Omuletii Verzi » Blog Archive » Biodegradabil sau pentru uz multiplu?

Biodegradabil sau pentru uz multiplu?

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

E bine ca trendul ecologic nu a putut fi ignorat de marii producatori de produse alimentare, care, unii mai devreme altii mai tarziu, au inceput sa se alinieze si sa-si ambaleze produsele cat mai eco: unii folosesc ambalaje din materiale reciclate, altii din materiale reciclabile. Altii au renuntat de tot la detalii din ambalaj si altii au gandit recipiente care sa poata fi reintrebuintate dupa ce continutul a fost savurat.

Dar oare ce e mai bine? Sa folosim, de exemplu, o punga, de unica folosinta, din plastic biodegradabil sau una de uz multiplu, din plastic obisnuit? Observati va rog ca nu am dat chiar in ridicol, aducand in discutie sacosa de panza. Nu… pe podiumul asta lupta se da doar pentru pozitiile 2 si 3.

Bioplasticul, despre care v-am mai povestit, nu este neaparat mai eco-prietenos, doar pentru ca este compus din plante sustenabile. “Bioplasticul” sta foarte bine la capitole ca “produs local”, “biodegradabil”, “sustenabil”, “reutilizabil” si “reciclabil”, dar pierde teren cand se iau in calcul ariile mari agrare ce trebuie puse la dispozitie si fabricarea ingrasamintelor sau pesticidelor cu care trebuie tratate plantele.

Sa ne indreptam putin atentia spre paharele de unica folosinta (a caror fani nu suntem deloc), o varianta “eco” pentru acestea ar fi cele compuse din PLA (Poly Lactic Acid), adica acid polilactic, produs obinut din amidon de porumb, deci planta, deci bio. In cazul acestora, e reciclarea cea care nu renteaza deloc, din pacate. Ele se composteaza la temperaturi foarte inalte, care in proces au nevoie de apa si de dioxid de carbon. Adica, e mai util sa fie arse si sa serveasca asa pe post de “energie verde” decat sa fie reciclate.

In Germania s-a stabilit de curand, ca cea mai buna varianta pentru paharele de unica folosinta este totusi sa li se atribuie uz multiplu. Prin simpla metoda a garantiei.
Esti la festival, cumperi o bautura, lasi un euro garantie. Asa, te vei intoarce de fiecare data cu paharul pentru portia a doua de racoreala. Si ai, desigur, oricand optiunea de a primi garantia inapoi in schimbul paharului.

PLA este un material de viitor, cu toate ca se obtine aproape exclusiv din porumb, momentan, si aduce dupa sine dezavantaje agricole ca cele mai sus mentionate. Este un produs nou si de aceea reciclarea inca un renteaza, pentru ca nu exista destul PLA in circuit pentru un ciclu curent. Totusi, pe viitor vor opta probabil tot mai multe companii pentru acest inlocuitor al plasticului, care, desi nu poate fi reciclat rentabil deocamdata, este macar biodegradabil.

Concluzia este ca, intotdeauna, este mai bine sa optam pentru produse de uz multiplu fata de cele de unica folosinta, indiferente de cat de aproape de natura sunt elementele din compozitia lui.

Am citit si citat pentru voi din: http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin