Omuletii Verzi » Blog Archive » Ce se intampla intr-un civic amenity parc – Episodul 6

Ce se intampla intr-un civic amenity parc – Episodul 6

1

Categoria : Uncategorized

Situate in afara oraselor, aceste parcuri numite civic amenity parcs sunt, de fapt, niste depozite unde oamenii pot aduce tot felul de deseuri din casa, de la cele clasice, pana la aparatura veche, moloz, resturi de la taiatul copacilor din gradina, covoare vechi, casete video, PVC, lemn, chiar si substante toxice.
Potrivit studiilor pe care le-a facut Ivarem, fiecare familie viziteaza un centru de depozitare, in medie, de cinci ori pe an.
Depozitarea majoritatii gunoaielor este gratuita.
Accesul se face pe baza buletinului si sunt primiti doar cei din zona de rezidenta. Regula este ca fiecare belgian poate aduce cel mult 500 de kilograme de deseuri pe zi. Poate intra intr-un astfel de centru de depozitare o data pe saptamana, vara si o data la doua saptamani, iarna.
Lunar, la un astfel de parc vin aproape 7.000 de masini. Un astfel de centru deserveste 30.000 de locuitori si municipalitatile sunt obligate prin lege sa creeze civic amenity parcs.
De aici, deseurile sunt vandute reciclatorilor de diverse tipuri. Spre exemplu, resturile de iarba tunsa, crengile, frunzele devin compost, din care Ivarem produce un pamant de flori de calitate superioara, foarte apreciat pe piata.
Autoritatile belgiene raman insa la ideea ca cel mai bun mod de a rezolva problema gunoiului este prevenirea aparitiei lui.
Ei argumenteaza astfel: diferenta este in buzunarul omului de rand. Pentru colectarea selectiva a deseurilor el plateste doar 25 de eurocenti pentru sacul in care depune ambalajele de plastic si carton. In rest, colectarea hartiei si sticlei sunt gratuite. Pe de alta parte, un sac pentru gunoi menajer costa 1.5 euro.
In general, cam 10% din bugetul fiecarui oras este investit in managementul deseurilor, potrivit Ivarem, care precizeaza ca doar 5-10% din populatia belgiana nu participa la sistemul de colectare selectiva.

Comentarii (1)

Nu uitati de sistemul de preluare si reciclare pentru baterii si lampi ecologice.
Mai nou in multe comune se dau direct amenzi pentru aruncatul sticlei la ‘gunoi menajer’ – 75 de euro/obiect.
Si uleiul menajer poate fi reciclat – parcs à conteneurs il preiau gratis, in orice ambalaj l-ai aduce. cred ca devine biodiesel.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin