Omuletii Verzi » 2014 » February

Padurice verticala in inima Milanului

Category : Biodiversitate, Eco Eveniment, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

O cladire nou-nouta din centrul Milanului adaposteste, la exterior, o superba padure verticala.

Cartierul unde o puteti vedea se numeste Porta Nuova. Aici, cativa arhitecti si constructori ingeniosi au ridicat doua turnuri rezidentiale care sunt casa pentru 900 de copaci.

E vorba de o suprafata de aproape 9.000 de metri patrati, aflata chiar in centrul istoric al orasului.

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de reabilitare urbana sustenabila.

Autoritatile isi propun sa faca din Milano un centru urban verde, un spatiu unde e posibila relaxarea in aer curat.

Urmariti mai jos un video despre ridicarea acestor turnuri si amplasarea copaceilor:

http://vimeo.com/77234118

Cel mai mare pod solar din lume

Category : Biodiversitate, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Reciclare

Cel mai mare pod solar din lume se afla la Londra, se numeste Blackfrias si se intinde peste raul Tamisa.

Rolul lui este sa asigure o cale de transport pentru mii de navetisti din sudul Londrei. Podul incorporeaza si o statie de tren electric.

Constructia a fost ridicata in cinci ani si este acoperita cu 4.400 de panouri fotovoltaice, care vor contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 511 tone pe an.

Trenurile electrice sunt deja cele mai “verzi” mijloace de transport, iar alimentarea statiei de tren si a cladirilor auxiliare, care se gasesc pe acest pod, cu energia produsa de panourile fotovoltaice, inseamna o calatorie cu adevarat sustenabila.

In afara de faptul ca podul asigura energia electrica pentru statia de tren, Blackfriars a devenit  si un simbol al noii Londre, un oras dezvoltat in termeni de sustenabilitate.

Panourile fotovoltaice sunt vizibile de pe ambele maluri ale Tamisei si sunt un mesaj clar pentru locuitorii Londrei privind viitorul verde al orasului.

Urmariti aici un video despre acest fabulos pod:

http://content.bitsontherun.com/previews/18AIHkXl-KFv5QXed

Albinele, cei mai harnici reciclatori

Category : Biodiversitate, Green Care, Natura, Reciclare

Un studiu recent a scos la iveala o noua calitate surprinzatoare a albinelor: aceea de reciclatori de plastic.

Cum se intampla asta? Practic albinele  isi construiesc  cuiburile in diverse cavitati deasupra pamantului, folosind diverse materii prime, precum frunze, noroi, pietricele etc.De data recenta, insa, doua dintre speciile de albine au inceput sa foloseasca si materii moderne la crearea cuiburilor lor.Verificand aceste tipuri de materiale, specialistii au ajuns la concluzia ca albinele gasesc diferite bucati de plastic care seamana cu materialele folosite de ele in mod traditional si le folosesc la constructia cuiburilor.Si nu fac asta pentru ca materiile prime naturale nu le-ar fi la indemana, mai spun cercetatorii.Nu de putine ori, materiile prime sunt folosite combinat – dupa ce au utilizat plastic, albinele au pus din nou frunze, arata studiul citat.

Poate ca explicatia acestei actiuni este ca albinele s-au saturat sa tot gaseasca plastic peste tot si incearca sa faca si ele ce pot in privinta asta. Oamenii ar putea invata de la ele, sustin oamenii de stiinta care studiaza acest comportament.

Pentru un transport curat in orasele europene

Category : Eco Eveniment, EcoTendinte

Orasele gazduiesc peste 70% din populatia UE si reprezinta aproximativ 85% din produsul intern brut al comunitatii.

Cele mai multe calatorii incep si se termina in orase. In numeroase zone urbane insa exista tot felul de probleme, cum ar fi aglomeratia, calitatea proasta a aerului, poluarea sonora si nivelurile ridicate de emisii de CO2.

In plus, un sondaj Eurobarometru arata ca cetatenii europeni sunt preocupati de efectele negative ale mobilitatii urbane si multi dintre acestia sunt pesimisti in legatura cu perspectivele de imbunatatire a mobilitatii in orasele lor.

O larga majoritate considera ca fiind probleme grave congestionarea traficului (76%), calitatea aerului (81%) si accidentele (73%). Mai putin de un sfert dintre acestia considera ca situatia se va imbunatati in viitor (24%), iar cei mai multi cred ca va ramane aceeasi (35%) sau se va inrautati (37%).

Astfel, Comisia Europeana a pus la punct un pachet de mobilitate urbana pe care l-a si adoptat la finalul anului 2013.

Acesta va oferi sprijin financiar specific si va investi in cercetare si dezvoltare cu scoupul de a stimula trecerea la un tip de transport urban cat mai curat si sustenabil in orasele  UE.

Pentru a raspunde nevoilor cetatenilor europeni, Comisia va institui in 2014 o platforma europeana pentru planurile de mobilitate urbana sustenabila.

Aceasta platforma va ajuta orasele, expertii in planificare urbana si partile interesate sa elaboreze planuri pentru o mobilitate urbana mai fluida si mai ecologica.

Colectarea selectiva, obligatorie din 2016 in Romania

Category : Uncategorized

Pe 4 februarie Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind salubrizarea, care cuprinde si obligativitatea colectarii selective a deseurilor in toate gospodariile din Romania.
Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Pana atunci autoritatile locale au obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata a deseurilor cel putin pentru: hartie, mase plastice, metale si sticla.
Legea prevede ca transportul deseurilor colectate separat se va face numai de catre operatori licentiati care au contracte de delegare incheiate cu autoritatile .
Proiectul de lege prevede siobligatia de a gestiona si asigura reciclarea deseurilor colectate selectiv, precum si o serie de amenzi.
Colectarea selectiva inseamna ca fiecare familie va primi saci colorati pentru fiecare tip de deseu reciclabil: plastic si aluminiu, hartie, sticla.
De asemenea, municipalitatile sunt obligate sa asigure infrastructura de baza. Asta inseamna sa amplaseze pubele colorate cat mai aproape de imobilele de locuit.
E vorba de cele trei containere colorate, cel albastru pentru hartie, cel galben pentru plastic si aluminiu si cel verde pentru sticla.
Costurile pe care le presupune introducerea obligatorie a colectarii selective se regasesc in taxa de salubritate, pe care fiecare familie o plateste lunar in intretinere.

Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, incalzit din surse eco

Category : Uncategorized

Am fi putut scrie ca cel mai mare aeroport din Paris este incalzit cu surcele, dar cel mai probabil ati fi ras. Desi nu v-am fi mintit deloc.
Practic, o centrala pe biomasa a fost pusa in functiune, in aceasta iarna, in cel mai mare aeroport al Frantei.
Unitatea asigura 25% din necesarul anual de caldura al aeroportului parizian.
Centrala, aflata in teste inca din iarna trecuta, este construita din doua cazane cu o putere de 7 MW/h si functioneaza la intreaga sa capacitate.
Combustibilul este asigurat din aschii si surcele din padurile ce se afla in apropierea aeroportului, a precizat Franck Goldnadel, directorul Roissy-Charles-de-Gaulle, in presa franceza.
Franck Goldnadel a mai spus ca exista un interes economic in acest proiect, in contextul de crestere a pretului la gaze, insa nu este deloc de neglijat nici avantajul adus mediului inconjurator.
Datorita centralei pe lemne va fi evitata emisia a 18.000 tone de CO2 in atmosfera, pe an, iar cantitatea de energie regenerabila utilizata va creste cu 15%.

Premium Wordpress Plugin