Omuletii Verzi » Blog Archive » Cinci sfaturi pentru a “inverzi” bucataria

Cinci sfaturi pentru a “inverzi” bucataria

Categoria : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Uncategorized

Stim, probabil ne veti spune din start ca nu aveti de gand sa aruncati nimic din bucatarie, caci totul va este de folos. Nici nu v-am cere asa ceva! De fapt, dincolo se ideea minimalista de a fi eco detinand cat mai putine lucruri, e, de fapt, foarte simplu sa va transformati bucataria intr-un spatiu mai prietenos cu mediul.

Iata cinci pasi simpli:

1. Investiti in tigai si oale de calitate. Adica acele tigai in care puteti gati fara ulei – e si mai sanatos, evitati si corvoada de a spala vase uleioase, nu mai stropiti faianta din jurul aragazului si multe alte avantaje! Mai mult, de ceva vreme exista si tigai si oale bio, din materiale mai prietenoase cu mediul, pe care le puteti incerca.
2. Reciclati resturile alimentare. Va puteti cumpara un cos special in care sa puneti resturile alimentare – mai ales de legume, fructe. Din cand in cand adaugati cate un strat de pamant si, in cateva luni, veti obtine cel mai bun pamant de flori – compost.
3. Cand redecorati bucataria, cumparati produse locale. Pe de o parte, puteti sustine micile afaceri locale sau nationale. Pe de alta parte, stiti ca s-au consumat mult mai putine resurse pentru producerea si transportul unor piese de bucatarie facute pe plan local, in comparatie cu unele importate de la mii de kilometri departare.
4. Verificati consumul de energie. Daca vi se pare ca achitati prea mult la factura de energie, poate fi din doua motive. Aveti aparate – cum ar fi cuptorul cu microunde – care consuma curent daca le tineti in priza, in stand by. Asa ca e bine ca atunci cand nu le folositi sa le decuplati. Un al doilea motiv al unei facturi ridicate il poate constitui faptul ca nu aveti electrocasnice eficiente din punct de vedere energtic, adica cele avand cel mai bun rating de eficienta energetica de pe piata.
5. Un cuptor de moda veche. Unul dintre aparatele de bucatarie care consuma cel mai mult curent este cuptorul. Asa ca va sfatuim sa alegeti mai degraba o varianta de cuptor pe gaz sau cuptoare electrice cu o eficienta energetica ridicata.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin