Omuletii Verzi » 2014 » May

Japonia are in plan o ferma solara in spatiu

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Va puteti imagina o ferma solara enorma plutind in spatiu si adunand energia de la soare si trimitand pe Pamant in mod constant energie curat?

In 10 ani, Agentia de Explorare a Spatiului din Japonia si-a propus sa faca asa ceva. Dar, uimitor, ideea unei uzine solare in spatiu nu este noua. Inginerul Dr. Peter Glaser a fost pionierul conceptului, inca din anul 1968; el a propus lansarea unor panouri solare uriase in spatiu, care sa genereze microunde ce sa fie transmise inapoi spre Pamant, unde sa genereze electricitate.

Conceptul a starnit interes inclusiv din partea NASA, dar a fost blocat in anii 1980 din cauza costurilor foarte mari implicate. Insa Japonia nu a renuntat la idee si a avansat cercetarile, devenind liderul mondial al proiectului Space Solar Power Systems (SSPS).

Satelitul urias, care ar pluti la 36.000 de kilometri deasupra Pamantului, ar urma sa cantareasca aproape 10.000 de tone si ar fi format din panouri solare plutitoare, conectate la o statie aflata la sol, care ar ajuta mentinerea satelitului la punct fix, pe o orbita geostationara.

Modelul propus ar mai cuprinde si o serie de oglinzi care sa reflecte lumina soarelui in panouri, in asa fel incat si atunci cand satelitul nu se afla cu fata spre soare, sa primeasca lumina acestuia si sa capteze energie.

Cat despre cum ar fi adusa energia astfel colectata pe planeta, pentru a putea fi folosita, se pare ca exista doua variante posibile: convertirea energiei solare fie in microunde, fie in raze laser (sau chiar o combinatie intre ele), care sa fie transmise spre o antena de receptie aflata pe Pamant. In prezent, se deruleaza experimente la sol pentru a se vedea care dintre variante este mai eficienta.

Bucurestiul are oficial parc natural in Vacaresti

Category : Eco Eveniment, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Natura, Reciclare

La final de aprilie,  Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a dat aviz pozitiv constituirii parcului natural in zona Vacaresti din Capitala.

Documentul este piesa care va intregi dosarul de declarare a ariei protejate “Parcul Natural Vacaresti”.  Initiatorii acestui proiect au fost asociatiile Ecopolis, Salvati Dunarea si Delta, Kogayon si revista National Geographic -  Romania .

Cu o majoritate de 41 de voturi pentru si 4 abtineri, consilierii municipali au avizat infiintarea Parcului Natural Vacaresti.

Avizul administrativ va completa dosarul de infiintare a ariei protejate care contine in momentul de fata toate documentele necesare: Studiul de Fundamentare Stiintifica, documentatia cartografica si avizul Academiei Romane.

Astfel, dupa initierea si adoptarea Hotararii de Guvern, care va institui protectia in zona, Bucurestiul va avea prima arie naturala urbana din Romania si una dintre cele mai intinse si bogate arii naturale urbane umede din Europa.

Practic, asta inseamna ca zona respectiva – de 183 de hectare – va fi protejata si conservata, iar Bucurestiul va deveni detinator al uunei imense suprafete de arii naturale protejate urbane, in care se imbina in mod optim conservarea naturii cu accesul publicului si amenajarile minimale.

Ati vizitat pana acum parcul natural Vacaresti? Daca da, asteptam sa ne spuneti cum a fost si sa ne trimiteti fotografii!

Premiera mondiala: primul tip de combustibil „solar”

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente

Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave, pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2).

Cercetatorii au evidentiat, pentru prima data, cu succes, intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura inalta.

Proiectul se afla inca in faza experimentala: in conditii de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obtinut un pahar de combustibil.

Cu toate acestea, avand in vedere rezultatele obtinute, se poate spera ca, in viitor, toti combustibilii lichizi pe baza de hidrocarburi ar putea fi produsi din lumina solara, CO2 si apa, anunta un comunicat al Comisiei Europene.

Ce a insemnat exact procesul de cercetare? Intr-o prima etapa, s-a utilizat lumina concentrata – care simula lumina solara – pentru a converti dioxidul de carbon si apa in gaz de sinteza (singaz) intr-un reactor solar cu temperatura ridicata care contine materiale pe baza de oxizi de metal, dezvoltate la Universitatea ETH Zurich.

Gazul de sinteza (un amestec de hidrogen si monoxid de carbon) a fost apoi convertit de Shell in kerosen, prin procesul numit „Fischer-Tropsch”.

Desi producerea gazului de sinteza cu ajutorul radiatiei solare concentrate se afla inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, transformarea gazului de sinteza in kerosen este deja utilizata la scara mondiala de mai multe companii, inclusiv de Shell.

Combinarea celor doua abordari ar putea permite o aprovizionare sigura, sustenabila si adaptabila cu combustibil pentru aeronave, dar si cu motorina si cu benzina, sau chiar cu materiale plastice.

Combustibilii obtinuti prin metoda „Fischer-Tropsch” sunt deja certificati si pot fi utilizati de vehiculele si de aeronavele existente fara a fi necesare modificari ale motoarelor acestora sau ale infrastructurii de combustibil.

Prima insula alimentata complet din energie eoliana

Category : Eco Eveniment, Evenimente, Green Care, Green VIP, Reciclare

Cea mai mica dintre insulele Canare, insula El Hierro, este acum 100% alimentata din energie produsa din surse regenerabile.

Cum a fost asta posibil? Cinci turbine eoliene au fost construite pe coasta nord-estica a insulei, avand o capacitate totala de 11,5 megawati, mai mult decat suficient pentru cei aproximativ 10.000 de locuitori ai insulei.

In cazul in care nu bate vantul, energia de rezerva va veni tot din resurse verzi, adica din apa. Surplusul de energie eoliana va fi stocat si folosit pentru a pompa apa pastrata intr-un rezervor din apropierea portului in alt rezervor, situat langa un crater vulcanic, la 700 de metri inaltime peste nivelul primului rezervor.

Si cand nu va bate vantul suficient de tare pentru a genera energia necesara insulei, vor fi deschise valvele rezervorului din crater, iar gravitatia va face restul, coborand apa pe turbinele care vor putea, astfel, sa genereze electricitate, scrie AFP.

Folosirea celor doua tipuri de energie combinate va reduce emisiile de dioxid de carbon ale insulei cu aproximativ 18.700 de tone pe an si va elimina complet consumul de 40.000 de barili de petrol anual al insulei.

Uzina petroliera de pe insula va fi pastrata doar pentru a functiona in cazuri de urgenta, ca ultima solutie, daca va fi nevoie. Insa daca totul merge bine, probabil nu va fi nevoie de repunerea ei in functiune.

Planurile sunt ca in vara anului 2014 turbinele eoliene sa fie complet functionale. Astfel, El Hierro va deveni prima insula din lume complet bazata numai pe energie eoliana.

Insulele Canare apartin de Spania, dar sunt situate in largul Coastei Africane.

Ziua Europeana a Curateniei

Category : Colectare selectiva, DEEE, Eco Eveniment, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Sambata, 10 mai, este Ziua Europeana a Curateniei. In Romania, Asociatia Planeta Verde este coordonatorul local pentru toate activitatile desfasurate sub aceasta egida.

La nivel european, ziua de 10 mai inseamna si derularea initiativei „Pentru o Europa mai curata”, care are scopul de a incuraja proiectele de curatenie si reciclare.

Ideea aceasta este un proiect coordonat de Asociatia Oraselor si Regiunilor pentru Reciclare si Gestionarea Durabila a Resurselor, organizatie care raspunde, de asemenea, de Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor.

De ce este necesara o astfel de initiativa?

In fiecare an, milioane de tone de deseuri ajung pe strazile, in oceanele, pe plajele, in padurile si in zonele naturale ale Europei. Si in fiecare an, milioane de europeni se mobilizeaza in cartierele lor pentru a participa la actiuni voluntare de curatenie.

In 2012, miscarea Let’s Do It! World, cu sediul in Estonia, a coordonat o actiune de curatenie la nivel mondial pentru 2012, care a mobilizat 7 milioane de voluntari in cadrul a 84 de actiuni de curatenie cu durata de o zi in Asia, Africa, America de Nord, America de Sud si Europa.

Activitati similare au fost organizate ulterior, in 2013. Initiativele se bazeaza in principal pe colaborarea dintre voluntari prin intermediul retelelor sociale si includ, de asemenea, atragerea de fonduri si sponsorizari.

Mai multe informatii despre ce se va intampla in Romania de Ziua Europeana a Curateniei aflati de aici

http://www.green-planet.ro/

 

Premium Wordpress Plugin