Omuletii Verzi » Blog Archive » Colectarea uleiului alimentar

Colectarea uleiului alimentar

7

Categoria : Colectare selectiva, Reciclare

colectare ulei Ne-am amintit azi de o tema, nu neaparat noua, dar din pacate prea putin discutata sau prea greu de solutionat: uleiul, deseu alimentar.

Uleiul cu care gatiti acasa, sau grasimea care ramane in tava dupa o friptura reprezinta poluatori seriosi, care pot afecta solul, lasandu-l arid, sau pot infesta cantitati importante de apa, o data ce ajung in sistemul de canalizare.

Un litru de ulei ajuns intr-un lac poate polua un milion de litri de apa. Si nu ne dorim asta.

In multe case din tari europene, colectarea uleiului este la fel de importanta ca cea a plasticului, a hartiei sau a sticlei. Un recipient destinat acestei colectari poate fi un PET, un bidon sau o canistra. Indiferent unde este colectat uleiul, important este ca el sa nu ajunga in natura, ci sa fie predat la un centru de specializat in colectarea lui.

Cercetand subiectul, am aflat ca, in Romania exista deja astfel de centre de colectare, inclusiv pentru persoane fizice. Din pacate capacitatea lor de colectare inca nu poate intampina confortul de a prelua uleiul direct de la populatie, cel putin nu de la toata lumea. Asa ca este util sa participam si noi, activ, deplasandu-ne la un centru de colectare atunci cand “se umple paharul”.

Nu uitati, la urmatoarea prajeala, sa pastrati uleiul intr-un recipient special si sa scapati apoi de el, responsabil !

Iata si cateva detalii cu privitarea colectarea uleiului si grasimilor alimentare pe raza capitalei.
Pentru persoanele fizice care detin o cantitate minima de 30 litri deseuri de ulei alimentar uzat cei autorizati sa colecteze aceste deseuri se vor deplasa gratuit la domiciliul vostru.
Daca nu ati reusit sa colectati aceasta cantitate, va puteti deplasa voi la sediul lor din Str.Icoanei Nr.98 , sector 2 , Bucuresti de Luni pana Sambata intre orele 9.00 – 18.00 sau in zilele de Duminica intre orele 9.00 – 14.00

- Ulei alimentar uzat, folosit de floarea soarelui
- Ulei alimentar uzat, folosit de palmier
- Ulei vegetal uzat, folosit de rapita
- Ulei vegetal uzat, folosit de soya
- Ulei vegetal uzat, folosit de masline
- Ulei alimentar de floarea sorelui – expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei alimentar de palmier expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de rapita – expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de soya –  expirat / stricat / ranced / nonconform
- Ulei vegetal de masline – expirat / stricat / ranced/ nonconform
- Grasimi vegetale uzate
- Grasimi vegetale – expirate / sticate / nonconforme
- Untura de animale
- Margarina/Unt – expirat / stricat / ranced / nonconform

Comentarii (7)

voi aveti mare dreptate mai omuletilor, dar ce ne facem cu babetele care arunca uleiul la chiuveta ca pe vremea lui pazvante? crezi ca daca le explic eu vecinelor mele ca nu e bine, frumos, sanatos si ecologic sa faca asa, ele chiar vor reactiona?
credeti-ma ca eu una tot incerc sa ma port eu responsabil si sa ii molipsesc si pe altii, dar n-ai sa vezi. criza asta i-a orbit pe toti…. sau i-a nesimtit sau nu stiu cum sa mai zic
bine ca mai sunt d’astia ca voi care va tineti de capul nostru.

Eh, niciodata n-o sa invetze/vrea toata lumea. Hai sa incepem cu noi (fiecare cu sine insusi), apoi cu cei din jurul nostru care ar vrea dar poate nu stiu….si ajungem, pana la urma, si la cei care nu stiu si poate nici nu vor.

Vestea buna e ca este loc de mai bine :)

Mereu este loc si de mai bine si trebuie sa intelegem cu totii ca daca vrem sa ii molipism pe cei din jur cu obiceiuri bune, trebuie ca noi insine sa fim exemplari. Puterea exemplului personal este una din cele mai puternice arme de convingere.

Doar in Bucuresti se face colectarea?
Nu exista si in alte orase?………In Iasi spre exemplu.

PRET 1,5 RON/LITRU
S.C. STOEHR MINERAL & VEGETAL OIL S.R.L
2010 societatea deschide Primul centru centru autorizat care cumpara de la personae fizice uleiuri vegetale uzate, cumpar ulei de palmier uzat, ulei de floarea soarelui uzat, ulei si grasimi vegetale uzate, asiguram transport in cazul de cantitati mari de ulei uzat, ulei alimentar uzat, ulei de palmier, ulei de floare , ulei vegetal nonconform, ulei palmier expirat, ulei de floarea soarelui expirat
2012 Introducerea achizitionarii de la persone fizice a deseurilor de ulei si grasimi comestibile uzate la pretul de 1,5 RON/KG
Scopul acestei decizii este de a stimula si incuraja cetatenii capitalei sa stringa o cantitate cit mai mare de ulei alimentar uzat din gospodaria propie si importanta colectarii selectiva a deseurilor reciclabile.
Dorinta noastra este de a informa si constientiza cetatenii, în ceea ce priveşte efectele nocive ale uleiului vegetal uzat, precum şi evidenţierea importanţei colectării acestuia.

Trebuie sa strangi 30 litri ca sa se deplaseze la tine firma de colectari??? Eu am gasit recent un afis pe scara care spunea ca la 6 litri de ulei uzat primesti 1 litru de ulei bun. Am strans 6 litri i-am sunat si chiar au venit. Asa reciclezi de placere:). O zi frumoasa.

Pentru mai multe informatii situl lor: http://www.uleialimentaruzat.net

Informati-va prima data… “Un litru de ulei ajuns intr-un lac poate polua un milion de litri de apa.” – la ce ziceti voi este vorba despre uleiul mineral nu cel vegetal. Cititi, informati-va si dupa aia scrieti. P.S. : Se poate vinde si la preturi mai bune de 1,5 lei / kg :P

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin