Omuletii Verzi » Blog Archive » Copacii artificiali, noua arma in lupta cu incalzirea globala

Copacii artificiali, noua arma in lupta cu incalzirea globala

Categoria : Uncategorized

De cativa ani, oamenii de stiinta cauta o metoda eficienta prin care sa reduca temperatura globala – care a crescut cu un grad in utimul secol – prin controlarea gazelor cu efect de sera care ajung in atmosfera.
O posibila solutie ingenioasa i-a pus pe multi pe ganduri: copaci artificiali, super absorbanti, cu frunze false.
Cercetatorii britanici (aceia seriosi, fireste!) au dezvoltat un material poros care absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera.
Chiar daca este fara culoare si fara miros, dioxidul de carbon – desi un gaz complet natural – pare sa cauzeze din ce in ce mai multe probleme in atmosfera.
Desi reprezinta doar o fractiune din atmosfera, afecteaza temperatura globala, fiind principalul vinovat de cresterea temperaturii globale.
Asta pentru ca, moleculele de dioxid de carbon absorb caldura soarelui, chiar daca lasa razele de lumina sa treaca, intocmai ca intr-o sera. De aici si numele de gaze cu efect de sera.
Daca ideea oamenilor de stiinta de a folosi copaci artificiali care sa absoarba parte din dioxidul de carbon din atmosfera se dovedeste una eficienta, va fi revolutionara in lupta cu incalzirea globala.
De cate ori respiram, emitem dioxid de carbon, exact ca toate formele de viata metabolice. E rolul plantelor sa ia acest dioxid de carbon si sa il transforme in oxigen. Iar asta a asigurat echilibrul planetei de-a lungul timpului.
Dar cum, in ultimele decenii, emisiile de dioxid de carbon s-au intetit (mai ales ca urmare a dezvoltarii industriale), este din ce in ce mai greu pentru plante sa faca fata. Iar asta pune in pericol echilibrul planetei.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin