Omuletii Verzi » Blog Archive » Amsterdam, visul oricarui biciclist

Amsterdam, visul oricarui biciclist

Categoria : Uncategorized

In capitala Olandei, numarul masinilor e de patru ori mai mic decat al bicicletelor. Amsterdam e pe locul intai in topurile privind infrastructura pentru biciclete, iar mersul pe doua roti este extrem de popular.
Dar nu asta e cel mai important lucru despre oras. Ci faptul ca, recent, numarul de biciclete l-a depasit pe cel de locuitori.
Adica, Amsterdam are are 800.000 de locuitori si 880.000 de biciclete. In plus, 32% din toate tipurile de calatorii facute aici sunt cu bicicleta si numai 22% cu masina.
Aproape fiecare locuitor sau familie detine macar doua biciclete diferite – una pentru transportul bagajelor sau obiectelor mai grele, alta pentru naveta zilnica.
In aceste conditii, orasul se confrunta cu o problema neasteptata: blocaje de trafic de biciclete si lipsa locurilor de parcare pentru acestea.
Infrastructura orasului nu a reusit sa tina pasul cu evolutia ciclismului, care nu a fost tocmai popular in Amsterdam pana acum doua decenii.
Insa de la inceputul anilor 1990, popularitatea sa a crescut cu 40%, asa ca nu este de mirare ca, in ciuda investitiilor realizate, orasul nu reuseste sa faca fata.
Solutia problemei sta in constructia mai multor garaje pentru biciclete, fie si subterane si a realizarii mai multor benzi pentru ciclisti.
Administratia orasului recunoaste ca exista o problema cu locurile de parcare pentru biciclete si si-a propus ca, in urmatorii 20 de ani, sa faca investitii de 135 de milioane de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pentru biciclete, inclusiv prin crearea unor parking-uri de biciclete cu o capacitate totala de 38.000 de locuri, amenajate in zone aglomerate ale orasului.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin