere cu 9% a kilometrilor parcursi cu bicicleta intre 2010 si 2011.
Mai mult, numarul oamenilor care merg cu bicicleta s-a dublat in ultimii 10 ani in multe capitale europene.
In plus, 716.000 de biciclete electrice au fost vandute in UE acum doi ani, in comparatie cu doar 11.500 de masini electrice, ceea ce inseamna un raport de 62 la 1. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi producatori de automobile europeni au intrat in industria e-bicicletelor.
Noi ne dorim ca aceasta tendinta sa se manifeste cand mai vizibil si in Romania si sa creasca apetenta pentru pedalat.

Biorcarburantii ii costa pe europeni 10 miliarde de euro

Category : Uncategorized

Sustinerea industriei biocarburantilor a costat Uniunea Europeana 10 miliarde de euro in 2011, potrivit unui studiu realizat de Institutul International pentru Dezvoltare Durabila (IISD).
Valoarea subventiei este egala cu suma necesara salvarii Ciprului si asta nu face decat sa ridice un nou semn de intrebare asupra modului in care este gestionata problematica biocarburantilor.
Studiul IISD arata ca, daca politica europeana in domeniul biocarburantilor nu se va schimba, atingerea tintei de 8,6% biocarburanti, obligatorii pana in 2020, va necesita o subventie publica intre 28,8 si 33 miliarde de euro, in urmatorii sase ani.
Cercetarile anterioare au demonstrat deja ca politica europeana in domeniul biocarburantilor nu contribuie la reducerea volumului de gaze cu efect de sera (GES) din transporturi.
Studiul „Biocarburantii: cu ce pret? O analiza a costurilor si beneficiilor politicii UE in domeniul biocarburantilor” (Biofuels – At What Cost? A review of costs and benefits of EU biofuels policies) evalueaza valoarea ajutorului acordat comparat cu beneficiile aduse si analizeaza care ar fi impactul financiar al realizarii obiectivului de 10% biocarburanti, pana in 2020, din Directiva pentru Energie Regenerabila (RED), in perioada 2014-2020.
Studiul, finantat de IISD, BirdLife Europe, European Environmental Bureau (EEB) si Transport&Environment, ajunge la concluzia ca ajutorul acordat reprezinta peste 50% din beneficiile aduse de industria europeana a biocarburantilor, beneficii estimate intre 13 si 16 miliarde de euro, in anul 2011.
Mai mult, ajutorul anual depaseste, de asemenea, valoarea totala a investitiilor in instalatiile de productie – facute din anul 2004 pana in prezent – investitii care se cifreaza la aproximativ 6,5 miliarde de euro.
Iar asta nu face decat sa demonstreze ca ajutorul acordat in prezent este ineficient pentru protejarea acestor investitii.
Studiul indica, de asemenea, faptul ca impunerea unor standarde mai stricte pentru emisiile autovehiculelor reprezinta o solutie mult mai economica si mai sigura din punctul de vedere al mediului, de reducere a gazelor cu efect de sera provenite din transporturi.
O alta concluzie a studiului este ca politica europeana in domeniul biocarburantilor este prea costisitoare, daca o privim prin prisma rezultatelor de pana acum.

Traim mai mult, dar sunt mai putini sanatosi

Category : Uncategorized

O cercetare extinsa efectuata pe o lunga perioada de timp in Olanda arata ca, desi speranta de viata a oamenilor a crescut, generatiile actuale de adulti sunt mai putin sanatoase decat cele de acum cateva decenii.
Studiul a pornit prima data in 1987, cand au fost analizate date provenind de la 6.000 de persoane. Ulterior, cercetarea a fost repetata dupa 6, 11 si, respectiv, 16 ani.
Indicii de care s-a tinut cont au fost masa corporala, tensiunea arteriala si nivelul de colesterol.
Subiectii au fost impartiti in grupuri pe generatii – de 20, 30, 40, respectiv 50 de ani -, iar miza era observarea diferentelor intre generatii in ceea ce priveste riscul de imbolnavire si tinand cont de diferentele intervenite la fiecare prag de varsta.
Concluzia este ca generatiile mai tinere sunt expuse mult mai mult la aceste riscuri decat cei nascuti cu 10-20 de ani inaintea lor. Iar autorii cercetarii avertizeaza ca aceasta tendinta se va accentua cand copiii de astazi vor ajunge adulti.
Daca la inceputul studiului, 40% dintre barbatii-subiecti aflati in jurul varstei de 30 de ani erau supraponderali, 11 ani mai tarziu, numarul crescuse la 52%.
Rezultatele arata ca, odata cu varsta, in cele mai multe cazuri creste numarul persoanelor supraponderale sau obeze si al celor cu hipertensiune arteriala.
De asemenea, in cazul barbatilor, o data la 3-4 generatii, au fost observate cresteri ale riscului de imbolnavire cu diabet.
Iar cel mai mare risc la nivelul sanatatii diferitelor generatii se afla in cresterea semnificativa a obezitatii in randul tinerilor: de pilda, o femeie de 40 de ani din noile generatii va avea o stare comparabila cu cea a unei femei de 55 de ani din generatiile mai vechi.

Ni se pregateste o piata unica europeana pentru produsele eco

Category : Uncategorized

Comisia Europeana si-a propus crearea unei piete unice pentru produse ecologice, insotita de recomandari despre maniera in care trebuie oferite informatiile privind impactul produselor asupra mediului, pentru a castiga, astfel, increderea consumatorilor de toate tipurile.
Executivul european transmite intr-un comunicat de presa ca este esential sa putem recunoaste produsele care au fost realizate cu un impact minim asupra mediului, fara chimicale, si care sunt bune pentru sanatatea consumatorilor.
Majoritatea celor care pun pe piata produse ecologice se confrunta cu o mare problema in promovarea lor, mai ales ca exista si produse etichetate drept ecologice, dar care de fapt nu sunt.
E nevoie, astfel, de cateva standarde de redare a informatiilor de pe ambalaje care sa le confere consumatorilor sentimentul de incredere cand fac alegeri la raft.
Conform ultimului sondaj Eurobarometru despre produsele ecologice, 48% dintre consumatorii europeni sunt derutati de fluxul de informatii pe care le primesc referitoare la impactul asupra mediului.
Astfel, Comisia vrea sa introduca un model unitar de comunicare a informatiilor privind impactul asupra mediului. Ideea este sustinuta de mai multe federatii industriale care pledeaza pentru o metoda paneuropeana, aplicabila in fiecare stat.

Cum gasim un Jeremy Irons de Romania?

Category : Uncategorized

Era inceputul lunii martie cand, in cadrul unei conferinte europene, celebrul actor Jeremy Irons si-a pus o masca sobra si a tras un semnal de alarma asupra comportamentului risipitor si iresponsabil al cetatenilor europeni.
Singura metoda prin care Uniunea Europeana poate rezolva marea problema pe care o reprezinta deseurile este ca oamenii sa isi schimbe comportamentul libertin de consum, a sustinut celebrul actor.
Comisia Europeana publica un nou raport pe tema proliferarii deseurilor din plastic, prin care invita la o dezbatere publica pentru a trasa noi politici in domeniul gestionarii deseurilor. Jeremy Irons a gasit ocazia potrivita pentru a lansa o critica dura la adresa comportamentului cotidian al oamenilor, principala sursa de deseuri.
Asa, actorul a promovat si documentarul „Trashed” in care joaca.
Raportul executivului european isi propune sa gaseasca metode prin care sa aduca un plus de sustenabilitate produselor din plastic, de-a lungul vietii lor si sa reduca, astfel, impactul asupra mediului.
Avem nevoie sa ne preocupam mai mult de deseuri, le-a spus Jeremy Irons jurnalistilor prezenti la conferinta din 8 martie, dupa cum relata atunci The Guardian. „Avem timp pentru lucruri pe care le credem importante. Daca oamenii ar fi constienti de pericolul risipei …a venit momentul sa gandim. E clar ca vechiul model nu da roade, mai ales in aceasta parte a lumii”, a mai spus el.
Actorul a admis ca el trage un semnal de alarma si nu scrie politici publice, dar ca vrea sa ii faca pe oameni mai constienti de efectul nociv al deseurilor din plastic, de risipa enorma care se naste din actuala gestiune a deseurilor.
Jeremy Irons isi doreste sa schimbe obiceiurile de consum si sa promoveze reciclarea.
In ciuda directivelor europene, situatia in UE sta cam asa: 60% din deseurile municipale ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate si doar 25% din deseurile din plastic sunt reciclate. Mai mult, plasticul constituie 80% din deseurile marine.
Ascultandu-l pe Jeremy Irons vorbind, ne-am dori sa existe cineva de calibrul lui si in Romania si sa promoveze reciclarea si un stil de viata bazat mai putin pe consumerism si risipa. Va lansam o intrebare: ce vedete stiti la noi care sa promoveze asta?

Hai la o plimbare in parc!

Category : Uncategorized

Viata urbana e, cu adevarat, o sursa de oboseala, iar asta se resimte, in primul rand, la nivelul creierului, care trebuie sa fie alert mai tot timpul.
Un studiu, citat de site-ul treehugger.com, arata ca o plimbare in parc este exact ceea ce ii trebuie creierului sa se relaxeze.
Revista Fast Company explica in felul urmator: pietonii sunt secatuiti de energie pentru ca trebuie sa fie mereu vigilenti la nebunia din jurul lor. Astfel, ei trebuie sa fie atenti la trafic, iar asta inseamna sa isi directioneze atentia mentala cand merg pe strada. Din acest motiv, creierul nu se poate relaxa.
Prin contrast, o plimbare in parc poate fi o sursa de relaxare, pentru ca traficul lipseste, iar spatiul verde favorizeaza o stare de echilibru.
Un studiu recent facut de scotieni vine sa confirme asta. Astfel, Universitatea din Edinburgh a publicat o cercetare realizata in urma monitorizarii activitatii creierului la 12 tineri sanatosi.
Acestia au mers pe jos prin diverse zone ale orasului Edinburgh, centrul istoric, un parc si o zona comerciala. Cei mai relaxati au fost, dupa cum va asteptati, cei care au mers prin parc.
De aceea noi va invitam sa puneti in aplicare rezultatele cercetarii si sa iesiti la o plimbare in parc. Sau macar sa va schimbati, din cand in cand, traseul spre birou si sa faceti cate o oprire intr-un parc.

Scad emisiile de carbon in UE

Category : Uncategorized

Datele preliminare publicate recent arata ca emisiile provenite de la centralele electrice si fabricile care intra sub incidenta schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (ETS) au scazut cu 1,4% anul trecut.
In UE sunt aproape 12.000 de instalatii monitorizate in cadrul schemei ETS, iar datele colectate de la 89% dintre ele arata o scadere a emisiilor pana la 1,79 miliarde de tone in 2012.
Mai mult, emisiile din sectorul de energie s-au redus cu 0,4%, explicatia constand in cresterea cu 13% a productiei de energie electrica din surse regenerabile.
De asemenea, au fost raportate scaderi si in sectoarele industriale, cum ar fi ciment, sticla si otel, de 3,9% a emisiilor.
Insa, marile economii europene au poluat mai mult in 2012. Astfel, emisiile Marii Britanii au crescut 4,7%, ale Frantei cu 3,9%, iar cele ale Germaniei cu 0,5%.
In schimb, Polonia si Italia au inregistrat scaderi de 3,2%, respectiv 5,7%.
Insa, daca executivul european ar reusi sa impuna o crestere a pretului carbonului in acest an, atunci costurile ridicate ar putea inversa tendinta actuala de ardere a carbunelui in locul gazului in centralele electrice din UE.
In prezent, deputatii europeni se pregatesc sa voteze planurile concepute pentru sustinerea pretului carbonului prin amanarea licitarii cotelor suplimentare.

Premium Wordpress Plugin