Omuletii Verzi » 2014 » August

A aparut WildLeaks, un WikiLeaks dedicat mediului

Category : Eco Eveniment, Ecologie, EcoTendinte, Natura, Reciclare

Un grup de activisti de mediu a pornit un proiect online dupa modelul WikiLeaks, cu scopul de a demasca braconajul protejat de autoritati de pe continentul african, dar si defrisarile  ilegale si alte abateri grave de mediu.

Platforma se numeste WildLeaks, dupa modelul WikiLeaks (de fapt, asta se si doreste a fi, un WikiLeaks pentru mediu) si, din februarie, a primit cateva zeci de ponturi si informatii, dintre care peste jumatate s-au dovedit folositoare.

Fondatorii site-ului spun ca este prima platforma de acest tip sigura din lume dedicata vietii salbatice si crimelor impotriva naturii.

Scopul proiectului este de a identifica “capii retelelor” care traficheaza viata salbatica, adica acei oameni care fac profituri de milioane de dolari de pe urma uciderii animalelor si distrugerii padurilor.

“Am primit, spre exemplu, o informatie anonima foarte interesanta despre un individ sus-pus din Kenya, cu legaturi cu guvernul, care se afla in spatele traficului cu fildes”, spune Andrea Costa, unul dintre cei implicati in proiect. “Este genul de persoana care nu poate fi trasa la raspundere de sistem, pentru ca are prea multa putere, asa ca este nevoie de ajutor din afara. Asa ca acum adunam probe pentru a-i demonstra implicarea”, explica Costa.

Braconajul a crescut foarte rapid in Africa, in ultimii ani, in special din cauza cererii de fildes si cornuri de rinocer de pe piata asiatica, unde acestea sunt folosite de medicina traditionala sau ca simboluri ale unui statut social.

In acest context, fondatorii WildLeaks spera ca platforma lor sa devina o arma importanta in lupta impotriva braconajului si traficului. Primul pont a sosit pe platforma in 24 de ore de la lansare, in luna februarie a acestui an. 45 de ponturi au fost primite de atunci, in total, dintre care 28 s-au dovedit utile.

Informatiile vin de peste tot din lume si sunt fie despre braconajul tigrilor din Sumatra, fie despre defrisari ilegale in Rusia si Mexic sau despre contrabanda din SUA cu produse provenite de la animale vanate in salbaticie.

Site-ul foloseste programe speciale pentru pastrarea anonimitatii surselor si programe de criptare a informatiei.

A fost inventat becul din lemn

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Producatorul german de becuri LEDON l-a antamant pe designerul japonez Ryosuke Fukusada pentru a crea un model care intrece orice imaginatie: un bec de lemn, dar care sa functioneze ca orice bec normal.

Fukusada a creat becul cu pricina prin invelirea unui corp de iluminat tip LED intr-un strat subtire de lemn de pin.

Astfel, becul pare din lemn solid, cand este oprit, dar, cand este aprins, da o lumina calda care trece prin inelele naturale ale lemnului.

La prima vedere, becul pare o bucata de lemn atarnata de un fir, textura lemnoasa fiind evidenta. Insa odata aprins, becul surprinde cu lumina sa rosiatica, ce strabate prin suprafata lemnoasa subtire.

Ca sa obtina acest efect, designerul japonez a folosit unelte traditionale de artizanat din domeniul prelucrarii lemnului, cu ajutorul carora a sculptat linii curbe extrem de fine in suprafata de pin. Grosimea lemnului a fost si ea redusa la aproximativ 2.5 milimetri, cu ajutorul unui cutit special pentru o astfel de operatiune.

Invelisul de lemn a fost, apoi, aplicat pe corpul de iluminat de tip LED si conectat la partea de componente electrice. Rezultatul este spectaculos, insa becul din lemn nu este deloc ieftin: o bucata costa 2.700 de dolari.

 

Buretele din grafit care transforma energia solara in abur

Category : Eco Concurs, Eco Eveniment, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Green VIP, Natura

O echipa de cercetatori de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachussetts) a inventat un burete bazat pe grafit si carbune, care are capacitatea de a absorbi apa, dar si de a o incalzi, folosind energia solara.

Buretele transforma apa in vapori care apoi pot fi folositi atat pentru purificarea apei, cat si ca sursa de energie, potrivit site-ului Think Progress.

Inventia este realizata cu materiale foarte ieftine si are o rata de eficienta de 85%, astfel ca are potentialul de a deveni o sursa extrem de fiabila de apa potabila sau energie pe baza de aburi, pentru zone izolate sau in curs de dezvoltare, considera inventatorii ei.

Structura de tip burete este formata dintr-un strat de fulgi de grafit pusi pe un “pat” de spuma de carbune. Aceasta spuma mentine structura pe linia de plutire, pe apa, iar cand razele soarelui ating suprafata buretelui, creeaza un punct fierbinte in grafit. Apa este absorbita prin porii materialului, apoi este eliberat aburul. Cu cat este mai intensa lumina soarelui, cu atat este produs mai mult abur.

Sistemul de bureti de grafit a fost gandit sa coste putin fata de alte sisteme menite sa lucreze cu energie solara, astfel ca ar putea deveni extrem de util in regiuni mai sarace, care nu isi permit alte variante din cauza costurilor ridicate.

“Aburul este important pentru procesul de desalinizare, pentru igiena sistemelor si pentru sterilizare. In special in zone izolate, unde soarele este principala sursa de energie, daca poti genera abur cu ajutorul energiei solare, ar fi extrem de util”, explica Hadi Ghasemi, liderul proiectului de cercetare.

Andreea Marin incurajeaza bucurestenii sa colecteze selectiv

Category : Colectare selectiva, Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Eco VIP, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

imagesAndreea Marin are preocupari ecologiste. La inceputde august ea si-a mobilizat toti prietenii si a adunat cativa saci plini ochi de PET-uri si doze de aluminiu pe care le-a adus la unul dintre punctele de colectare inteligenta a deseurilor din complexul comercial Baneasa.

Despre actiunea vedetei au relatat mai multe site-uri de mediu, printre care si green-report.ro.

Andreea Marin considera ca demersul de a tria deseurile este un obicei firesc la care bucurestenii nu ar trebui sa renunte, chiar daca au mai fost contexte in care deseurile respective au ajuns la groapa de gunoi.

La final de iulie, Green Group si Carrefour Romania au inaugurat, in premiera, la Bucuresti, doua statii inteligente de preluare a deseurilor direct de la consumatori, sistemul fiind numit SIGUREC. Statiile sunt amplasate in parcarile Carrefour Baneasa si Carrefour Vitantis.

Bucurestenii vor putea aduce pentru reciclare peste 10 tipuri de deseuri: PET-uri, doze de aluminiu, recipienti din sticla, echipamente electrice si electronice, baterii, hartie, folii de plastic, recipienti de polistiren sau diverse tipuri de ambalaje de plastic. Materialele reciclabile ajung direct si sigur in fabricile de reciclare din Romania.

Actiunea face parte dintr-un proiect amplu initiat la Buzau in 2013. De la implementarea proiectului, au fost colectate prin acest sistem peste 450,000 kg de PET-uri si doze si aproximativ 500 de tone deseuri de echipamente electrice si electronice.

 

Un nou prototip de casa solara

Category : Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Solar Decathlon 2014 - German - American house INS, Versailles, France. Photo Credit : Kristen PelouO echipa de la Scoala de Design din Rhode Island a creat pentru competitia Solar Decathlon Europe de anul acesta o casa speciala.

I-a dat numele Techstyle Haus si i-a pus pereti din membrama de sticla. Astfel, casa consuma cu 90% mai putina energie decat o casa traditionala. Ea este alimentata aproape exclusiv cu energie solara.

Fundatia casei este din lemn si otel, iar constructia de deasupra solului este acoperita de o membrana Sheerfill, un material din fibra de sticla care maximizeaza proprietatie termale ale structurii.

“Speram ca, prin aceasta casa unica in concept si realizare, sa schimbam perceptia oamenilor in legatura cu materialele de constructie pentru viitor si sa ii inspiram sa provoace limitele arhitecturii, designului si ingineriei”, spun autorii proiectului.

In loc de pereti rigizi,  pentru casa, acestia au ales o structura de otel pe care se intind straturi de membrana din fibra de sticla (practic, un material textil, dar extrem de rezistent).

Aceasta membrana Sheerfill este, astfel, utilizata pentru prima oara la o constructie de tip rezidential.

 

A aparut aplicatia care gaseste cele mai bune rute de biciclete

Category : Eco Eveniment, Evenimente, Green Care, Green VIP, Natura, Reciclare

Doi biciclisti canadieni au creat o aplicatie pentru telefonul mobil si tableta, pornind de la o retea cu cele mai cunoscute rute pentru biciclete din lume.

In total e vorba de aproape 1.400.000 de kilometri adunati intr-o aplicatie care acum indica cele mai bune drumuri pentru biciclisti.

Numita CycleMap, aplicatia a fost gandita de Olivier Carbonneau de inca acum doi ani, pornind de la hartile din orasul sau natal, Quebec.

Dupa ce a dezvoltat aplicatia initiala, Carbonneau s-a gandit sa foloseasca date open source pentru a carta toate traseele de bicicleta de pe planeta. Anul trecut, s-a cuplat cu antreprenorul David Boudreault, alaturi de care a scos o versiune gratuita si una de 4,99 de dolari pentru iPhone. Pana acum, aplicatia a fost descarcata in 75 de tari.

Versiunea de 4,99 de dolari ii comunica utilizatorului tipul traseului (daca este asfaltat, pavat etc.) si inaltimea drumului si ii pune la dispozitie un instrument cu itinerarii diferite. Utilizatorii isi pot salva search-urile si rutele favorite, pot gasi cel mai apropiat atelier de biciclete cand au problema si pot inregistra harti si trasee de calatorie in modul offline.

Totodata, CycleMap ilustreaza si statiile de bike sharing si disponibilitatea acestora in 176 de tari. Cei doi canadieni vor sa adauge si o componenta de mountaing biking viitoarei versiuni a aplicatiei si s-o faca disponibia si pe sistemele Android.

 

Premium Wordpress Plugin