Omuletii Verzi » Blog Archive » Atentie la cremele de protectie solara!

Atentie la cremele de protectie solara!

Categoria : Green Care

La inceput de sezon estival vanzarile la cremele de protectie solara cresc semnificativ, iar prin puternicele campanii de marketing aflam ca ne trebuie o crema cu factor de protectie solar (SPF) cat mai mare.

Cremele de protectie solara ascund pericole, iar alegerea lor trebuie sa fie bazata pe mai multe criterii. Environmental Working Group (EWG), cea mai puternica voce din Statele Unite, care se axeaza pe cercetare si advocacy, privind chimicalele si altele, si-a reactualizat ghidul anual despre cremele de protectie solara – Sunscreen Safety Guide.

Expertii si chimistii cu care lucreaza EWG au verificat 1.400 de produse solare care se vand in intreaga lume si au constatat ca numai 39 dintre ele sunt bune pentru piele. Concluzia lor a fost ca producatorii exagereaza cu clasificarile SPF. De asemenea, ei s-au aratat ingrijorati si din cauza ingredientelor din aceste creme.

Mai bine protectie clasica

Studiile recente au evidentiat faptul ca cei care folosesc lotiuni de protectie solara au tendinta de a sta la soare mai mult decat este cazul, mai ales daca aleg o crema cu SPF mare. EWG considera ca astfel de consumatori au un „sentiment fals de protectie.” Organizatia sustine ca este necesara limitarea SPF-ului la 50+ pentru ca nu exista dovezi clare ca un factor de protectie mai mare ofera intr-adevar o protectie mai mare.

Simbolul SPF masoara, in primul rand, razele de protectie UVB (razele scurte ultraviolete) care cauzeaza arsuri. Un produs etichetat cu SPF 15 blocheaza in jur de 93% din razele UVB, in timp ce un factor SPF 50 protejeaza pana la 98%, sustin dermatologii, potrivit Chicago Tribune.

Acestia arata ca este imposibil ca lotiunile sa asigure o protectie de 100%, asa ca etichetele cu SPF70 nu isi au rostul. Mai departe, dermatologii mai spun ca in loc sa mareasca SPF-ul aiurea, producatorii ar face mai bine sa puna pe piata produse care sa acopere atat UVB, cat si UVA (ultravioletele de tip A sau moi, care formeaza cam 9/10 din total UV primite de la soare). Acestea sunt responsabile de bronzarea pielii, dar patrund pana in straturile profunde ale pielii unde produc daune mici si distrug fibrele de colagen, ceea ce cauzeaza imbatranirea pielii.

Dar, cercetarile recente arata ca ele pot ataca mutational ADN-ul, generand radicali liberi. Astfel, proportia mare de UV si expunerile indelungi la soare pot duce la aparitia cancerului cutanat, provocat de radicalii liberi.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin