Omuletii Verzi » Blog Archive » Becul cu filament e mort. Traiasca becul economic!

Becul cu filament e mort. Traiasca becul economic!

Categoria : EcoTendinte, Reciclare

Reciclarea deseurilor si ecologia au devenit in ultimul timp subiecte de discutie pentru unii, dar pentru multi reprezinta un stil de viata. Cea mai grea, dar si cea mai distractiva parte din proces este informarea populatiei.

Am dori sa va explicam in cateva randuri de ce ne tot plimbam noi prin tara, de ce suntem prezenti la toate festivalurile “pe val” si de ce aparem cu atatea formatii pe scene urbane. Da, ne place muzica!!! Dar nu acesta este impulsul principal, ci faptul ca ne intereseaza foarte mult sa transmitem mesajul importantei reciclarii.

Ca sa afle toate lumea ca lampile fluorescente au inceput treptat sa inlocuiasca traditionale becuri. Si ca folosirea tuburilor fluorescente reduce semnificativ consumul de energie- cu 66% pana la 75%.Suna bine, nu? ;)

Exista o initiativa a Comisiei Europene care ne ajuta foarte mult si care doreste sa interzica treptat incepand cu 2009 utilizarea becurilor clasice in statele membre. Scopul ar fi reducerea consumului de electricitate, ducand implicit la scaderea emisiilor de CO2, in conditiile in care UE si-a stabilit ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana în 2020.

Asa ca, haideti sa o ajutam pe batrana Uniune sa atinga acest obiectiv! Ne luam la revedere de la becurile “clasice” si le inlocuim cu acelea economice (da, da alea care arata ciudat si sunt mai scumpe), mai eficiente! Si au o durabilitate de 5, chiar 10 ani! Legea e lege, asa ca si la noi in Romania vor disparea becurile cu filament incepand cu anul acesta.

Totul suna ideal. Ei bine, aici e punctul in care va marturisim micul dezavantaj al intregului proces:

Becurile fluorescente contin o cantitate mica de mercur- aproximativ 5 miligrame, acesta fiind un component esential al capacitatii unui tub fluorescent de a emana lumina dar si un element extrem de toxic atat omului cat si mediului inconjurator.Ele trebuie (obligatoriu – fortat) reciclate!

Este necesar pentru asta sa creasca si responsabilitatea fiecaruia. Mesajul e simplu: Daca s-a ars, recicleaza-l! Sau, mai simplu, preda-l la un Colt Verde, ca de acolo ne ocupam noi.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin