Omuletii Verzi » 2013 » September

Cu ochii pe rata de plastic

Category : Uncategorized

V-ati gandit vreodata ce traseu urmeaza o sticla de plastic odata aruncata pe plaja si care e purtata de ape?
O aplicatie interactiva exact asta si-a propus sa faca. Creatorii ei au ales drept reper o rata de cauciuc – care seamana cu ratustele copilariei care va tineau companie la baita.
Site-ul se cheama Adrift.org.au si principiul de navigare este foarte simplu: alegeti un loc pe apa unde doriti sa navigati si trageti rata intr-acolo.
Automat aplicatia reda miscarea plasticului aruncat in ape folosind un sistem de balize standardizat inca din 1982.
“Acesta balize sunt duse de curenti exact ca recipientele de plastic si – intr-o forma similara comunicarii pe Twitter – o data la sase ore si transmit informatii despre locul in care se afla si conditiile de acolo,” explica Erik Van Sebille, unul dintre oamenii de stiinta care face parte din proiect.
Folosirea ratelor de plastic pe post de balize este inspirata din industria jucariilor copilariei, iar ideea ii apartine unui cercetator in oceanografie numit Curtis Ebbesmeyer.
Ca sa testati si voi pe unde merg si ce fac ratele, nu trebuie decat sa mergeti pe site-ul Adrift.org.au si automat vi se dechide harta pe care alegeti punctul din apa despre care vreti informatii.

Banca Mondiala pledeaza pentru eficienta energetica

Category : Uncategorized

Banca Mondiala a identificat, intr-un raport ilustrat (infografic) o nevoie reala a lumii moderne de a merge pe principiile economiei sustenabile si ale eficientei energetice.
Institutia arata ca este urgenta reducerea consumului de energie cu 30% in cladirile de toate tipurile din lume.
Recomandarea facuta de Banca Mondiala vine pe fondul problemelor de mediu cu care se va confrunta planeta in 2050, anul in care populatia globului este estimata sa ajunga la 9 miliarde de oameni.
Desi populatia va creste, resursele disponibile pentru ea vor fi tot mai putine, iar riscul este major, daca nu se iau masuri la timp, avertizeaza Banca Mondiala.
Astfel, institutia arata ca in ultimii 250 de ani cresterea economica de care s-a bucurat planeta s-a facut numai cu costuri de mediu enorme, care nu au fost, insa, luate in seama.
Chiar daca nivelul saraciei in lume s-a redus de la 42% in 1990 la 15% astazi, costurile care au facut asta posibil sunt enorme.
E vorba de peste 13 milioane de hectare de padure distruse anual, intre 2000 si 2010 si de peste 550 de miliarde de tone de dioxid de carbon emise in atmosfera intre 1990 si 2020.
Noi va spunem ca fiecare poate contribui la acest obiectiv si ca primul pas – foarte usor de facut – este inlocuirea tututor becurilor din casa cu becuri economice.
Pe urma, alte aspecte importante ar fi sa stingeti lumina cand parasiti o incapere si sa nu lasati aparate in priza daca nu le folositi.
De asemenea, puteti cumpara responsabil, ceea ce se inseamna sa achizitionati acele aparate electrocasnice care sunt marcate ca fiind eficiente din punct de vedere energetic.

Vivienne Westwood: Cumparati mai putin!

Category : Uncategorized

Celebra creatoare de moda Vivienne Westwood promoveaza, in ultima ei colectie, mesaje in care atrage atentia asupra pericolului ce rezida in schimbarile climatice.
Recent, la Saptamana Modei din Londra, modelele care au imbracat noile creatii Vivienne Westwood au defilat pe podium cu mesaje de genul “Revolutia climatica”, relateaza treehugger.com.
Dupa defilare, creatoarea a dat un interviu ziarului britanic “Telegraph” in care a transmis ca mesajul ei pentru lumea contemporana este “cumparati mai putin!”
Cum se traduce insa asta dupa Westwood? “Cumparati mai putin, dar alegeti materiale de calitate, nu va ghidati dupa cantitate,” a declarat aceasta, comentand ca lumea, astazi, cheltuieste prea multi bani si cumpara prea multe haine.
“Nu cred ca trebuie sa cumparati lucruri ieftine, dar in loc sa cumparati sase lucruri, mai bine cumparati unul singur care chiar va place. Nu mai cumparati lucruri doar de dragul de a le cumpara,” a mai spus creatoarea.
“Cred ca oamenii ar trebuie sa investeasca in ceilalti, nu in moda. Deci investiti in lume, nu in moda banii”, a mai spus ea.

Lumea vedetelor eco

Category : Uncategorized

Fata de Romania, unde implicarea vedetelor in proiecte verzi nu este asa de semnificativa, in Statele Unite s-a dezvoltat o adevarata lume eco, mai ales la Hollywood.
Am selectat cateva nume foarte cunoscute pentru activitatea lor “verde” despre care sa va vorbim un pic.
Sa incepem cum Al Gore, fost vicepresedinte al Americii si un ecologist inrait, apreciat atat pentru documentarul sau “An inconvenient truth”, cat si pentru intreaga sa activitate in aceasta zona.
Detalii despre multele proiecte la care contribuie Gore gasiti pe site-ul www.algore.com.
Un adevarat star eco la Hollywood este Leonardo DiCaprio, care s-a implicat in campanii de salvare a tigrilor si care refuza sa isi cumpere o aeronava privata, preferand sa zboare cu cele de linie.
De asemenea, DiCaprio conduce o masina hibrid de la Toyota. O astfel de masina are si actrita Cameron Diaz, si ea o ecologista veche, care a produs o serie de emisiuni pentru tineri in care dadea sfaturi si trasee de turism ecologic.
Un alt actor care este aplaudat pentru munca sa “verde” este Brad Pitt, care a donat bani pentru reconstuctia a 150 de case distruse de uraganul Katrina, in New Orleans. Dar a cerut ca materialele folosite pentru reconstructie sa fie ecologice.
Dintre actrite, cea care conduce cel mai des in topurile vedetelor eco este frumoasa Alicia Silverstone, care locuieste intr-o casa eco si isi creste propriile legume organice in curte. De asemenea, ea este vegana declarata de ani buni si creatoarea unei linii de cosmetice bio.
Voi ce alte vedete mai stiti? Dar de la noi?

Epilog. Si la noi? Episodul 8

Category : Uncategorized

Introdusa in 2007, colectarea selectiva face pasi inca foarte timizi in Romania, mai mult sprijinita de industria producatorilor de ambalaje decat de autoritati.
Exact ceea ce nu recomanda belgienii, care au cel mai de succes model de colectare selectiva si reciclare din Europa.
Belgia – alaturi de Austria, Portugalia, Franta s.a. – a pornit sistemul colectarii selective a deseurilor, instituind, prin lege, existenta unei singure asociatii colective care sa preia de la producatorii de ambalaje raspunderea colectarii si reciclarii lor.
Sub numele de Fost Plus, si pe piata din 1994, asociatia organizeaza mai departe colectarea selectiva si reciclarea, stimuland competitia intre operatorii de salubritate si reciclatori.
In Romania, sistemul a fost construit diferit, Ministerul Mediului autorizand cinci companii pe nisa preluarii raspunderii colective asupra deseurilor de ambalaje.
Astfel, Eco-Rom, Eco-x, Environ, Intersemat si Sota Grup sunt competitori, situatie pe care oficialii europeni si cei belgieni o critica, sustinand ca nu asa se construieste un sistem bun si functional de colectare si reciclare.
Ce nu merge in Romania?
In Romania nu se poate vorbi de un serviciu real de colectare a deseurilor, din cauza faptului ca deseurile sunt privite ca gunoaie, nu ca materie.
Cam asta este explicatie pe care o dau mai toti actorii din piata, inclusiv autoritatile. Chiar daca legislatia a fost schimbata si actualizata, perceptia asupra deseurilor ramane una arhaica.
Pana cand vom ajunge in punctul in care cu totii ne modernizam gandirea, noi credeam ca cel mai important aspect, chiar daca poate parea naiv ce urmeaza sa scriem, este pasul fiecaruia catre schimbarea mentalitatii.
Daca fiecare dintre noi ar colecta selectiva – chiar si foarte superficial (numai plastic, sau numai sticle, de exemplu), atunci ar creste presiunea pusa pe autoritati, care s-ar vedea fortate sa grabeasca investitiile la nivel de infrastructura a deseurilor.

De ce la belgieni merge? – Episodul 7

Category : Uncategorized

In ce consta – dincolo de aspectul pragmatic – sistemul de colectare selectiva pus la punct de belgieni?
In primul rand, potrivit celor de la Fost Plus, e vorba de o coabitare buna intre industrie si retail. Cum se traduce asta exact? Industria si retailul trebuie sa preia conducerea sistemului, odata cu investitiile in studii strategice.
In al doilea rand, un atu este existenta unei singure organizatii autorizate sa faca asta, nu a mai multora, cum e cazul Romaniei. Dar despre asta vom vorbi mai pe larg in urmatorul episod, care incheie scurtul serial despre colectarea selectiva in Belgia.
In al treilea rand, alte conditii de reusita constau in transparenta in organizarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor de salubritate si de reciclare, precum si in incurajarea competitiei pe acest segment, dar si a participarii active a cetatenilor.
La acestea se adauga managementul calitatii si controlul strict al operatorilor de salubritate, al cetatenilor, dar si al municipalitatilor si o legislatie care sa sustina sistemul si sa prevada sanctiuni clare pentru cei care nu respecta obligatiile de colectare selectiva.
Cu alte cuvinte, formula aparent magica inventata de belgieni functioneaza mai ales pentru ca fiecare actor isi cunoaste rolul si il respecta.
Care sunt principiile belgiene de management al deseurilor?
• legea stipuleaza colaborarea dintre organizatiile acreditate si municipalitati
• municipalitatile sunt obligate sa organizeze colectarea selectiva
• gunoiul menajer costa
• inchiderea gropilor de gunoi neconforme si incinerarea din care se produce energie
• reguli stricte pentru fiecare actor, verificari, amenzi
Reprezentantii Fost Plus cred ca tarile care au ramas in urma in acest domeniu, printre care si Romania, au mai multe probleme de rezolvat, cum ar fi implicarea proactiva a reprezentantilor industriei producatoare de ambalaje, legislatie care sa sustina sistemul si un nivel mai ridicat de interes din partea autoritatilor.

Premium Wordpress Plugin