Omuletii Verzi » Blog Archive » Buretele din grafit care transforma energia solara in abur

Buretele din grafit care transforma energia solara in abur

Categoria : Eco Concurs, Eco Eveniment, Ecologie, EcoTendinte, Green Care, Green VIP, Natura

O echipa de cercetatori de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachussetts) a inventat un burete bazat pe grafit si carbune, care are capacitatea de a absorbi apa, dar si de a o incalzi, folosind energia solara.

Buretele transforma apa in vapori care apoi pot fi folositi atat pentru purificarea apei, cat si ca sursa de energie, potrivit site-ului Think Progress.

Inventia este realizata cu materiale foarte ieftine si are o rata de eficienta de 85%, astfel ca are potentialul de a deveni o sursa extrem de fiabila de apa potabila sau energie pe baza de aburi, pentru zone izolate sau in curs de dezvoltare, considera inventatorii ei.

Structura de tip burete este formata dintr-un strat de fulgi de grafit pusi pe un “pat” de spuma de carbune. Aceasta spuma mentine structura pe linia de plutire, pe apa, iar cand razele soarelui ating suprafata buretelui, creeaza un punct fierbinte in grafit. Apa este absorbita prin porii materialului, apoi este eliberat aburul. Cu cat este mai intensa lumina soarelui, cu atat este produs mai mult abur.

Sistemul de bureti de grafit a fost gandit sa coste putin fata de alte sisteme menite sa lucreze cu energie solara, astfel ca ar putea deveni extrem de util in regiuni mai sarace, care nu isi permit alte variante din cauza costurilor ridicate.

“Aburul este important pentru procesul de desalinizare, pentru igiena sistemelor si pentru sterilizare. In special in zone izolate, unde soarele este principala sursa de energie, daca poti genera abur cu ajutorul energiei solare, ar fi extrem de util”, explica Hadi Ghasemi, liderul proiectului de cercetare.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin