Omuletii Verzi » 2013 » July

A aparut rovinieta eco

Category : Uncategorized

De putina vreme, soferii care vor sa protejeze mediul pot sa achizitioneze si sa primeasca rovinieta instantaneu, prin intermediul unei noi aplicatii, evitand astfel tiparirea acestei ape hartie.
Prin intermediul sectiunii Rovinieta din cadrul aplicatiei gratuite de mobil Auto.ro, soferii au posibilitatea sa achizitioneze toate tipurile de roviniete existente prin intermediul cardului bancar, precum si rovinietele pentru o zi sau 7 zile, prin plata cu SMS.
Aplicatia se dovedeste extrem de utila mai ales daca respectivii soferi sunt deja pe drum si nu au rovinieta platita.
Aplicatia Auto.ro este gratuita si are 170.000 de descarcari, aflandu-se atat in topul preferintelor soferilor cu iOS, inregistrand 65.000 descarcari in Apple Store, cat si pe Android, inregistrand 105.000 descarcari in Google Play.

Reciclare 2 in 1

Category : Uncategorized

Din cauza crizei economice, mexicanii s-au reorientat catre o forma eficienta de colectare selectiva care le asigura strictul necesar la nivel de alimente.
Din ce in ce mai multi aduna sticle de plastic pe care le schimba, in diverse locuri publice, pe alimente, precum rosiile, ceapa sau varza.
O astfel piata de schimb a fost pornita in martie anul trecut, in ideea de a creste nivelul de colectare selectiva si implicit de reciclare si de a sustine familiile sarace. Acum, insa, proiectul e unul de succes, iar piata volanta se muta in diverse locuri prin capitala Mexicului.
In general, aproape 12 tone de deseuri sunt colectate in acest schimb.
Proiectul este unul al autoritatilor, relateaza The Guardian, iar in schimbul deseurilor aduse mexicanii primesc tichete cu care isi pot cumpara mancare.
Aceasta este doar una dintre solutiile pe care autoritatile le aplica pentru a rezolva o mare problema: zilnic, in capitala tarii se strang 12.000 de tone de deseuri.
Cei mai multi dintre cei care aduc deseuri pentru a primi vouchere pentru mancare sunt foarte incantati de idee. Exista, insa, si voci critice.
Unii mexicani sunt dezamagiti de faptul ca oferta de legume care pot fi achizitionate prin tichetele primite scade pe parcursul zilei. Astfel, pentru a prinde legume bune si proaspete ei sunt nevoiti sa vina foarte de dimineata.
Autoritatile spun insa ca piata volanta este un model de educatie in primul rand, nu o metoda de a oferi hrana locuitorilor.

Voteaza cel mai bun proiect de reducere a emisiilor de CO2

Category : Uncategorized

Un concurs european intitulat „Lumea pe care o vrei” a adus impreuna cele mai creative idei si solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Prima etapa se apropie de final – in urmatoarea luna – si, la sfarsit, vor fi alese cele mai bune practice ei rentabile si eficiente solutii climatice in ideea de a fi aplicate in tarile Uniunii Europene, dar si dincolo de granitele comunitare.
Proiectele inscrise in competitie pot fi vazute si votate aici – http://world-you-like.europa.eu/en/success-stories/
Romania este prezenta in competitie cu patru proiecte privind utilizarea biomasei pentru incalzirea locuintelor, constructiile sustenabile, agricultura ecologica, reciclarea si transportul ecologic.
Cu alte cuvinte, proiectele Romaniei sunt: prima cladire educationala din Romania construita pe principii de sustenabilitate si eficienta energetica, Life in the green garden, Sustainable use of biomass for energy purpose si Recicleta.
Zece proiecte europene se vor califica pentru urmatoarea etapa, prin intermediul votului online.
Acestea vor fi apoi evaluate de un juriu prezidat de comisarul pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, care va selecta cele trei proiecte finaliste ce vor fi laureate in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Sustainia de la Copenhaga din toamna aceasta.
Unul dintre proiectele finaliste va fi recompensat cu marele premiu: pachetul european de media.
Castigatorul va avea ocazia de a produce un material video profesionist pe baza proiectului prezentat si va primi un sprijin media substantial pentru a-si promova proiectul caştigator in intreaga Europa.
Concursul face parte din campania paneuropeana a Comisiei Europene de sensibilizare publica „Lumea pe care o vrei. Cu clima care iti place”, menita sa promoveze solutii practice, inovatoare si rentabile pentru combaterea schimbarilor climatice.

Cortina de Fier asa cum nu-ti imaginai

Category : Uncategorized

O lectie de istorie spusa din sa. Cam asta inseamna pe scurt ruta Eurovelo 13, un proiect sustinut de Programul de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei si care isi propune sa dezvolte si sa promoveze experienta diviziunii Europei de dupa al Doilea Razboi Mondial.
Ruta „Cortinei de Fier” invita oamenii sa urmareasca experienta diviziunii Europei, prin intermediul unui traseu cicloturistic cu o lungime totala de aproximativ 9.000 de kilometri.
Drumul merge de-a lungul granitei de vest a statelor fostului Tratat de la Varsovia si strabate 20 de tari, din care 14 sunt membre ale Uniunii Europene.
Ce isi propune de fapt acest proiect dincolo de lectia de istorie? Unul dintre obiective este sa uneasca regiunile din sud-estul Europei printr-un traseu cicloturistic si sa promoveze acest sport, dar si transportul alternativ durabil.
Partenerii proiectului sunt Agentiile de Dezvoltare Regionala din Austria, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Romania, Republica Macedonia si organizatii non-guvernamentale din Slovacia, Croatia, Serbia, Ungaria, Bulgaria si Grecia.
Proiectul este sustinut de Parlamentul European si de Federatia Europeana a Biciclistilor, mai ales ca aceasta este o initiativa care contribuie la dezvoltarea si promovarea Retelei EuroVelo.
Bugetul alocat este de 1,4 milioane de euro si pe o perioada de doi ani, incepand cu 1 octombrie 2012.

Emisiile de CO2 ale navelor, monitorizate in UE

Category : Uncategorized

Comisia Europeana a decis sa oblige proprietarii de nave de dimensiuni mari ce folosesc porturile UE sa monitorizeze si sa raporteze emisiile anuale de dioxid de carbon.
Planul comisiei face parte din masurile prin care institutia incearca sa diminueze efectele schimbarilor climatice, mai precis incalzirea globala.
Propunerea va crea un cadru juridic la nivelul UE pentru colectarea si publicarea de date anuale verificate privind emisiile de CO2 generate de toate navele de mari dimensiuni (peste 5.000 tone brute) care utilizeaza porturile UE, indiferent de tara in care sunt inmatriculate navele.
Armatorii va trebui sa monitorizeze si sa raporteze volumul verificat de CO2 emis de navele lor de mari dimensiuni pe rute catre, dinspre si intre porturi ale UE.
De asemenea, armatorii va trebui sa furnizeze si alte informatii, cum ar fi date pentru determinarea eficientei energetice a navelor.
Iar la bordul navelor va trebui pastrat un document de conformitate eliberat de un verificator independent, care va face obiectul unei inspectii de catre autoritatile statelor membre. Se propune ca normele sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.
Sistemul european va deveni o baza pentru elaborarea unui sistem mondial. Iar normele propuse ar urma sa fie adaptate la standardele mondiale daca si atunci cand va fi instituit un sistem mondial.
Mai mult, sistemul ar reduce costurile nete pentru armatori cu pana la 1,2 miliarde de euro pe an in 2030.
In plus, va oferi informatii utile cu privire la performanta fiecarei nave, costurile de exploatare aferente si potentiala valoare de revanzare. Acest lucru va fi in avantajul armatorilor, care vor fi mai bine pregatiti sa ia decizii cu privire la investitii majore si sa obtina fondurile aferente, transmite Comisia Europeana.
Propunerea urmeaza sa fie examinata de Parlamentul European si de Consiliu, de care trebuie aprobata pentru a intra in vigoare ca act legislativ.
Emisiile generate de sectorul transportului maritim international in prezent reprezinta 3% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera (GES) si 4% din emisiile de GES din UE.
Daca nu se iau masuri, se preconizeaza ca acestea vor creste in mod semnificativ in viitor, in odata cu cresterea prognozata a volumului de schimburi comerciale intre toate continentele.

O inventatoare de 16 ani a facut plastic din coji de banane

Category : Uncategorized

O eleva de 16 ani din Turcia a pus la punct o metoda prin care poate fi fabricat bioplastic din coji de banane.
O cheama Elif Bilgin si a petrecut ultimii doi ani inconjurata de coji de banane, perfectand o metoda prin care a reusit sa produca un tip de plastic eco, care nu contine petrol si ar putea fi folosit la izolarea cablurilor electrice.
Mai mult, in urma acestor eforturi, ea a castigat un premiu de 50.000 de euro, fiind printre finalistii Targului de Stiinta organizat de Google, care va avea loc in septembrie in California.
In cercetarea ei, Elif Bilgin a stabilit ca daca amidonul si celuloza din deseuri alimentare precum cojile de mango pot fi folosite la fabricarea bioplasticelor, atunci si cojile de banana pot indeplini aceeasi functie.
Apoi a incercat si a tot incercat sa faca asta. De vreo 10 ori. A reusit a unsprezecea oara. Primele zece plastice nu au iesit suficient de rezistente.
Bilgin spera ca bioplasticele sa inlocuiasca o parte din plasticele pe baza de petrol folosite astazi la izolarea cablurilor electrice si la fabricarea protezelor cosmetice.
Pe langa bioplastic, cojile de banana pot fi folosite pentru purificarea apei contaminate cu metale grele precum cupru si fier.
Asta pentru ca aceste coji sunt bogate in molecule incarcate negativ, asa ca atrag poluantii metalici, grei si incarcati pozitiv, din apa.
La fiecare tratament cu praf din coji de banana, apa a fost decontaminata in proportie de circa 65%.

Premium Wordpress Plugin