Omuletii Verzi » 2013 » October

Poluarea aerului poate cauza cancer

Category : Uncategorized

Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o unitate a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a anuntat oficial ca poluarea aerului este unul dintre factorii ce pot cauza cancer.
Traficul si emisiile industriale sunt categoric cauze ale cancerului la plamani si au legatura, de asemenea, cu cancerul intestinal, a stabilit acest organism al OMS, potrivit The Guardian.
Ziarul britanic comenteaza ca unitatea OMS se pronunta public numai atunci cand are dovezi solide.
“Aerul pe care il respiram e poluat cu un amestec de substante care cauzeaza cancer”, spune dr. Kurt Straif, director al acestui organism OMS. “Stim acum ca poluarea aerului nu este doar un factor major de risc in general, dar si o cauza de mediu importanta a deceselor din cauza cancerului”, a adaugat acesta.
Poluarea aerului era unul dintre factorii cunoscut ipentru cresterea riscului pentru mai multe boli, prin care afectiuni cardiovasculare si boli respiratorii.
In ultimele decenii, industrializarea masiva nu a facut decat sa intensifice problemele de poluare. In plus, cele mai recente date arata ca 233.000 de oameni au murit din cauza cancerului la plamani cauzat de poluarea aerului in 2010.
IARC monitorizeaza studiile referitoare la riscurile de cancer si emite avertizari despre factori cancerigeni.
De exemplu, noxele de la masini, solventii, metalele si praful au fost etichetate ca factori cancerigeni. E pentru prima data cand IARC clasifica poluarea aerului in general ca o cauza a cancerului.
Principalele surse de poluare sunt traficul, centralele energetice, emisiile industriale si agricole.

Drumuri care stralucesc in noapte

Category : Uncategorized

S-a intamplat in Cambridge, Marea Britanie, unde autoritatilor le-a venit o idee brilianta. La propriu.
Au acoperit un drum istoric al orasului cu particule ultraviolete, care devin albastre la apusul soarelui. Desi straluceste si nu e aur, ca in proverb, ideea este de fapt o tehnologie numita Starpath, care ar putea fi viitorul iluminatului stradal.
Particulele absorb lumina in timpul zilei, iar seara emit o stralucire artificiala. Tehnologia ar putea inlocui, nu in foarte mult timp, stalpii de lumina de pe strazi intrucat reprezinta o forma de iluminat mai eficienta si mai ieftina.
Starpath este testat acum pe Christ’s Pieces in Cambridge, iar autoritatile spun ca s-ar putea sa adopte tehnologia si in alte parti din oras.
Particulele sunt imprastiate pe o suprafata standard apoi se aplica un spray protector care mentine stralucirea.
Compania producatoare sustine ca poate face particule de diferite culori. De asemenea, reprezentantii ei sustin ca particulele sunt ieftine in comparatie cu iluminatul stradal conventional, usor de aplicat si nu sunt alunecoase. In plus, noua tehnologie este si estetica.

Un student a inventat un sistem de colectare a plasticului din oceane

Category : Uncategorized

Un tanar de 19, student in inginerie aerospatiala, a inventat un sistem de curatat oceanele, care, odata omologat si produs in masa, va ajuta la curatarea unor cantitati enorme de plastic din apele oceanelor lumii.
Il cheama Boyan Slat si este autorul sistemului botezat Ocean Cleanup Array, care consta intr-o retea de platforme plutitoare si platforme de procesare, ce sunt puncte de colectare si reciclare rasfirate pe suprafetele oceanelor.
In loc sa se deplaseze prin ocean, in cautarea plasticului, ”nodurile” sistemului vor functiona mai degraba ca palnii uriase, care vor colecta deseurile.
Unghiul constructiei va determina deplasarea reziduurilor spre mecanismul de captare al instalatiei, unde resturile de plastic urmeaza sa fie separate de plancton, filtrate si depozitate in vederea reciclarii.
Dupa ce ingenioasa lui solutie a primit anul trecut cateva premii pentru inovatie, Boyan a gasit sustinere la organizatia neguvernamentala The Ocean Cleanup Foundation, care va pune in practica ideea studentului.
Astfel, s-ar putea salva anual sute de mii de animale acvatice, s-ar putea reduce considerabil poluarea si, la fel de important, s-ar putea economisi milioane de euro prin reducerea costurilor de curatare, a pagubelor determinate de scaderea turismului si a daunelor aduse vaselor.
Procesul de curatare, estimat ca ar elimina 7.250.000 de tone de deseuri de plastic, ar urma sa dureze cinci ani.
Dupa parerea lui Boyan, deocamdata oamenii nu sunt constienti de amploarea poluarii oceanice, deoarece deseurile sunt disparate in oceane.
Sistemul lui insa ar permite crearea unor adevarate insule de reziduuri, importante si pentru a-i determina pe oameni sa constientizeze adevarata masura a poluarii.

Cat gunoi producem si ce se intampla cu el

Category : Uncategorized

Un roman produce anual, in medie, 440 de kilograme de deseuri, potrivit unei cercetari facute de Eco-Rom Ambalaje.
In prezent, un rezident urban genereaza aproximativ 346 kg de deseuri menajere/an (plastic, metal, hartie-carton, sticla, resturi de mancare etc.).
In schimb, un locuitor de la tara produce cam 95 de kg de deseuri menajere anual.
Din acest total, deseurile reciclabile reprezinta aproximativ 39%, la oras, si 52% in mediul rural, iar circa jumatate dintre acestea reprezinta ambalaje.
In mediul urban populatia colecteaza selectiv in containere colorate aproape 6,3% din total deseurilor reciclabile, adica 8,4 kg.
Restul se regasesc in masa de deseuri colectate in amestec si trimise spre statiile de sortare si depozitele de deseuri.
Totodata, cele mai multe deseuri reciclabile identificate de catre respondenti sunt cele de hartie, urmate de cele de plastic si de cele de sticla.
Deseurile de ambalaje reprezinta 50% din masa totala a deseurilor reciclabile, mai arata studiul.
Cat priveste reciclarea ambalajelor la nivel national s-au stabilit, in Romania, pentru 2013, urmatoarele tinte minime de reciclare:
• hartie/carton — 60%
• plastic — 22,5%
• metale — 50%
• sticla — 50%.
Angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana este ca, pana in anul 2020, tinta pentru deseurile generate de gospodariile populatiei si reciclate sa fie de 50%.
Astazi, acest procent se afla la 10% cel mult.

Inventia unor studenti: trotuarul din panouri solare

Category : Uncategorized

Universitatea George Washington, campusul Facultatii de Stiinta si Tehnologie. 2013. Aici a fost construit primul trotuar realizat exclusiv din panouri solare si care este complet utilizabil, dar si utilizat.
Ideea le-a apartinut unor studenti care au pus-o in practica si care, acum, se pot mandri ca pun piciorul pe un proiect pilot reusit.
Fireste, nu va ganditi ca este chiar un trotuar lung, e doar un experiment pentru a vedea daca solutia functioneaza.
Astfel, bucata de trotuar formata exclusiv din panouri solare are aproape 10 metri patrati si cuprinde 27 de panouri fotovoltaice pe care se poate calca.
Trotuarul se afla in zona publica a campusului, alaturi de un spalier solar, ambele parte dintr-un proiect al universitatii, numit „Solar Walk” si realizat de studenti.
Panourile sunt semi-transparente si au o capacitate maxima de 400 de wati si sunt concepute sa alimenteze 450 de leduri menite sa ilumineze bucata respectiva de trotuar dupa lasarea intunericului.
Panourile solare au fost realizate de firma Onyx Solar, nu sunt alunecoase si sunt capabile sa sustina un trafic normal de pietoni. La capatul aleii solare este instalat un spalier solar, realizat de Studio39 Landscape Architecture, care alimenteaza cu energie o sala din campus, numita Innovation Hall (unde sunt expuse diverse inventii).

O idee traznita: PET-urile folosite pe post de bani

Category : Uncategorized

Beijingul este locuit de peste 20 de milioane de persoane si, va dati seama, cate deseuri produc acestea.
Ei bine, autoritatile au avut o idee ingenioasa, si anume sa foloseasca o parte din aceste deseuri ca resursa pentru a cumpara diferite servicii.
Au inceput cu calatoriile la metrou. Astfel, cu 20 de PET-uri goale poate fi cumparata o calatorie la metroul din Beijing.
In statii au fost montate niste aparate speciale unde sunt introduse sticlele de plastic si maruntite in 20 de secunde.
Un bilet la metroul din Beijing costa echivalentul a 25 de eurocenti, dar cu 20 de PET-uri introduse in masinariile de la metrou se obtine o calatorie gratis.
Firma care a instalat aceste aparate vrea sa instaleze inca 3.000 de unitati si sa acopere toate statiile de metrou din capitala Chinei. Mai mult, compania respectiva vrea sa se extinda si in scoli si in marile magazine.
De asemenea, o alta idee in lucru este sa aduca aparate in care sa poata fi reciclate doze de aluminiu, tot in schimbul calatoriilor cu metroul.
In Beijing, zilnic, sunt produse 18.000 de tone de deseuri menajere.

Se poate si la noi!

Category : Uncategorized

Dupa proiectul din Margineni, judetul Bacau, avem cea de-a doua comuna care isi va castiga independenta energetica.
Este vorba de comuna Frumusica din judetul Botosani unde va fi ridicat un parc cu panouri fotovoltaice.
Pentru noi este motiv de bucurie faptul ca primaria comunei a reusit sa aplice si sa primeasca o finantare europeana pe baza careia va construi un sistem de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.
Proiectul costa, per total, 14.8 milioane de lei. Prin finantarea europeana obtinuta, autoritatile locale asigura 11.3 milioane din fonduri europene.
Proiectul va fi realizat pe o suprafata de 16.928 metri patrati si implica montarea a 1.932 panouri fotovoltaice care vor asigura energia pentru toate locuintele din comuna.
Acesta este cel de-al doilea proiect de acest tip din zona Moldovei, dupa cel din localitatea Margineni, judetul Bacau, al carui contract de finantare a fost semnat recent.
La nivel national vor fi implementate alte 15 proiecte de acest tip de catre autoritati publice locale, cu finantare majoritara europeana.

Premium Wordpress Plugin