Omuletii Verzi » Blog Archive » Cainele de paza al deseurilor – Episodul 2

Cainele de paza al deseurilor – Episodul 2

Categoria : Uncategorized

Desi Belgia este divizata in trei regiuni si fiecare are automat politici locale diferite, pe tema gunoiului, reprezentantii locali au cazut de acord ca un sistem comun, bine pus la punct, este cel mai eficient pentru rezolvarea problemelor.
Aici, firma de colectare a deseurilor, ridica sacii cu gunoi sortat, intr-o anumita zi a lunii, dupa un calendar fix.
Iar metoda asta functioneaza pentru ca este vorba de o singura organizatie care preia responsabilitatea colectarii selective si a reciclarii deseurilor din gospodarii, in numele producatorilor pe care ea ii reprezinta.
Fondata in 1994, Fost Plus intermediaza relatiile dintre producatori, consumatori, municipalitati si reciclatori. In acelasi timp, organizatia este si un fel de caine de paza, care se asigura ca fiecare actor din acest triunghi isi face rolul cu simt de raspundere.
Fost Plus coordoneaza toate contractele cu municipalitatile, operatorii de salubritate si producatorii din industrie.
Contractele sunt in general pe cinci ani si contin criterii de calitate dar si standarde pentru licitatiile prin care sunt alesi reciclatorii cu care se lucreaza.
Colectarea gunoiului si reciclarea lui sunt atribuite, prin licitatii, companiilor interesate.
Acestea sunt insa strict controlate de catre auditori independenti, ceea ce ofera garantia calitatii.
Anual, Belgia produce 550 de kilograme de gunoi pe cap pe locuitor. Directiva europeana privind reciclarea, care este in vigoare la ora actuala si in Romania, le-a impus o tinta anuala de 55-80%, dar industria colectarii selective a plusat la peste 80%. In ceea ce priveste rata de recuperare, au ajuns la peste 90%.
In urmatoarele doua episoade veti afla exact cum functioneaza sistemul colectarii selective

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin