Omuletii Verzi » Blog Archive » 300 de centrale pe carbune=22.000 de morti anual

300 de centrale pe carbune=22.000 de morti anual

Categoria : Uncategorized

In Europa exista peste 300 mari centrale pe carbune, sursa de poluare dar si de probleme financiare pentru guverne si companii.
Astfel, poluarea produsa de ele este unul dintre factorii cauzatori a peste 22.300 de decese premature anual, arata o cercetare a Universitatii din Stuttgart.
Mai mult, aceste unitati costa guvernele si companiile care le administreaza miliarde de euro anual.
Cercetarea Universitatii din Stuttgart, care a fost comandata de Greenpeace International, mai arata si ca alte 2.700 de persoane vor muri prematur, pe an, in Europa, daca se vor construi cele 50 noi centrale pe carbune care sunt in plan.
In plus, raportul care sintetizeaza cercetarea mai arata ca poluarea aerului provenita din cele 300 de centrale cauzeaza mai multe decese pe an decat accidentele rutiere in tari ca Romania si Bulgaria.
In Polonia, de exemplu, centralele au fost cauza a peste 5.000 de decese premature in 2010. In ciuda acestei cifre, guvernul polonez are in plan constructia a altor 12 unitati.
Dar de ce sunt asa de nocive centralele pe carbune? Practic, funinginea si emisiile care provin din arderea carbunilor ajung in plamani si in sange, cauzand atacuri de cord si cancer la plamani. De asemenea, ele sunt raspunzatoare si pentru cresterea cazurilor de astm, dar si pentru alte probleme respiratorii.
Cele 300 de centrale pe carbune din Europa produc un sfert din electricitatea generata in UE, dar sunt sursa a peste 70% din emisiile cu dioxid de sulf, dar si pentru 40% din emisiile de oxid de azot din sectorul energetic.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin