Omuletii Verzi » 2014 » June

Casa din deseuri

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Reciclare

casa din deseuri 1Tocmai pentru ca anual mii de tone deseuri se pierd in gropile de gunoi, o echipa de designeri din Marea Britanie  a vrut sa arate ce se poate face cu gunoiul daca este inteligent folosit. Asa s-a nascut casa din deseuri.

Casa (care are amprenta negativa de carbon) a fost conceputa de studioul de design BBM si realizata pentru Universitatea din Brighton.

Practic, constructia demonstreaza “ca nu exista gunoi, doar lucruri care nu se afla la locul potrivit”, spun autorii ei.

Casa se afla in campusul universitatii, iar la realizarea ei au contribuit si studenti ai institutiei academice.

Cam 85% din materialele folosite la constructia ei sunt deseuri reciclate, preluate de la case din regiune si de pe santiere, de la blugi, casete video, lame de plastic si pe putin 20.000 de periute de dinti.

Mare parte din deseuri au fost inserate in pereti, ca izolatie si vor fi monitorizate (pe grupe de materiale) cu senzori pentru a li se determina eficienta ca materiale izolante.

In proiect au mai fost folosite 2.000 de covoare reciclate (se regasesc in dalele care acopera fatada) si banere vechi din vinil, zgura (pentru fundatie), furnir de pe santiere de constructie, precum si materiale organice – pamant, lut, calcar.

Acum, casa din deseuri este un loc  deschis de studiu pentru studentii universitatii care se specializeaza in design durabil, dar si pentru scoli si grupuri comunitare interesate sa sustina ateliere sau conferinte pe tema dezvoltarii durabile.

Multe dintre materialele de constructie sunt intentionat lasate la vedere in interior si marcate cu insemne educationale.

Casa din deseuri a fost finalizata in luna aprilie a acestui an, iar constructia ei a durat aproximativ un an.

Cupa Mondiala s-a deschis eco intr-un sat din Croatia

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Joi, 12 iunie, Greenpeace a organizat o proiectie a meciului de deschidere a Cupei Mondiale FIFA, dintre Croatia si Brazilia, in satul Drenovici.

Transmisiunea respectiva a fost unica pentru ca electricitatea a fost obtinuta cu ajutorul panourilor solare instalate pe acoperisul scolii din Drenovici, o regiune puternic afectata de inundatii.

Acest mini-eveniment s-a numit proiectie „solara” si a lansat campania Greenpeace de „reconstructia regenerabila”, menita sa ajute regiunile afectate de inundatii si care se va intinde in toata Croatia”, potrivit reprezentantilor organizatiei.

Satul Drenovici este situat intr-o zona puternic afectata de inundatii in Croatia. Intre 14 si 18 mai acolo s-au inregistrat cele mai puternice ploi din ultimii 120 de ani. In estul Croatiei si in majoritatea zonelor din Bosnia si Hertegovina si in Serbia au avut loc inundatii si alunecari de teren puternice. In prezent, zone intinse sunt inca inundate.

Aceasta proiectie a fost si un prilej pentru Greenpeace sa solicite Guvernului croat sa foloseasca tehnologia de obtinere a energiei regenerabile si sa dispuna masuri de eficienta energetica in cadrul restaurarii zonelor afectate de inundatii.

Organizatia sustine ca acest demers va ajuta populatia sa devina mai independenta fata de sistemul energetic central, la un pret care, alaturi de beneficiile pentru mediul inconjurator, va aduce si economii financiare”, se arata in comunicat.

 

O idee care ne place

Category : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Peste 20 de companii si institutii din Franta platesc oameni sa mearga cu bicicleta la serviciu. Totul face parte dintr-un experiment fara precedent, care va dura sase luni si isi propune sa stimuleze mersul cu bicicleta.

In total e vorba de peste 10.000 de angajati care vor primi 25 de eurocenti pe kilometru pentru a  circula cu bicicleta, relateaza TreeHugger.

Franta nu este prima tara europeana care incearca acest sistem: Danemarca, Germania, Olanda, Belgia si Marea Britanie au, deja, o varietate de “scheme” care implica incurajarea mersului la munca cu bicicleta, cu scopul de a reduce poluarea, de a imbunatati sanatatea populatiei si de a reduce consumul de combustibili fosili.

Scopul experimentului este de a impulsiona naveta cu bicicleta la locul de munca pana la 50%, de la nivelul actual de 2,4%. In Belgia, spre exemplu, recompensele pentru mersul cu bicicleta au reusit sa ajute la folosirea acestui mijloc de transport in aproape toate tipurile de naveta, pana la 8%.

Insa, locul intai in lista este detinut de Olanda, unde 25% din toate tipurile de naveta se fac cu bicicleta. Oficialii francezii spera ca experimentul initiat si in acest stat sa fie un succes, dupa cele sase luni de test si sa devina, apoi, un program permanent.

Premium Wordpress Plugin