Omuletii Verzi » Blog Archive » Caldura mare…

Caldura mare…

Categoria : Uncategorized

Ne plimbam noi asa pe strazi bucurestene, sub un cer perfect senin, intr-o temperatura de 35 de grade si observam un fenomen pe cat de straniu, pe atat de prezent in lumea moderna in care traim: cu cat mai cald, cu atat te picura mai mult “de sus” si cu atat mai multe balti proaspete se preling pe trotuarele fierbinti ale orasului: aparatele de aer conditionat sunt peste tot!

Si chiar daca suna ideal sa ai picaturi racoroase pe drumul tau torid prin oras, realitatea este ca sursa acestor stropitori e si o parte din cauza elementelot creatoare de arsita. Nu e un secret ca aparatele de aer conditionat contribuie la incalzirea globala. Si…pe cand te bucuri ca mai scade factura la gaz, te intristeaza factura de curent electric.

Sigur, la voi acolo in case si birouri e bine si racoare, dar ce sa ne facem noi, pedestrii misionari, combatanti ai poluarii si ai incalzirii globale?

Iata cum puteti sa ne ajutati, sa va racoriti si totusi sa scadeti sau evitati folosirea A/C:

- Beti ceai! Da, da, fierbinte! Suna absurd, cand tot ce pofteste gatul e o bere rece (BRRC), dar nu suntem noi inventatorii adaptarii la caldura: sunt vecinii nostri din sud, din africi si asii care beau ceai cand e caldura mai mare. Pentru ca ajuta adaptarii corpului la temperatura de afara…din interior! Cand comerciantii de covoare din bazare tunisiene sau turcesti va invita la un ceai, nu vor sa va goneasca! Vor sa va imbie, sa va creeze o stare de confort si incredere si sa isi vanda marfa in final. Asa ca, beti ceai!

- Rugati-i pe colegii de birou sa nu mai foloseasca aerul conditionat la 16 grade. O diferenta de 5 grade fata de temperatura de afara e suficienta! Credeti-ne, peste ani si ani cand reumatismul va fi bine instaurat, nu va veti consola cu un gand de genul: “Doare spatele, dar macar mi-a fost bine si racoare in anii tineretii” Nicio sansa…

- Folositi racoarea altora! Decat sa stati in casa cu proprii 12000 BTU, de ce sa nu va racoriti pe banii altora?Mall-urile, cinematografele, teatrele, muzeele, restaurantele, cafenelele, librariile, bibliotecile si expozitiile vor avea aerul conditionat pornit, oricat ne-am plange noi de efectele lor negative. Asa ca profitati de un mediu racoros care se mentine asa pe toata perioada verii, orice ar fi!

- Pepene, piersici, caise, capsuni, cirese, mango, nectarine – delicoasele si racoroasele … fructe!

- Faceti un dus cu apa rece! Cu siguranta va consuma mai putina apa decat un dus luuung cu apa fierbinte. Nu e nevoie de 10 dusuri reci pe zi! De multe ori e suficient sa va udati incheieturile si extremitatile: de acolo se regleaza toata temperatura corpului ;)

- Vantul placut care apare in serile de vara si ne scoate din case…nu prea seamana cu aerul conditionat, nu? Mai degraba cu un ventilor, am spune. O alternativa minunata si mult mai putin costisitoare, mult mai putin daunatoare mediului este: ventilatorul! Ideal plasat pe tavan, dar pentru ca acest element nu e foarte usor de instalat de pe o zi pe alta, ne poate salva un ventilator mobil. Ne insoteste in bucatarie, in balcon, in dormitor.

Si, cand “nu se mai poate asa”, porniti prietenul conditionat, dar: economic si la temperatura potrivita pentru noi si pentru mediu!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin