Omuletii Verzi » 2013 » May

Bicicleta Levitation, cu Wi-Fi si energie

Category : Uncategorized

Desi este inca la nivel de concept si prototip, aparitia unei biciclete care sa produca energie si sa aiba si internet wireless nu mai pare doar un vis.
Intr-un viitor nu foarte indepartat, pasionatii de pedalat vor putea sa aiba propria lor bicicleta Levitation. Caci asa se cheama noua aparitie, care, in timp ce pedalezi produce energie care poate fi folosita pentru a incarca telefonul, o camera digitala, un mp3 player sau alte device-uri de acest gen.
Sa nu credeti ca e vorba de o bicicleta stationara, de tipul celor intalnite in salile de gimnastica. Nici vorba de asa ceva! Levitation poate fi scoasa in oras, la plimbare, la propriu.
Exista, din pacate si doua dezavantaje ale acestui prototip. Unul este ca cel care pedaleaza trebuie sa depuna un pic mai mult efort decat necesita mersul cu o bicicleta clasica.
Al doilea neajuns este ca Levitation nu are suspensie. Dar cei care lucreaza la concept cauta deja solutii pentru a corecta asta.

Poze aici – http://cleantechnica.com/2013/05/09/bike-that-provides-wi-fi-electricity/

Prototip american: garajul solar care incarca masinile electrice

Category : Uncategorized

O echipa de studenti de la Green Mountain College din Vermont au reusit sa dea o functie noua banalului garaj, folosit pana acum exclusiv ca spatiu de depozitare a masinilor sau a altor lucruri.
Astfel, ingeniosii tineri s-au gandit: ce-ar fi daca am face dintr-un simplu garaj unul solar, care ar produce energie si ar putea adaposti si o sera unde ar creste plante?
Zis si facut, dupa cum scrie treehugger.com.
Cum arata de fapt acest prototip? E un clasic garaj acoperit cu panouri solare, ceea ce inseamna ca produce energie electrica si ca poate fi o sursa de incarcare pentru masinile electrice.
Inauntru, insa, un paradis verde, pentru ca tinerii inventatori au proiectat o sera in care deja au cultivat legume.
Noua constructie se afla pe terenul colegiului unde studiaza autorii ei, care au gandit proiectul pentru un curs pe care il fac si care este dedicat designului sustenabil si energiilor regenerabile.
Vestea cu adevarat buna este, insa, ca prototipul de garaj solar a castigat deja o finantare de 50.000 de dolari, ceea ce le permite studentilor sa dezvolte mai departe ideea lor.
Planul lor este unul foarte ambitios: si anume sa transforme toate garajale din lume din constructii banale in constructii care produc energie si pot servi drept sere.
Ce sanse ar avea un asemenea proiect in Romania?
Poze aici – http://www.treehugger.com/green-architecture/green-mountain-reed-olwen-college-solar-garage.html

Super arma de curatat apa

Category : Uncategorized

Cativa oameni de stiinta australieni si francezi si-au dat mana intr-un proiect comun si au reusit ceea ce parea imposibil cu doar cativa ani in urma: sa inventeze o super arma de curatat apele poluate.
Mai precis, ei au inventat un material usor si reutilizabil care poate absorbi chimicale pana la de 33 de ori greutatea lui, potrivit Econews.
E vorba de niste fasii absorbante facute din grafen alb si care pot absorbi uleiuri, solventi chimici si vopseluri chimice, toate folosite mai ales in industria textila si a tabacirii pielii.
Materialul absorbant este foarte poros si poate pluti pe apa, fiind si impermeabil. Odata ce bucatile de material sunt lasate pe o suprafata de apa poluata, ele absorb „instantaneu” reziduurile si devin inchise la culoare.
„Procesul este foarte rapid, in doar doua minute, uleiul scurs in apa a fost inghitit de nano-fasii in timpul testelor”, explica autorii inventiei.
Odata saturate, fasiile de material pot fi culese cu usurinta de pe suprafata apei, curatate prin ardere, incalzire sau spalare si, apoi, reutilizate. Chiar de mai multe ori.
Alte materiale din aceasta categorie au o capacitate de absorbtie mult mai scazuta, iar cele care au o capacitate buna de absorbtie nu pot fi reciclate.

UE spune stop insecticidelor care omoara albine

Category : Uncategorized

Insecticidele care distrug populatiile de albine vor fi interzise in UE, in ciuda protestelor producatorilor, anunta The Guardian.
Statele membre UE au decis sa nu mai foloseasca insecticide neuroactive timp de cel putin doi ani.
Desi decizia a fost sustinuta de multe state membre, votul nu a fost sustinut de majoritatea prevazuta de legislatia UE.
Cu toate acestea, hotararea finala de a interzice aceste substante daunatoare apartine Comisiei Europene, care va pune in aplicare interdictia care, potrivit unor surse citate de The Guardian, va intra in vigoare in saptamanile viitoare.
Pentru urmatorii doi ani, vor fi interzise trei astfel de insecticide neuroactive, folosite in mod constant pentru culturile de porumb, rapita si floarea-soarelui, cu polenul carora albinele se hranesc.
Romania a votat de doua ori impotriva interzicii acestor substante. Prima data la votul din martie, a doua oara la cel din aprilie.
E vorba de trei substante: imidaclopridul si clotianidinul, produse de compania Bayer, si tiametoxamul, produs de Syngenta.

Din nou, despre lipsa eficientei energetice

Category : Uncategorized

Un raport recent al Grupului de Lucru pe Energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC) arata ca Romania ocupa locul trei in randul celor mai risipitoare state din punct de vedere energetic din Europa.
Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea produsului intern brut (PIB) decat in majoritatea celorlalte tari.
De fapt, asta nu face decat sa confirme ideea ca cea mai ieftina energie este si va fi mereu cea pe care nu o consumi si sa deschida o noua discutie despre importanta eficientei energetice.
Romania este depasita de Bulgaria, care este cel mai risipitor stat membru al UE, si Estonia. Mai bine ca noi stau Cehia, Slovacia, Letonia, Polonia, Lituania si Ungaria.
Cele mai eficiente state din punct de vedere energetic sunt Elvetia, Irlanda, Danemarca, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Austria, Spania, Luxemburg si Germania.
Reprezentantii FIC considera ca Romania trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca.
In raport, ei mai subliniaza ca Romania trebuie sa adopte si legi stabile si predictibile, dar si transparente si usor de pus in aplicare, prin care sa devina atractiva pentru investitorii in energii regenerabile.

Premium Wordpress Plugin