Omuletii Verzi » Blog Archive » Cel mai bun detergent de rufe

Cel mai bun detergent de rufe

Categoria : Ecologie, EcoTendinte

Nu, nu facem reclama la vreun detergent! Luati-va gandul de la asta! Facem reclama unui copac care creste la poalele muntilor Himalaya si ale carui fructe – numite „nuci de sapun” – sunt cel mai bun detergent natural de pe piata.

Din timpuri stravechi, indienii folosesc „nucile de sapun”, atat pentru igiena personala, cat si pentru a trata anumite boli. Dar sapunul vegetal poate fi folosit si pentru curatenie, ca detergent de rufe si de vase, sau ca solutie de spalat podele. „Nucile de sapun” contin saponina, un detergent natural antibacterian, care este eliberat din coaja nucilor in contact direct cu apa calda.

Cei care deja cumpara si folosesc acest produse (disponibil si in Romania) spun ca este un detergent ieftin si economic. Astfel, cu un kilogram de nuci de sapun pot fi spalate rufele unei familii de patru persoane timp de un an de zile, in conditiile in care se spala de trei ori pe saptamana.

Saponina nu se consuma toata la o spalare de pana la 60 grade Celsius, iar aceeasi nuca se poate refolosi de cel putin doua ori. Economia la bugetul familiei este de mai mult de 50%, mai ales ca un kilogram de nuci costa cam 54 de lei.

Cum se folosesc nucile

Cel mai simplu este sa puneti un cateva nuci intr-un saculet de panza pe care il introduceti in masina de spalat impreuna cu rufele. Pentru parfum se pot pune cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe saculet. Pentru rufele albe este indicat sa se adauge o lingura de bicarbonat de sodiu, deoarece nucile pot ingalbeni rufele albe. Este recomandat in general sa nu spalati rufe albe cu nuci. Un alt dezavantaj este ca nucile nu scot petele vechi ca detergentii chimici care contin inalbitori optici.

http://www.youtube.com/watch?v=VON0z8jSkyA&feature=player_embedded

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin