Omuletii Verzi » 2014 » January

Noi angajamente europene de reducere a emisiilor

Category : Uncategorized

Uniunea Europeana are ca obiectiv sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, in comparatie cu nivelul din 1990.
Aceasta este cea mai ambitioasa tinta din lume de reducere a emisiilor.
De asemenea, un alt obiectiv al Uniunii Europene este ca pana in 2030, 27% din energia folosita in cadrul comunitatii europene sa fie din surse regenerabile.
UE este prima care stabileste tinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, cu un an inaintea unei intalniri cheie pe tema reducerii emisiilor, care va avea loc la Paris, in 2015.
Avand pretentia ca UE e lider in abordarea problemelor care tin de schimbarile climatice, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sustine ca programul este ambitios, dar este destinat tuturor europenilor.
Multe voci, insa, vad ca nerealista tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40%, considerand ca o tinta de 30% s-ar fi tradus in oportunitati care ar fi permis crearea a 560.000 de locuri de munca.
Pe de alta parte, tinta 27% energie din surse regenerabile este foarte realista si fezabila, mai ales ca Germania – cea mai mare economie a Uniunii Europene – implementeaza o ampla strategie de folosire a surselor regenerabile si de inchidere a celor nucleare.

Cele mai prietenoase foci

Category : Uncategorized

Ne-am gandit sa mai schimbam un pic registrul si sa ne mai si distram.
Asa ca va propunem un video care a facut inconjurul internetului si care cu siguranta o sa va distreze.
Cativa scafandri s-au intalnit, in adancul apelor, cu mai multe foci prietenoase, in largul coastei Marii Britanii.
Au filmat intreaga aventura si iata ce a iesit!

Casa de hobiti, independenta energetic

Category : Uncategorized

IIn Tara Galilor, un fotograf pasionat de ecologie si dezvoltare durabila si-a ridicat singur o casa ecologica, dupa tiparul din filmele despre hobiti.
Costul total al proiectului a fost de 4.700 de dolari, iar casa este complet independenta energetic.
Dupa ce si-a construit casa pentru el si familia sa, barbatul a inceput sa ii ajute si pe alti doritori de astfel de camine sa isi ridice case similare.
Uneltele cu care el lucreaza sunt simple: lopeti, ciocane, dalti. In medie, constructia unei case de tipul celor de hobiti dureaza patru luni.
Constructia este facuta din lemn, piatra, paie si are acoperis de pamant cu iarba.
Incalzirea casei se face cu soba pe lemne, dar exista si un panou solar montat pentru a capta energia soarelui.
Materialele folosite sunt reciclate sau reconditionate, iar ceea ce a contat a fost creativitatea in a le combina.
Casa are si o toaleta cu sistem de compost, cu paie in loc de plastic, pentru izolatie.
In plus, casa este dotata cu un frigider racit cu aer care vine de sub fundatia ei; cum cimentul este un emitator de carbon, peretii interiori au fost facuti cu gips si dati cu var.
Povestea acestei case, pe larg, aici – http://simondale.net/house/why.htm

Protest inedit in Islanda pentru salvarea drumului elfilor

Category : Uncategorized

Islandezii protesteaza de cateva luni fata de construirea unui drum care ar urma sa strabata o zona cu roci vulcanice cunoscuta mitologic drept habitatul elfilor.
Respectiva zona se afla in peninsula Alftanes, in apropierea capitalei Reykjavik. Potrivit mitologiei locale, acolo au trait elfii, acele fiinte supranaturale, de dimensiuni mici, si care sunt simboluri ale fortelor naturii.
Uimitor, sondajele arata ca peste jumatate din populatia Islandei crede in elfi sau cel putin nu exclude posibilitatea existentei lor.
Islandezii cred intr-un spirit viu al locurilor si considera ca acesta este personificat sub forma elfilor si a altor fiinte magice, care trebuie tratate cu respect.
De aici pleaca nemultumirea lor fata de planurile autoritatilor de a construi un drum care ar strabate habitatul mitologic al acestor fiinte.
Totodata, pe langa pericolele pe care amenajarea drumului in cauza le presupune pentru habitatul elfilor, protestatarii invoca, de asemenea, faptul ca aceasta constructie ar afecta zone naturale protejate prin lege si ar distruge un segmen important de patrimoniu natural-cultural, cu relevanta chiar si pentru cei care nu cred in elfi.

Cele mai eco statiuni de ski din lume

Category : Uncategorized

Ca tot s-au dus sarbatorile si a venit sezonul de ski, va recomandam trei destinatii eco pentru vacanta de ianuarie sau februarie, dupa un top intocmit de Econews network.
Zell am See: Kaprun, Austria
O vacanta de ski in Austria e un vis devenit realitate mereu. La Kaprun va asteapta partia Kitzsteinhorn care este acoperita de zapada 10 luni pe an. Aici, pe langa ski, pot fi practicate si alte activitati sportive, cum ar fi ciclismul, tenisul sau alpinismul. Exista insa si numeroase oferte de relaxare la spa.
Ceea ce nu trebuie sa va scape din vedere, insa, este faptul ca telescaunul din statiune functioneaza exclusiv pe energie solara.
Whistler Blackcomb: Whistler Canada
In statiunea canadiana Whistler veti intalni pasionati de ski si de snowboard, mai ales ca acolo exista peste 200 de trasee pe partii, iar intregul teren de ski se intinde intre doua varfuri montane: Whistler si Blackcomb.
Aceasta este cea mai buna destinatie de ski din America de Nord. Si, desi preturile pot fi cam piperate, oferta cuprinde, pe langa ski si snowboard, si 17 restaurante si numeroase spa-uri, saloane si alte centre de wellness.
Statiunea nu este celebra doar pentru partiile de ski, ci si pentru ca respecta obiectivul asumat de a fi eco si a fost si premiata de cateva ori pentru angajamentele ei in conservarea energiei.
Saas-Fee: Elvetia
Daca sunteti genul care cauta super aventuri la munte, atunci statiunea pentru voi este Saas-Fee din Elvetia, unde sunt varfuri de 4.000 de metri si unde veti regasi cea mai buna zapada din Alpi.
Statiunea respectiva este eco din mai multe motive. In primul rand, nu se poate intra cu masina in ea. In al doilea rand, deruleaza programe ample de reciclare si de management al deseurilor. Daca ajungeti aici, veti fi cu siguranta fascinati de cabanele pitoresti si de minunatele magazine, cafenele si restaurante.

Prima banca verde din lume

Category : Uncategorized

In prima parte a acestui an va deveni operationala in Statele Unite, la New York, prima banca din lume dedicata dezvoltarii tehnologiilor verzi.
Guvernatorul statului New York a confirmat o capitalizare initiala de 210 milioane de dolari cu care sa porneasca aceasta institutie financiara.
Sub numele de NY Green Bank, unitatea va beneficia in total de o capitalizarea de 1 miliard de dolari. Banca va investialaturi de sectorul privat in energie regenerabila, eficienta energetica, precum si in alte proiecte de dezvoltatere pentru tehnologii cu emisii reduse de carbon.
Lansarea NY Green Bank a fost foarte bine primita de autoritatile de mediu, care considera ca acesta este un prim pas de pionierat in stimularea economiei verzi din regiunea statului New York.
Practic, lansarea bancii plaseaza New York-ul printre cele cateva state americane care inaugureaza un nou tip de economie bazata pe lupta impotriva schimbarilor climatice.
Aceasta miscare va incuraja investitii private stringente in domeniul energiei regenerabile si al eficientei energetice. In plus, va stimula crearea de locuri de munca, dar si realizarea unei infrastructuri energetice mai rezistente si mai durabile.

O poveste braziliana: topitoria mobila

Category : Uncategorized

Nu prea ne mai mira astazi ideile creative de reciclare din ce in ce mai variate si mai numeroase. Sa va spunem deci o poveste braziliana.
Pe strazile oraselor braziliene exista oameni care aduna dozele de aluminiu si le vand catre reciclatori pe sume foarte mici. Ei sunt cunoscuti drept „catadores”.
Fiindca e vorba mai ales de oameni cu venituri foarte mici, doi designeri s-au gandit sa ii ajute sa isi imbunatateasca traiul un pic. Le-au sugerat sa transforme deseurile respective in ceva util ce ar putea vinde usor.
Asa s-a nascut topitoria mobila, unde din dozele metalice e creata mobila.
Aici dozele sunt topite intr-un cuptor care functioneaza cu ulei vegetal rezidual colectat din localurile din Sao Paolo.
Apoi, aluminiul topit este turnat in sabloane. De exemplu, in proiectul pilot, cei doi designeri au creat scaune pentru restaurantul care le-a furnizat uleiul.
Scaunele au fost create plecand de la formele din natura. Practic cei doi designeri s-au plimbat pe strazile din Sao Paolo si au adunat frunze de palmier, capace de roti sau caramizi si alte lucruri numai bune de transformat in scaune.
Metoda lor creativa functioneaza mai ales si pentru ca scaunele nu trebuie sa aiba toate aceeasi forma si neregularitatile sunt permise.
In momentul de fata este disponibila prima topitorie mobila, iar planurile celor doi designeri presupun atragerea cat mai multor reciclatori stradali in aventura lor, dar si diversificarea gamei de produse.
Urmariti mai jos un video detaliat despre cum dozele de aluminiu devin scaune.

Romania si-a asumat infiintarea a 6.000 de statii de incarcare electrica

Category : Uncategorized

Romania si-a asumat infiintarea a 6.000 de statii de incarcare atat pentru vehiculelel electrice, dar si pentu cele care folosesc ca propulsie hidrogenul sau gazul natural, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Parlamentul European a adoptat o proiect de directiva prin care solicita Statelor Membre instalarea unui numar de astfel de statii pana la finalul lui 2020.
Astfel, cele mai ambitioase tinte au fost asumate de Germania (86.000 de statii), Italia (72.000 de statii ) si Marea Britanie (70.000 de statii).
Decizia Parlamentului European va ajuta la reducerea dependentei fata de combustibilii fosili si va scadea emisiile de CO2 din sectorul transporturi cu pana la 60% pana in 2050, se arata in comunicatul de presa.
Membrii Parlamentului l-au mandatat ca raportor pe Carlo Fidanza pentru inceperea negocierilor cu Consiliul European. Se estimeaza ca in primavara anului viitor sa se ajunga la o forma finala a proiectului de directiva.

Premium Wordpress Plugin