Omuletii Verzi » Blog Archive » Colectarea selectiva – parte importanta in stilul de viata

Colectarea selectiva – parte importanta in stilul de viata

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

De curand am dat peste un articol care descrie vizita unui grup de turisti chinezi in Europa. Se pare ca vizitatorii asiatici erau foarte impresionati de-a lungul excursiei de organizarea urbana, de civilizatia si curatenia din orase, de corectitudinea orarelor de transport etc. Noua ne-a placut explicatia ghidului de fapt, care ar fi zis in autocar ca europenii par intr-adevar extrem de politicosi si civilizati, dar ca in spatele gesturilor lor sunt si niste legi, amenzi si contraventii care ii incurajeaza sa fie asa.

Prea putini oameni (indiferent de tara de provenienta) isi incalca propriul confort de buna voie. De aceea e nevoie de legi si amenzi pentru a face unele lucruri sa functioneze. O amenda care ne place noua este in valoare de 2000 de ron si ar putea fi data acelor cetateni care nu colecteaza selectiv deseurile menajere. Adica nu separa pe categoriile hartie, plastic, sticla si metal, acasa. Acest nou regulament va fi implementat cel mai probabil in 2012 si va fi insotit de “uneltele” necesare unei astfel de colectari: saci corespunzatori, pubele si informatii. Asociatiile de locatari vor stabili data si ora ridicarii deseurilor pe categorii.

Marele dusman al colectarii selective este comoditatea. La bloc, aceasta comoditate este favorizata in special de ghenele de gunoi de pe etaj, numite si tobogane. Desigur ca oamenii un vor colecta selectiv si nu vor parcurge aditional si drumul lung catre pubelele colorate din cartier, cat timp au optiunea sa iasa doar cativa metri din apartament. De aceea se vehiculeaza tot mai mult ca aceste tobogane vor fi desfiintate si ca fiecare bloc de locatari va fi dotat cu pubele sau ghene de colectare selectiva in schimb. Motivul nu este doar eficientizarea gestiunii deseurilor menajere, ci si imbunatatirea factorului de igiena in cartierele de blocuri.

Asteptam sa vedem schimbarile astea produse, implementate si functionale! Si atunci vom impresiona si noi la fel de tare cu modul civilizat in care colectam deseurile selectiv. Sau, vom plati actul de nepolitete cu amenzi substantiale.

Colectare placuta, va dorim, de pe acum!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin