Omuletii Verzi » Blog Archive » Comisia Europeana vrea reducerea emisiilor de CO2 de la masini

Comisia Europeana vrea reducerea emisiilor de CO2 de la masini

Categoria : Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Green Care

Comisia Europeana a redactat niste propuneri pentru o reducere substantiala a emisiilor de dioxid de carbon, ca parte dintr-un plan de „inverzire” a comunitatii.

Astfel, Executivul european a prezentat o serie de propuneri pentru implementarea unor obiective referitoare la o reducere substantiala a emisiilor de dioxid de carbon pana in anul 2020.

Acestea vizeaza reducerea emisiilor medii provenind de la automobilele noi (de la 135,7 grame de CO2 pe km in 2011, la 130 grame in 2015 si in final, 95 grame in 2020) si de la camionetele noi (de la 181,4 grame CO2 pe km in 2010 la 175 grame in 2017 si in final, 147 grame in 2020).

Obiectivele sunt obligatorii pentru termenii din 2015 si 2017 pentru automobile, respectiv camionete, iar cele pentru anul 2020 sunt deja prevazute in legislatia actuala.

Comisia Europeana recomanda astfel impulsionarea inovarii si a competitivitatii si pastrarea si crearea locurilor de munca.

Astfel, prima propunere se bazeaza pe renumele industriei europene a autovehiculelor si se recomanda consolidarea acestei pozitii.

„Introducerea unor standarde similare in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon si eficienta consumului de carburanti in tarile terte ar determina cresterea cererii de tehnologii care sa reduca emisiile de dioxid si de automobile mai eficient produse in Europa”, arata comunicatul din partea Comisiei.

O a doua propunere se bazeaza pe faptul ca eficientizarea consumului de carburanti va avea un efect benefic si asupra ocuparii fortei de munca pe principiul ca consumul eficient sporeste valoarea automobilelor fabricate si aduce si o crestere proportionala a cererii de forta de munca.

Aceste propuneri urmeaza sa fie prezentate Parlamentului si Consiliului European unde vor fi discutate. Daca vor fi adoptate, propunerile ar modifica doua regulamente aflate in vigoare.

„Propunerile noastre contribuie nu numai la protejarea climei si la realizarea de economiii de catre consumatori, ci si la stimularea inovarii si a competitivitatii industriei europene a autovehiculelor si, ca urmare, vor permite crearea unui numar important de locuri de munca. Este clar ca toata lumea are numai de castigat. Aceste propuneri reprezinta inca un pas important in vederea trecerii la o economie competitiva, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Este necesar sa ne pregatim pentru reduceri si mai substantiale ale emisiilor de dioxid, iar acest lucru se va face prin consultarea partilor interesate”, a declarat Connie Hedegaard, comisar UE pentru politici climatice.

 

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin