Omuletii Verzi » 2013 » June

Amsterdam, visul oricarui biciclist

Category : Uncategorized

In capitala Olandei, numarul masinilor e de patru ori mai mic decat al bicicletelor. Amsterdam e pe locul intai in topurile privind infrastructura pentru biciclete, iar mersul pe doua roti este extrem de popular.
Dar nu asta e cel mai important lucru despre oras. Ci faptul ca, recent, numarul de biciclete l-a depasit pe cel de locuitori.
Adica, Amsterdam are are 800.000 de locuitori si 880.000 de biciclete. In plus, 32% din toate tipurile de calatorii facute aici sunt cu bicicleta si numai 22% cu masina.
Aproape fiecare locuitor sau familie detine macar doua biciclete diferite – una pentru transportul bagajelor sau obiectelor mai grele, alta pentru naveta zilnica.
In aceste conditii, orasul se confrunta cu o problema neasteptata: blocaje de trafic de biciclete si lipsa locurilor de parcare pentru acestea.
Infrastructura orasului nu a reusit sa tina pasul cu evolutia ciclismului, care nu a fost tocmai popular in Amsterdam pana acum doua decenii.
Insa de la inceputul anilor 1990, popularitatea sa a crescut cu 40%, asa ca nu este de mirare ca, in ciuda investitiilor realizate, orasul nu reuseste sa faca fata.
Solutia problemei sta in constructia mai multor garaje pentru biciclete, fie si subterane si a realizarii mai multor benzi pentru ciclisti.
Administratia orasului recunoaste ca exista o problema cu locurile de parcare pentru biciclete si si-a propus ca, in urmatorii 20 de ani, sa faca investitii de 135 de milioane de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pentru biciclete, inclusiv prin crearea unor parking-uri de biciclete cu o capacitate totala de 38.000 de locuri, amenajate in zone aglomerate ale orasului.

O inventie mult asteptata

Category : Uncategorized

Un cercetator chinez a adus pe piata o inventie mult aplaudata si asteptata, si anume buretele care absoarbe uleiul.
Desigur, ne putem opri la scopul primar, acela de obiect util in gospodarie, unde scapam de stresul imbibarii buretelui de vase cu ulei. Dar nu vom face asta, ci, din contra, ne vom uita la scopul mai mare.
Buretele creat de Chinese Academy of Sciences poate fi folosit cu succes la curatarea scurgerilor de petrol din ape.
Astfel, acest burete va fi un instrument foarte eficient in curatarea apelor de cate ori au loc scurgeri de petrol necontrolate.
Plasat in apa, el nu absoarbe decat substanta grasa (ulei, petrol) si respinge apa. Buretele folosit la teste este unul obisnuit, din poliuretan, dar este acoperit cu un polimer care respinge apa si atrage tot uleiul.
Buretele poate absorbi volume consistente de ulei, spun oamenii de stiinta care l-au creat. Singurul dezavantaj este ca produsele chimice utilizate pentru tratarea buretelui (pentru imbracarea lui in polimerul rezistent la apa si absorbant de ulei) sunt destul de scumpe.
Asa ca cel mai probabil el va fi folosit doar pentru curatarea pe scara larga a apelor, dar nu va ajunge si in bucatariile noastre.

Mai puneti 4 grade la canicula asta

Category : Uncategorized

Temperatura globala este estimata sa creasca cu 4 grade Celsius pana in 2100, daca guvernele lumii nu iau masuri sa limiteze efectele schimbarilor climatice, se arata intr-un raport Climate Action Traker.
Estimarea aceasta, insa, contrazice tinta de lucru a unui grup de experti creat de Organizatia Natiunilor Unite si al carui rol este sa limiteze cresterea temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius la fiecare 100 de ani.
Dar raportul Climate Action Traker arata ca politicile existente nu sunt suficiente pentru a indeplini angajamentele acestui grup de experti.
Mai ales ca, la nivel global, tendinta este de dezvoltare continua a combustibililor fosili, in ciuda eforturilor anumitor tari de a trece la energiile verzi.
Iar raportul arata ca folosirea excesiva a combustibililor fosili face plauzibila ipoteza unei cresteri a temperaturii globale cu 4 grade Celsius pana in 2100.

Unde se duce gunoiul din Europa?

Category : Uncategorized

Anual, peste 4 miliarde de tone de deseuri municipale si industriale sunt generate in lume. Insa, evaluarea comertului cu deseuri este o sarcina complicata, scrie The Guardian.
Si asta pentru ca doar cateva tari monitorizeaza si fac publice importurile si exporturile de deseuri.
In rest, exista prea multe metode diferite de raportare, dar si o piata neagra a comertului cu deseuri, doua motive care fac si mai dificila misiunea de a estima piata globala.
Totusi, un calcul brut indica o valoare de 443 de miliarde de dolari pe an pentru piata deseurilor. Iar principala destinata globala a deseurilor este China.
In 2010, China a importat 7,4 milioane de tone de plastic, 28 de milioane de tone de hartie si 5,8 milioane de tone de otel.
Mai multe, intre 2000 si 2008, exporturile europene de deseuri din plastic au crescut cu 350%, iar aproape 90% dintre acestea au ajuns in China.
Cei mai mari exportatori europeni de deseuri catre China sunt Olanda, Elvetia, Belgia si Germania, iar trendul este ascendent, mai ales pentru ca legislatia europeana constrange companiile sa recicleze tot mai mult si implica marirea taxelor la groapa de gunoi.
Asa ca exportarea deseurilor ramane o optiune ieftina.
Dar, odata cu exporturile oficiale de deseuri, au loc si schimburi ilegale. Intreaga piata neagra a comertului cu deseuri este estimata de catre Organizatia Natiunilor Unite la 30 de miliarde de dolari pe an.
Mai mult, un control facut in 2005 in 18 porturi din Europa a dezvaluit ca 47% dintre deseuri erau exportate ilegal.

300 de centrale pe carbune=22.000 de morti anual

Category : Uncategorized

In Europa exista peste 300 mari centrale pe carbune, sursa de poluare dar si de probleme financiare pentru guverne si companii.
Astfel, poluarea produsa de ele este unul dintre factorii cauzatori a peste 22.300 de decese premature anual, arata o cercetare a Universitatii din Stuttgart.
Mai mult, aceste unitati costa guvernele si companiile care le administreaza miliarde de euro anual.
Cercetarea Universitatii din Stuttgart, care a fost comandata de Greenpeace International, mai arata si ca alte 2.700 de persoane vor muri prematur, pe an, in Europa, daca se vor construi cele 50 noi centrale pe carbune care sunt in plan.
In plus, raportul care sintetizeaza cercetarea mai arata ca poluarea aerului provenita din cele 300 de centrale cauzeaza mai multe decese pe an decat accidentele rutiere in tari ca Romania si Bulgaria.
In Polonia, de exemplu, centralele au fost cauza a peste 5.000 de decese premature in 2010. In ciuda acestei cifre, guvernul polonez are in plan constructia a altor 12 unitati.
Dar de ce sunt asa de nocive centralele pe carbune? Practic, funinginea si emisiile care provin din arderea carbunilor ajung in plamani si in sange, cauzand atacuri de cord si cancer la plamani. De asemenea, ele sunt raspunzatoare si pentru cresterea cazurilor de astm, dar si pentru alte probleme respiratorii.
Cele 300 de centrale pe carbune din Europa produc un sfert din electricitatea generata in UE, dar sunt sursa a peste 70% din emisiile cu dioxid de sulf, dar si pentru 40% din emisiile de oxid de azot din sectorul energetic.

Inundatiile din Europa, un efect al schimbarilor climatice

Category : Uncategorized

Ultimele doua saptamani au fost pline de stiri alarmante despre ploi si inundatii prin orasele Europei Centrale, ca urmare a unor conditii meteo extreme.
Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) estimeaza ca accentuarea conditiilor meteorologice de tip extrem este, de fapt, o consecinta a schimbarilor climatice prin care trece intreaga planeta.
In ultimele zile, parti din capitala Cehiei, precum si zone intinse din Austria si Germania au fost sub ape, din cauza ploilor torentiale.
Efectele au fost dezastruoase: cel putin 11 oameni au murit si au fost inregistrate numeroase pierderi materiale. Mai mult, peste 10.000 de oameni au fost evacuati din casele lor, in Germania.
Vestea proasta este ca meteorologii sustin ca inundatiile se vor extinde catre Slovacia si Ungaria in zilele urmatoare.
Mai mult, expertii EEA sustin ca lucrurile nu se vor opri aici. Astfel, un raport al agentiei arata ca pe termen lung (urmatoarele decenii) situatia este ingrijoratoare pentru ca inundatiile vor creste ca frecventa si intensitate, la fel si furtunile, precum si alte evenimente hidro-meteorologice.
Cauzele sunt clare, sustine agentia: schimbarile climatice.
De asemenea, in raport, analistii EEA estimeaza ca, din cauza cresterii demografice, tot mai multi oameni vor fi nevoiti sa locuiasca in zone posibil nesigure, predispuse dezastrelor naturale.
EEA solicita statelor membre UE sa finanteze mai multe proiecte de inginerie si infrastructura de mediu, pentru prevenirea consecintelor dezastrelor naturale.

Un mic succes nesperat

Category : Uncategorized

Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) a anuntat ca emisiile de gaze cu efect de sera la nivelul uniunii s-au redus cu 3,3% in 2011, ajungand la cel mai scazut nivel din 1990 incoace.
In plus, declinul din 2011 a coincis cu cresterea cu 1,6% a produsului intern brut, care a fost rezultatul unei ierni usoare, sustine agentia.
Mai mult, declinul a urmat unei cresteri din 2010, pe fondul unei ierni grele si a cresterii utilizarii energiei in multe economii.
Tarile care au avut cel mai mare nivel de reducere a emisiilor de gaze de sera in 2011 au fost Marea Britanie, Franta si Germania. La polul opus, Romania, Bulgaria si Spania au inregistrat cele mai mari cresteri in materie de volum de emisii.
Potrivit lui Jacqueline McGlade, directorul EEA, Uniunea Europeana face progrese inspre telul sau de reducere cu 20% a emisiilor de gaze de sera pana in anul 2020. Dar, atrage atentia McGlade, exista si o crestere a consumului de combustibili puternici generatori de carbon, precum carbunele, in mai multe tari ale Uniunii Europene.
In acelasi timp tarile UE folosesc mai putin gazul natural, care este de doua ori mai putin nociv in materie de producere a carbonului decat carbunele, dar este mai scump, in Europa.
Estimarile privind situatia pe anul 2012 vor fi date publicitatii in cursul acestui an, cel mai probabil in a doua jumatate a acestuia – deocamdata, neoficial, ar fi vorba de o descrestere de 2% fata de anul 2011.

Risipa, risipa, risipa

Category : Uncategorized

Un recent raport european emis de executivul de la Bruxelles arata ca locuintele romanilor consuma de opt ori mai multa energie decat media europeana, iar ca principala cauza indica ridicat ineficienta energetica.
Practic, Romania are doua mari probleme la nivel de consum de energie domestica. Prima consta in sistemul ineficient de termoficare, iar cea de-a doua in lipsa unei izolari corespunzatoare a locuintelor.
Potrivit raportului, Romania este a treia cea mai energo-intensiva economie din UE, cu o intensitate energetica de 2,5 ori mai mare decat media europeana.
Tara noastra este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arata ca integrarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale pe pietele UE este, in continuare, incompleta si nu au fost inca realizate interconexiunile transfrontaliere ale retelelor de gaze.
Analiza confirma faptul ca in Romania, concurenta si eficienta sunt reduse in sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia si transporturile.
Mai mult, una dintre recomandarile facute Romaniei de expertii Comisiei Europene este promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare.
De asemenea, se recomanda adoptarea unui plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor, dar si dereglementarea preturilor la gaze si la electricitate.
Totodata, tara noastra trebuie sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze.

Vantul schimbarii

Category : Uncategorized

Schimbarea abrupta a vremii in Africa a declansat progresul cultural si tehnologic in era moderna timpurie, potrivit unui nou studiu citat de BBC news.
Analize facute asupra unor resturi marine arata ca exista o legatura puternica intre comportamentul uman si schimbarile de clima din sudul Africii.
O echipa de cercetatori din Marea Britanie, Elvetia si Spania a publicat intr-o revista de specialitate rezultatul acestei analize.
Astfel, potrivit oamenilor de stiinta, sedimentele marine contin date privind schimbarile de clima din ultimii 100.000 de ani.
Acestea arata ca in emisfera nordica au existat evenimente de racire accentuata a vremii, care sunt legate de curentii din Oceanul Atlantic si care au avut impact asupra apelor calde din latitudini inalte.
Ca raspuns, clima Africii a mers in directia opusa, cu caderi de ploaie intense si accentuari ale vantului musonic.
Echipa de oameni de stiinta a notat la finalul studiului: “schimbarea climei din sudul Africii este cel mai probabil forta care sta la baza comportamentului modern al oamenilor pentru ca cuprinde cele mai vechi dovezi de simboluri si comportament asumat”.
Insa, cercetatorii au nevoie sa aprofundeze subiectul pentru a putea stabili corelatii mai temeinice intre schimbarea climei si schimbarea comportamentului uman.

Pantofii sport si amprenta lor de carbon

Category : Uncategorized

Atletii calca mai apasat pe pamant decat persoanele care nu alearga si, potrivit unor cercetari, amprenta lor de carbon e mai mare.
Poate suna a traznaie, dar chiar nu e. Oamenii seriosi de la MIT au aprofundat problema.
Astfel, un studiu realizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), arata ca de-a lungul unei vieti, o pereche de tenisi produsi in China si folositi la alergat genereaza o cantitate de emisii de dioxid de carbon echivalenta cu cea produsa de un bec de 100 de wati care a fost lasat aprins o saptamana intreaga.
Desi companiile producatoare de incaltaminte sport se intrec in a reduce amprenta de carbon, chestiunea nu este catusi de putin simpla, sustin oamenii de stiinta.
Anual sunt produse aproape 25 de miliarde de incaltari sport in intreaga lumea, iar acestea sunt raspunzatoare pentru mare parte din emisiile de dioxid de carbon din industria textila, scrie The Guardian.
Mai mult, cercetarile facute de MIT arata ca 68% din emisiile de gaze cu efect de sera generate de pantofii sport sunt asociate procesului de productie si nu provin din materialele folosite asa cum se credea anterior.
Cercetatorii de la MIT au studiat emisiile asociate obtinerii materialelor folosite, cat si procesului de asamblare si producere a pantofilor sport, dar si folosirea detergentului de catre viitorul utilizator. Iar pe baza acestor date au ajuns la concluzia notata la inceput.
Tenisii verificati de MIT erau facuti din 26 de materiale diferite, iar multe dintre atelierele unde erau asamblati functionau pe baza de carbune, acesta fiind un alt mare minus al industriei.

Premium Wordpress Plugin