Omuletii Verzi » Blog Archive » Ce mai face gaura din stratul de ozon

Ce mai face gaura din stratul de ozon

Categoria : Eco World Wide

Primim vesti foarte imbucuratoare de la 20 de km inaltime: stratul de ozon a devenit mai gros in ultimii 10 ani ! Gaura s-a micsorat cu o cincime, conform unor specialisti care studiaza situatia prin sateliti.

Studiile lor sunt si primele dovezi ca legile si normele impuse in acest sens au dat roade!

Acum cativa ani, insa, situatia nu se prezenta la fel de optimista: in 2006 gaura din stratul de ozon atingea valori culminante, in sensul rau: 27.45 milioane de kmp, deasupra Antarcticii.

Stratul de ozon este un element important in “coconul” care ne protejeaza planeta. Fie ca vorbim de radiatiile solare, sau de cele cosmice, este clar ca sunt multi “inamici”externi la scoarta Pamantului. Stratul de ozon e responsabil de absorbtia razelor de ultraviolete continute in razele soarelui, care afecteaza sanatatea omului si cauzeaza cancer de piele. Totusi, stratul de ozon e inca incomplet.

Deja din anii 70 au avertizat specialistii ca actiunile oamenilor si a industriilor vor avea un impact negativ de lunga durata asupra acestui element al atmosferei. Si au avut dreptate: o singura molecula de clor poate distruge pana la 100.000 de molecule de ozon.

Chiar daca ultimele cifre suna mai bine, inca nu putem rasufla linistiti: de-abia in jurul anului 2050 putem spera ca gaura din stratul de ozon se va inchide de tot.

Pana atunci, sa ajutam si noi cat putem, reducand poluarea, recicland, respectand planeta! Si toate astea unsi cu creme cu factor de protectie solara,in valoare de cel putin 30!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin