Omuletii Verzi » 2013 » November

Eco-educatia romanilor

Category : Uncategorized

Un nou sondaj realizat de IMAS arata ca in prezent aproape 90% dintre romanii de peste 18 ani au auzit de colectarea separata a deseurilor de ambalaje in scopul reciclarii.
Procentul este cu 10% mai mare ca in 2011.
Acum doi jumatate dintre cei chestionati spuneau ca beneficiaza de posibilitatea de a depune separat deseurile in propria localitate.
Astazi procentul a crescut pana la 64%. Dintre acestia, mai mult de jumatate declara ca au acces la un punct de colectare cu containere speciale „foarte aproape” si „putin mai departe de locuinta”.
Si numarul celor care au inceput sa separe deseurile este in crestere, conform sondajului. In 2013 aproximativ 60% dintre cei care au acces la sistem declara ca depun separat deseurile in gospodaria in care locuiesc, cu 24% mai mult decat in 2011.
Cei mai multi declara sa separa ambalaje de tip PET, urmate de cele de hartie-carton.
Mai mult, 36% dintre romanii care au acces la sistem sunt multumiti de serviciul de colectare separata din localitatea lor, cel mai ridicat nivel de satisfactie inregistrandu-se in Transilvania – 46%.
Primele trei lucruri care ii determina pe romani sa colecteze separat deseurile sunt: prezenta containerelor in apropierea locuintei (31%), campaniile de informare si educare din media (24%) si exemplul altor persoane (18%).
La polul opus, cei care nu separa deseurile declara ca nu adopta acest comportament deoarece nu au un punct de colectare in apropierea locuintei (75%), pentru ca nu au suficient spatiu in casa destinat depozitarii deseurilor colectate (48%) sau pentru ca nu stiu unde se afla punctele de colectare separata (40%).
In ceea ce priveste colectarea separata in Capitala, bucurestenii sunt cei care au la dispozitie cele mai multe locuri special amenajate pentru separarea deseurilor, comparativ cu locuitorii din alte zone ale tarii – 81% dintre acestia declarand ca au acces la sistem.
Sondajul IMAS a fost comandat de Eco-Rom Ambalaje, companie detinatoare a licentei “Punctul Verde” in Romania si organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.

Cate paduri s-au pierdut in ultimul deceniu

Category : Uncategorized

O aplicatie de tip harta creata cu ajutorul Google Earth spune povestea padurilor pierdute in lume intre 2000 si 2012.
Harta se bazeaza pe 650.000 de imagini colectate prin satelit. Concluziile sunt cel putin nelinistitoare, potrivit BBC.
Astfel, in ultimii 12 ani, Pamantul a pierdut o “padure” de marimea Mongoliei, adica o suprafata care sa acopere Marea Britanie de sase ori.
Harta a fost creata de o echipa de la Universitatea din Maryland si ar putea fi realizata de un singur calculator in 15 ani, dar folosind Google Earth a fost facuta in cateva zile, spune Matthew Hansen, coordonatorul echipei.
Pierderile de suprafese impadurite s-au ridicat intre 2000 si 2012 la 2,3 milioane de kilometri patrati din cauza taierilor ilegale, incendiilor, bolilor si furtunilor. Planeta a castigat doar 800.000 de kilometri patrati de padure in aceeasi perioada.
Brazilia are cel mai bun scor, reducand pierderea la jumatate intre 2003-2004 si 2010-2011. Indonezia insa a avut cea mai mare crestere a suprafetei defrisate, dublandu-si pierderea anuala si ajungand astfel la 20.000 de kilometri patrati in 2011-2012.
Iar la nivel national, Paraguay, Malaezia si Cambodgia au cele mai mari pierderi de padure.

http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest

Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor

Category : Uncategorized

Intre 16 si 24 noiembrie cetatenii europeni sunt incurajati sa reduca, sa reutilizeze si recicleze deseurilor, in contextul marcarii Saptamanii europene pentru reducerea deseurilor (EWWR).
Campania este ideea Asociatiei oraselor si regiunilor pentru reciclare si gestionarea sustenabila a deseurilor si este sustinuta de programul european UE LIFE+, care se deruleaza in prezent in 17 tari.
De asemenea, in contextul acestei saptamani va fi lansata o Zi europeana a curateniei care va avea loc in jurul datei de 10 mai 2014.
Sub deviza „Hai sa facem Europa mai curata!” se va lansa voluntarilor provocarea de a curata deseurile din cartierele in care locuiesc si de pe plaje.
Obiectivul nu este doar curatarea deseurilor, ci si generarea unei dezbateri privind deseurile si modul de gestionare al acestora.
Cetatenii europeni genereaza in fiecare an peste 500 de kg de deseuri municipale de persoana.
In medie, jumatate dintre acestea sunt reciclate, insa exista diferente enorme intre statele membre.
In unele state membre, depozitarea deseurilor a fost eliminata si ratele de reciclare ating 70% , in timp ce altele recicleaza foarte putin si depoziteaza peste 90% din deseurile municipale.

5 semne ca industria energetica se reinventeaza

Category : Uncategorized

Efectele schimbarilor climatice nu mai sunt doar un viitor indepartat, ci au devenit realitatea de zi cu zi si sunt evidente aproape peste tot pe glob.
In acest context, industria energiei isi regandeste strategia. Treehugger.com a identificat cinci semne vitale care anunta o schimbare de paradigma.
1. Din ce in ce mai multe corporatii investesc sume enorme in energia verde si isi regandesc strategia energetica pe termen mediu, cu focus pe eficienta energetica. Cel mai recent exemplu este Microsoft, care tocmai a achizitionat o ferma de turbine eoliene.

2. Antreprenorii din domeniul regenerabilelor sunt din ce in ce mai cunoscuti si chiar invitati la conferinte de renume, cum e celebrul TED.

3. Companiile furnizoare de servicii isi regandesc si ele modelul de business. Poate asta inca nu se intampla la noi, dar in alte tari da. De exemplu, in Germania una dintre cele mai mari companii energetice si-a schimbat strategia, mergand pe regenerabile.

4. Energia din surse regenerabile este din ce in ce mai ieftina, ceea ce inseamna ca in curand din ce ce in mai multi consumatori isi vor permite sa o plateasca.

5. Din ce in ce mai mult lume pare constienta de aceasta situatie si este interesata sa se implice. Si vorbim aici de gesturi marunte – ca alegerea responsabila din punctul de vedere al eficientei energetice la cumpararea unui aparat electrocasnic – pana la campanii de constientizare. Efectul direct va fi, in timp, ca marii furnizorii de servicii in domeniul energetic vor resimti presiunea si vor fi nevoiti sa cedeze, adaptandu-si oferta cererii de pe piata.

Pitesti, in competitia Capitala europeana verde 2016

Category : Uncategorized

12 orase din 11 tari diferite, printre care si Pitesti, se bat pentru titlul Capitala europeana verde in 2016.
Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franta), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitesti (Romania) s-au inscris in aceasta competitie.
Premiul „Capitala europeana verde” este acordat unui oras care ocupa o pozitie de lider in materie de management urban ecologic.
Asta inseamna ca aceste orase urmaresc sa instituie standarde mai inalte in domeniul dezvoltarii urbane durabile, ascultand dorintele cetatenilor si promovand solutii inovatoare la provocarile din domeniul mediului.
Anul acesta, pentru prima data, au fost eligibile sa candideze la titlul pentru 2016 orase din intreaga Europa avand cel putin 100 000 de locuitori.
In anii precedenti, numai orasele cu o populatie de peste 200 000 de locuitori erau eligibile.
Fiecare oras va fi notat de un grup de experti care va urmari, printre altele, transportul local, zonele verzi, natura si biodiversitatea, gestionarea deseurilor si a apei etc.
Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeana verde din 2014.
Din 2010, cand a avut loc prima editie a competitiei, sase orase au primit titlul de „Capitala europeana verde”.
Stockholm a fost primul castigator, apoi Hamburg, in 2011, si Vitoria-Gasteiz in 2012. Detinatorul premiului pentru 2013 este Nantes.
Copenhaga a obtinut titlul pentru 2014, iar Bristol pentru 2015.

Printul Charles sustine ca Romania pierde trei hectare de padure virgina pe ora

Category : Uncategorized

Peste 65% din padurile virgine ale Europei se gasesc in Romania. Adica, din 322.000 de hectare de paduri virgine la nivelul Uniunii Europene, 210.000 de hectare se afla in Romania.
Din aceste paduri, doar 18% sunt protejate, adica se afla in zona de administrare a Regiei Nationale a Padurilor — Romsilva si a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, prin directia de biodiversitate, cu referire la parcurile si rezervatiile naturale.
Printul Charles, pasionat de natura Romaniei si, mai ales, de zona Transilvaniei a declarat recent ca Romania pierde 3 hectare de padure virgina pe ora, iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate.
Printul Charles a sustinut intr-un mesaj transmis saptamana trecuta la lansarea partii a treia a documentarului “Wild Carpathia” ca jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate.
Romania este unul dintre putinele locuri in care mai exista intinderi uriase de paduri virgine, a mai spus Printul Charles.
“Aceste paduri sunt o adevarata sarbatoare a biodiversitatii. Ele gazduiesc o treime din populatia Europei de ursi bruni, lupi si rasi. Iar asta face din Carpatii romanesti o comoara nepretuita pe un continent care demult si-a pierdut astfel de comori salbatice”, a mai transmis Printul Charles in mesajul sau.

In sfarsit! In Romania se cumpara mai multe biciclete decat masini!

Category : Uncategorized

O statistica recenta aduce aceasta veste uimitoare, si anume ca vanzarile de biciclete le-au depasit pe cele de masini in Romania.
Poate ca traficul infernal pe care il experimentam si noi zilnic prin marile orase ale tarii ne contrazice. Insa cifrele nu mint.
In Europa vanzarile de biciclete le-au depasit pe cele de masini. Postul public de radio din Statele Unite (NPR) a publicat o analiza care indica faptul acesta. Singurele tari europene in care s-au vandut mai multe masini decat biciclete sunt Belgia si Luxemburg.
Vestea si mai buna este ca Romania se situeaza chiar pe locul al treilea in topul tarilor care adopta din ce in ce mai mult mersul pe bicicleta.
Tara noastra se situeaza dupa Lituania, unde s-au vandut aproape de zece ori mai multe biciclete decat masini, respectiv Grecia, unde raportul de vanzari a fost de unu la cinci, pentru biciclete.
In Romania, s-au vandut oficial, in 2012, 380.000 de biciclete, in comparatie cu doar 72.000 de masini.
Aceeasi tendinta a fost prezenta si in Slovenia, Ungaria si multe alte tari din zona.
Potrivit NPR, aceasta este prima data in istorie cand oamenii cumpara mai multe biciclete decat masini, dupa perioada imediat urmatoare celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand in Italia s-au cumparat mai multe biciclete decat masini.
In Statele Unite, nu se inregistreaza decat o scadere a numarului de masini vandute – prima din ultimii sase ani.

Premium Wordpress Plugin