Omuletii Verzi » Blog Archive » Ariile protejate, acopera 7% din Romania

Ariile protejate, acopera 7% din Romania

Categoria : Biodiversitate, Eco Lifestyle, Ecologie, Green Care, Natura

Tara noastra se afla pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste valoarea ecosistemelor naturale, fiind singurul stat european care acopera 5 regiuni biogeografice, din cele 11 identificate pe continent.

Mai mult, ariile naturale protejate acopera peste 7% din teritoriul tarii. Ele, insa, sunt puternic subfinantate. Pe 22 mai, la nivel international, a fost marcata ziua diversitatii biologice.

La nivel national exista cinci categorii de arii protejate de interes national, si anume rezervatii stiintifice, parcuri nationale, monumente ale naturii, rezervatii naturale si parcuri naturale.

Dintre acestea, sunt de mentionat parcurile nationale, in numar de 13, si parcurile naturale, in numar de 14, care ocupa suprafete mai importante.

Celelalte arii, mai mici ca suprafata, sunt mai numeroase, fiind in jur de 1.000.

Astfel, ariile protejate cu desemnare internationala sunt rezervatiile biosferei,  Delta Dunarii fiind principala arie de acest fel, alaturi de Retezat si Muntii Rodnei.

Siturile patrimoniului mondial – doar Delta Dunarii si zonele umede de importanta internationala sau siturile Ramsar, in numar de 8 in prezent – Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului, Dumbravita, Techirghiol, Portile de Fier, Comana si Tinovul Mare de la Poiana Stampei.

O alta categorie importanta o reprezinta ariile protejate de interes european, sau Siturile Natura 2000, care sunt arii protejate constituite pentru protectia habitatelor sau speciilor de plante si animale din Directiva Habitate sau a celor de pasari cuprinse in Directiva Pasari a UE.

Ele au fost constituite odata cu aderarea Romaniei la UE, si ocupa in prezent circa 19% din teritoriul national, incluzand si cea mai mare parte a ariilor de interes national.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin